Alla bör inta näringstillskott

Tiotusentals studier visar på de positiva effekterna som regelbundet intag av kosttillskott har på hälsan. I ett reportage i Time Magazine 1992 granskade man utgivna vetenskapliga fakta och upptäckte att när det gäller att försäkra sig om vitalitet och hälsa spelar vitaminer och mineraler en mycket mer komplex roll än man tidigare trott. Vitaminer, ofta i mycket högre doser än man vanligtvis rekommenderar, kan skydda mot en mängd sjukdomar, från födelsedefekter och gråstarr till hjärtsjukdomar och cancer.

I Time Magazines reportage fastställde man att vitaminer signifikant påverkar kroppens ämnesomsättning och signalsystem, ansvarigt för att skydda celler, omvandla mat till energi, och försvara sig mot sjukdom.
Toufexis A. ”The new scoop on vitamins”. Time Magazine, 6 Apr.1992.

Förutom intag av enskilda näringsämnen är intag av ett multivitamin-mineraltillskott av bra kvalitet en bra hälsogrund och bas att bygga på.

 

6 huvudorsaker till varför alla behöver inta näringstillskott för ett friskare liv:
• Marken och maten innehåller för det mesta mindre näring och mera gifter och tillsatser än för 50 år sedan, följden blir att vi får mindre näring i oss av den mat vi äter idag.
• Vi äter för dålig mat och väljer fel mat. De allra flesta äter för mycket skräpmat, för mycket snabbmat och för lite vital mat och i och med detta får man i sig för många kalorier men för lite näring. Mindre än 20 procent äter minst 5 portioner frukt och grönsaker dagligen som rekommenderas av Socialstyrelsen. Mindre än 5 procent äter de minst 10 portioner frukt och grönsaker som jag rekommenderar för optimal skydd från kroniska sjukdomar.
• Alla utsätts vi för ett ökat antal metaller, rök, plasttoxiner och andra miljögifter. Näringsämnen används av kroppen för att skydda oss från miljögifter samt för avgiftning av samlade miljögifter.
• Fler och fler personer intar läkemedel under långa perioder. Kroppen behöver använda vitaminer och mineral för att omsätta läkemedel samt minska läkemedelsbiverkningar.
• Många kvinnor i fertil ålder använder p-piller. P-piller ökar utsöndringen av bl.a. folsyra och zink.
• Intag av kosttillskott förebygger sjukdomar, ger bättre livskvalitet och minskar belastningen på sjukvården.

Var och hur hittar man ett enkelt sätt att tillgodose det individuella näringsbehovet?
Man kan kombinera olika näringstillskott anpassade till det individuella behovet, eller man kan inta ett heltäckande multivitamin/mineraltillskott. Ett sådant tillskott bör innehålla inte bara det rekommenderade dagsbehovet av näringsämnen utan också optimala mängder av vitaminer, mineral och näringsämnen i en vetenskapligt balanserad formel, fri från allergiframkallande ämnen. Optimala mängder innebär oftast 3–50 ggr de rekommenderade dagliga doser man utvecklade under krigsåren för att konstatera minimala överlevnadsdoser. Det finns en stor skillnad mellan att överleva svältsjukdomar och att uppnå optimal hälsa.

Vi vet nu att bra näring kan påverka hälsan på minst 8 sätt.
Den kan:
• öka vårt fysiska och psykiska välbefinnande
• ge oss energi
• förse kroppen med viktiga byggstenar
• förebygga sjukdomar
• skydda oss mot farliga miljögifter
• påskynda kroppens läkning och återhämtning från sjukdomstillstånd
• reglera grundläggande cellulära, hormonella och biokemiska processer
• optimera vår genetiska potential.

Men det är också klart att näringsbrister uppstår gradvis. Första tecknet kan vara svaga, diffusa symtom som t.ex. ökad trötthet. Från detta utvecklas ofta diverse kroniska besvär som är livskvalitetsnedsättande.
Kost och näringstillskott är alltså viktiga verktyg för att uppnå bra hälsa. Men om man slutar med näringsprogrammet när symtomen avtar, går man miste om över 50 procent av de fördelar som kan uppnås med ett sådant program. Näringsprogrammet kan vid behov varieras och skräddarsys vidare för att må bättre eller behålla den nyvunna hälsan. Jag anser att alla bör inta minst ett heltäckande vitamin-mineraltillskott livet ut samt komplettera med specifik näring för specifika ändamål eller behov.

