ägg

Äggets dag – en dag för att hylla ägg som livsmedel

Fakta

Visste du att:
• Ägg är, näst efter bröstmjölk, den mest kompletta naturliga näringskällan.
• I stort sett får man i sig merparten av alla näringsämnen man behöver genom att äta ägg. Det enda som saknas är kolhydrater och vitamin C.
• Ett enda ägg ger ungefär 7 gram fullvärdigt protein. Så för folk som tränar är det perfekt med ägg!
• Under vinterhalvåret lider många nordbor av D-vitaminbrist. Äggulan innehåller mycket D-vitamin.
• Sverige är ett av få länder där man, utan risk för salmonella, kan äta råa och löskokta ägg.
• Sverige är ett av de länder i Europa som äter mest ägg, i snitt äter vi 222 ägg person och per år och äggkonsumtionen ökar för varje år.
• Sverige anses ha den mest ambitiösa djurskyddslagstiftningen i världen. Det innebär en hög djurvälfärd och säker äggproduktion.
Svenska Ägg är den svenska äggnäringens branschorganisation. Deras medlemsföretag är kläckerier, unghönsuppfödare, äggproducenter, packerier och foderföretag.
Källa: Svenska Ägg

Idag är det Äggets dag, eller World Egg Day, som uppmärksammas i över 80 länder runt om i världen, en dag har firats runt om i världen sedan 1996.
Bakom den internationella dagen, World Egg Day, står organisationen International Egg Commission som vill fira ägget för att det är ett fantastiskt livsmedel, med bra näringsinnehåll, som är prisvärt och kan mätta många magar, skriver branschorganisationen Svenska Ägg i ett pressmeddelande.

Äggets dag infaller årligen den andra fredagen i oktober, i år 14 oktober, och firas på många olika sätt i världen. Bland annat tävlas det om vem som är snabbast på att laga omelett, det ordnas familjefestivaler med äggtävlingar, receptböcker tas fram och mycket mer.

Årlig tävling om bästa äggreceptet
I Sverige brukar ofta butiker uppmärksamma dagen genom att låta en egen kock erbjuda butikens kunder att prova olika äggrätter i munsbit-storlek. Dessutom bjuder branschorganisationen Svenska ägg, tillsammans med snabbmatsrestaurangen Eggs Inc, årligen in alla landets ägg-älskare att delta i en tävling för att kora årets bästa äggrecept. Tävlingen brukar marknadsföras via radio, Facebook och Instagram samt kampanjinformation i livsmedelsbutiker och i äggkartonger. Jakten på Årets Äggrätt pågick på Instagram (#åretsäggrätt) mellan 5 augusti – 15 september och cirka 70 härliga bidrag har kommit in från äggälskare runt om i landet.

 
äggpaj med gröna blad som topping

Årets äggrätt 2016: Äggpaj

Årets vinnare: Äggpaj
Av fem finalisträtter utsåg juryn igår vinnaren av Årets Äggrätt 2016: en äggpaj skapad av Johanna Leidermark.
– Jag älskar den här goda äggrätten med nyttiga fetter, protein och D-vitamin. Utan gluten, mejeriprodukter och socker. Det är en äggrätt där man blir helt rätt mätt, säger Johanna själv om rätten.

Recept på vinnarrätten hittar du här.

”Allt från klassiker till smaker från det irakiska köket”
Juryn bestod av Jonas Colting, hälsokonnässör, Andreas Hedlund, Eggs Inc och Årets kock 2002, samt Astrid Lovén Persson, verksamhetsledare på Svenska ägg, rapporterar Svenska Ägg i ett pressmeddelande.
– Vilka fantastiska rätter vi har fått in till Årets Äggrätt, allt från gamla klassiker till smaker från det irakiska köket. Vinnaren av Årets Äggrätt var för mig en ny smakkombination och rätten lyfte ägget som hjälte genom att finnas med på tre olika sätt, säger Astrid Lovén Persson i ett uttalande.

