L-glutamin och L-glutaminsyra

L-glutamin och L-glutaminsyra

Funktion
L-glutamin är en icke essentiell aminosyra och utgör amidformen av glutaminsyra. Glutamin är inte detsamma som glutaminsyra, glutamat eller MSG. Men enligt dr Jeffrey S. Bland, är detta en av aminosyrorna som p.g.a. fysiska förändringar i kroppen kan bli essentiell. Det betyder att under normala omständigheter kan kroppen syntetisera tillräckliga mängder, men vid stress såsom feber, infektioner, sjukdom, hård träning, kirurgiska ingrepp, trauma, brännskador, bantning eller cytostatikabehandling kan kroppens behov inte tillgodoses och tillskott bör intas för att förhindra brister.
Av alla fria aminosyror finns det mest koncentrerat L-glutamin i kroppen och blodet. L-glutamin finns i protein som ingår i alla livsformer. Den kan bidra till produktionen av andra aminosyror, glukos, nukleotider, proteiner och glutation.
Glutamin kan omvandlas i kroppen till GABA men även till glutamat hos vissa med hjälp av magnesium. GABA hindrar att för mycket glutamin omvandlas till det stimulerande ämnet glutamat.

Glutamin tillverkas och lagras främst i skelettmusklerna och lungorna och är den främsta energigivaren för tunntarmens enterocyter, lymfocyter, makrofager, och fibroplaster. Den fungerar också som källa för näring och energi för colonocyterna i tjocktarmen samt motarbetar spridning av negativa bakterier från tjocktarmen till andra områden. Glutamin bidrar därmed till en friskare tarmflora. Glutamin är primärt en bärare av ammoniak och är i denna egenskap mycket effektivare än glutaminsyra. Den plockar upp ammoniak i det centrala nervsystemet och för det till njurarna för deaminering. Glutamin är även viktig för reglering av syra-/basbalansen. Den hjälper njurarna att utsöndra överskottssyror och förebygger därmed acidos.

 

Inom vetenskapen är glutaminets förmåga att ta upp kväve och avge kväve runt om i kroppen väldigt omtalat. Vid processen att transportera kväve från olika vävnader, lägger glutaminet till en kväveatom för att tillverka DNA, det genetiska livsmaterialet. Det är nödvändigt för tillverkning av muskler. Glutamin är förelöpare av tillväxthormon, den är vidare den dominerande amino¬syran i serum och cerebrospinalvätskan. L-glutamin är den enda amino¬syra som lätt passerar genom barriären mellan blod och hjärna, för att därefter omvandlas till L-glutaminsyra (glutaminsyra kan däremot inte passera).
Glutaminsyra har en unik funktion som reservnäring till hjärnan. Glutamin är den tredje mest vanliga aminosyran i blodet och i hjärnan. Kroppen har en snabb förmåga att tillverka glutamin. En vanlig kost ger mellan 5–10 g glutamin. Den högsta koncentrationen av glutamin finns i skelettmuskeln, hjärnan, levern och magen. Skeletala muskler innehåller ca 60 procent glutamin av det totala kroppsförrådet. När stress uppstår i ämnesomsättningen frigörs glutamin i blodet där det transporteras till vävnad som är i behov.
Hjärnan kan bara lagra små mängder av glukos och är mycket beroende av andra reserver såsom
L-glutamin¬. Man har kunnat visa att B6-vitamin, via en fosfatreaktion i hjärnan, åstadkommer ett avlägsnande av syragruppen från glutaminsyra och bildandet av gamma-butyl ¬(C4H9)-syra (GABS), ett lugnande medel men möjligen också en neurotransmittorsubstans. Gluta¬minsyra är en beståndsdel i folsyra och utgör också nyckel¬komponent i den kromförening som är känd under benämningen glukostoleransfaktorn (GTF). För personer som kan misstänkas vara glukosintoleranta rekommenderas bryggerijäst, som är den bästa naturliga näringskällan för GTF, eller ett jästfritt kromtillskott.
Det har visat sig att L-glutamin¬ är mycket användbar vid alkohol¬ism, för att förbättra beteendet hos äldre psykiskt sjuka patienter, för att förbättra intelligensen hos mentalt svaga barn och för att reducera läkningstiden vid magsår. Den kan även användas till att förbät¬tra koncentrations¬förmågan. De senaste årens forskning har bevisat att L-glutamin är ett nyckelämne vid läkning av tarmens slemhinna vid tarmdysbios. Tunntarmslemhinnorna har bästa upptag av glutamin i kroppen. Intag av glutamin hjälper minskning av infektioner av tarmen och skyddar mot strålning.
Den viktigaste funktionen glutamin har är kopplat till immunsystemet. Glutamin stärker kroppens försvar genom att föröka vita blodkroppar, dessutom hjälper glutamin immunceller att eliminera bakterier. Oralt intag av glutamin har använts vid Crohns sjukdom. HIV-patienter som förlorar muskelmassa intar även glutamin. Glutamintillskott är utmärkt för att komplettera proteinpulver vid kataboliska tillstånd som cancer och AIDS.

