Agnes Gällhagen

Vintersallad + nya, råa vanor

12 januari, 2014 | Kommentera (0)

IMG_0515
Krispig grönkålssallad med bladpersilja, granatäpple, kanelmandlar och saffransdressing.

Att äta Raw
Sedan det nya årets början har jag tagit ytterligare några steg närmare en helt Raw livsstil. Tidigare har kanske 50-60 % av mitt matintag bestått av rå föda, medan jag nu äter säkert 80-90 % rått, med vissa dagar utan en enda tillagad rätt. Det är ingenting jag egentligen har planerat eller lovat mig själv, utan snarare något som har växt fram ur en större säkerhet och vana att tillreda och planera råa måltider. Runt nyår laddade min kropp ur rejält till följd av uppdämd stress, ovanligt stort intag av processerad mat och vete (för att vara mig) samt många utekvällar och social överstimulans. Jag har fortfarande inte riktigt återhämtat mig från förkylningen, tröttheten, sömn- och hudproblemen som peakade då, men jag gör mitt bästa genom att äta så bra som möjligt. I vilket fall så blev det tydligt för mig hur känslig min kropp och mitt psyke är för såväl matvanor som sociala vanor och miljö, och det har motiverat mig att lägga ytterligare tid och pengar på riktigt bra mat eftersom jag vet hur pigg och glad jag blir av det. För att inte nämna vilken felfri hy det ger!

Jag är ingen expert på Rawfood, och sitter inte och räknar kalorier eller näringsämnen. Jag försöker helt enkelt äta så varierat som möjligt med frukt och grönt från hela färgspektrat under en dag, och vara noga med att tillföra mycket kallpressade oljor, nötter och nötsmör, avocado och torkad frukt för att få i mig tillräckligt med energi och känna mig mätt och nöjd. Men jag tycker att det är väldigt intressant att läsa om vad rå kontra tillagad föda gör med kroppen, så jag lär mig hela tiden nya saker. Nyligen köpte jag Vibeke Amdisens ”Pigg & glad med Raw Food” som innehåller massa bra, basic information och några recept som ser riktigt smarriga ut. Kan verkligen rekommendera den boken!

Jag är övertygad om att jag kommer fortsätta äta övervägande rå föda, och periodvis kanske till och med Fully Raw, så det kommer säkerligen dyka upp fler små reflektioner och tips kring detta här : )

Vintersallad på grönkål, granatäpple, kanelmandlar och saffransdressing
Mitt egentliga syfte med detta blogginlägg var att tipsa om att jag nu lagt upp ett recept på en enkel men gudomlig vintersallad på min andra matblogg Food + Green Forests. Krispig grönkål, sötsyrliga granatäppelkärnor, kanelrostade mandlar och en mustig saffransdressing. Mmm! Helt raw bortsett från de rostade mandlarna. I ett tidigare inlägg har jag skrivit om vikten av att antingen blötlägga eller rosta nötter och frön.

Hoppas att ni alla har haft en fantastisk helg och är utvilade och pepp på en ny, spännande vecka!

xo
Agnes

IMG_0574

Postad: 12 januari, 2014 Av: Agnes Gällhagen Kategori: Detox, Eko, Hälsa, Kost, Okategoriserade, Personligt, Raw, Recept, Vegan | Etiketter: , , , , , | Kommentera (0)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Sök i bloggen

Om bloggen:


Namn: Agnes Gällhagen
Ålder: 24 år.
Bor: Kollektiv i 20-talsvilla i Mölndal, utanför Göteborg.
Familj: Mamma, pappa och lillebror i Stockholm.
Sysselsättning: Skribent, hobby-matkreatör och studerar Humanekologi. www.foodandgreenforests.com.
Om mig: Matglad och litteraturslukande humanekolog som inleder varje dag med flytande frukt (aka liquid sunshine), predikar om vegetarianism, springer långt i skogen, pysslar med nya recept och arrangerar matstilleben så fort tillfälle ges.
Fokus just nu: Ha kul, prova nytt, lära mig saker och försöka att inte vara överambitiös. Keep calm and drink juice, helt enkelt!
Om bloggen: Här på Smoothiebloggen finner du recept och inspiration på juicer, smoothies, frukostar, efterrätter och mellanmål, en och annan personlig anekdot, texter om hälsa & kost, och annat som jag tycker är viktigt, eller bara alldeles rawsome!

Kategorier

Vi söker framtidens stjärnbloggare

Är du den vi söker?

Skriv till oss och berätta mer om dig själv.