Adams Hälsoskola: Del 1

Adams Hälsoskola: Del 1

Vilsen i hälsoträsket, är det så för dig? Följ med Adam Mosrati när han går igenom grunderna inom kost och träning. Du får en bra grund att stå på för att börja träna, eller för att utveckla din nuvarande träning. I artikelserien ”Adams Hälsoskola” kommer du även få följa hans klients tio veckors resa mot sina mål att lägga på sig mer muskler och gå ned ett par kilo i fett.

Vem är Adam?
Hej och välkomna till artikelserien ”Adams hälsoskola” Namnet är Adam Mosrati jag är 22 år och kommer ursprungligen från Vänersborg, även kallat lilla Paris. Mitt idrottsintresse grundades redan när jag var en liten grabb då jag spelade bandy och fotboll. Jag fortsatte sedan med att gå bandygymnasiet i Vänersborg och började även att gymma som komplement till lagsporterna.

Adam Mosrati

Adam Mosrati

 

Min utbildning
När jag slutade gymnasiet så flyttade jag till Karlstad för att studera till gymnasielärare i idrott och fysik. Då lade jag även skridskorna på hyllan och fotbollen hade jag lagt av med innan gymnasietiden. Det tog inte lång tid innan jag insåg att intresset för träning och hälsa sträckte sig längre än idrottslärare. Så jag bestämde mig för att byta utbildning och började studera inom hälsa, kost och träning. Jag stannade kvar i Karlstad, läste lite fristående kurser i hälsotester, coaching och friskvård. Hösten 2012 så började jag Hälsa och Wellness utbildningen vid Karlstads universitet och jag gör nu min sista termin där. Tio av dessa veckor innefattar praktik, där av sökte jag mig till Kurera för att skaffa mig mer praktisk kunskap.

På tapeten just nu
I skrivande stund så består min fritid av träning, ungefär fem till sex gånger i veckan, där jag kör individuell träning på gym med störst fokus på styrketräning. Det finns även inslag av konditionsträning och powerwalks i mitt träningsschema men det förkommer sällan. Matlagning är även ett stort intresse och en stor del av min vardag. Då jag själv är uppväxt med att det ska stå lagad mat på bordet åtminstånde vid lunch och middag, så en till två timmar i köket blir det per dag. Övrig tid spenderas med sambo, vänner, familj, slappa vid playstation eller kolla på film och serier (är en riktig serienörd).

Artikelserien
Min tid på Kurera kommer bestå av att jag skriver en artikelserie där jag ger er en ökad kunskap inom kost och träning. Jag kommer att fördjupa mig i ämnen som: periodisk fasta, proteiner, kolhydrater, fetter, konditionsträning, fettförbränning, styrketräning, kosttillskott, kaloriräkning och vardagsmotion.

Genom att följa artikelserien kommer ni få en bra grund i det ni behöver veta för att både ta det första steget att börja träna, men även för att utveckla er nuvarande träning.

Klient
Under min VFU kommer jag även att ha en klient som med hjälp av mig vill förändra sin nuvarande livsstil. De förändringar hon kommer att göra kan ni följa i varje artikel, där ni får ta del av hennes tankar och åsikter om de rekommendationer jag ger henne angående kosten och träningen. Framstegen som görs kommer även att presenteras varje vecka. Sista artikeln i serien kommer bestå av en sammanfattad helhet där klientens förändringar och resultat kommer att presenteras.

Vem är min klient?
Min klient heter Elin och är en tjej på 22 år som spelar innebandy, hennes tidigare erfarenheter av träning på egen hand är att hon varit på gym tre till fyra år. Det har inte varit någon direkt struktur på träningen. Hon dras även med ett opererat knä på grund av ledbandsproblem och vid vårt första möte så hade hon även problem med en stukad fot. Min klients kunskaper om kost är väldigt låga och hon är något kräsen med vad hon äter.