Bristsymtom
Alkoholism, mentalsjukdom, dålig koncentration/minne, beteenderubbningar, autism, depression, Parkinsons sjukdom, anorexi, bantningskurer, sug efter sötsaker, mag-/tarmsjukdomar, irritation.
Glutaminnivåerna är låga hos uthållighetsidrottare som tränar för mycket. Dessa har en benägenhet att lida av allergier, infektioner, svullna lymfkörtlar och det tar längre tid vid sårläkning.

Terapeutisk användning

L-glutamin kan användas som tillskott vid ovanstående bristsymtom men även i terapeutiskt syfte vid:
• magsår då glutamin har en läkande förmåga
• depression
• sug efter kolhydrater och sött vid behov av viktminskning
• schizofreni och senilitet i vissa fall
• utmattning och trötthet
• allergi, överkänslighet
• ökad tarmpermeabilitet (tarmläckage)
• minnesrubbningar och låg intelligens
• behov av skydd vid alkoholmissbruk, samt minskning av sug efter alkohol och sötsaker
• benmärgstransplantation
• HIV-/AIDS-patienter får ökad upptagningsförmåga av näringsämnen och ökar i vikt
• tillsammans med arginin för att stimulera tillväxthormon
• efter styrketräning, anaerobiskt träningspass
• minska infektionsbenägenhet hos atleter
• svag lever
• förbättring av kvävebalansen
• förstärkning av immunförsvaret
• läkning efter stora mag- och tarmoperationer
• förebyggande av infektioner hos kroniskt sjuka patienter
• ADHD
• vid cellgiftsbehandling, speciellt med Metotrexat
• vid strålbehandling
• glutaminsupplementering är mycket bra vid sondmatning.

Källor i kosten
Man får inte mycket glutamin genom kosten.
Glutaminsyra (GA) finns i födoämnen medan glutamin inte gör det.
Födoämnen som innehåller GA: vilt, kyckling, fläsk, ricottaost, yoghurt, nötkött, ägg främst i rå form. Det finns även små mängder i grönsaker, grönsaksjuicer och i fermenterad mat som miso i misosoppa.
Dessa båda aminosyror förstörs dock lätt vid upphettning. Det bästa sättet att få i sig glutamin är genom tillskott.

Dosering
1–21 g per dag, mellan måltiderna, med 1 glas juice, vatten eller med frukt. Värme och syra förstör glutaminet, därför bör man undvika att inta glutamin med varm mat, dryck och sur mat. En genomsnittsdos vid behandling är 2–5 g dagligen 2–3 ggr dagligen form av pulver. För att få en starkare effekt för ökad produktion av eget tillväxthormon, sker med intag av 3–6 g glutamin tillsammans med 3–6 g arginin före sängdags. Glutamin är utmärkt efter ett ansträngande träningspass, vid kroppsbyggande eller viktträning, kraftsport, maratonlöpning mm. Inta då glutamin (2–4 g) efter träning på tom mage med eller utan proteinpulver. 1–2 g 3 ggr dagligen används för lättare avvänjning vid drog eller alkoholberoende. Glutamin verkar vara säker upp till 40 g per dag intravenöst och vid oralt intag upp till 21 g har man inte funnit någon biverkning.

Toxicitet
Glutamin som intas oralt och intravenöst tolereras bra upp till 40 g dagligen. Det har inte rapporterats om några signifikanta biverkningar i studierna som gjorts.

Kontraindikationer
I undantagsfall, speciellt vid svåra dysbiostillstånd, kan det förekomma olika negativa reaktioner, t.ex. uppblåsthet, gasbildning eller förstoppning vid intag av glutamin. Vid obehagskänsla i magen kan man alltid sänka dosen och trappa upp mängden över en period.
Över 2 g per dag kan i mycket sällsynta fall leda till ett maniskt beteende. Glutamin är förelöpare till den excitoriska neurotransmittorn glutamat. De flesta individer bildar först och främst GABA av glutamin och i andra mer sällsynta fall, bildas främst glutamat av glutamin. Glutamin är kontraindikerad för alla som är hyperkänslig mot substanser innehållande glutamin eller glutamat. Människor som är överkänsliga mot MSG kan vara känsliga mot glutamin.