Recept på finalisträtterna hittar du här.

Rikt på näring
Ägg anses numera som bra mat. Det innehåller i stort sett alla näringsämnen du man behöver utom kolhydrater och vitamin C. Ägg är en bra källa till protein och äggulan innehåller en del fett, både mättat, enkelomättat och fleromättat fett samt vitaminerna A, D och E, B12, riboflavin och folat, plus viktiga mineraler som jod, järn, kalcium, zink och selen.
Enligt nya rön behöver man heller inte vara rädd för att ägg ska vara dolda kolesterolbovar. Friska personer kan tryggt äta ägg utan att oroa sig för förhöjda kolesterolvärden. Läs mer här.

Näringsdeklaration ägg

Det betyder märkningen på ägget:

Det betyder märkningen på ägget

Mer läsning?
• Läs mer om World Egg Day
• Det visste du inte om ägg! Eller..?
Ägg bra för både blodfetter och midjemått
• Livsmedelsverket: Dioxinhalten i ekologiska ägg behöver sänkas
• Debatt: Därför ska du inte äta ägg i påsk!
• Utomhus-höns och ekofoder viktigast när vi köper ägg i påsk
• Fem anledningar att äta ägg

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Fakta

Visste du att:
• Ägg är, näst efter bröstmjölk, den mest kompletta naturliga näringskällan.
• I stort sett får man i sig merparten av alla näringsämnen man behöver genom att äta ägg. Det enda som saknas är kolhydrater och vitamin C.
• Ett enda ägg ger ungefär 7 gram fullvärdigt protein. Så för folk som tränar är det perfekt med ägg!
• Under vinterhalvåret lider många nordbor av D-vitaminbrist. Äggulan innehåller mycket D-vitamin.
• Sverige är ett av få länder där man, utan risk för salmonella, kan äta råa och löskokta ägg.
• Sverige är ett av de länder i Europa som äter mest ägg, i snitt äter vi 222 ägg person och per år och äggkonsumtionen ökar för varje år.
• Sverige anses ha den mest ambitiösa djurskyddslagstiftningen i världen. Det innebär en hög djurvälfärd och säker äggproduktion.
Svenska Ägg är den svenska äggnäringens branschorganisation. Deras medlemsföretag är kläckerier, unghönsuppfödare, äggproducenter, packerier och foderföretag.
Källa: Svenska Ägg

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Kvinna jobbar sent vid sin dator

Stress och könshormoner – så minskar du mängden skadligt östrogen

Hälsa

Påverkar stress våra könshormoner? I så fall hur? Ja, när vi upplever stress påverkas våra könshormoner på ett direkt sätt, menar Sanne Lundblad, expert i komplementär hormonterapi. "Stress ökar till exempel mängden östrogen i kroppen och kan göra oss överviktiga", säger hon till Kurera. Här berättar hon mer om hur detta går till och ger sex enkla tips på hur man kan minska mängden av den skadliga typen östrogen och öka den hälsosamma.

Blodtrycksmanchett

Lagrad vitlök sänker blodtrycket – utan biverkningar

Forskning

Högt blodtryck, hypertoni, påverkar cirka 30 procent av alla vuxna i Sverige. Fyra av tio personer som dör på grund av hjärtproblem hade ett förhöjt blodtryck. Det finns i dag inga bevis för att medicinering hjälper mot lätt förhöjt blodtryck. Men ett tillskott gjort på lagrad vitlök har i kliniska studier visat sig sänka blodtrycket signifikant.

groddar

Liten guide: Fröna du måste testa att grodda!

