Annons
Annons

Allt fler får sköldkörtel- och binjureutmattning

En allt vanligare diagnos är under- eller överfunktion i sköldkörteln, där underfunktion ökar lavinartat. Var och varannan svensk äter idag Levaxin. Näringsexperten Zarah Öberg skriver om hur du på egen hand kan påverka din diagnos.

Redaktionen

14 september, 2012
Allt fler får sköldkörtel- och binjureutmattning
Dela inlägget

En allt vanligare diagnos är under- eller överfunktion i sköldkörteln, där just underfunktion ökar lavinartat.
Vanligtvis behandlas en underfunktion i sköldkörteln med sköldkörtelhormoner via läkemedel som Levaxin, men det går även att göra mycket på egen hand, berättar Kureras näringsexpert Zarah Öberg.

Några av de saker man kan göra på egen hand för att förbättra sitt tillstånd är att öka näringstillförseln, förbättra sin matsmältning och minska sin stress, men mer om det längre ner. Först lite basfakta… Sköldkörtelproblem uppstår ofta på grund av näringsbrister, antingen genom bristfälligt näringintag, eller dålig matsmältning. För att sköldkörtelhormoner skall bildas, krävs jod och aminosyran tyrosin. Utan dessa näringsämnen kan inte hormonerna bildas, och då finns inte heller tillräckligt med hormon för kroppens celler. Brist på hormoner kan även bero på mineralbrist, då framförallt selen är en nödvändighet för att konvertera det mindre aktiva T4-hormonet till det aktiva T3. Utan tillräckligt med hormon eller för liten mängd av det hormon som är aktivt, minskar cellernas energiproduktion (ATP-produktion) i cellerna, med sämre ork och försämrad ämnesomsättning som följd.

Långvarig stress ökar risken
Förutom konkreta näringsbrister, är utmattade binjurar en vanlig orsak till sköldkörtelproblematik. Binjurarna har flera uppgifter, varav en av dem är att producera tillräckligt av stresshormonet kortisol. Kortisol frisätts vid stress, när vi äter saker som ökar vårt blodsocker, när vi tränar och när vi ska vakna på morgonen. Kortisol ser också till att hålla nere inflammationer och styr tarmens rörelser.
Vid långvarig stress och för hög frisättning av stresshormonet kortisol, tänjer vi på binjurarnas funktion, och till slut orkar de inte längre frisätta de mängder med kortisol som krävs. Vid detta skede, har vi ofta svårt att vakna på morgonen, är morgontrötta, är trötta på eftermiddagen och/eller är kvällspigga. Vi har också sämre förmåga att klara av inflammationer, och om inflammation uppstår i kroppen, så behövs kortisol tillföras utifrån som kortison, då vi inte klarar att frisätta tillräckligt mycket på egen hand.

Tips till förbättring
När kroppen stressas på detta sätt, samtidigt som binjurarna är utmattade, ökar risk för sekundärt problem i sköldkörteln. Kroppen drar i handbromsen och minskar takten på allt, således även på produktion av sköldkörtelhormoner. Vanligtvis, så kan stärkta binjurar bidra till att även sköldkörteln återställer sin produktion av hormoner, förutsatt att det inte symtomen inte kommer från tumör eller inflammation i sköldkörteln.
En kombination av stöd för binjurarna, och tillförsel av viktiga näringsämnen, kan förbättra symtomen avsevärt och/eller justera obalansen.
För gott resultat bör näringsterapin kompletteras med stresshantering, där stressrelaterade situationer elimineras och kombineras med meditation, avslappning, mental träning eller liknande avstressande former. Vid större problematik är det god ide att uppsöka en duktig näringsterapeut som kan hjälpa till med rekommendationer och doseringar.

Rekommendationer vid sköldkörtelproblem (i samråd med läkare):

  • Binjureextrakt
  • Multivitamin
  • Multimineral
  • D-vitamin
  • Vila och återhämtning
  • Minskad träningsmängd ev. träningsvila
  • Minskat intag av socker och stimulerande ämnen

Av Zarah Öberg

Annons
Annons