Elins mål
Elin har kommit till mig med två ganska vanligt förekommande mål, hon vill bygga upp sin kroppsstyrka och lägga på sig mer muskler, samtidigt som hon gärna vill gå ner ett par kilo i fett. Hon tycker inte att vikten är det viktigaste, så länge hon kan ”byta ut lite fett mot muskler”. Styrkan skall även vara explosiv för att hon ska ha bra användning av den i innebandyn. Vid vårt första samtal så hade Elin vägt och mätt sig:

Vikt
: 69,5 kilo
Längd: 1,65 meter
Armar: 32,5 centimeter
Midja: 73,5 centimeter
Mage: 89 centimeter
Rumpa: 108 centimeter
Lår: 65 centimeter
Vader: 39,5 centimeter

Första mötet
Vid mitt första mötet med Elin fick hon ett kost- och träningsschema anpassat för just hennes mål. Vi kom även fram till att hon skulle väga sig varje måndag. Då Elins mål är att bygga muskler men gå ner i fettmassa samtidigt, så är det bra att ha mer än vågen som referens. Därför bad jag Elin att även mäta kroppsmåtten varje måndag. Kroppsmått är bra att hålla koll på när man vill göra dessa två förändringar samtidigt, då vikten kanske inte sjunker så snabbt som man vill eftersom man lägger på sig muskler. Då kan kroppsmåtten vara en referens, minskar kroppsmåtten men vikten står i princip still kan man dra slutsatsen att man fått mer muskler då muskler väger mer än fett.

Följ med på resan
Är du intresserad av att följa Elins resa mot hennes mål? Vill du utvidga dina tränings- och kostkunskaper, eller letar du bara efter inspiration för att kunna ta det första steget in i hälsovärlden? Följ då med mig, Adam, på denna tio veckor långa hälsoskola! Trevlig läsning.

 

 Av Adam Mosrati

 

 


Skriv ut artikel


Kvinna ligger och sover gott

Trött på att ligga sömnlös? Här är 5 naturliga knep för bättre sömn

Naturlig hälsa

Är du egentligen en glad och härlig person men tillfälligt energilös på grund av sömnproblem? Du är inte ensam. Ofrivillig sömnbrist är vanligare än många tror och en god nattsömn gör enorm skillnad för den upplevda livskvaliteten. Men – många räds att ta hjälp på grund av att läkemedel kan vara vanebildande och medföra dåsighet dagen efter. Många lider dock i onödan, för det finns naturlig hjälp du inte blir beroende av. Här är några knep som hjälper vid sömnbesvär.

Manshänder med starka naglar

Starkare naglar med mineraler

Naturlig hälsa

Under tre år led 62-åriga Shirzad Kalhori av tunna naglar som bröts av och blödde. Efter att av sin fru och döttrar blivit tipsad om ett näringstillskott såg han förbättring på två månader – och idag är naglarna starkare än någonsin.

Denise Lopez

En tuff värld som kan knäcka de flesta

Krönikan

Att vara artist och lite offentlig så där är ingen dans på rosor, om nu någon trodde det. Det är en tämligen hård och ytlig värld och inte särskilt förlåtande. Jante råder än hårdare här och folk tycker väldigt mycket. Tro mig, jag vet. Den här branschen har varit nära att ta knäcken av mig. Men så kom jag på bättre tankar.

Dvärgpalmen sågpalmetto och dess bär

Sågpalmetto – ett naturligt knep vid godartad prostataförstoring

Hälsa

Med stigande ålder är en godartad förstoring av prostatakörteln snarare regel än undantag för män. En förstorad prostata är oftast inget farligt men kan innebära att man behöver kissa oftare, inte minst nattetid samt svårigheter att tömma blåsan helt. Det kan även störa samlivet. Traditionell behandling innebär ofta biverkningar som erektionsproblem, vilket gör att många män undviker att söka hjälp. Men – det finns ett enkelt och helt naturligt knep du med prostatabesvär bör känna till: Sågpalmetto.

Medelålders man i vit skjorta tar sig för pannan som han glömt något

Så får du bättre minne – 9 tips!

Allmänt

Upplever du att ditt minne allt oftare sviker dig? Stress, överstimulans, åldrande. Orsakerna kan vara många. Men det finns hjälp att få – och det är mindre avancerat än du tror. Här är nio knep som förbättrar ditt minne.

