Annons
Annons

9 hälsosamma alternativ till vitt socker

Hela 45 kilo får vi svenskar i oss per person och år: Vitt, processat socker - helt utan näring. Känns lite onödigt va? Här listar gastronomen Maya Dilek 9 mer hälsosamma alternativ till raffinerat socker.

Redaktionen

15 januari, 2015
9 hälsosamma alternativ till vitt socker
Dela inlägget

Hela 45 kilo får vi svenskar i oss per person och år: Vitt, processat socker – helt utan näring. Känns lite onödigt va? Här listar gastronomen Maya Dilek 9 mer hälsosamma alternativ till raffinerat socker.

Sedan 1980-talet har konsumtionen av läsk trefaldigats, godisätandet har ökat med 50 procent och totalt sett står godis och andra sötsaker för 16 procent av vårt energiintag. Raffinerat socker är utan näring och bidrar bara till dåliga saker i kroppen, som till exempel inflammationer och ökad celldelning. Men man kan lätt byta ut det vita sockret mot annan, mer näringsrik sötma, menar gastronomen och matälskaren Maya Dilek.

LÄS OCKSÅ: Kureras guide till socker och sötningsmedel

Lätt att byta ut mot mer näringsrika alternativ

Kurera bad henne att lista några nyttigare alternativ. Nyttigare på det sätt att de inte är så hårt processade som vitt socker utan erbjuder fler nyttigheter.
– Jag tycker att vi i grund och botten måste lära oss att allt inte behöver smaka sött hela tiden och att äta all sötning med måtta. Men självklart vill man lyxa till det ibland och att baka är ju jätteroligt. När man vill äta lite sött eller baka något gott finns det många bra sötningsalternativ. De varierar i smak och egenskaper och passar sig olika bra för olika användningsområden, berättar hon.

LÄS OCKSÅ: Övervinn sötsuget – med kokosolja!

Maya Dilek
Gastronomen Maya Dilek.

9 mer hälsosamma alternativ till vitt socker:

1. Frukt och bär (inklusive dadlar): ”Inte bara tomma kalorier
– Många frukter och bär är naturligt söta och funkar jättebra till både mat och bak. Söta bär i en mustig gryta kan verkligen lyfta rätten och banankakan är en klassiker. Dadlar har blivit mycket populärt att använda i bak och passar perfekt som sötma i rawfood-bakverk. Det finns även dadelsirap att köpa. När du använder frukt och bär som sötning får du dessutom i dig massa näring och inte bara tomma kalorier.

2. Björksocker: ”Lågt GI”
– Även kallat xylitol och likt vanligt socker till både utseende och sötma. Har ett lågt kaloriinnehåll och ett lågt GI, vilket betyder att blodsockernivån inte påverkas lika mycket. Björksockret är mycket lättanvänt och du kan använda det precis som vanligt socker, eventuellt behövs en lite mindre mängd då en del upplever björksockret lite sötare. Björksockret kan dock ge en kylande känsla i munnen, speciellt om den används i stora mängder och ska ej överkonsumeras då vissa kan reagera med magbesvär.

3. Agavesirap: ”Brett användningsområde”
En sirap som produceras från Agaveväxten. Sirapen har hög sötma och neutral smak vilket gör att den har ett brett användningsområde. Den är lättflytande vilket gör den lätt att använda.

4. Stevia: ”Hög sötma – och påverkar inte blodsockret”
– Stevia tillverkas av glykosider ifrån steviaväxten, även kallad sötflockel. Den finns i flera olika varianter, både flytande och i ”strö” variant. Den har mycket hög sötma och kan ge en nästan bitter bismak vid användning av en stor mängd. Stevian är helt utan kalorier och påverkar inte blodsockret alls. Någon droppe flytande Stevia fungerar mycket bra som sötning i både varma och kalla drycker, till exempel smoothies. Strövarianten kan användas som vanligt socker i bakning. Du kan däremot inte använda samma mängd stevia som vanligt socker då stevian har en mycket högre sötma. Ett tips är att blanda Stevia med med någon annan sötning. På så vis får man en bättre sötma och mindre bismak.

5. Honung: ”Nyttig med karakteristisk smak”
– Nyttig, söt och med karakteristisk smak. Det finns många olika sorter och det kan vara roligt att variera dessa för att få olika karaktär i din bakning och matlagning. Honungen innehåller även vitaminer, mineraler, antioxidanter. Manuka-honungen sägs till exempel ha en mängd medicinska fördelar. Använd en liten sked i ditt te under förkylningstider.

LÄS OCKSÅ: Manukahonung mer effektiv än antibiotika

6. Sukrin: ”Kan ersätta vitt socker rakt av – men har noll kalorier”
– Även kallat Erythritol. Sukrin består av en sockeralkohol som finns naturligt i en del frukt och svamp. Sukrin finns i många olika varianter allt ifrån strö till florsockersvariant samt ett brunare socker som kan användas i stället för farinsocker. Detta gör att sötningen har ett brett användningsområde. Sukrinen upplevs lite sötare än vanligt socker och kan ge en kylande känsla/eftersmak. Kan så gott som bytas ut rakt av mot vitt socker. Precis som stevian innehåller sukrin noll kalorier och påverkar inte blodsockret. Det bruna sukrinsockret är blandat med maltextrakt samt stevia, har lite mindre kylande smak än de andra och passar därför i bakverk där det krävs större mängd.

LÄS OCKSÅ – Knepet: Sukrin mot bananflugorna

7. Kokossocker: ”Lågt GI och min personliga favorit”
– Min personliga favorit. Sockret tillverkas av nektar från kokospalmen. Kokossocker har ett lågt GI och påverkar inte blodsockernivån lika mycket som vanligt socker. Kokossockret är likt farinsocker i utseende och har en god och unik, kolaaktig smak som ger bakverken en särskild karaktär. Kokossocker är även rikt på mineraler.

8. Yaconsirap: ”Bra för tarmfloran och mycket näringsrik”
– Den mörka och smakrika sirapen görs av roten på yaconväxten som är släkt med solrosen och jordärtskockan. Den kan användas på samma sätt som honung eller agave och sägs ha en mängd hälsofördelar, till exempel vara bra för tarmfloran samt vara mycket näringsrik.

9. Lönnsirap: ”Naturligt rik på mineraler”
– Tillverkas ifrån saven från lönnträdet. Har en god sötma och en karakteristisk smak, används med fördel i kakor och bakverk. Den är naturligt rik på mineraler. Perfekt som klassiskt tillbehör på pannkakor, kanske för en lyxig helgfrukost.

LÄS OCKSÅ: Kopplingen mellan socker och olika cancerformer

Av Isabelle G Hedander

Annons
Annons