Annons
Annons

Köttkonsumtionen bör minska

Vår höga konsumtion av kött påverkar klimatet, den biologiska mångfalden i världen och övergödningen. Köttkonsumtionen måste därför minska. Det är slutsatsen av en ny rapport från Livsmedelsverket, som tagits fram av Sik, Institutet för Livsmedel och Bioteknik.

Redaktionen

19 november, 2013
Köttkonsumtionen bör minska
Dela inlägget

Vår höga konsumtion av kött påverkar klimatet, den biologiska mångfalden i världen och övergödningen. Köttkonsumtionen måste därför minska. Det är slutsatsen av en ny rapport från Livsmedelsverket, som tagits fram av Sik, Institutet för Livsmedel och Bioteknik.

Idag äter svenskarna drygt 50 procent mer kött än på 70-talet. Den största ökningen skedde mellan 2000 och 2010, trots uppmärksamheten kring köttets miljöpåverkan. Men konsumtionen skiljer sig mycket mellan människor. Enligt Livsmedelsverkets senaste matvaneundersökning äter män i genomsnitt 50 procent mer kött än kvinnor. Samtidigt äter män mindre grönsaker än kvinnor.
– De som äter mycket kött skulle vinna på att byta ut en del av köttet mot grönsaker och bönor. Det är bra för hälsan och man gör en insats för miljön, säger Anna-Karin Johansson, miljöstrateg på Livsmedelsverket.

Dina val gör skillnad
Konsumtionen av olika livsmedel påverkar både hälsan och miljön. Det som är bra för miljön i de allra flesta fall också är bra för hälsan.
– Genom att ändra på hur vi äter skulle vi faktiskt kunna halvera utsläppen av växthusgaser och samtidigt få i oss mer av olika viktiga näringsämnen jämfört med idag, säger Anna-Karin Johansson.

Den förändring som skulle få störst effekt är om vi åt mindre kött. Förslaget är att minska på storleken på portionerna när man väljer kött eller byta ut några kötträtter i veckan mot vegetariska alternativ. Det bästa är att ersätta köttet med grova grönsaker, som rotfrukter, kål och lök, och med baljväxter, som bönor, ärter och linser. Bönor bidrar med protein och järn, precis som kött, men nötkött ger minst sjuttio gånger så stora utsläpp av växthusgaser.
– Man kanske inte tänker på att många goda och enkla rätter faktiskt är, eller lätt kan bli, vegetariska – soppor, pannkaka, omelett och wok till exempel. Man kan också passa på att välja ett vegetariskt alternativ om man äter lunch ute, säger Anna-Karin Johansson.

Ostkonsumtionen fördubblats
När man äter kött är det viktigt att välja köttet med omsorg. För klimatets skull bör man välja klimatcertifierat kött. För en giftfri miljö väljer man ekologiskt kött. Men det är inte bara köttet som har betydelse för klimatet och miljön, även ost, ägg och mjölk påverkar.
– Vi har också ny information om ägg, mjölk och ost och hur man kan tänka där som konsument. Att välja klimatcertifierade och ekologiska produkter är exempel på miljösmarta val, säger Anna-Karin Johansson. Sedan 70-talet har ostkonsumtionen fördubblats. Att äta mindre ost är därför både hälsosamt och bra för miljön.

Av Malin Duvstedt

Annons
Fakta

Miljösmart

•Minska på mängden kött. Pröva att byta ut några kötträtter mot vegetariska rätter, eller dra ner storleken på portionerna när du väljer kött.

•Välj fisk som är fiskad eller odlad på ett hållbart sätt, till exempel miljömärkt fisk.

•Välj frukt och grönt som tål att lagras, till exempel grova grönsaker, och välj känsliga frukter och grönsaker efter säsong.

•Dra ner på godis, läsk, bakverk och snacks – de påverkar miljön men utan att bidra med så mycket näring.

•Minska svinnet – förvara maten rätt, planera dina inköp och ta hand om rester.

Annons
Annons