Annons
Annons

Allt fler väljer växtöstrogen mot sina klimakteriebesvär

Allt fler väljer att använda fytoöstrogener istället för traditionellt östrogen som behandling för klimakteriebesvär. "De är betydligt svagare men fungerar för de flesta och man slipper biverkningar", säger professor Ingemar Joelsson.

Redaktionen

19 oktober, 2012
Allt fler väljer växtöstrogen mot sina klimakteriebesvär
Dela inlägget

Allt fler väljer att använda fytoöstrogener istället för traditionellt östrogen som behandling för klimakteriebesvär. Och fördelarna är många.
– De är otroligt svaga i jämförelse men har ändå effekter som får kvinnor att bli av med de viktigaste symtomen: värmevallningar, svettningar och depressionsrisk, säger Ingemar Joelsson, professor emeritus i kvinnosjukdomar.

På 1960-talet fanns det en del av läkarkåren som propagerade för att man skulle införa östrogen som behandling mot klimakteriebesvär i Sverige. Förslaget ansågs kontroversiellt och motståndet var stort – till en början. En av dem som gick först i ledet var läkaren Ingemar Joelsson, professor emeritus i kvinnosjukdomar.
– Vi var framför allt tre stycken som starkt propagerade för att kvinnor skulle må bra även under klimakterieperioden, och att det bästa man kunde använda var östrogen framställt så att det var kemiskt identiskt med det östrogen som kvinnans egna äggstockar producerar, berättar han.

Närbild professor Ingemar Joelsson
Professor Ingemar Joelsson

Rapporter om cancer
De fick som de ville och många av de kvinnor som lidit av klimakteriebesvär kunde plötsligt få hjälp. Men på 1990-talet kom rapporter om att östrogenbehandlingar kunde orsaka cancer.
– Det finns två sätt att få östrogenbehandling på. Det ena är östrogen i kombination med gestagen, en kemiskt framställd variant av det egenbildade gullkroppshormonet progesteron som produceras i slutet av menscykeln. Det andra sättet är behandling med enbart östrogen. 1991-92 kom rapporter om att de som fått kombinationen östrogen och gestagen under mer än tio år löpte ökad risk för bröstcancer. Samtidigt såg man att de som bara fått östrogen under en längre tid löpte ökad risk att utveckla livmoderkroppscancer, säger Ingemar Joelsson.

Inget lätt val låter det som, som att välja mellan pest eller kolera. Så vilken behandling rekommenderar du då för de som lider av klimakteriebesvär?
– Att ta bara östrogen är fortfarande det mest effektiva sättet, men då brukar jag rekommendera kvinnorna att först få livmodern bortopererad och det är det ju förstås inte alla som vill. Sedan finns ett tredje sätt. Allt fler väljer fytoöstrogener som alternativ idag för att få bukt med sina besvär. De är betydligt svagare än traditionellt östrogen, men fungerar för de flesta och man slipper biverkningar.

Passar framför allt tre grupper
Fytoöstrogener finns som tre substanser, berättar Joelsson. Isoflavoner, som finns mycket i sojaprodukter, lignaner som finns i krossat linfrö och så coumarin, som finns i rödklöver.
– De två första har man lyckats framställa klimakteriemedel med, inte det tredje.
Enligt Ingemar Joelsson finns det framför allt tre grupper som passar för/behöver alternativet fytoöstrogener:
– Kvinnor som inte vill, eller vågar, ta östrogen på grund av den ökade cancerrisken, kvinnor som inte kan ta östrogen i klimakteriet eftersom de haft endometrios, en sjukdom som återaktiveras om man tar östrogen, och så för kvinnor som tidigare lidit av svåra PMS-besvär. Fytoöstrogen behöver nämligen inte tillskott av gestagen för att fungera. Det betyder att även kvinnor som haft PMS kan använda detta och få hjälp. Med fytoöstrogener blir de av med symtom utan att vare sig riskera att få cancer eller behöva ta bort sin livmoder.

Anledningen till PMS
PMS beror på en överkänslighet mot det egna progesteronet – gulkroppshormonet – som bildas i äggstockarna.
– De kvinnor som får kombinationen östrogen och gestagen, som ju är den kemiska varianten av gulkroppshormon, får tillbaka sina PMS-symtom. Sedan passar fytoöstrogen för en fjärde grupp också: för kvinnor som inte får recept på östrogen eftersom deras läkare är rädda för att skriva ut det till dem på grund av den enligt mig överdrivna cancerrisken.

 

Av Isabelle Hedander

Annons
Fakta

Lider du av klimakteriebesvär?

Vill du testa fytoöstrogener?
Är du i övergångsåldern och vill testa fytoöstrogener? Kurera söker 20 personer till en konsumentstudie.
Läs mer om konsumentstudien.

Annons
Annons