Agnes Gällhagen

Chokladig Kaffesmoothie

23 september, 2013 | Kommentera (0)

IMG_8093-2

Förutom att dricka smoothies, så är kokkaffe en viktig morgonrutin hemma hos mig. Det första jag gör efter att jag stigit upp är att traska till köket, måtta upp 3 skopor kaffe och 6 dl vatten i en kanna och sätta på spisen. Jag kan meddela att det går åt en himla massa kaffe i ett ensamhushåll. Det går liksom inte att göra mindre än tre koppar med lyckat resultat i en kokkaffekanna. Alltså blir det så att jag häller ut en stor del av kaffet i vasken. Himla onödigt!
Därför är jag SÅ nöjd över att ha kommit på ett fantastiskt sätt att kombinera mitt kaffe och smoothiedrickande! Jag sparar kaffet som blir över i glasflaskor och förvarar i kylen till morgonen därpå, då de åker ned i smoothien. Har alltså druckit denna smoothie varannan dag den senaste veckan!
Kalla, söta, kaffedrycker är ju inget nytt på espressobarerna, men vem kunde ana att det skulle passa så bra i kombination med frukt?! När jag gör mina kaffesmoothies, så satsar jag på att använda väldigt mogna, väldigt söta frukter. Gärna exotiska. Typ banan, mango eller ananas. Persika funkar också bra.
 Förutom koffeinkicken, så gör jag smoothien extra energigivande med råkakao och superfooden mesquite. Råkakao innehåller tokmycket antioxidanter; 4 ggr mer än vanlig kakao och 15 ggr mer än blåbar (!).
Det är dessutom en bra boost för humöret då råkakaon ökar nivåerna av seratonin och dopamin i kroppen (de s.k. ”måbrahormoner”), samt innehåller mycket järn, magnesium, koppar och zink.
Andra saker en kan toppa en kaffesmoothie med är macapulver, bipollen och hampafrön.

Om du vill läsa lite mer om superfoodsen Maca och Mesquite, så har jag skrivit om det här.

Chokladig Kaffesmoothie
1 person

2 små ekologiska bananer
1/2 mango / 1 nektarin / 2 skivor ananas (fryst)
1-1,5 dl mandelmjölk
4-6 urkärnade dadlar, beroende på önskad sötma
1-1,5 dl kallt starkt kaffe
2 msk råkakao
1/2 tsk kanel
2 msk fet kokosmjölk som rörs i på slutet
1 nypa salt

valfri boost:
1 msk mesquitepulver
1/2 msk macapulver

förslag på topping:
riven mörk 85% choklad
hampafrön
bipollen
siktad kakao eller kanel

Gör såhär:

1. Frys gärna in frukten, förutom bananerna, i förväg. Tärna den då innan du fryser in den.
Kaffet kan också kokas i förväg och förvaras i kylen så att det hinner svalna.

2. Mixa alla ingredienser förutom topping och kokosmjölk med en stavmixer eller i en blender. Om du använder varmt kaffe: mixa i 2 isbitar i smoothien. Om smoothien känns för trögflytande kan du ha i lite kallt vatten alternativt mer mandelmjölk.

3. Rör i kokosmjölken.

4. Häll upp i ett stort glas (jag har själv inga glas som rymmer mina gigantiska morgonsmoothies, så jag fyller på mitt glas flera gånger istället : ), och toppa med frön, nötter, bipollen, kakao, kanel, riven choklad eller vad du själv önskar! Drick omedelbart, med sugrör.
Hoppas ni inte har en lika stressig vecka framför er som jag, utan har tid att ta långfrukost, läsa tidningen och gå höstpromenader i skogen. Själv kommer jag speeda på med denna dryck varje dag, tills det har lugnat ner sig lite.

xo
Agnes

Ps. Recept på en höstig äpple, mangold och zucchini-sallad med curryrostade hasselnötter, finns nu uppe på Food and Green Forests!

IMG_8108-2

Postad: 23 september, 2013 Av: Agnes Gällhagen Kategori: Hälsa, Kost, Näringsfakta, Nötmjölk, Okategoriserade, Raw, Recept, Superfood, Vegan | Etiketter: , , , , , | Kommentera (0)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Sök i bloggen

Om bloggen:


Namn: Agnes Gällhagen
Ålder: 24 år.
Bor: Kollektiv i 20-talsvilla i Mölndal, utanför Göteborg.
Familj: Mamma, pappa och lillebror i Stockholm.
Sysselsättning: Skribent, hobby-matkreatör och studerar Humanekologi. www.foodandgreenforests.com.
Om mig: Matglad och litteraturslukande humanekolog som inleder varje dag med flytande frukt (aka liquid sunshine), predikar om vegetarianism, springer långt i skogen, pysslar med nya recept och arrangerar matstilleben så fort tillfälle ges.
Fokus just nu: Ha kul, prova nytt, lära mig saker och försöka att inte vara överambitiös. Keep calm and drink juice, helt enkelt!
Om bloggen: Här på Smoothiebloggen finner du recept och inspiration på juicer, smoothies, frukostar, efterrätter och mellanmål, en och annan personlig anekdot, texter om hälsa & kost, och annat som jag tycker är viktigt, eller bara alldeles rawsome!

Kategorier

Vi söker framtidens stjärnbloggare

Är du den vi söker?

Skriv till oss och berätta mer om dig själv.