Kvinna 45 plus blickar ut över sjö

Klimakteriet – fortfarande ett ämne präglat av skam och stor okunskap

Hälsa

Klimakteriet firas med en egen dag. Den 18:e oktober varje år inträffar internationella klimakteriedagen. Den finns bland annat för att ämnet, genom att uppmärksammas, har större chans att få anslag till forskning och medicinskt stöd – men även för att klimakteriet behöver komma upp i ljuset då ämnet fortfarande är enormt tabu och något kvinnor lider av och skäms över i det tysta. Trots att hälften av världens befolkning någon gång kommer att drabbas vet få ens vilka symtomen är – eller vilken hjälp som finns. Det försöker Kurera råda bot på här.

Kvinna håller sig om sitt ben som om smärta

Reumatikerförbundet: Många med värk experimenterar med starka läkemedel

Värk

Tiotusentals personer i Sverige lider av smärtor som tyder på ledsjukdomen artros, men av dessa har många ännu inte fått diagnosen. Mörkertalet tros vara stort, likaså antalet som inte vet hur de kan bli av med smärta och besvär. "Det är bekymmersamt att många tycks experimentera på egen hand med starka läkemedel. Både bland dem med diagnosen och bland dem med symtom finns ett flertal som använder opiater och beroendeframkallande smärtläkemedel. Det är en varningssignal som sjukvården måste ta på allvar", säger Hans Håkansson, ordförande i Reumatikerförbundet, som även poängterar att det råder omfattande brister inom vården när det gäller rådgivning kring diagnosen.

Potatisar på jord

Ny skräddarsydd GMO-potatis får odlas utan särskilt GMO-tillstånd

Eko/miljö

Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet har tagit fram en industripotatis som kan ersätta den EU-förbjudna GMO-potatisen Amflora, som stoppades 2012 – trots att den nya potatissorten har samma egenskap. Skillnaden ligger i den genmodifieringsteknik som använts. På grund av att den inte lämnar kvar några främmande gener klassas tekniken inte som GMO och därför krävs heller inga särskilda GMO-tillstånd för odling.

Paradisets grönsakshörna Södermalm

Paradiset expanderar!

Kost

Glada nyheter: Nu ska fler få chansen att uppleva himmelriket. Paradiset växer nämligen så det knakar! När Stockholmsbaserade Paradiset sommaren 2015 öppnade klev de rakt in på platsen som Skandinaviens största ekolivsmedelsbutik. Marknaden jublade. Nu öppnar de snart sin tredje butik men nöjer sig inte där. Målet är 20 butiker – inom bara fem år.

Deppig man sitter i sängen med huvudet i handen

Erektionsproblem? Här är knepet som hjälper 7 av 10

Naturlig hälsa

Nedsatt lust och sexuell funktion hos män är vanligare än man tror. Hälften av alla svenska män över 40 år har erektionsproblem och närmare 20 procent av alla män över 50 år klarar inte av att genomföra ett samlag. Stress, rökning, diabetes, hjärtsjukdomar och psykologiska problem är ofta orsaken. Vetenskapliga studier visar att det finns hjälp att få.

naglar

Tre frågor och svar om nagelhälsa

Skönhet

Vad beror tunna naglar som skivar sig på? Går det att äta sig till starkare naglar - och i så fall hur? Och vad säger våra naglar egentligen om vår hälsa? Kureras näringsexpert Zarah Öberg svarar på några frågor om nagelhälsa.

Salt kommer ur ett uppochnedvänt saltkar mot svart bakgrund

Jerry Brännmyr svarar professorerna: ”WASH hjälper läkemedelsbolag att tjäna CASH”

Replik

Saltdebatten fortsätter. Den 11 oktober publicerades krönikan ”För lite salt ger dig högt blodtryck” där krönikören skrev att salt inte höjer blodtrycket som många tror utan att högt blodtryck snarare kan bero på saltbrist. Två saltintresserade Göteborgsprofessorer hörde av sig och menade att Jerry Brännmyr har fel i sin krönika. Läs deras replik här. Här replikerar Jerry Brännmyr i sin tur de två professorerna.