Glutamin har givits till cancerpatienter under en strikt övervakning eftersom glutamin kan öka delning av cancerceller. Dr Wiley Souba på Massachusetts General hospital visade att de djur som fick glutamin inte hade större tumörer än kontrollgruppen. Tumörerna hade dock mer aktivitet i glutamingruppen. Trots detta har glutamin givits till cancerpatienter som genomgår strålning, eller cytostatikabehandling eftersom glutamin har visat sig öka effekten av cancerdödande mediciner.
Austgen TR. et al. ”The effects of Glutamine-enriched total parenteral nutrition on tumor growth and host tissues”.
Ann Surg, 1992:215:107–13.

Glutamin är essentiell för tillväxt av celler; även cancerceller. Eftersom cancerceller även är beroende av glutamin har läkare varit negativt inställda till att ge det till cancerpatienter. In vitro-celler visar att cancerceller är beroende av glutamin. Detta har däremot inte visat sig In vivo-celler. Faktum är att glutamin har visat sig minska tumörer med 45 procent i samband med cytostatikbehandling. Oavsett tumörstorleken har det visat sig att tumören kan ta glutaminet från all frisk vävnad.
Dessutom hade kontrollgruppen en 100 procentig infektion jämfört med glutamingruppen som endast hade en 3 procentig infektionsbenägenhet.
Kang YJ. et al. ”Gluthatione stimulates A 549 cell proliferation in glutamine-deficient culture: The effect of glutamate supplementation”.
J cell physiol, 1994:161:589–96.

Beredningsform
Glutamin finns oftast i form av tabletter, kapslar och pulver.
Glutamin är ett ämne som man behöver ge i gramdoser för att få tillfredställande resultat. Det är också ett näringsämne som har en söt, god smak och kan därmed lätt intas i pulverform. Intag oralt i pulverform är den mest effektiva och ekonomiska formen om man inte kan få det intravenöst på sjukhus. Det är utmärkt som tillägg till proteinpulverintag. Intag inte i heta drycker då glutamin förstörs av värme.

Nyckelorgan
Hjärna, tunntarm, tjocktarm, blodsocker.

Synergister
Vitamin C, B5 och B6, mangan, arginin, lysin.
Glutamin , GABA, och glycin tillsammans med vitamin B6 utgör de lugnande transmittorerna i hjärnan.

Antagonister
Det har inte upptäckts några antagonister till GA eftersom det syntetiseras på så många olika sätt.

Exempel på studier, referenser

Glutamin och viktökning hos HIV-patienter:
En dubbelblind, placebokontrollerad studie ville undersöka effekten av glutamin på HIV-drabbade patienter. Alla patienter fick kostrådgivning, efter 0, 1, 2, och 3 månader undersöktes kropps- och fettmassan hos alla patienter. Patienterna fick 40 g glutamin per dag med en antioxidantkombination innehållande bl.a. NAC
(för komplett information om antioxidantblandning, se tabell). Glutamingruppen gick i genomsnitt upp 1,8 kg efter 12 veckor. Kontrollgruppen hade endast gått upp 0,4 kg.
Shabert J. et al. ”Glutamine–antioxidant supplementation increases body cell-mass in AIDS patients with weight loss: a randomized, double–blind controlled trial”. Nutrition, 1999; 15:86–4.

Glutamin och katabolisk stress
Vid ett kataboliskt tillstånd kan intracellulära glutaminnivåer minska med mer än 50 procent och plasmakoncentrationen minska med 30 procent. Vid sådana tillstånd är det nödvändigt att supplementera med glutamin.
Askanzi J. et al. ”Muscle and plasma aminoacids following injury: Influence of intercurrent infection”. Ann Surg, 1980:192:78–85.
Souba WW. Glutamine physiology, Biochemistry and Nutrition in Critical Illness, Georgetown TX, RG Landes, USA, 1992.

Glutamin och träning
Lågintensiv träning associeras inte med ökad utsöndring av glutamin från skelettmuskulaturen och negativ påverkan på immunsystemet, till skillnad från högintensiv träning utan vila. Atleter minskar infektionsbenägenhet med upp till 80 procent vid intag av glutamin till skillnad från placebogruppens 49 procent.
Walsh NP. et al. ”Glutamin, excercise and immune function. Links and possible mechanisms”. Sports Med, 1998;26:177–91.

