Annons
Annons

Äggets dag – en dag för att hylla ägg som livsmedel

Idag är det Äggets dag, eller World Egg Day, som uppmärksammas i över 80 länder runt om i världen, en dag har firats runt om i världen sedan 1996. Bakom den internationella dagen, World Egg Day, står organisationen International Egg Commission som vill fira ägget för att det är ett fantastiskt livsmedel, med bra näringsinnehåll, som är prisvärt och kan mätta många magar, skriver branschorganisationen Svenska Ägg i ett pressmeddelande.

Redaktionen

14 oktober, 2016
Äggets dag – en dag för att hylla ägg som livsmedel
Dela inlägget

Idag är det Äggets dag, eller World Egg Day, som uppmärksammas i över 80 länder runt om i världen, en dag har firats runt om i världen sedan 1996.
Bakom den internationella dagen, World Egg Day, står organisationen International Egg Commission som vill fira ägget för att det är ett fantastiskt livsmedel, med bra näringsinnehåll, som är prisvärt och kan mätta många magar, skriver branschorganisationen Svenska Ägg i ett pressmeddelande.

Äggets dag infaller årligen den andra fredagen i oktober, i år 14 oktober, och firas på många olika sätt i världen. Bland annat tävlas det om vem som är snabbast på att laga omelett, det ordnas familjefestivaler med äggtävlingar, receptböcker tas fram och mycket mer.

Årlig tävling om bästa äggreceptet
I Sverige brukar ofta butiker uppmärksamma dagen genom att låta en egen kock erbjuda butikens kunder att prova olika äggrätter i munsbit-storlek. Dessutom bjuder branschorganisationen Svenska ägg, tillsammans med snabbmatsrestaurangen Eggs Inc, årligen in alla landets ägg-älskare att delta i en tävling för att kora årets bästa äggrecept. Tävlingen brukar marknadsföras via radio, Facebook och Instagram samt kampanjinformation i livsmedelsbutiker och i äggkartonger. Jakten på Årets Äggrätt pågick på Instagram (#åretsäggrätt) mellan 5 augusti – 15 september och cirka 70 härliga bidrag har kommit in från äggälskare runt om i landet.

äggpaj med gröna blad som topping
Årets äggrätt 2016: Äggpaj

Årets vinnare: Äggpaj
Av fem finalisträtter utsåg juryn igår vinnaren av Årets Äggrätt 2016: en äggpaj skapad av Johanna Leidermark.
– Jag älskar den här goda äggrätten med nyttiga fetter, protein och D-vitamin. Utan gluten, mejeriprodukter och socker. Det är en äggrätt där man blir helt rätt mätt, säger Johanna själv om rätten.

Recept på vinnarrätten hittar du här.

”Allt från klassiker till smaker från det irakiska köket”
Juryn bestod av Jonas Colting, hälsokonnässör, Andreas Hedlund, Eggs Inc och Årets kock 2002, samt Astrid Lovén Persson, verksamhetsledare på Svenska ägg, rapporterar Svenska Ägg i ett pressmeddelande.
– Vilka fantastiska rätter vi har fått in till Årets Äggrätt, allt från gamla klassiker till smaker från det irakiska köket. Vinnaren av Årets Äggrätt var för mig en ny smakkombination och rätten lyfte ägget som hjälte genom att finnas med på tre olika sätt, säger Astrid Lovén Persson i ett uttalande.

Recept på finalisträtterna hittar du här.

Rikt på näring
Ägg anses numera som bra mat. Det innehåller i stort sett alla näringsämnen du man behöver utom kolhydrater och vitamin C. Ägg är en bra källa till protein och äggulan innehåller en del fett, både mättat, enkelomättat och fleromättat fett samt vitaminerna A, D och E, B12, riboflavin och folat, plus viktiga mineraler som jod, järn, kalcium, zink och selen.
Enligt nya rön behöver man heller inte vara rädd för att ägg ska vara dolda kolesterolbovar. Friska personer kan tryggt äta ägg utan att oroa sig för förhöjda kolesterolvärden. Läs mer här.

Näringsdeklaration ägg

Det betyder märkningen på ägget:

Det betyder märkningen på ägget

Mer läsning?
• Läs mer om World Egg Day
Det visste du inte om ägg! Eller..?
Ägg bra för både blodfetter och midjemått
Livsmedelsverket: Dioxinhalten i ekologiska ägg behöver sänkas
Debatt: Därför ska du inte äta ägg i påsk!
Utomhus-höns och ekofoder viktigast när vi köper ägg i påsk
Fem anledningar att äta ägg

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Visste du att:
• Ägg är, näst efter bröstmjölk, den mest kompletta naturliga näringskällan.
• I stort sett får man i sig merparten av alla näringsämnen man behöver genom att äta ägg. Det enda som saknas är kolhydrater och vitamin C.
• Ett enda ägg ger ungefär 7 gram fullvärdigt protein. Så för folk som tränar är det perfekt med ägg!
• Under vinterhalvåret lider många nordbor av D-vitaminbrist. Äggulan innehåller mycket D-vitamin.
• Sverige är ett av få länder där man, utan risk för salmonella, kan äta råa och löskokta ägg.
• Sverige är ett av de länder i Europa som äter mest ägg, i snitt äter vi 222 ägg person och per år och äggkonsumtionen ökar för varje år.
• Sverige anses ha den mest ambitiösa djurskyddslagstiftningen i världen. Det innebär en hög djurvälfärd och säker äggproduktion.
Svenska Ägg är den svenska äggnäringens branschorganisation. Deras medlemsföretag är kläckerier, unghönsuppfödare, äggproducenter, packerier och foderföretag.
Källa: Svenska Ägg

Annons
Annons