Kom i form och lätta något på vikten

11 tips för formen

Tips

Glöm inte att följa dina resultat, få saker ökar motivationen så som goda resultat. Mät dig med måttband, det ger mer rättvisa åt dina resultat än vad vågen gör. När du börjar träna byggs muskelmassan upp och muskler väger mer än fett så även om inte vågen visar några resultat så kan din kroppssammansättning ha förändrats rejält.

Vill du gå ner i vikt? Komma i bättre form? Allt startar och slutar i huvudet. Ha en tydlig målbild. Måla upp en inre bild av dig själv hur du ser ut och hur du mår när du nått målet.

Ställ dig frågor som – Varför är det viktigt för mig att gå ner i vikt? Hur kommer jag må när jag har nått min målvikt? Vilken skillnad skulle det göra om jag når målet? Skriv ner detta och ha det synligt för dig som en påminnelse om motivationen tryter. Här kommer några tips som gör det lättare att nå ditt mål.

1. Enkel matematik
För att gå ner i vikt måste du förbruka mer energi än vad du stoppar i dig. Du kan bli ohälsosamt fet även av hälsosam mat om du äter för mycket. Se alltså upp med för stora portionsstorlekar. Kombinera träning med ett minskat energiintag, det är det absolut effektivaste sättet för gå ner i vikt och för att kunna behålla vikten.

 

2. Variera din träning
Kroppen är anpassningsbar och det som fungerar i början kommer inte räcka i längden. Öka gradvis intensitet och mängd. Promenader är en bra start men nöj dig inte – öka. Då kommer resultaten. Konditionsträning förbrukar kalorier och styrketräning bygger upp din muskelmassa. Ökad muskelmassa ökar energiförbrukningen i vila vilket gör att du lättare går ner i fettvikt.

3. Stress gör dig tjock
Sluta stressa och sov. Stresshormonet kortisol ökar fettinlagringen och det ökar även muskelnedbrytningen, vilket är precis tvärtemot det vi vill uppnå. 7-8 timmar sömn per natt är att rekommendera. Motion är stressreducerande – prioritera det istället för andra ”måsten”.

4. Förbränningen
Chili, svartpeppar, vitlök, senap och ingefära är kryddor som sätter fart på förbränningen. Mat som smakar mycket mättar snabbare. Krydda hett och bli av med fett alltså. Även kaffe och te kan öka förbränningen. Och om du tränar högintensiv konditionsträning i minst 30 minuter så kan det ge en ökad förbränning i 24 timmar efter passet.

5. Är du helt otränad?
Vanligaste misstaget är att sätta igång alldeles för tufft vilket ofta leder till skador och försämrat immunförsvar med förkylningar som följd. Börja med 30-60 min låg- till medelintensiv konditionsträning 3-5 gånger i veckan samt 2-3 styrkepass med ca 8 övningar, 10-15 repetitioner, 1-3 set per övning för att bibehålla muskelmassa.

6. Kolhydrater
Kolhydrater är kroppens främsta bränsle. Du blir lätt grinig och slö utan kolhydrater och det gynnar inte träningslusten. Välj kolhydrater från fullkorn, frukt och grönt, ät dem till frukost och lunch så orkar du vara fysiskt aktiv men håll igen på dem under eftermiddag och kväll.

7. Grönt
Ät massor med grönsaker. Gärna ekologiska. Grönsaker gör dina måltider vackra, ger volym, tillför fiber, antioxidanter, vitaminer och mineraler men minimalt med kalorier. Komplettera med ett vitamin- och mineraltillskott för optimal energi och återhämtning.

8. Rätt fett
Rätt fett ett måste för fettförbränning. Att äta alltför fettsnålt är inte att rekommendera om man vill gå ner i vikt på ett sunt sätt. Minst 30 procent av energiintaget bör komma från fett. Välj kallpressad olivolja och rapsolja i första hand. Använd kokosolja vid matlagning på högre temperaturer. Komplettera med tillskott av omega-3.

