Annons
Annons

7 frågor och svar om raw food

Att äta råkost är inte bara trendigt, det gör även att du får mer näring och mer energi – samtidigt som du kan gå ner i vikt. Kurera ställde några frågor till Erica Palmcrantz Aziz, som har skrivit flera böcker om raw food samt håller kurser och föreläsningar i ämnet och som själv ätit raw under tio års tid.

Redaktionen

10 juli, 2015
7 frågor och svar om raw food
Dela inlägget

Att äta råkost är inte bara trendigt, det gör även att du får mer näring och mer energi – samtidigt som du kan gå ner i vikt.
Kurera ställde några frågor till Erica Palmcrantz Aziz, som har skrivit flera böcker om raw food samt håller kurser och föreläsningar i ämnet och som själv ätit raw under tio års tid.

 

Läs också: Erica Palmcrantz Aziz – Drottningen av raw food

Sju svar om råkost:

 

1. Vad är raw food?
– Raw food, på svenska kallat råkost, är en kosthållning som innebär att man väljer att äta helt eller till övervägande del rå, naturlig, obehandlad och ekologisk mat. Man äter vegetariskt eller vegansk föda och utesluter alltså kött och fisk. Många väljer även att utesluta gluten och laktos. Råvarorna bör inte värmas mer än till 42 grader. Man väljer att äta frukt, grönsaker, rotsaker, bär, nötter, frön, alger, groddar, kallpressade oljor.
Läs också: Så kommer du igång med rawfood! Rawfoodkockens bästa tips

2. Varför äter man raw food?
– Tanken är att man ska bevara matens enzymer och näring eftersom den ofta förstörs när maten processas och upphettas. Det kan räcka med att välja att äta runt 50 procent raw food eftersom man oftast redan då märker att man mår bättre.
Läs också: 3 superfoods att äta varje dag

3. Hur börjar man med raw food?
– Det enklaste är att börja byta ut ett mål om dagen till raw food eller att välja att en stor del av tallriken ska bestå av raw food. Att byta ut frukosten mot nötter, frön, frukt, bär och grönt är ett alternativ som kanske inte känns så svårt. Mellanmål som energikakor av torkad frukt och nötter är också ett steg mot raw food.
Läs också: 4 desserter rawfoodstyle

4. Får man brist på vitaminer och mineraler?
– När maten inte upphettas över 42 grader bevaras näringen i kosten. Den behåller proteiner, vitaminer, mineraler och fytonäringsämnen som vanligtvis förstörs när du hettar upp mat. Som vegetarian måste man tänka på att få i sig ordentligt med B12 som i stort sett bara finns i animalier, men B12-brist är även vanlig bland de som äter kött och fisk, så ett tillskott kan vara bra ändå.
Läs också: 5 superfoods som håller dig frisk

5. Hur hittar man proteinkällor?
Bra och lättupptagliga vegetariska proteinkällor är bladgrönsaker, spirulina, chlorella, hampafrön, bönor, ärtor, linser, kikärtor, nötter, chia och quinoa.
Läs också: Här hittar du näringen i vegomat

6. Hur får man i sig omega-3?
– Den bästa källan till vegetabiliskt omega-3 är kallpressad linfröolja. Även chiafrön innehåller mycket omega-3.
Läs också: Omega-3 mot inflammation

7. Vad är enzymer?
– Enzymer är proteiner som finns i råkost. De används i kemiska processer i kroppen, bland annat hjälper de till att bryta ner maten och underlätta matsmältningen. Hettar du upp maten förstörs enzymerna. Särskilt mycket enzymer finns i vetegräs och ananas.
Läs också: Lilla guiden till enzymer och Så här kickstartar du med superfoods

Av Malin Duvstedt

Annons
Fakta

Fakta

Namn: Erica Palmcrantz Aziz.
Ålder: 37 år.
Bor: Göteborg.
Familj: Maken Sam och döttrarna Saga och Liv.
Sysselsättning: Författare, föreläsare och rawfood-entusiast.
Aktuell med: Boken ”Kickstarta med superfoods : sundare viktminskning, enkelt och gott”.
Favoritdryck: Källvatten och jasmin-te.
Favoritmat: Avokado, gurka, groddar och surkål.
Gillar att: Vara i naturen, krama träd och min familj, skapa med raw food.

Annons
Annons