Kost

Längtar du efter vårens primörer? Kanske groddar kan vara lösningen så länge? Frön är fullpackade med näring men vi kan inte tillgodogöra oss näringen på ett bra sätt direkt från frön. När vi däremot groddar dem öppnar de upp och gör näringen mer tillgänglig. Riktigt närproducerad supermat helt enkelt!

man i 30-årsåldern tittar på ett piller som han håller i sin hand

Antalet unga som använder potensmedel har dubblats på 10 år

Naturlig hälsa

Potensmedel, alltså tabletter som Viagra, blir allt vanligare bland unga män. Bland killar mellan 15 och 24 år har antalet personer som hämtat ut potensmedel på recept ökat med 89 procent de senaste tio åren. 19-åriga "Victor" berättar för Sveriges radio att han ätit potensmedel under närmare tre års tid. Kurera vill passa på att slå ett slag för de naturliga alternativ till potensläkemedel som finns därute och som ofta räcker lika långt.

överviktig man i rutig skjorta och stor mage utomhus

Drygt halva Sverige har övervikt eller fetma

Allmänt

Drygt hälften av svenskarna i åldrarna 16–84 år är överviktiga eller feta. Samtidigt minskar dödligheten i fyra cancerformer samt hjärt-kärlsjukdom och färre riskkonsumerar alkohol och tobak. Det visar Folkhälsomyndighetens årsrapport för 2016. I rapporten framgår också att skillnaderna i hälsa mellan personer som har hög och låg utbildningsnivå fortsätter att vara stora.

Tjej med vacker fläta intill vatten

Välj rätt tillskott för håret – experten tipsar!

Skönhet

Upplever du att håret börjat växa långsammare? Känns håret kanske risigt och livlöst? Kanske har du slarvat med kosten och det börjar märkas på din hårkvalitet? Känner du igen dig ska du definitivt läsa vidare. Kurera bad hälsorådgivaren Sara Ruuth lista sina favoriter när det gäller näringstillskott för håret.

Zucchinipasta med kantarellpesto

Zucchinipasta med kantarellpesto

Mat

Kantareller, finns det något godare? Här är en rå zucchinipasta med krämig kantarellpesto. Allra bäst blir det om svamparna får ”lagas” en bra stund i ugn eller torkugn först för att lite vätska ska försvinna och för att ta bort smaken av rå svamp. Med pinjenötter och näringsjäst blir det en krämig lyxig pesto – perfekt för att impa på vännerna på fredagsbjudningen.

tacokrydda i glasburk

Gör din egen tacokrydda

Recept

De flesta tacokryddor man köper i butik innehåller mängder med socker, salt och smakförstärkare. Det är väldigt enkelt att göra egen. Självklart berättar vi hur.

Animerad bild på kvinna i säng som räknar får

”Nu sover jag som en stock hela natten”

Naturlig hälsa

Det är inte alla förunnat att få sova en hel natt. Sömnproblem har blivit så vanligt att i dag lider var tredje svensk av sömnbesvär. Det är vanligare bland kvinnor och Ritva tillhör dem som ibland sover riktigt dåligt. Förra året när sömnproblemen blev riktigt besvärliga gick hon till hälsokostbutiken och bad om råd. Med rogivande örter som hjälp fick hon äntligen sova.

åtta personer vända från kameran mot vit bakgrund

Är du i en riskgrupp för att drabbas av Q10-brist? Kolla här

Naturlig hälsa

Coenzymet Q10 finns i alla våra celler och behövs för cellernas energiproduktion. Eftersom hjärtat jobbar oavbrutet förbrukar vi mycket Q10. Har vi brist känner vi oss trötta. Kroppens produktion av Q10 i hjärtmuskeln är högst när vi är i 20 års-åldern och minskar kraftigt med åldern. Har man brist kan man få stora hälsofördelar av att ställa den bristen tillrätta. Är du i riskgrupp för Q10-brist? Kolla här.

matvåg och nyttig mat som broccoli och linser etcetera

12 hälsotips från Food Pharmacy

Allmänt

Mia Clase och Lina Nertby Aurell driver Foodpharmacy.se, en av Sveriges största och mest omtyckta vetenskapliga hälsobloggar. De har också skrivit en bok med samma namn som bloggen. De beskriver sig själva som positiva hypokondriker som försöker klura ut hur man ska äta för att hålla sig frisk. Här delar de med sig av 12 hälsotips.