9. Ät regelbundet
Ät frukost, lunch, middag och ett par mellanmål. Fram till och med lunch bör du ha fått i dig minst 60 procent av dagens totala energiintag. Då har du energi i både kropp och knopp och kan få ut maximalt av dagen. Laga dina egna matlådor så vet du med säkerhet vad de innehåller.

10. Ät mycket protein
Protein bygger och bevarar muskelmassa. Ökad muskelmassa ger ökad energiförbrukning vilket gör det lättare att gå ner i fettvikt. Varje måltid bör innehålla protein. Komplettera gärna med proteindrinkar som mellanmål och framförallt efter träning. Protein är det näringsämne som mättar bäst per kalori.

11. Drick vatten
Vatten släcker törst, ger mättnad och innehåller inga kalorier. Undvik energirika drycker. Ett glas juice är helt okej men det är väldigt lätt att ”dricka upp” en hel lunch i energimängd genom fruktsoppor, drickyoghurt, läsk och juice.

Av Carolin Helt


Skriv ut artikel


Omega-3-kapslar på tallrik

Därför är omega-3 bra för hjärtat

Hälsa

Hjärt- och kärlsjukdomar är den överlägset främsta dödsorsaken i västvärlden och man söker ständigt efter sätt att förebygga dem. Att tillföra mer av fettsyran omega-3 är ett smart sätt att skydda sitt hjärta har det visat sig. Här får du veta mer.

Kvinna ligger och sover gott

Trött på att ligga sömnlös? Här är 5 naturliga knep för bättre sömn

Naturlig hälsa

Är du egentligen en glad och härlig person men tillfälligt energilös på grund av sömnproblem? Du är inte ensam. Ofrivillig sömnbrist är vanligare än många tror och en god nattsömn gör enorm skillnad för den upplevda livskvaliteten. Men – många räds att ta hjälp på grund av att läkemedel kan vara vanebildande och medföra dåsighet dagen efter. Många lider dock i onödan, för det finns naturlig hjälp du inte blir beroende av. Här är några knep som hjälper vid sömnbesvär.

Manshänder med starka naglar

Starkare naglar med mineraler

Naturlig hälsa

Under tre år led 62-åriga Shirzad Kalhori av tunna naglar som bröts av och blödde. Efter att av sin fru och döttrar blivit tipsad om ett näringstillskott såg han förbättring på två månader – och idag är naglarna starkare än någonsin.

Denise Lopez

En tuff värld som kan knäcka de flesta

Krönikan

Att vara artist och lite offentlig så där är ingen dans på rosor, om nu någon trodde det. Det är en tämligen hård och ytlig värld och inte särskilt förlåtande. Jante råder än hårdare här och folk tycker väldigt mycket. Tro mig, jag vet. Den här branschen har varit nära att ta knäcken av mig. Men så kom jag på bättre tankar.

Dvärgpalmen sågpalmetto och dess bär

Sågpalmetto – ett naturligt knep vid godartad prostataförstoring

Hälsa

Med stigande ålder är en godartad förstoring av prostatakörteln snarare regel än undantag för män. En förstorad prostata är oftast inget farligt men kan innebära att man behöver kissa oftare, inte minst nattetid samt svårigheter att tömma blåsan helt. Det kan även störa samlivet. Traditionell behandling innebär ofta biverkningar som erektionsproblem, vilket gör att många män undviker att söka hjälp. Men – det finns ett enkelt och helt naturligt knep du med prostatabesvär bör känna till: Sågpalmetto.

Medelålders man i vit skjorta tar sig för pannan som han glömt något

Så får du bättre minne – 9 tips!

Allmänt

Upplever du att ditt minne allt oftare sviker dig? Stress, överstimulans, åldrande. Orsakerna kan vara många. Men det finns hjälp att få – och det är mindre avancerat än du tror. Här är nio knep som förbättrar ditt minne.

