Annons
Annons

Professorn: ”200 svenskar dör av jobbstress varje år”

Varje år dör minst 200 personer i Sverige av stress, orättvisa eller för höga krav på jobbet. Kopplingen mellan hjärtsjukdom och jobbstress är tydlig, visar en ny rapport. Vi bör lyssna på vår kropp, säga nej till dåliga arbetsvillkor - och be om hjälp i tid, menar KI-professorn Töres Theorell, som uppmanar till samtal med arbetsgivaren om man upplever stressymtom. – Man ska ta arbetsmiljöfrågorna på allvar. Det ställer till lidande och förluster för samhället, säger han.

Redaktionen

16 november, 2015
Professorn: ”200 svenskar dör av jobbstress varje år”
Dela inlägget

Varje år dör minst 200 personer i Sverige av stress, orättvisa eller för höga krav på jobbet.
Kopplingen mellan hjärtsjukdom och jobbstress är tydlig, visar en ny rapport.
Vi bör lyssna på vår kropp, säga nej till dåliga arbetsvillkor – och be om hjälp i tid, menar KI-professorn Töres Theorell, som uppmanar till samtal med arbetsgivaren om man upplever stressymtom.
– Man ska ta arbetsmiljöfrågorna på allvar. Det ställer till lidande och förluster för samhället, säger han.

Nattarbete, höga krav, buller och otrygghet – det finns många faktorer i din arbetsmiljö som kan leda till hjärtsjukdom, stroke och högt blodtryck.
En nyligen släppt rapport från SBU, statens beredning för medicinsk och social utvärdering, slår fast att det finns en tydlig koppling mellan olika faktorer i arbetet och hjärt- och kärlsjukdomar.
Kurera har tidigare skrivit om rapporten, läs artikeln här.

Läs också: Lågt vitamin D inte bra för hjärtat

Cirka 20 procent dör
Töres Theorell är professor på Karolinska institutet och ordförande för rapporten där de senaste 30 årens forskning inom området granskats. Han kommenterar rapporten i tidningen Aftonbladet.
– Lägger man ihop alla de här faktorerna blir det plötsligt ganska många som drabbas varje år. Det handlar alldeles säkert om över tusen personer – och av dem dör cirka 20 procent, säger han.
– Man ska ta arbetsmiljöfrågorna på allvar. Det här ställer till lidande och förluster för samhället.

Fem procent av alla hjärtinfarkter beror på ”spänt arbete”
En stor riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdom är vad Töres Theorell kallar ”spänt arbete”, som innebär en kombination av höga krav på jobbet och lite kontroll över sitt arbete. Fem procent av alla hjärtinfarkter i Sverige som inträffar vuxna i arbetsför ålder beror just på det, berättar han.
– Om man har för långa arbetstider beror ofta det på bristande kontroll, att man måste jobba hur länge som helst. Det blir mycket värre om man inte kan kontrollera sitt arbete på något rimligt sätt och inte har någonting att säga till om på jobbet, fortsätter Töres Theorell.

Läs också: Knepen som sänker ditt blodtryck naturligt

Prioritera god sömn – och ett modigt samtal med din arbetsgivare
Nattjobbare är en grupp människor som enligt rapporten löper betydligt större risk för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdom. Töres Teorell framhäver vikten av att det finns en dialog mellan de anställda och arbetsgivaren. Detta bland annat för att kunna anpassa arbetssituationen så att det passar den anställde bättre.
Varningstecknen för stress är många. Enligt Töres Theorell är den största indikatorn är sömnbrist.
– Man ska inte tumma på sin sömn, den är viktig. Om man har svårt att sova på grund av att man är stressad ska man ta det på allvar och prata med sin arbetsgivare, säger han.

Läs också: Experten: Det här borde alla veta om utmattning

”Ett hjärtstopp kan komma som en blixt från klar himmel”
Andra tecken på stress kan vara ångest, trötthet och en kortare stubin. Ett allvarligt symtom är bröstsmärtor.
– Det är så pass allvarliga saker att många söker vård, men ett hjärtstopp kan tyvärr också komma som en blixt från klar himmel, säger Töres Theorell.
Rökning, dålig kost och för lite fysisk aktivitet är förutom jobbstress också tungt vägande riskfaktorer för hjärtsjukdom, understryker han.

Läs också: Ensamhet – lika stor riskfaktor för tidig död som rökning

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Omkring 30 000 personer drabbas årligen av hjärtinfarkt – och mer än vart tredje dödsfall i Sverige har hjärt- och kärlsjukdom som underliggande orsak.

Ungefär 25 000 personer drabbas varje år av stroke.

En uppskattning är att omkring en tredjedel av den vuxna befolkningen i Europa har högt blodtryck.
Källa: SBU, Statens beredning för medicinsk och social utvärdering.

Annons
Annons