Glutamin och trauma
Att upprätthålla en bra immunfunktion och tarmbarriär är ytterst viktigt efter ett trauma, eftersom infektioner är en bidragande orsak till dödlighet. 60 patienter fick dropp innehållande glutamin i minst 5 dagar efter trauma. 17 procent fick lunginflammation jämfört med kontrollgruppen där 45 procent drabbades.7 procent drabbades av bakteriemi jämfört med kontrollgruppens 42 procent, och endast en patient (3 procent) hade sepsis, jämfört med 8 stycken i kontrollgruppen (26 procent). Forskarna fann dessutom att kontrollgruppen hade gramnegativa bakterier till skillnad från bakterierna och sepsisen som glutamingruppen hade. Forskarna drog slutsatsen att glutamin hindrade bakteriell translokation från magen.
Houdijk AP. et al. ”Randomised trial of glutamine –enriched enteral nutrition on infectious morbidity in patients with multiple trauma”.
Lancet, 1998; 352:772–6.

Glutamin minskar tarmläckage samt infektioner hos svårt sjuka patienter
Tillskott av glutamin minskade tarmläckage, bakterier, infektioner och toxicitet hos svårt sjuka patienter. Användning av peroralt eller intravenöst glutamin efter operationer skyddar från bakteriella infektioner.
Green LJ. ”Intestinal permeability and systemic infections in critically ill patients: effects of glutamin”. Crit Care Med, 2005;33:5:1125–35.

Glutamin och benmärgstransplantation
En studie involverade 45 patienter, 24 av dessa fick 40 g glutamin per dag i små doser fördelat jämnt över dygnet. Alla i kontrollgruppen utom en, utvecklade bakterieöverväxt i halsen och mag-tarmkanalen. I glutamingruppen var 12 stycken helt och hållet fria från bakterier, dessutom blev alla i glutamingruppen utskrivna från sjukhuset 7 dagar tidigare jämfört med kontrollgruppen.
Ziegler TR. et al. ”Clinical and Metabolic efficacy of Glutamine Supplemented Parenteral Nutrition after bone marrow transplantation”.
Ann Intern Med, 1992:116:821–8.

Glutamin vid behandling av alkoholism
En studie på 10 relativt välnärda alkoholister där de fick 1 g glutamin per dag under en 3–månadersperiod jämfört med en placebogrupp. I 9 av 10 fall minskade suget efter alkohol. Dessutom rapporterade vissa patienter minskad nervositet samt bättre sömn. I vissa fall där 1 g per dag inte har någon verkan, krävs det mycket större doser för positivt resultat.
Rogers LL. et al. “Glutamine in the treatment of alcoholism; a preliminary report”. Q J Stud Alcohol, 1957;18:581–7.

Glutaminets funktion vid akuta sjukdomar: senaste rönen
Glutamin som traditionellt sett inte betraktas som en essentiell aminosyra har visat sig nu vara nödvändig i vissa akuta tillstånd. Glutamin är essentiell vid akuta sjukdomar och olycksfall. Kritiska tillstånd gör att glutaminnivåerna minskar och när nivåerna är riktigt låga är det förknippat med ökad dödlighet. Höga doser d.v.s. minst 30 g per dag av glutamin har visat sig ha de bästa effekterna på kritiskt sjuka patienter. Till dags dato har det inte rapporterats några biverkningar av glutaminintag.
Kelly D. et al. “Role of L-glutamine in critical illness: new insights”. Curr Opin Clin Nutr Metab Care, 2003;6:217–22.

Kritiska tillstånd och glutamin
Glutaminnivåer i plasman som ligger på >0.42 mmol/l är en indikation på degeneration. Glutamintillskott har ökat chansen att överleva och minskat infektioner i samband med brännskada.
Preiser JC. et al. “Glutamine, a life-saving nutrient, but why?” Crit Care Med, 2003;31:2555–6.

Förebyggande av förgiftningstillstånd i samband med cancerbehandling
Glutaminbrist kan påverka vanliga cellers motståndskraft i samband med cancerbehandlingar. Slutsatsen av studien visar att glutamintillskott är ett billigt sätt att minska på matsmältningsproblem, neurologiska problem och troligen även hjärtkomplikationer i samband med cancerterapi.
Savarese DM. et al. ”Prevention of chemotherapy and radiation toxicity with glutamine”. Cancer Treat Rev, 2003;29:501–13.