Kvinna 45 plus blickar ut över sjö

Klimakteriet – fortfarande ett ämne präglat av skam och stor okunskap

Hälsa

Klimakteriet firas med en egen dag. Den 18:e oktober varje år inträffar internationella klimakteriedagen. Den finns bland annat för att ämnet, genom att uppmärksammas, har större chans att få anslag till forskning och medicinskt stöd – men även för att klimakteriet behöver komma upp i ljuset då ämnet fortfarande är enormt tabu och något kvinnor lider av och skäms över i det tysta. Trots att hälften av världens befolkning någon gång kommer att drabbas vet få ens vilka symtomen är – eller vilken hjälp som finns. Det försöker Kurera råda bot på här.

Kvinna håller sig om sitt ben som om smärta

Reumatikerförbundet: Många med värk experimenterar med starka läkemedel

Värk

Tiotusentals personer i Sverige lider av smärtor som tyder på ledsjukdomen artros, men av dessa har många ännu inte fått diagnosen. Mörkertalet tros vara stort, likaså antalet som inte vet hur de kan bli av med smärta och besvär. "Det är bekymmersamt att många tycks experimentera på egen hand med starka läkemedel. Både bland dem med diagnosen och bland dem med symtom finns ett flertal som använder opiater och beroendeframkallande smärtläkemedel. Det är en varningssignal som sjukvården måste ta på allvar", säger Hans Håkansson, ordförande i Reumatikerförbundet, som även poängterar att det råder omfattande brister inom vården när det gäller rådgivning kring diagnosen.

Potatisar på jord

Ny skräddarsydd GMO-potatis får odlas utan särskilt GMO-tillstånd

Eko/miljö

Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet har tagit fram en industripotatis som kan ersätta den EU-förbjudna GMO-potatisen Amflora, som stoppades 2012 – trots att den nya potatissorten har samma egenskap. Skillnaden ligger i den genmodifieringsteknik som använts. På grund av att den inte lämnar kvar några främmande gener klassas tekniken inte som GMO och därför krävs heller inga särskilda GMO-tillstånd för odling.

Paradisets grönsakshörna Södermalm

Paradiset expanderar!

Kost

Glada nyheter: Nu ska fler få chansen att uppleva himmelriket. Paradiset växer nämligen så det knakar! När Stockholmsbaserade Paradiset sommaren 2015 öppnade klev de rakt in på platsen som Skandinaviens största ekolivsmedelsbutik. Marknaden jublade. Nu öppnar de snart sin tredje butik men nöjer sig inte där. Målet är 20 butiker – inom bara fem år.

Deppig man sitter i sängen med huvudet i handen

Erektionsproblem? Här är knepet som hjälper 7 av 10

Naturlig hälsa

Nedsatt lust och sexuell funktion hos män är vanligare än man tror. Hälften av alla svenska män över 40 år har erektionsproblem och närmare 20 procent av alla män över 50 år klarar inte av att genomföra ett samlag. Stress, rökning, diabetes, hjärtsjukdomar och psykologiska problem är ofta orsaken. Vetenskapliga studier visar att det finns hjälp att få.

naglar

Tre frågor och svar om nagelhälsa

Skönhet

Vad beror tunna naglar som skivar sig på? Går det att äta sig till starkare naglar - och i så fall hur? Och vad säger våra naglar egentligen om vår hälsa? Kureras näringsexpert Zarah Öberg svarar på några frågor om nagelhälsa.

Salt kommer ur ett uppochnedvänt saltkar mot svart bakgrund

Jerry Brännmyr svarar professorerna: ”WASH hjälper läkemedelsbolag att tjäna CASH”

Replik

Saltdebatten fortsätter. Den 11 oktober publicerades krönikan ”För lite salt ger dig högt blodtryck” där krönikören skrev att salt inte höjer blodtrycket som många tror utan att högt blodtryck snarare kan bero på saltbrist. Två saltintresserade Göteborgsprofessorer hörde av sig och menade att Jerry Brännmyr har fel i sin krönika. Läs deras replik här. Här replikerar Jerry Brännmyr i sin tur de två professorerna.

