Annons
Annons

6 tips som motverkar matsvinn!

Visste du att vi svenskar slänger mat och dryck för mellan 3 000 - 6 000 kronor per person och år? Men det går att rädda mycket mat. Projektet Klimatsmarta Stockholmare har samlat sina bästa tips mot matsvinn. Håll tillgodo!

Redaktionen

22 maj, 2015
6 tips som motverkar matsvinn!
Dela inlägget

Visste du att vi svenskar slänger mat och dryck för mellan 3 000 – 6 000 kronor per person och år?
Men det går att rädda mycket mat. Projektet Klimatsmarta Stockholmare har samlat sina bästa tips mot matsvinn.
Håll tillgodo!

Vet du hur du gör för att äta mer klimatsmart mat och samtidigt gott? Eller hur maten som glömts bort i skafferiet kan räddas innan den blir för dålig? Går det ens? Svaret är givetvis ja.

Läs också: Konsumenten omedveten om sin roll i matsvinnet

Du påverkar klimatet – varje dag
Varje dag fattar du en mängd beslut som påverkar klimatet (och plånboken). Visste du till exempel att en tredjedel av de svenska hushållens utsläpp av växthusgaser kommer från maten?
Men med enkla och medvetna val är det möjligt för dig att äta mer klimatsmart och halvera utsläppen från din mat.

Läs också: Matens miljöpåverkan – Så äter du mer klimatsmart

Här är 6 tips som motverkar matsvinn:


1. Mjuka sladdriga morötter?

Lösning: Lägg dem i kallt vatten över natten och vips så blir de aptitliga igen! Funkar på alla rotfrukter.

2. Bruna och mjuka bananer?
Lösning: Kasta dem inte utan skala, skiva och frys så kan du mixa dem till en smarrig bananglass eller smoothie. Här har du gott och enkelt bananglassrecept.

Läs också: Tillverka mjöl av ”gamla” bananer

3. Mjukt bröd som blivit torrt?
Lösning: Efter att du penslat på lite olja och torkat det i ugnen så har du plötsligt goda crostinis eller skorpor. Du kan också mixa dem till ströbröd.

4. Trötta grönsaker?
Lösning: Lägg dem i 1-2-3-lag och ett-tu-tre så har du ett gott tillbehör till maten.
Recept på 1-2-3-lag: 1 dl ättiksprit, 2 dl strösocker (eller sukrin eller annan sötning), 3 dl vatten. Koka upp och rör så att sockret löser sig. Låt kallna.

5. Gör chips av skal (- som du normalt slänger, eller hur?)
Lösning: Fredagsmys men glömt att köpa chips? Fritera potatisskal – eller andra skal – istället. Underskattat och väldigt gott.

Läs också: Här är 10 skal du bör äta

6. Sänk temperaturen i kylskåpet!
Lösning: En ynka grads temperatursänkning i kylen förlänger hållbarheten på många livsmedel. Sikta på +5 grader!

Läs också: Hur mycket mat slänger du? Testa dig själv – spara 6 000 kr per år

Av Isabelle Hedander

Annons
Fakta

Fakta

Få fler tips
…om hur du blir mer klimatsmart i köket – och inspireras av goda recept – i klimatkokboken: ”Det smarta köket”.
Ladda ner boken gratis som pdf här eller: Läs och bläddra direkt i boken som ebok här.

Här hittar du mer information om olika livsmedels klimatpåverkan.

Källa: Klimatsmarta Stockholmare, ett projekt på initiativ av Stockholms stads miljöförvaltning. På deras Facebooksida kan du få – och även ge – tips om hur du kan leva mer klimatsmart.

Annons
Annons