Fenylalanin är en essentiell aminosyra och förelöpare till aminosyran tyrosin. Fenylalanin är därmed föregångare till bland andra dopamin, noradrenalin och adrenalin. Dessa ämnen kontrollerar hjärtfrekvens, blodtryck, syrekonsumtion, blodsockerhalt, fettomsättning och många hjärnfunktioner och kräver C-vitamin och B6-vitamin för sin omsättning.

L-fenylalanin

Metabolism
Fenylalanin är en essentiell aminosyra och förelöpare till aminosyran tyrosin. Fenylalanin är därmed föregångare till dopamin, norepinefrin (NE), (noradrenalin), samt epinefrin (adrenalin). Dessa ämnen kontrollerar hjärtfrekvens, blodtryck, syrekonsumtion, blodsockerhalt, fettomsättning och många hjärnfunktioner. Det krävs C-vitamin och B6-vitamin för dess omsättning.

Funktion
Såväl fenylalanin som tyrosin används av hjärnan vid tillverkningen av norepinefrin (NE) som är en neurotransmittor. En neurotransmittor är ett kemiskt ämne som överför signaler mellan nervceller och gör det möjligt för dem att kommunicera. I och med denna egenskap kan tillskott av L-fenylalanin förbättra inlärningsförmågan, minnet och vissa typer av depressioner, inklusive manodepression, schizofreni och depression som uppkommer efter upphörande av amfetaminmissbruk. Den påverkar välbefinnandet och ökar den mentala skärpan.
L-fenylalanin fungerar även som ett aptitdämpande medel och kan därigenom bidra till viktminskning. Detta åstadkommes genom en ökning av hjärnans produktion av neurotransmittorn NE. Denna aminosyra får hjärnan att avge ett hormon, CCK (cholecystokinin) vilket ökar gallflödet och pankreassaften, med minskad matlust som följd. Amfetaminintag i samband med viktminskning har hittills endast uppvisat nedslående resultat. Den stimulerande effekten på hjärnan tenderar att avta efter hand. Till skillnad från amfetamin utlöser inte L-fenylalanin depression. L-fenyl¬alanin påverkar nämligen hjärnan att både öka sin produktion och sin upplagring av NE, istället för att utarma förråden som amfetamin gör.
L-fenylalanin är viktig för sköldkörteln och blodkärlen. Den bildar många viktiga hormoner via aminosyran tyrosin, sköldkörtelhormonet tyroxin. Den har använts vid behandling av neuroser och leversjukdomar samt för avgiftning från digitalis. Den har även visat sig kunna kontrollera allergier.
L-fenylalanin bidrar till bildandet av hudpigmentet, melanin.

Bristsymtom och terapeutisk användning
Brist på L-fenylalanin hos barn kan leda till underutveckling p.g.a. tyrosinbrist. Det kan även leda till melaninbrist och en tendens att lätt få eksem. Även PKU (Phenylketonuria) beror på L-fenylalaninbrist. PKU innebär att barnen inte kan smälta och tillgodogöra sig fenylalanin vilket i sin tur kan påverka IQ samt ge tal- och gångsvårigheter. Till symtombilden hör också kramper, ryckningar och onormalt EEG. Tyvärr förbises ofta lättare PKU skador hos barn p.g.a. att många är hyperaktiva och aggressiva.
1 procent av alla barn uppskattas lida av PKU och detta kan enkelt upptäckas genom en enkel analys av blodet eller urinen där fenylalaninivåerna kan vara flera hundra gånger högre än normalt. PKU kan behandlas genom en strikt fenylalaninfri diet.
Hos vuxna leder L-fenylalaninbrist till känslomässiga störningar, viktökning och cirkulationsbesvär.
Vanliga bristsymtom kan vara trötthet, depression, övervikt, allergi, leversjukdomar, hypotyreoidism, rödsprängda ögon och katarakt. Hos personer med migrän och hos hyperaktiva barn har man uppmätt förhöjda fenylalaninivåer i blodserum. Dessa har med gott resultat behandlats med kost som reducerar fenylalanin.

 

D-fenylalanin används främst för:
• smärtlindring vid t.ex. artrit, ryggsmärtor, cancer, migrän och mensvärk p.g.a. dess icke-toxiska, icke-beroendeframkallande främjande av kroppens egen smärtlindring
• Parkinsons sjukdom och multipel skleros (MS) för symtomlindring
• Depression
• vitiligo
• för att förbättra minne, koncentration och mental skärpa.