Näringsmedicinska Terapeutförbundet och NutriTech  kan rekommendera terapeuter och läkare som erbjuder hårmineralanalys, blodanalys och andra diagnostiska metoder för att fastställa näringsbehovet. Dessa gör också kliniska undersökningar som hjälper till att spåra biokemiska och näringsrelaterade störningar. De skräddarsyr även ett förebyggande hälsoprogram för att uppnå optimal hälsa. I dag har alla bättre möjligheter att uppnå vår maximala genetiska potential med rätt kost och ett stärkande tillskottsprogram. Det är riktigt att inget näringstillskott kan ersätta en väl sammansatt kost, och faktum är att enbart en bra kost inte alltid räcker. Näringstillskott är ett bra komplement till en väl sammansatt vitalkost.


Skriv ut artikel


Kvinna ligger och sover gott

Trött på att ligga sömnlös? Här är 5 naturliga knep för bättre sömn

Naturlig hälsa

Är du egentligen en glad och härlig person men tillfälligt utan energi för på grund av sömnproblem? Du är inte ensam. Sömnbrist är vanligare än många tror och en god nattsömn gör enorm skillnad för den upplevda livskvaliteten. Men – många räds att ta hjälp av läkemedel på grund av att de kan vara vanebildande och medföra dåsighet dagen efter. Många lider dock i onödan, för det finns naturlig hjälp du inte blir beroende av. Här är några knep som hjälper vid sömnbesvär.

Manshänder med starka naglar

Starkare naglar med mineraler

Naturlig hälsa

Under tre år led 62-åriga Shirzad Kalhori av tunna naglar som bröts av och blödde. Efter att av sin fru och döttrar blivit tipsad om ett näringstillskott såg han förbättring på två månader – och idag är naglarna starkare än någonsin.

Denise Lopez

En tuff värld som kan knäcka de flesta

Krönikan

Att vara artist och lite offentlig så där är ingen dans på rosor, om nu någon trodde det. Det är en tämligen hård och ytlig värld och inte särskilt förlåtande. Jante råder än hårdare här och folk tycker väldigt mycket. Tro mig, jag vet. Den här branschen har varit nära att ta knäcken av mig. Men så kom jag på bättre tankar.

Dvärgpalmen sågpalmetto och dess bär

Sågpalmetto – ett naturligt knep vid godartad prostataförstoring

Hälsa

Med stigande ålder är en godartad förstoring av prostatakörteln snarare regel än undantag för män. En förstorad prostata är oftast inget farligt men kan innebära att man behöver kissa oftare, inte minst nattetid samt svårigheter att tömma blåsan helt. Det kan även störa samlivet. Traditionell behandling innebär ofta biverkningar som erektionsproblem, vilket gör att många män undviker att söka hjälp. Men – det finns ett enkelt och helt naturligt knep du med prostatabesvär bör känna till: Sågpalmetto.

Medelålders man i vit skjorta tar sig för pannan som han glömt något

Så får du bättre minne – 9 tips!

Allmänt

Upplever du att ditt minne allt oftare sviker dig? Stress, överstimulans, åldrande. Orsakerna kan vara många. Men det finns hjälp att få – och det är mindre avancerat än du tror. Här är nio knep som förbättrar ditt minne.

Kvinna 45 plus blickar ut över sjö

Klimakteriet – fortfarande ett ämne präglat av skam och stor okunskap

Hälsa

Klimakteriet firas med en egen dag. Den 18:e oktober varje år inträffar internationella klimakteriedagen. Den finns bland annat för att ämnet, genom att uppmärksammas, har större chans att få anslag till forskning och medicinskt stöd – men även för att klimakteriet behöver komma upp i ljuset då ämnet fortfarande är enormt tabu och något kvinnor lider av och skäms över i det tysta. Trots att hälften av världens befolkning någon gång kommer att drabbas vet få ens vilka symtomen är – eller vilken hjälp som finns. Det försöker Kurera råda bot på här.

