Agnes Gällhagen

Utvärdering 2 veckors juicedetox

16 mars, 2014 | Kommentera (4)

IMG_1168
Efterlängtad brunch första dagen efter detoxen!

Nu är jag ÄNTLIGEN klar med min juicedetox! Jag har alltså i 12 dagar enbart druckit juicer, smoothies och ätit kalla, slätmixade soppor. Massvis med frukt och grönsaker, och lite mindre mängd blötlagda nötter och frön, bovete, olivolja, honung, örter och dylikt. Jag har ätit kryddor som kanel, cayennepeppar, svartpeppar, vitlök och råkakao, och ytterst små mängder himalayasalt i de råa sopporna. De två sista dagarna började jag trappa upp med fast föda och små mängder tillagad mat.

De första 2 dagarna mådde jag okej, men hade molande huvudvärk, kände mig nedstämd och motivationslös. Dag 3 mådde jag som sämst, främst psykiskt, och ville bara lägga mig under en sten och grina när jag kom hem från jobbet. Dag 4 var bättre, men fortfarande ganska orkeslös i kroppen. Under dag 3-4 hade jag heller ingen vidare aptit. Dag 5 mådde jag helt plötsligt väldigt mycket bättre. Jag var glad och hade mer ork. Hungern kändes inte längre på samma sätt. Det var som att kroppen hade nog med energi, även om magen kurrade. Känslan i magen och tarmarna var dock fortfarande något instabil. De följande dagarna började jag känna mig ungefär som vanligt rent fysiskt. Jag kände mig ”hel” – som att kroppen inte behövde något mer än vad den fick. Förutom lite mer vila från jobbet då kanske… Magen kändes stabil, som att jag inte märkte av den överhuvudtaget. Efter ca 7-8 dagar (minns inte exakt när) kände jag en plötslig humörsvängning mot det bättre, då alla mina bekymmer, all min oro och ångest över olika saker och min (ibland) sociala obekvämlighet försvann. Jag kände mig lycklig, pepp och hade stark tilltro till mina förmågor och prestationer, samtidigt som jag kände mig lugn. Jag har alltid varit en högkänslig person med ett ofta överväldigande känsloliv, och nu var det som att mina känslor för olika människor och situationer blev ännu starkare (utan att vara förenade med ångest). Dag 10 började jag känna att detoxen hade nått sin peak. De två sista dagarna var tuffa motivationsmässigt. Jag inbillade mig att jag återigen började känna mig lite svagare. Kanske är 10 dagar det optimala?

När jag sedan började trappa upp med fast föda, sådant jag längtat efter och drömt om, så upplevde jag en sådant kraftig glädje gentemot mat. Vad fantastiskt gott, spännande, överraskande, tryggt och vackert det egentligen är! Min relation till mat avdramatiserades verkligen av den här detoxen, trots ständiga tankar på och planerande kring mat under dessa två veckor. Som så många andra, och kanske främst som så många andra kvinnor, har jag och maten inte alltid haft en helt oproblematisk relation. Rädslan för att äta ”fel”, eller för mycket, eller vid fel tidpunkt. Rädslan för att bli för hungrig och inte orka med, och rädslan för att bli för mätt och må illa. Tröstätande, dåligt samvete, träning till följd av ångest snarare än av intresse, besatthet kring innehållsförteckningar… Allt det där jag har gått igenom.

Nu känner jag mig betydligt mer tryggare i hur jag väljer att äta, varför jag äter som jag gör, vad jag vill uppnå med det etc. Mitt mål var att övergå till en övervägande rå kost efter detoxen, men nu känner jag mig helt trygg i att inte sätta några gränser för hur jag ska äta, utan tillåta mig såväl mejeriprodukter som godis som vetemjöl lite då och då. Jag står dock fast vid en minst 70 % rå, vegansk kost, för att mitt matsmältningssystem inte ska bli alltför förvirrat.