ägg

Äggets dag – en dag för att hylla ägg som livsmedel

Kost

Idag är det Äggets dag, eller World Egg Day, som uppmärksammas i över 80 länder runt om i världen, en dag har firats runt om i världen sedan 1996. Bakom den internationella dagen, World Egg Day, står organisationen International Egg Commission som vill fira ägget för att det är ett fantastiskt livsmedel, med bra näringsinnehåll, som är prisvärt och kan mätta många magar, skriver branschorganisationen Svenska Ägg i ett pressmeddelande.

hjärtformad trästam

Fem hjärtliga fakta

Hälsa

Så länge hjärtat slår lever vi. Men mer då? Vad vet du egentligen om ditt hjärta, sådant det sysselsätter sig med - och varför? Här är fem saker du (troligen) inte visste om hjärthälsa.

ägg

Livsmedelsverket: Dioxinhalten i ekologiska ägg behöver sänkas

Eko/miljö

Miljögiftet dioxin – som finns i varierande mängd i alla animaliska livsmedel – förekommer i högre halter i ekologiska ägg än i andra ägg. Nu uppmanar Livsmedelsverket branschen att undersöka vad detta beror på och vidta åtgärder. "Något måste göras för att minska halterna", skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande på onsdagen. Branschorganisationen Svenska Ägg svarar med att starta utredning – samt minska andelen fiskmjöl i fodret.

Saltprodukter på bord

Professorernas svar på Jerry Brännmyrs krönika om saltets effekt på blodtrycket

Replik

Den 11 oktober publicerade Kurera krönikan "För lite salt ger dig högt blodtryck" där krönikören Jerry Brännmyr skrev om salt ur en kontroversiell synvinkel där han menade att salt inte höjer blodtrycket och att högt blodtryck snarare kan bero på saltbrist. Två saltintresserade Göteborgsprofessorer hörde av sig och ville replikera, då de menar att Jerry Brännmyr i sin krönika är ute och cyklar. Här är deras svar.

Litet barn i bil gör blä grimas

Nu föreslås svenskt förbud mot rökning i fordon med barn

Gravid/barn

Rökförbud när du kör med barn i bilen har redan blivit verklighet i flera andra länder. Nu kan det bli verklighet i Sverige. I alla fall om riksdagsledamoten Yasmine Larsson (S) får som hon vill. "Friheten för vuxna att kunna röka i sin bil tillsammans med barn kan inte anses vara viktigare än barns hälsa", skriver hon i en motion till riksdagen.

tjej ligger på säng i mörkt rum

Få bättre mental hälsa naturligt

Mental hälsa

Varje år den 10 oktober inträffar Världsdagen för mental hälsa, en dag instiftad av FN. Med anledning av det vill Kurera passa på att belysa att enligt siffror från Socialstyrelsen äter fler än 1,6 miljoner personer i Sverige, omkring 17 procent av befolkningen, psykofarmaka - det vill säga läkemedel som riktar sig mot psyket. Men - behövs verkligen alltid läkemedel - eller finns det andra alternativ, och i så fall vilka?

Bi sitter på vit blomma

7 tillfällen då bidrottningsgelé hjälper

Gravid/barn

De flesta kvinnor har hormoner som åker bergochdalbana under livet. Symtom kan innebära allt från depression och minskad livslust, till minskad sexlust, oförmåga att hålla sitt humör i schack, nattliga svettningar, torra slemhinnor och försämrad förbränning. Ett naturligt sätt att förbättra sin hormonstatus är via fytoöstrogenrika livsmedel och bidrottningsgelé. Här får du veta mer.

ratt_naring_for_att_prestera_580x416

Med rätt näring orkar ultralöparen prestera

Hälsa

Att springa ultralopp är ingen lek. Distanser uppåt 100 km tär hårt på kroppens reserver. Petra Skiöld tillhörde världseliten redan efter första försöket, men bristen på näring var nära att sätta stopp för karriären. – Utan näringstillskott klarar jag inte extrema distanser. Idag tar jag professionell hjälp för att veta vad jag b