Kvinna håller sig om sitt ben som om smärta

Reumatikerförbundet: Många med värk experimenterar med starka läkemedel

Värk

Tiotusentals personer i Sverige lider av smärtor som tyder på ledsjukdomen artros, men av dessa har många ännu inte fått diagnosen. Mörkertalet tros vara stort, likaså antalet som inte vet hur de kan bli av med smärta och besvär. "Det är bekymmersamt att många tycks experimentera på egen hand med starka läkemedel. Både bland dem med diagnosen och bland dem med symtom finns ett flertal som använder opiater och beroendeframkallande smärtläkemedel. Det är en varningssignal som sjukvården måste ta på allvar", säger Hans Håkansson, ordförande i Reumatikerförbundet, som även poängterar att det råder omfattande brister inom vården när det gäller rådgivning kring diagnosen.

Potatisar på jord

Ny skräddarsydd GMO-potatis får odlas utan särskilt GMO-tillstånd

Eko/miljö

Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet har tagit fram en industripotatis som kan ersätta den EU-förbjudna GMO-potatisen Amflora, som stoppades 2012 – trots att den nya potatissorten har samma egenskap. Skillnaden ligger i den genmodifieringsteknik som använts. På grund av att den inte lämnar kvar några främmande gener klassas tekniken inte som GMO och därför krävs heller inga särskilda GMO-tillstånd för odling.

Paradisets grönsakshörna Södermalm

Paradiset expanderar!

Kost

Glada nyheter: Nu ska fler få chansen att uppleva himmelriket. Paradiset växer nämligen så det knakar! När Stockholmsbaserade Paradiset sommaren 2015 öppnade klev de rakt in på platsen som Skandinaviens största ekolivsmedelsbutik. Marknaden jublade. Nu öppnar de snart sin tredje butik men nöjer sig inte där. Målet är 20 butiker – inom bara fem år.

Deppig man sitter i sängen med huvudet i handen

Erektionsproblem? Här är knepet som hjälper 7 av 10

Naturlig hälsa

Nedsatt lust och sexuell funktion hos män är vanligare än man tror. Hälften av alla svenska män över 40 år har erektionsproblem och närmare 20 procent av alla män över 50 år klarar inte av att genomföra ett samlag. Stress, rökning, diabetes, hjärtsjukdomar och psykologiska problem är ofta orsaken. Vetenskapliga studier visar att det finns hjälp att få.

naglar

Tre frågor och svar om nagelhälsa

Skönhet

Vad beror tunna naglar som skivar sig på? Går det att äta sig till starkare naglar - och i så fall hur? Och vad säger våra naglar egentligen om vår hälsa? Kureras näringsexpert Zarah Öberg svarar på några frågor om nagelhälsa.

Salt kommer ur ett uppochnedvänt saltkar mot svart bakgrund

Jerry Brännmyr svarar professorerna: ”WASH hjälper läkemedelsbolag att tjäna CASH”

Replik

Saltdebatten fortsätter. Den 11 oktober publicerades krönikan ”För lite salt ger dig högt blodtryck” där krönikören skrev att salt inte höjer blodtrycket som många tror utan att högt blodtryck snarare kan bero på saltbrist. Två saltintresserade Göteborgsprofessorer hörde av sig och menade att Jerry Brännmyr har fel i sin krönika. Läs deras replik här. Här replikerar Jerry Brännmyr i sin tur de två professorerna.

ägg

Äggets dag – en dag för att hylla ägg som livsmedel

Kost

Idag är det Äggets dag, eller World Egg Day, som uppmärksammas i över 80 länder runt om i världen, en dag har firats runt om i världen sedan 1996. Bakom den internationella dagen, World Egg Day, står organisationen International Egg Commission som vill fira ägget för att det är ett fantastiskt livsmedel, med bra näringsinnehåll, som är prisvärt och kan mätta många magar, skriver branschorganisationen Svenska Ägg i ett pressmeddelande.

hjärtformad trästam

Fem hjärtliga fakta

Hälsa

Så länge hjärtat slår lever vi. Men mer då? Vad vet du egentligen om ditt hjärta, sådant det sysselsätter sig med - och varför? Här är fem saker du (troligen) inte visste om hjärthälsa.