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Banan och jordnötssmörgåsar i form av roliga gubbar

Livsmedelsverket gör tre klargöranden om kost

Kost

Med anledning av att det, under ett panelsamtal om mat och hälsa på källkritikens dag den 13 mars (som går att se på nätet), förekom påståenden som var felaktiga eller saknade vetenskaplig grund har Livsmedelsverket i ett pressmeddelande gått ut med några klargöranden gällande kostråd. Klargöranden handlar om jordnötter till spädbarn, kopplingarna mellan god hälsa och stort intag av frukt och grönt samt mellan rött kött och ohälsa.

Nedsläckt jord

Dags att unna klimatet en timme av din tid (well, minst)

Eko/miljö

Earth Hour är världens största miljömanifestation och inträffar årligen. På lördag den 25 mars klockan 20.30-21.30 är det dags. Var med du också. Allt det tar är en timme – men du behöver inte låta dina miljöinsatser stanna där. Här får du veta mer om vad du kan göra för att värna mer om miljön.

En kvinna och en man står med hakan i händerna och funderar

Fem tecken på att du är högkänslig

Mental hälsa

Ungefär 20 procent av jordens befolkning är högkänsliga, det vill säga personer med extra långa känselspröt. Blir du lätt störd av oljud, av andras sinnesstämningar och har ett stort behov att egentid? Då kan du vara en av dem. Här är fem tecken på att du har en så kallad HSP-personlighet – och fem tips på hur du hanterar denna personegenskap.

Kosttillskott på bord och hylla

Försäljningen av kosttillskott och sportnutrition ökar

Hälsa

Den svenska egenvårdsmarknaden fortsätter att växa. Tillväxten är stabil men inte kraftig. I takt med att antalet försäljningskanaler stigit har konkurrensen ökat. Det medför sänkta marginaler för företagen och lindriga prisökningar (i många fall prissänkningar) för konsumenterna. Det visar försäljningsstatistiken för egenvårdsmarknaden som släpps idag. "Sportnutrition växer snabbast och det är här försäljningen via internet verkligen har tagit fart. De svenska företagen står mycket starka trots en växande internationell konkurrens", säger Svensk Egenvårds VD Mats Nilsson till Kurera.

Björkpollen

Mathias blev fri från sin pollenallergi med extrakt från kinesiska örten perilla

Hälsa

I tidiga tonåren drabbades Mathias Hallberg, 40 år från Kolmården, av pollenallergi. Han blev dessutom allergisk mot kvalster. För att kunna gå ut under sommarhalvåret fick han ta anti-histaminpreparat med tråkiga biverkningar. Men för två år sedan slapp Mathias både pollenallergin och de mediciner som gjorde honom trött. "Jag började med ett kosttillskott mot hösnuva och det gjorde mig helt fri mina allergier. Det har inte heller några biverkningar så är jag inte längre trött och orkeslös under sommaren", säger Mathias.

Vatten rinner ur kranar

7 saker som visar hur tillgång till rent vatten kan förändra ALLT

Eko/miljö

Idag uppmärksammas Världsvattendagen världen över. Målet med dagen är att sprida information kring vattenfrågor och väcka engagemang för vattenrelaterade problem. Kurera uppmärksammar dagen genom att berätta om några anledningar till varför vi är beroende av rent vatten. Vi tipsar också om sätt du själv kan bidra genom att minska din egen vattenkonsumtion.

Kålwrap med krämig saffran- och broccoli hirsotto

Kålwrap med krämig saffran- och broccoli hirsotto

Mat

Att använda kålblad som wrap eller tallrik är både gott och smidigt eftersom det blir mycket mindre disk. Här är ett recept på en kålwrap med en krämig saffrans-hirsotto med broccoli, långa gurkskivor och mynta - serverad med avokado och en snabb version av chutney på nektarin och persika. Lägg gärna till alfalfa-groddar och du har en utsökt vegansk rawfood måltid.

Champinjoner

Champinjoner kan orsaka cancer

Hälsa

Champinjoner är vanliga i till exempel salladsbuffér och på pizza – eller bara smörstekta med salt och vitlök. Men – vad få känner till är att de kan orsaka cancer. Och värst är äta dem råa. "Vårt råd är att inte äta mer än hundra gram i månaden", säger Veronica Öhrvik på Livsmedelsverket, till Aftonbladet.