DL-fenylalanin kan användas för:
• smärtlindring
• depression
• reumatiska besvär
• vitiligo

Källor i kosten
Eftersom fenylalanin är en aminosyra återfinns den i höga halter i proteinrik föda som: fläsk, korv, kalkon, kyckling, vetekli, keso, mjölk, yoghurt, ägg och avokado. Det artificiella sötningsmedlet aspartam (vilket innehåller fenylalanin) har i flera studier rapporterats ha skadliga effekter. Tills hälsoeffekterna är helt kartlagda vill jag råda människor att undvika detta sötningsmedel som ofta återfinns i kolsyrade light drycker, färdiglagad lågkalorimat, godis och glass.

Tyrominer
Tyrominer skapas genom omvandling av fenylalanin från dopa eller dopamin eller produceras direkt ur L-tyrosin. Tyrominer påverkar neurotransmittorer, speciellt katekolaminer. Tyrominer orsakar huvudvärk hos känsliga patienter, speciellt hos de med högt blodtryck och de som intar MAO-antidepressiva medel. Patienter som lider av huvudvärk eller högt blodtryck bör vara försiktiga eller utesluta följande födoämnen som innehåller rikliga mängder tyrominer. Ost (undantag, keso och philadelphiaost), banan, öl, vin, baljväxter, nötter, sill, ananas, plommon, russin, sojasås, vaniljextrakt, MSG (glutamat).

Dosering
TDI: Vid depression: 500–1 500 mg per dag, mellan måltiderna, upp till 2 veckor.
För viktminskning: 500 mg på tom mage vid läggdags.

Toxicitet
Vid PKU bör intaget i kosten begränsas och fenylalanin bör inte heller intas som kosttillskott. Studier har visat att doser på 4 g kan orsaka huvudvärk hos en del individer. Det optimala intaget bör ligga på 8 g per dag, men en vuxen person får i genomsnitt endast i sig ca 5 g fenylalanin per dag genom kosten. Initialt kan fenylanalin höja blodtrycket, därför bör personer som redan har problem med blodtrycket till en början endast inta doser på 100 mg. Denna dos kan sedan ökas efter man försäkrat sig om att blodtrycket är stabilt.

Nyckelorgan
Sköldkörtel, lever, nerver.

Synergister
C-vitamin, koppar, pyridoxin, niacin, biotin och järn.

Antagonister
Koffein minskar fenylanalinnivåerna i plasma och försvårar upptaget av andra aminosyror som tyrosin, leucin och valin.

Kontraindikationer
Fenylalanin bör inte användas av personer med fenylketonuri (PKU), melanom, återkommande huvudvärk, högt blodtryck och gravida eller ammande kvinnor, eller personer som tar MAO-hämmande eller andra antidepressiva droger. Dessa kontraindikationer bör i högsta grad iakttas även vid användning av läsk och annat som innehåller aspartam (Nutrisweet), ett sötningsmedel som i största del består av L-fenylalanin.
Fenylalanin kan vara kontraindikerad vid schizofreni, för dem som intar neuroleptika samt MAO hämmande läkemedel.


Skriv ut artikel


Skärmdump svt nyheter

Hälsobutiker bryter mot lagen

Politik

Svensk lagstiftning har tydliga gränser för vad som får sägas vid marknadsföring av produkter som ska hjälpa mot sjukdomar. Att till exempel säga att gurkmeja, kokosolja och olika naturmedel hjälper mot Alzheimers får man inte. I praktiken får en försäljare inte påstå att någonting som säljs i en hälsokostbutik hjälper mot svåra sjukdomar. Men när SVT gick ut med dold kamera för att kontrollera hur väl butikerna följer lagen var det just vad flera av dem gjorde.

Omega-3-kapslar på tallrik

Därför är omega-3 bra för hjärtat

Hälsa

Hjärt- och kärlsjukdomar är den överlägset främsta dödsorsaken i västvärlden och man söker ständigt efter sätt att förebygga dem. Att tillföra mer av fettsyran omega-3 är ett smart sätt att skydda sitt hjärta har det visat sig. Här får du veta mer.

Kvinna ligger och sover gott

Trött på att ligga sömnlös? Här är 5 naturliga knep för bättre sömn

Naturlig hälsa

Är du egentligen en glad och härlig person men tillfälligt energilös på grund av sömnproblem? Du är inte ensam. Ofrivillig sömnbrist är vanligare än många tror och en god nattsömn gör enorm skillnad för den upplevda livskvaliteten. Men – många räds att ta hjälp på grund av att läkemedel kan vara vanebildande och medföra dåsighet dagen efter. Många lider dock i onödan, för det finns naturlig hjälp du inte blir beroende av. Här är några knep som hjälper vid sömnbesvär.

