Annons
Annons

9 sätt att plastbanta!

Vi har blivit väldigt vana att använda plast men det finns mycket onödigt vi lätt klarar oss utan. Här är plastgrejerna du gott kan välja bort, enligt Naturskyddsföreningen.

Redaktionen

7 september, 2016
9 sätt att plastbanta!
Dela inlägget

Vi har blivit väldigt vana att använda plast men det finns mycket onödigt vi lätt klarar oss utan.
Här är plastgrejerna du gott kan välja bort, enligt Naturskyddsföreningen.

Plast är på många sätt fantastisk och finns bland annat i våra datorer, kylskåp och i mycket av vårt sjukhusmaterial, skriver Naturskyddsföreningen – och dissar således inte all plast. Men – det kan också finnas problem med plasterna.
Två tumregler är till exempel att välja bort äldre plast och att undvika PVC. Här följer Naturskyddsföreningens sammanställning över nio plastsaker de tycker att vi gott kan välja bort.

Läs också: Förbjudna kemikalier hittade i mjuk plast

Nio plastgrejer du klarar dig utan!

 

1. Skötbädd av PVC

Bättre sak: Badlakan.
Miljögift: Ftalater, bly.
Naturskyddsföreningens kommentar: Skötbäddar kan vara gjorda av PVC som innehåller hormonstörande ftalater. Det finns skötbäddar med polyuretanöverdrag som är bättre, men det bästa är att bara använda ett hopvikt badlakan.

2. Plastfigurer

Bättre sak: Färre leksaker, byta leksaker.
Miljögift: Ftalater.
Naturskyddsföreningens kommentar: Visste du att snittet på leksaker ett svenskt barn har idag ligger på över 500 stycken? Många leksaker har några år på nacken och kan innehålla ftalater som nu är förbjudna. En bra sak är att fundera på hur många leksaker ditt barn behöver och kanske försöka byta leksaker med andra familjer istället för att köpa fler.

Läs också: Liten guide till hormonstörande ämnen

3. Plastboll/Badboll

Bättre sak: Välj bollar nyligen tillverkade i EU.
Miljögift: PVC, ftalater.
Naturskyddsföreningens kommentar: Plastbollar kan vara gjorda av PVC och innehålla ftalater. Du kan välja leksaker av annat material. Leksaker som är tillverkade inom EU är bättre kontrollerade och innehåller oftast mindre farliga kemiska ämnen. Det finns också leksaksföretag som endast använder livsmedelsgodkänd plast.

4. Skumgummi

Bättre sak: Välj rätt, fråga i butiken.
Miljögift: Flamskyddsmedel.
Naturskyddsföreningens kommentar: Möbler och madrasser kan innehålla bromerade och klorerade flamskyddsmedel. Du kan däremot välja möbler utan de här ämnena om du frågar inköpsansvarig innan köp. Det räcker oftast inte att fråga butikssäljaren, utan se till att svaret kommer från inköpsansvarige.

5. Plasttallrikar och plastglas

Bättre sak: Välj porslin, glas eller rostfritt.
Miljögift: Frigör BPA (bisfenol A).
Naturskyddsföreningens kommentar: Plasttallrikar och plastglas kan ge ifrån sig BPA, speciellt när materialet värms upp av maten. Glas eller porslin är bättre alternativ.

6. Metallförpackning

Bättre sak: Kartong.
Miljögift: Frigör BPA.
Naturskyddsföreningens kommentar: Konservburkar och metalltuber kan precis som plasttallrikar ge ifrån sig BPA. Glas, porslin, kartong eller liknande är bättre alternativ.

7. Eltrådar/sladdar/elkablar

Bättre sak: Använd färre kablar, starkare lagstiftning.
Miljögift: Ftalater, flamskyddsmedel.
Naturskyddsföreningens kommentar: Här har vi tyvärr inga alternativ. Höljet av elsladdarna innehåller både ftalater och flamskyddsmedel och finns i allas hem. Här behövs skärpt lagstiftning, men ju färre sladdar du har i hemmet desto bättre är det.

Läs också: Giftiga sladdar(!) Ny rapport varnar för miljögifter i plast

8. Köttråg (förpackningar)

Bättre sak: Välj gröna förpackningar.
Miljögift: Hormonstörande styren.
Naturskyddsföreningens kommentar: De svarta styrenförpackningarna som kött ofta ligger i kan vara hormonstörande. Ett bättre alternativ är att köpa kött ur de gröna förpackningarna som ofta används till ekokött.

9. Nappflaska i plast

Bättre sak: Välj glas.
Miljögift: Olika plasttillsatsämnen.
Naturskyddsföreningens kommentar: De vanligaste plasterna som ofta används i nappflaskor utsöndrar hormonstörande ämnen, eller andra plastkemikalier som man inte vet effekterna av idag. Detta sker särskilt i kontakt med värme. En nappflaska i plast behöver alltså inte vara fri från farliga ämnen bara för att den är fri från BPA.

Läs också: Dricker du din plast? Så här skaffar du plastkoll!

Av Redaktionen

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Flamskyddsmedel förekommer i många typer av plaster eftersom plasterna brinner så bra. Halogenerade (bromerade och klorerade) flamskyddsmedel är de sämsta, men annars vet vi fortfarande väldigt lite om dem. Flertalet kan vara problematiska.

BPA (bisfenol A) är en byggsten i plast som förekommer framför allt i polykarbonatplast. Det är misstänkt hormonstörande och idag förbjudet i nappflaskor, men fortfarande tillåtet i till exempel tallrikar som barn använder på förskolor.

Ftalater är mjukgörare i PVC-plast. Några av de mest farliga ftalaterna är idag förbjudna i leksaker, men de hittas ändå bland en stor mängd andra prylar i hemmet, som barnen kan leka med. Dessutom har Kemikalieinspektionen sett att även leksaker kan innehålla förbjudna halter av de farligaste ftalaterna.
Källa: Naturskyddsföreningen

Annons
Annons