Agnes Gällhagen

Glassig Banan & Bovetesmoothie

21 januari, 2014 | Kommentera (1)

IMG_0735

Januari har en tendens att bli årets fattigaste och mest stressiga månad. Åtminstone för oss studenter. Decembers knappa studiebidrag är slut redan till nyår, och årets första veckor kantas av inlämning efter tenta efter seminarium efter kursavslut. Därför tänkte jag att det är läge för ett billigt och rekordsnabbt smoothierecept som kan slängas ihop en stressig morgon (eller till middag om det kniper), utan att kompromissa med smak och elegans.

Bovete är en lättsmält ört som gör att du känner dig mätt länge, och är en bra källa till magnesium, B-vitamin, kalium och järn. Det är dessutom himla billigt och enkelt att förbereda. I det här receptet har jag blötlagt helt bovete över natten, sedan sköljt ordentligt för att få bort skadliga ämnen i skalet, och slutligen mixat ner i smoothien för en krämig konsistens. De färdigskivade och frysta bananerna gör att smoothien känns extra lyxig och smarrig i sin glassiga känsla, och förenklar dessutom arbetet på morgonen. Några dadlar för sötma, apelsin för syrlighet och vanilj för ytterligare glassighet, och du är all set! Det funkar utmärkt att slänga i lite proteinpulver, mesquitepulver eller kakao/carob också.

IMG_0768

Glassig Banan & Bovetesmoothie
1 person

2 stora eller 3 små ekologiska bananer / 2 large or 3 small organic bananas
1 apelsin, juice / 1 orange, juice
2 dadlar, urkärnade / 2 dates, pitted
2 rågade msk helt bovete / 2 heaping tbsp whole grain buckwheat
1/2 tsk äkta vaniljpulver / 1/2 tsp vanilla bean powder
1/2 dl nötmjölk (valfritt) / 3-4 tbsp nutmilk (optional)
1 msk mesquite/proteinpulver/kakao/carob (valfritt) / 1 tbsp preferred superfood powder (optional)
kallt vatten till önskad konsistens /cold water until desired consistency

Gör såhär:

1. På kvällen: skiva banan och förvara i en påse i frysen. Blötlägg bovete över natten.

2. Vid servering: Skölj bovetet noggrant. Mixa den frysta bananen (tina ev. lite lätt om du har en känslig mixer), bovetet, dadlar, apelsinsaft, vanilj och ev. nötmjölk och valfri superfood tillsammans med lite vatten till önskad konsistens. Drick omedelbart!

Directions:

1. In the evening: Slice and store banana in a plastic bag i freezer. Soak buckwheat and leave over night.

2. Before serving: Rinse buckwheat throughly. Mix frozen banana (you might need to defrost it a bit if your mixer is too weak), buckwheat, dates, orange juice, vanilla and nut milk and superfood powder if you care for that, with water until desired consistency. Drink instantly!

xx
Agnes

Postad: 21 januari, 2014 Av: Agnes Gällhagen Kategori: Detox, Frukost, Hälsa, Kost, Näringsfakta, Okategoriserade, Raw, Recept, Smoothie, Vegan | Etiketter: , , , , , | Kommentera (1)

Det finns 1 kommentar:

Glassig Banan & Bovetesmoothie

  1. Dellie skrev den

    Åh gött 😀

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Sök i bloggen

Om bloggen:


Namn: Agnes Gällhagen
Ålder: 24 år.
Bor: Kollektiv i 20-talsvilla i Mölndal, utanför Göteborg.
Familj: Mamma, pappa och lillebror i Stockholm.
Sysselsättning: Skribent, hobby-matkreatör och studerar Humanekologi. www.foodandgreenforests.com.
Om mig: Matglad och litteraturslukande humanekolog som inleder varje dag med flytande frukt (aka liquid sunshine), predikar om vegetarianism, springer långt i skogen, pysslar med nya recept och arrangerar matstilleben så fort tillfälle ges.
Fokus just nu: Ha kul, prova nytt, lära mig saker och försöka att inte vara överambitiös. Keep calm and drink juice, helt enkelt!
Om bloggen: Här på Smoothiebloggen finner du recept och inspiration på juicer, smoothies, frukostar, efterrätter och mellanmål, en och annan personlig anekdot, texter om hälsa & kost, och annat som jag tycker är viktigt, eller bara alldeles rawsome!

Kategorier

Vi söker framtidens stjärnbloggare

Är du den vi söker?

Skriv till oss och berätta mer om dig själv.