Annons
Annons

Alzheimer bromsas av E-vitamin

Nya rön visar att stora doser E-vitamin kan bromsa mild och måttlig Alzheimer på ett sätt som motsvarar drygt ett halvårs uppskjutning av den obotliga sjukdomen.

Redaktionen

9 januari, 2014
Alzheimer bromsas av E-vitamin
Dela inlägget

Nya rön visar att stora doser E-vitamin kan bromsa mild och måttlig Alzheimer på ett sätt som motsvarar drygt ett halvårs uppskjutning av den obotliga sjukdomen.

I den medicinska tidskriften Jama kan man läsa om den största försöksstudie som gjorts på patienter med mild till måttlig Alzheimer. Resultatet visade att E-vitamin i megadoser på 1 340 milligram per dag kan bromsa symtomen med 19 procent per år. Det motsvarade i genomsnitt drygt sex månaders sjukdomsutveckling under de två år och fyra månader som studien pågick. Dosen är långt över de 8 respektive 10 mg som rekommenderas vuxna.

Förbättrade värdet med 10 procent
Svenska Dagbladet rapporterar att det i studien ingick 613 patienter vid 14 vårdcenter i USA. Patienterna delades in i fyra grupper som fick antingen bara E-vitamin eller bara läkemedel med den verksamma substansen memantin. En tredje grupp fick en kombination av de båda medan en fjärde grupp fick placebo. De som fått E-vitamin förbättrade sitt värde med 19 procent på den så kallade ADCS-ADL-skalan som mäter förmåga till vardagliga aktiviteter.

Hoppingivande resultat
Varken memantin för sig eller i kombination med E-vitamin visade en liknande verkan. De som fick placebo förlorade ungefär 3 enheter mer på ADCS-ADL-skalan jämfört med de som fick E-vitamin.
– Forskarna har lagt ned ett jättejobb och fick mest effekt på vitaminerna vilket är uppseendeväckande och nytt. Det är ju ingen bot på något sätt men ändå hoppingivande. För samhällsekonomin är det också mycket intressant om behovet av vårdtid kan minska i ett lite senare förlopp av sjukdomen. Det skulle kunna betyda att fler kan bo kvar hemma lite längre, säger professorn och alzheimerforskaren Bengt Winblad vid Karolinska institutet till Svenska Dagbladet.

Han säger till tidningen att resultatet går i linje med utvecklingen inom alzheimerbehandling som går mot mer medicinsk mat, alltså mat som innehåller mer av vissa vitaminer som C, D och E, vissa mineraler och en hälsosam balans av fetter som Omega-3 och Omega-6.

Av Emma V Larsson

Annons
Fakta

Fakta

E-vitamin är ett fettlösligt ämne som är både värme- och syratåligt. Det är en stark antioxidant som kan bidra till att förebygga de processer som har med vårt åldrande att göra. Vitaminet skyddar våra cellväggar mot de fria radikaler som vi utsätts för genom naturliga ämnesomsättningsprocesser men även mot skadlig strålning, läkemedel och föroreningar.

Bra källor till E-vitamin:

  • Vetegroddsolja
  • Solrosfrön
  • Mandel
  • Hasselnötter
  • Sojabönor
  • Ägg
  • Lax
  • Gröna bladgrönsaker
  • Torkade aprikoser
  • Röd paprika
Annons
Annons