I lördags, när de 14 dagarna hade gått, gick jag upp tidigt och bakade mandel- och bovetescones på turkisk yoghurt och kryddade med vanilj, som jag åt med havssaltssmör, mesost och gurka. Vid sidan en skål med turkisk yoghurt, rårörd blåbär/balsamico/chia”sylt”, rostade nötter och frön samt torkad, osötad ananas (alltså min nya favorit!!). Givetvis också ett glas av Livselixiret. <3 <3 <3

Nu känner jag mig pepp på en vår fylld av massvis med god mat, löpträning, klättring och hårt studerande!
Ni andra som detoxade denna vecka, hur gick det och hur känner ni er??

xoxo
Agnes

IMG_1180

Postad: 16 mars, 2014 Av: Agnes Gällhagen Kategori: Detox, Frukost, Hälsa, Juice, Kost, Okategoriserade, Personligt, Raw, Vegan | Etiketter: , , , | Kommentera (4)

Det finns 4 kommentarer:

Utvärdering 2 veckors juicedetox

  1. Amanda skrev den

    Hej Agnes och tack för en inspirerande blogg!
    Jo jag undrar om du har något recept på hemmagjord yoghurt? Varken min mage eller hy mår bra av vanlig yoghurt tyvärr och jag som verkligen ÄLSKAR de så tycker jag de är lite jobbigt att utesluta de.. Vet du hur man kan göra sin egna, kanske raw, yoguhrt?

    Kram

    • Agnes Gällhagen skrev den

      Hej Amanda!
      Tack så hemskt mycket!
      Jag brukar ganska ofta göra Green Kitchen Stories Raw Cashewgurt. Det är ju förstås inte alls som vanlig yoghurt, men himla gott ändå! Jag älskar också att äta något syrligt, krämigt att toppa med frukt, bär och nötter <3 På så sätt är Cashewgurten helt gudomlig! Du hittar receptet här: http://www.greenkitchenstories.com/raw-cashewgurt-bowl-news/ Den blir bäst om man har en höghastighetsmixer, men jag kör själv med en vanlig stavmixer, och det funkar! Sedan kan man ju experimentera sig fram med olika sorters nötter och smaksättningar! En grej som jag själv har tänkt testa någon dag, är att göra yoghurt på avocado, mango och citron, på samma sätt som du gör en smoothie, fast tjockare 🙂 Fördelen med avocado är att det inte är så sött. Ihop med citron så får det en liknande syrlig krämighet som yoghurt 🙂

      Hoppas det var till nån hjälp!
      Agnes

  2. Dora skrev den

    Jag undrar om du har tappat vikt under din 2 veckors juicedetox?

    • Agnes Gällhagen skrev den

      Hej!

      Vill först och främst poängtera att viktnedgång inte var mitt syfte med detoxen, utan det var snarare för att råda bot på mina magproblem.
      Jag har inte vägt mig varken innan eller efter detoxen, så jag vet inte med säkerhet om det har påverkat min vikt. Men jag tror att jag gick ned litegrann. Detta gick jag dock upp ganska snabbt igen när jag började äta som vanligt 🙂

      Bästa,
      Agnes

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Sök i bloggen

Om bloggen:


Namn: Agnes Gällhagen
Ålder: 24 år.
Bor: Kollektiv i 20-talsvilla i Mölndal, utanför Göteborg.
Familj: Mamma, pappa och lillebror i Stockholm.
Sysselsättning: Skribent, hobby-matkreatör och studerar Humanekologi. www.foodandgreenforests.com.
Om mig: Matglad och litteraturslukande humanekolog som inleder varje dag med flytande frukt (aka liquid sunshine), predikar om vegetarianism, springer långt i skogen, pysslar med nya recept och arrangerar matstilleben så fort tillfälle ges.
Fokus just nu: Ha kul, prova nytt, lära mig saker och försöka att inte vara överambitiös. Keep calm and drink juice, helt enkelt!
Om bloggen: Här på Smoothiebloggen finner du recept och inspiration på juicer, smoothies, frukostar, efterrätter och mellanmål, en och annan personlig anekdot, texter om hälsa & kost, och annat som jag tycker är viktigt, eller bara alldeles rawsome!

Kategorier

Vi söker framtidens stjärnbloggare

Är du den vi söker?

Skriv till oss och berätta mer om dig själv.