ägg

Äggets dag – en dag för att hylla ägg som livsmedel

Kost

Idag är det Äggets dag, eller World Egg Day, som uppmärksammas i över 80 länder runt om i världen, en dag har firats runt om i världen sedan 1996. Bakom den internationella dagen, World Egg Day, står organisationen International Egg Commission som vill fira ägget för att det är ett fantastiskt livsmedel, med bra näringsinnehåll, som är prisvärt och kan mätta många magar, skriver branschorganisationen Svenska Ägg i ett pressmeddelande.

hjärtformad trästam

Fem hjärtliga fakta

Hälsa

Så länge hjärtat slår lever vi. Men mer då? Vad vet du egentligen om ditt hjärta, sådant det sysselsätter sig med - och varför? Här är fem saker du (troligen) inte visste om hjärthälsa.

ägg

Livsmedelsverket: Dioxinhalten i ekologiska ägg behöver sänkas

Eko/miljö

Miljögiftet dioxin – som finns i varierande mängd i alla animaliska livsmedel – förekommer i högre halter i ekologiska ägg än i andra ägg. Nu uppmanar Livsmedelsverket branschen att undersöka vad detta beror på och vidta åtgärder. "Något måste göras för att minska halterna", skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande på onsdagen. Branschorganisationen Svenska Ägg svarar med att starta utredning – samt minska andelen fiskmjöl i fodret.

Saltprodukter på bord

Professorernas svar på Jerry Brännmyrs krönika om saltets effekt på blodtrycket

Replik

Den 11 oktober publicerade Kurera krönikan "För lite salt ger dig högt blodtryck" där krönikören Jerry Brännmyr skrev om salt ur en kontroversiell synvinkel där han menade att salt inte höjer blodtrycket och att högt blodtryck snarare kan bero på saltbrist. Två saltintresserade Göteborgsprofessorer hörde av sig och ville replikera, då de menar att Jerry Brännmyr i sin krönika är ute och cyklar. Här är deras svar.

Litet barn i bil gör blä grimas

Nu föreslås svenskt förbud mot rökning i fordon med barn

Gravid/barn

Rökförbud när du kör med barn i bilen har redan blivit verklighet i flera andra länder. Nu kan det bli verklighet i Sverige. I alla fall om riksdagsledamoten Yasmine Larsson (S) får som hon vill. "Friheten för vuxna att kunna röka i sin bil tillsammans med barn kan inte anses vara viktigare än barns hälsa", skriver hon i en motion till riksdagen.

tjej ligger på säng i mörkt rum

Få bättre mental hälsa naturligt

Mental hälsa

Varje år den 10 oktober inträffar Världsdagen för mental hälsa, en dag instiftad av FN. Med anledning av det vill Kurera passa på att belysa att enligt siffror från Socialstyrelsen äter fler än 1,6 miljoner personer i Sverige, omkring 17 procent av befolkningen, psykofarmaka - det vill säga läkemedel som riktar sig mot psyket. Men - behövs verkligen alltid läkemedel - eller finns det andra alternativ, och i så fall vilka?

Bi sitter på vit blomma

7 tillfällen då bidrottningsgelé hjälper

Gravid/barn

De flesta kvinnor har hormoner som åker bergochdalbana under livet. Symtom kan innebära allt från depression och minskad livslust, till minskad sexlust, oförmåga att hålla sitt humör i schack, nattliga svettningar, torra slemhinnor och försämrad förbränning. Ett naturligt sätt att förbättra sin hormonstatus är via fytoöstrogenrika livsmedel och bidrottningsgelé. Här får du veta mer.