Annons
Annons

5 hälsofrågor till Petra Månström – Maratonbloggen

Petra är tjejen som löpvägrade fram till hon fyllde 33 år, då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Petra genomförde loppet och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar. Här svarar hon på fem hälsofrågor, om alltifrån vad hon äter till hur hon tränar.

Redaktionen

10 april, 2015
5 hälsofrågor till Petra Månström – Maratonbloggen
Dela inlägget

Petra är tjejen som löpvägrade fram till hon fyllde 33 år, då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Petra genomförde loppet och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar. Idag är intresset så stort att hon skriver maratonbloggen på SvD.se.
Här svarar hon på fem hälsofrågor, om alltifrån vad hon äter till hur hon tränar.

1. Hur tränar du?
– Förr om åren tränade jag helst efter ett färdigt program, men med tiden har jag kommit ifrån det allt mer. Känner att jag hellre lyssnar på kroppen och tränar det jag är sugen på för dagen. Det kan vara löpning, styrketräning, jympa, spinning eller något annat. Har jag något lopp på g så försöker jag förstås lägga lite extra krut på löpningen, men jag tycker alldeles för mycket om andra sporter för att jag enbart skulle ägna mig åt löpning. Det blir i runda slängar 6-7 timmar träning i veckan med stora variationer beroende på tid på året. Favoritsporten just nu är nog ändå löpning.

Läs också: Därför ska du träna löpning

2. Vad betyder träningen för din hälsa?
– Jag upplever att jag håller mig friskare och stressar mindre. Jag får mer tålamod och ork att sitta och arbeta, mitt jobb sker ju till stor del stillasittande (även om man kanske inte kan tro det). Jag har också blivit en gladare och behagligare människa (enligt omgivningen). Sist men inte minst mår hyn väldigt bra av att man tränar ute!

3. Hur ser en vanlig matdag ut?
– Jag tror på sund balans utan förbud. Har en bakgrund med ätstörningar och då jag vet att jag lätt kan trilla tillbaka i gamla mönster är det väldigt viktigt för mig att skala bort alla förbud. 80 procent av det jag äter försöker jag välja nyttig och ekologisk mat så långt det går, men ekologiskt är tyvärr också rätt dyrt så ibland blir det omprioriteringar. 20 procent är mindre nyttigt, men viktigt för själen. Dit kan vi räkna chips, smågodis, choklad och något glas vin eller en ”hutt” av något starkare.
– Jag är frukostmänniska och älskar att gå upp tidigt och njuta av nybryggt kaffe, grapefruktjuice, grovt bröd och fil med müsli. För ja, jag älskar kolhydrater! Skulle inte klara mig utan bröd och müsli! Till mellanmål kan det bli vispad kvarg med färska bär och honung eller en näve nötter. Till lunch kan det bli allt möjligt, från kryddigt indiskt till proteinpannkakor med bär. Har jag möjlighet vill jag avnjuta middagen i sakta mak, med trevligt sällskap. Jag tycker om mat med orientalisk touch, grytor, matiga sallader, pasta (heja Paolo!) och en god, grillad köttbit. Saltlakrits kan jag inte leva utan, liksom mitt bröd och min müsli.

4. Vad gör du för att hålla dig pigg och frisk i vår?
– Enkelt: Jag tränar utomhus så mycket det bara går! Det gör underverk för kropp och själ, plus att man tankar en massa livsviktigt solljus.

Läs också: Så optimerar du träningsresultaten med rätt näring

5. Vilka är dina bästa hälsotips?
– Tänk långsiktigt när det gäller såväl träning som kost. Att sträva efter god hälsa är en livsstil och en sådan skapar man inte över en natt. Var snäll mot dig själv och se till de små framgångarna snarare än de storvulna målen. Undvik förbud och sträva istället efter en harmoni där du äter mestadels sunt men också vågar njuta av mindre nyttiga saker, för själens skull.

Av Redaktionen

Annons
Annons