Kvinna utomhus har huvudet nedsänkt i handen

Blir du deppig på våren? Här är 4 tips på naturlig hjälp

Hälsa

Omkring en halv miljon svenskar antas lida av mild till måttlig depression på våren. Antalet drabbade ökar ständigt och bland dessa växer andelen ungdomar. Konventionella SSRI-preparat i all ära men innan man tar till detta ”tyngre artilleri” kan det vara värt att prova hjälp i naturlig form. Biverkningsfria sådana, vilket många ser som en fördel eftersom just biverkningarna för vissa kan vara så starka att en del väljer att avbryta behandlingen i förtid. Här får du fyra tips på naturlig hjälp.

två glas med rödbetsjuice intill färska rödbetor med blast

Ett glas rödbetsjuice om dagen gav Karl, 80, blodkärl som en 26-åring

Naturlig hälsa

När den pensionerade professorn Karl Arfors, 80 år, för några år sedan slutade med socker och mjöl blev hans blodkärl 25 år yngre. Och när han började dricka rödbetsjuice i kombination med lingonjuice blev kärlen hela 50 år yngre. "Jag blev väldigt förvånad över att man kan påverka sin hälsa så starkt med vad man äter och dricker", säger Karl Arfors som själv forskat på inflammation under många år,
 bland annat i USA.

Därför äter vi så mycket godis under påsk

Hälsa

Under påsken äter vi i Sverige mer godis än någon annan tid under hela året. Men hur kommer det sig egentligen att kyrkoårets största högtid – den högtid vi en gång förknippade med Jesus, hans död och uppståndelse – snarare blivit en tid för sockerchock och godisfrosseri än någonting annat? Kristian Petrov, docent i idéhistoria och universitetslektor i kulturstudier vid Karlstads universitet, säger sig ha svaret.

Annika Sjöö

Annika Sjöö väljer 10 hälsofavoriter

Allmänt

Hon är dansdrottningen från Let’s Dance som blev författare, föreläsare och programledare för "Du är vad du äter". Annika Sjöö räds inte nya utmaningar. För Kureras läsare listar hon tio av sina absoluta hälsofavoriter.

Frilagd bild på höna som undersöker ägg

Orsaken till de högre halterna miljögift i ekoägg söks fortfarande

Hälsa

Ekologiska ägg innehåller mer miljögifter än vanliga ägg, om än fortfarande under gränsvärdena. När nyheten kom i höstas gick äggförsäljningen ner. Effekten i handeln var kortvarig, men gifterna finns kvar och Livsmedelsverket arbetar fortfarande med att spåra källan till dem. "Nu funderar vi på om gränsvärdet verkligen ligger på rätt nivå", säger Petra Bergkvist på Livsmedelsverket till TT.

Johanna Bjurström

Hur mycket socker kommer du att äta i påsk?

Krönikan

Chokladkaniner, skumgodis och sega dragéägg med sockerskal i påskens klara nyanser grönt, gult och rött. En särskild typ av godis som många uppger att de inte ens tycker överdrivet mycket om. Trots det fokuseras det i påsktider mycket på just godis och vi tenderar att trycka i oss mer socker vid denna högtid än under någon annan svensk högtid. Här kommer lite information om hur din kropp påverkas av socker.

Ulrika Davidsson

Ulrika Davidsson: ”Jag har provat dieterna och hittat min egen väg!”

Intervju

Under au-pair-vistelsen i Luxemburg upptäckte hälsoprofilen Ulrika Davidsson sin passion för vällagad och nyttig mat. Den nyfunna matglädjen fick henne inte bara att bli av med sin egen övervikt, utan ledde även fram till 26 böcker, föreläsningsturnéer samt inspirerande hälsoresor till sol och värme. Och visste du att du kan äta hemma hos Ulrika på Gotland?