Manshänder med starka naglar

Starkare naglar med mineraler

Naturlig hälsa

Under tre år led 62-åriga Shirzad Kalhori av tunna naglar som bröts av och blödde. Efter att av sin fru och döttrar blivit tipsad om ett näringstillskott såg han förbättring på två månader – och idag är naglarna starkare än någonsin.

Denise Lopez

En tuff värld som kan knäcka de flesta

Krönikan

Att vara artist och lite offentlig så där är ingen dans på rosor, om nu någon trodde det. Det är en tämligen hård och ytlig värld och inte särskilt förlåtande. Jante råder än hårdare här och folk tycker väldigt mycket. Tro mig, jag vet. Den här branschen har varit nära att ta knäcken av mig. Men så kom jag på bättre tankar.

Dvärgpalmen sågpalmetto och dess bär

Sågpalmetto – ett naturligt knep vid godartad prostataförstoring

Hälsa

Med stigande ålder är en godartad förstoring av prostatakörteln snarare regel än undantag för män. En förstorad prostata är oftast inget farligt men kan innebära att man behöver kissa oftare, inte minst nattetid samt svårigheter att tömma blåsan helt. Det kan även störa samlivet. Traditionell behandling innebär ofta biverkningar som erektionsproblem, vilket gör att många män undviker att söka hjälp. Men – det finns ett enkelt och helt naturligt knep du med prostatabesvär bör känna till: Sågpalmetto.

Medelålders man i vit skjorta tar sig för pannan som han glömt något

Så får du bättre minne – 9 tips!

Allmänt

Upplever du att ditt minne allt oftare sviker dig? Stress, överstimulans, åldrande. Orsakerna kan vara många. Men det finns hjälp att få – och det är mindre avancerat än du tror. Här är nio knep som förbättrar ditt minne.

Kvinna 45 plus blickar ut över sjö

Klimakteriet – fortfarande ett ämne präglat av skam och stor okunskap

Hälsa

Klimakteriet firas med en egen dag. Den 18:e oktober varje år inträffar internationella klimakteriedagen. Den finns bland annat för att ämnet, genom att uppmärksammas, har större chans att få anslag till forskning och medicinskt stöd – men även för att klimakteriet behöver komma upp i ljuset då ämnet fortfarande är enormt tabu och något kvinnor lider av och skäms över i det tysta. Trots att hälften av världens befolkning någon gång kommer att drabbas vet få ens vilka symtomen är – eller vilken hjälp som finns. Det försöker Kurera råda bot på här.

Kvinna håller sig om sitt ben som om smärta

Reumatikerförbundet: Många med värk experimenterar med starka läkemedel

Värk

Tiotusentals personer i Sverige lider av smärtor som tyder på ledsjukdomen artros, men av dessa har många ännu inte fått diagnosen. Mörkertalet tros vara stort, likaså antalet som inte vet hur de kan bli av med smärta och besvär. "Det är bekymmersamt att många tycks experimentera på egen hand med starka läkemedel. Både bland dem med diagnosen och bland dem med symtom finns ett flertal som använder opiater och beroendeframkallande smärtläkemedel. Det är en varningssignal som sjukvården måste ta på allvar", säger Hans Håkansson, ordförande i Reumatikerförbundet, som även poängterar att det råder omfattande brister inom vården när det gäller rådgivning kring diagnosen.

Potatisar på jord

Ny skräddarsydd GMO-potatis får odlas utan särskilt GMO-tillstånd

Eko/miljö

Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet har tagit fram en industripotatis som kan ersätta den EU-förbjudna GMO-potatisen Amflora, som stoppades 2012 – trots att den nya potatissorten har samma egenskap. Skillnaden ligger i den genmodifieringsteknik som använts. På grund av att den inte lämnar kvar några främmande gener klassas tekniken inte som GMO och därför krävs heller inga särskilda GMO-tillstånd för odling.

Paradisets grönsakshörna Södermalm

Paradiset expanderar!

Kost

Glada nyheter: Nu ska fler få chansen att uppleva himmelriket. Paradiset växer nämligen så det knakar! När Stockholmsbaserade Paradiset sommaren 2015 öppnade klev de rakt in på platsen som Skandinaviens största ekolivsmedelsbutik. Marknaden jublade. Nu öppnar de snart sin tredje butik men nöjer sig inte där. Målet är 20 butiker – inom bara fem år.