ägg

Livsmedelsverket: Dioxinhalten i ekologiska ägg behöver sänkas

Eko/miljö

Miljögiftet dioxin – som finns i varierande mängd i alla animaliska livsmedel – förekommer i högre halter i ekologiska ägg än i andra ägg. Nu uppmanar Livsmedelsverket branschen att undersöka vad detta beror på och vidta åtgärder. "Något måste göras för att minska halterna", skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande på onsdagen. Branschorganisationen Svenska Ägg svarar med att starta utredning – samt minska andelen fiskmjöl i fodret.

Saltprodukter på bord

Professorernas svar på Jerry Brännmyrs krönika om saltets effekt på blodtrycket

Replik

Den 11 oktober publicerade Kurera krönikan "För lite salt ger dig högt blodtryck" där krönikören Jerry Brännmyr skrev om salt ur en kontroversiell synvinkel där han menade att salt inte höjer blodtrycket och att högt blodtryck snarare kan bero på saltbrist. Två saltintresserade Göteborgsprofessorer hörde av sig och ville replikera, då de menar att Jerry Brännmyr i sin krönika är ute och cyklar. Här är deras svar.

Litet barn i bil gör blä grimas

Nu föreslås svenskt förbud mot rökning i fordon med barn

Gravid/barn

Rökförbud när du kör med barn i bilen har redan blivit verklighet i flera andra länder. Nu kan det bli verklighet i Sverige. I alla fall om riksdagsledamoten Yasmine Larsson (S) får som hon vill. "Friheten för vuxna att kunna röka i sin bil tillsammans med barn kan inte anses vara viktigare än barns hälsa", skriver hon i en motion till riksdagen.

tjej ligger på säng i mörkt rum

Få bättre mental hälsa naturligt

Mental hälsa

Varje år den 10 oktober inträffar Världsdagen för mental hälsa, en dag instiftad av FN. Med anledning av det vill Kurera passa på att belysa att enligt siffror från Socialstyrelsen äter fler än 1,6 miljoner personer i Sverige, omkring 17 procent av befolkningen, psykofarmaka - det vill säga läkemedel som riktar sig mot psyket. Men - behövs verkligen alltid läkemedel - eller finns det andra alternativ, och i så fall vilka?

Bi sitter på vit blomma

7 tillfällen då bidrottningsgelé hjälper

Gravid/barn

De flesta kvinnor har hormoner som åker bergochdalbana under livet. Symtom kan innebära allt från depression och minskad livslust, till minskad sexlust, oförmåga att hålla sitt humör i schack, nattliga svettningar, torra slemhinnor och försämrad förbränning. Ett naturligt sätt att förbättra sin hormonstatus är via fytoöstrogenrika livsmedel och bidrottningsgelé. Här får du veta mer.

ratt_naring_for_att_prestera_580x416

Med rätt näring orkar ultralöparen prestera

Hälsa

Att springa ultralopp är ingen lek. Distanser uppåt 100 km tär hårt på kroppens reserver. Petra Skiöld tillhörde världseliten redan efter första försöket, men bristen på näring var nära att sätta stopp för karriären. – Utan näringstillskott klarar jag inte extrema distanser. Idag tar jag professionell hjälp för att veta vad jag b

emma_v_larsson_580x416

Experten tipsar: Därför är vandring bra för din hälsa

Äventyr

Hösten är en vacker vandringssäsong – i skogen såväl som i fjällen. Inte bara är vandring ett sätt att få stora naturupplevelser – det är nyttigt för både kropp och själ. Vi har pratat med vandringsexperten och äventyrsjournalisten Emma V Larsson som här ger sina tre bästa skäl till varför vandring är bra för dig.