Montage: Gravidmage med sovande bebis synlig inuti

Fostrets storlek påverkas av halten bor i dricksvattnet

Forskning

Om grundämnet bor finns i för höga halter i dricksvattnet kan detta påverka fosters storlek och barnen kan födas två centimeter kortare och 200 gram lättare än genomsnittet. Det visar forsknings från Karolinska institutet. Höga halter bor i vattnet finns bland annat på Gotland men har även uppmätts på platser i södra och mellersta delen av landet.

Till synes deppig medelålders man med huvudet i hälnderna

Vår tarmflora avgörande för vår psykiska hälsa

Forskning

Hur vår hjärna mår bestäms till stor del av vår tarmflora. Det är inte första gången forskare dragit denna slutsats. Nu kopplar en studie mag- och tarmproblem till psykisk ohälsa till vår tarmflora. Den australiska studien visar även på ökad risk att utveckla psykisk ohälsa för personer med IBS.

chokladkanin

8 nyttigare – men lika goda – tips på påskgodis

Kost

Snart kommer påskkärringarna och knackar på dörren och barnen vill ha sina påskägg. Vilket godis, om något, bjuder du på? Kanske ska du ge ett påskägg till någon som undviker socker, har allergier, vill äta ekologiskt eller är vegan? Det kan vara vårt att hitta bra alternativ i butikernas lösgodishyllor. Lugn. Vi har samlat åtta bra alternativ till dig – plus några recepttips för dig som har tid att göra eget påskgodis.

tjej gömmer sig bakom björk

Barken från tall kan bli räddningen för pollenallergiker

Naturlig hälsa

Vår och sommar betyder i bästa fall rinnande näsa och kliande ögon för en pollenallergiker. I värsta fall betyder det att man knappt vågar sig ut genom dörren. Men det behöver inte vara så. Med hjälp av ett tillskott gjort på barken från en tall kan pollenallergiker leva ett vanligt liv under sommaren. Ett liv utan snuva, röda ögon och nysattacker – och effekten av tillskottet är dessutom omedelbar.

Guide: Detta är självkänsla

Mental hälsa

Självkänsla handlar om hur man uppfattar sig själv, hur nöjd och accepterande man är mot sig själv. Det är en grundinställning till oss själva och betecknar hur god självkännedom man har. Man vet vad man "går för". Utan självkänsla blir vi lätt känsliga för kritik och det kan skapa oro, ångest och depression. Självförtroende är en annan term som ibland blandas ihop med självkänsla men självförtroende handlar mer om vår tilltro till att prestera.

man i affär håller förpackad köttfärs

Nötfärs trolig orsak till flera fall av ehec-infektion

Kost

Under februari 2017 blev sex personer sjuka av samma variant av ehec-bakterier som orsakade ett utbrott under hösten 2016. Utbrottsutredningen är nu färdig och det är mycket sannolikt att det var nötfärs av kött från ett och samma slakttillfälle under hösten som orsakade samtliga fall. "Köttfärs är en riskprodukt", säger Livsmedelsverkets smittskyddssamordnare Mats Lindblad.

Annika Sjöö

Annika Sjöö: ”Så blir du hälsosam”

Allmänt

Hon är ny programledare för "Du är vad du äter" men hon är inte ny inom området hälsa. Hälsa och träning har alltid varit en röd tråd i Annika Sjöös liv. Här delar hon med sig av sina fem bästa tips för att få till en hälsosam nystart – och berättar hur hon äter och tränar själv.

Kundvagn och långt kvitto

Nu förbjuds bisfenol A i kvitton och biljetter

Eko/miljö

EU-kommissionen har på Frankrikes initiativ beslutat att förbjuda det misstänkt hormonstörande ämnet bisfenol A i termopapper, som används för bland annat kassakvitton och biljetter. Förbudet börjar gälla 2 januari 2020. Nu undersöker även Kemikalieinspektionen, på uppdrag av regeringen, om Sverige behöver införa åtgärder för att minska användningen av andra bisfenoler.