Deppig man sitter i sängen med huvudet i handen

Erektionsproblem? Här är knepet som hjälper 7 av 10

Naturlig hälsa

Nedsatt lust och sexuell funktion hos män är vanligare än man tror. Hälften av alla svenska män över 40 år har erektionsproblem och närmare 20 procent av alla män över 50 år klarar inte av att genomföra ett samlag. Stress, rökning, diabetes, hjärtsjukdomar och psykologiska problem är ofta orsaken. Vetenskapliga studier visar att det finns hjälp att få.

naglar

Tre frågor och svar om nagelhälsa

Skönhet

Vad beror tunna naglar som skivar sig på? Går det att äta sig till starkare naglar - och i så fall hur? Och vad säger våra naglar egentligen om vår hälsa? Kureras näringsexpert Zarah Öberg svarar på några frågor om nagelhälsa.

Salt kommer ur ett uppochnedvänt saltkar mot svart bakgrund

Jerry Brännmyr svarar professorerna: ”WASH hjälper läkemedelsbolag att tjäna CASH”

Replik

Saltdebatten fortsätter. Den 11 oktober publicerades krönikan ”För lite salt ger dig högt blodtryck” där krönikören skrev att salt inte höjer blodtrycket som många tror utan att högt blodtryck snarare kan bero på saltbrist. Två saltintresserade Göteborgsprofessorer hörde av sig och menade att Jerry Brännmyr har fel i sin krönika. Läs deras replik här. Här replikerar Jerry Brännmyr i sin tur de två professorerna.

ägg

Äggets dag – en dag för att hylla ägg som livsmedel

Kost

Idag är det Äggets dag, eller World Egg Day, som uppmärksammas i över 80 länder runt om i världen, en dag har firats runt om i världen sedan 1996. Bakom den internationella dagen, World Egg Day, står organisationen International Egg Commission som vill fira ägget för att det är ett fantastiskt livsmedel, med bra näringsinnehåll, som är prisvärt och kan mätta många magar, skriver branschorganisationen Svenska Ägg i ett pressmeddelande.

hjärtformad trästam

Fem hjärtliga fakta

Hälsa

Så länge hjärtat slår lever vi. Men mer då? Vad vet du egentligen om ditt hjärta, sådant det sysselsätter sig med - och varför? Här är fem saker du (troligen) inte visste om hjärthälsa.

ägg

Livsmedelsverket: Dioxinhalten i ekologiska ägg behöver sänkas

Eko/miljö

Miljögiftet dioxin – som finns i varierande mängd i alla animaliska livsmedel – förekommer i högre halter i ekologiska ägg än i andra ägg. Nu uppmanar Livsmedelsverket branschen att undersöka vad detta beror på och vidta åtgärder. "Något måste göras för att minska halterna", skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande på onsdagen. Branschorganisationen Svenska Ägg svarar med att starta utredning – samt minska andelen fiskmjöl i fodret.

Saltprodukter på bord

Professorernas svar på Jerry Brännmyrs krönika om saltets effekt på blodtrycket

Replik

Den 11 oktober publicerade Kurera krönikan "För lite salt ger dig högt blodtryck" där krönikören Jerry Brännmyr skrev om salt ur en kontroversiell synvinkel där han menade att salt inte höjer blodtrycket och att högt blodtryck snarare kan bero på saltbrist. Två saltintresserade Göteborgsprofessorer hörde av sig och ville replikera, då de menar att Jerry Brännmyr i sin krönika är ute och cyklar. Här är deras svar.

Litet barn i bil gör blä grimas

Nu föreslås svenskt förbud mot rökning i fordon med barn

Gravid/barn

Rökförbud när du kör med barn i bilen har redan blivit verklighet i flera andra länder. Nu kan det bli verklighet i Sverige. I alla fall om riksdagsledamoten Yasmine Larsson (S) får som hon vill. "Friheten för vuxna att kunna röka i sin bil tillsammans med barn kan inte anses vara viktigare än barns hälsa", skriver hon i en motion till riksdagen.

tjej ligger på säng i mörkt rum

Få bättre mental hälsa naturligt

Mental hälsa

Varje år den 10 oktober inträffar Världsdagen för mental hälsa, en dag instiftad av FN. Med anledning av det vill Kurera passa på att belysa att enligt siffror från Socialstyrelsen äter fler än 1,6 miljoner personer i Sverige, omkring 17 procent av befolkningen, psykofarmaka - det vill säga läkemedel som riktar sig mot psyket. Men - behövs verkligen alltid läkemedel - eller finns det andra alternativ, och i så fall vilka?