Händer fångar solen

Våren är officiellt här – men än behöver du D-vitamin!

Allmänt

Våren börjar officiellt den 20 mars för oss på norra halvklotet – det vill säga i och med vårdagjämningen idag. Faktum är att mars även utgör den första månaden då det går att få vitamin D från solexponering – dock i alldeles för låga nivåer för att det skulle vara tillräckligt. Så än gör du rätt i att äta tillskott. Här får du veta mer.

Johannesört i solnedgång

Tack vare johannesört kunde Cristina sluta med SSRI-medicinen

Mental hälsa

En livskris för tio år sedan gjorde att Cristina Styrén hamnade i en djup depression. Hon fick antidepressiv medicin och insomningstabletter. När livet började reda upp sig igen så ville hon inte längre ta den syntetiska medicinen. Men Cristina var rädd för att minska dosen. Hon ville inte börja må dåligt igen. Då blev johannesört räddningen. "Tack vare johannesört kunde jag fasa ut all medicin – och samtidigt må bra", säger Cristina.

färgglada piller på bord

Regeringen tar nya tag i arbetet mot antibiotikaresistens

Hälsa

Regeringen vill visa att de tar hotet om antibiotikaresistens på allvar och har gett Folkhälsomyndigheten och Statens jordbruksverk i uppdrag att gemensamt ansvara för en nationell samverkansfunktion för arbetet mot antibiotikaresistens. Dessutom ska en handlingsplan gällande antibiotikaresistens tas fram. "Antibiotikaresistens är ett stort hot mot människors hälsa - och mot sjukvården. Nu tar vi nya steg i arbetet för att lösa problemet", skriver folkhälsominister Gabriel Wikström på Twitter.

Tonårskillarna som vill minska gifterna i babykläder!

Eko/miljö

Intresset för ekologiska material och textilier håller på att bli riktigt stort och konsumenterna blir alltmer medvetna om hur kemikalier och gifter påverkar både människan och miljön. När fyra tonårskillar fick till uppgift att starta ett UF-företag under sitt sista år på gymnasiet blev det till ett företag som säljer ekologiska babykläder.

Småleende avslappnad blond kvinna i sängen med en tekopp

L-teanin – aminosyran som förbättrar sömnkvaliteten helt naturligt

Naturlig hälsa

Avslappning och inre ro behövs för en god nattsömn. Men – ibland är det lättare sagt än gjort. Som tur är har naturen några knep. Ett av dem är aminosyran l-teanin som finns i grönt te och som har en avslappnade, lätt ångesthämmande effekt utan att ge några biverkningar. Aminosyran har i flera studier visat sig ge en förbättrad sömnkvalitet, bland annat hos kvinnor efter klimakteriet och hos pojkar med ADHD, där föräldrarna även uppgav en förbättring av humöret dagtid, med mindre ilska och färre utbrott.

kvinna ser ut genom fönster

Stress kan göra dig deppig

Allmänt

Kortisol bryter ner kroppen på många sätt. Visste du att långvarig stress kan vara en bidragande orsak till att du hamnar i nedstämdhet eller till och med depression? Nu har du ytterligare en anledning att tagga ner - så vad väntar du på. Just do it!

animerad bild mag- och tarmsystem och bakterier

17 fakta och forskning om goda bakterier

Allmänt

Hela 75 procent av vårt immunförsvar styrs från vår mage och tarm och har vi dålig balans där påverkar det hela vår kropp. Här får du veta fler fakta om hur vi genom att tillföra vår kropp goda bakterier kan gynna vår hälsa.

Pumpasoppa med sting

Pumpasoppa med sting

Mat

En pumpasoppa med sting, toppad med vitlöksfräst svamp och pumpakärnor. Psst. Pumpa är i säsong den här årstiden och gör sig bra i soppa.

Färsk kyckling på träskärbräda intill andra råvaror

Fler läkare varnar: ”Ät inte färsk kyckling”

Kost

Det är ovanligt att smittskyddsläkare går ut med varningar utan berörda myndigheters uppbackning men den senaste tiden har flera smittskyddsläkare runt om i landet gått ut med egna uppmaningar om att undvika färsk kyckling. Anledningen är den ökning av sjukdomsfall orsakade av campylobacter, som kan finnas i färsk kyckling. En av dem som går ut och varnar är Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare i Region Gävleborg. "Jag uppmanar allmänheten att undvika färsk kyckling. Det är mitt ansvar enligt smittskyddslagen att informera och ge råd till befolkningen", säger han till TT.