Annons
Annons

4 nyttiga favoriter på påskbordet

Kan påsken vara hälsosam? Svar: ja. Det är till och med riktigt lätt om du undviker sockerfyllda påskägg. Här tipsar kost-experten Carolin Helt om vad du ska frossa i på påskbordet.

Redaktionen

14 april, 2014
4 nyttiga favoriter på påskbordet
Dela inlägget

Kan påsken vara hälsosam? Svar: ja. Det är till och med riktigt lätt om du undviker sockerfyllda påskägg. Här tipsar kost-experten Carolin Helt om vad du ska frossa i på påskbordet.

1. Ägg kan vara världens bästa livsmedel. Det innehåller alla vitaminer, utom C-vitamin. Det består också av mineralerna zink och magnesium och spårämnet selen. Ägg är en förnäm källa till protein och innehåller en perfekt blandning av de olika aminosyrorna. Ett normalstort ägg innehåller cirka fem gram fett varav 40 procent är enkelomättat. Ägg är inte bara gott, det är nyttigt också – Ät ägg! Välj ekologiska ägg både får din och hönsens skull.

2. Lax är en fett bra fisk. Den innehåller rikligt av omega -3, den essentiella fettsyra som gör oss lite smartare, lite smalare och rent allmänt lite friskare. Laxen är även en god proteinkälla.

3. Sill är även den en fett bra fisk, det är inläggningarna som kan ställa till det med sitt ofta rätt så höga sockerinnehåll. Proteininnehållet och den rikliga mängden omega-3 gör ändå sillen till ett bra val.

4. Lamm är ett magert kött laddat med muskeluppbyggande och mättande protein. Tittar man på näringsvärdet borde påsklammet ätas oftare än bara under påsken.

5. Påskbordet innehåller mycket goda fett- och proteinkällor, komplettera med rikligt med grönsaker så kommer påskmaten vara riktigt hälsosam. Om man äter sig mätt de nyttiga och goda valen på påskbordet kommer suget efter påskgodiset dessutom inte bli lika stort.

Av Emma V Larsson

Annons
Annons