Annons
Annons

L-lysin

L-lysin är en essentiell aminosyra och behövs för att upprätthålla en adekvat omsättning av proteiner. Vegetarianer har ofta låga halter. Den är viktigt för tillväxten och utvecklingen hos barn. L-lysin i maten skadas vid uppvärmning på grund av sin stora värmekänslighet. Används vid herpes.

Redaktionen

8 augusti, 2012
Dela inlägget

Funktion
L-lysin är en essentiell aminosyra och behövs för att upprätthålla en adekvat omsättning av proteiner. Vegetarianer har ofta låga halter. Den är viktigt för tillväxten och utvecklingen hos barn.
Eftersom L-lysin är involverad i L-karnitinsyntesen, är det även viktigt för fettomsättningen.
Senare års forskning har kunnat fastlägga L-lysinets 3 huvud¬sakliga funktioner eller användningsområden:
• gynnar bentillväxten
• gynnar absorptionen av kalcium
• behandling av herpes simplex infektioner.

L-lysin i maten skadas vid uppvärmning p.g.a. sin stora värmekänslighet. Skadorna kan uppkomma vid upphettning genom såväl kokning och stekning som konservering, pastörisering och hydrogenisering. Därför kan exempelvis L-lysinhalten i mjölk starkt ifrågasättas.
Elasticiteten i artärer, vener, kapillärer och vävnader är direkt beroende av L-lysintillgången. Likaledes är skelettet beroende av en god tillgång på L-lysin för att upprätthålla sin rätta styrka. Utan L-lysin blir skelettet instabilt och kalciummetabolismen försämrad. L-lysin kan hjälpa till med att befordra bentillväxt emedan denna aminosyra bistår vid formandet av kollagen, ett protein som utgör grundsubstans och ingår i bildandet av cellvävnad i ben, brosk och annan bindväv.

Nytt användningsområde: herpesbehandling
Ett relativt nytt användningsområde för lysin är vid symtombehandling av herpes simplex. Det är numera ett väldokumenterat faktum att när ett virus invaderar en cell åstadkommer denna främmande organism en modifiering av DNA-strukturen i cellkärnan. Detta får cellen att producera virusspecifika proteiner och därigenom säkerställa och permanenta virusangreppet. För att detta ska ske krävs en kraftig sänkning av lysin medan aminosyran arginin, i motsvarande grad är förhöjd. Herpes simplex är ett herpesvirus som finns i 2 typer och orsakar munsår respektive genital herpes. Viruset härbärgeras i kroppen i sitt inaktiva tillstånd i nervsystemet. En eventuell reaktivering kan orsakas av ett flertal faktorer, däribland feber, exponering av solsken, viss mat och vissa läkemedel (se nedan) samt stress. Även om det inte är fastställt har man nu som arbetshypotes antagit att L-lysin tillsammans med C-vitamin även kan hämma tillväxten av andra virus såsom herpes zoster (bältros). L-lysin kan även hjälpa under andra typer av behandling mot virus. Lysin hjälper vid behandling av blyförgiftning. Ju äldre man blir desto större blir ackumuleringen av bly och andra tungmetaller. Lysin hjälper vid avlägsnandet av bly och andra tungmetaller.

Bristsymtom och terapeutisk användning
Dålig aptit, dålig koncentration, låg kroppsvikt, anemi, enzymstörningar, trötthet, huvudvärk, ljudöverkänslighet, herpes simplex (munsår eller/och genital herpes), herpes zoster (bältros), osteoporos (benskörhet). Patienter med parkinsons, depression, astma, hypotyroidism och njursjukdomar har funnits ha låga nivåer av lysin. Kronisk förekomst av munsår, kan indikera att lysinnivåerna är för låga. Det finns flera medfödda felaktigheter i lysinomsättningen av vilka de flesta har mental försening som gemensam nämnare.
Vissa undersökningar indikerar att lysin är nödvändigt för bildandet av antikroppar och att för låga nivåer leder till kronisk trötthet, utmattning, illamående, yrsel och anemi.
Lysin har även använts terapeutiskt på barn med för dålig tillväxt.

Källor i kosten
Högkvalitativt protein innehåller ca 50 mg lysin per g. Andra födoämnen som är rika på lysin är: vilt, fläsk, ricottaost, kalkon, cottage cheese, korv, kyckling, vetekli, yoghurt, mjölk, ost och ägg.

Att undvika vid herpes: argininrik kost (låga lysinvärden): choklad, kokos, carob, havre, vete (fullkorn), vetekli, jordnötter, sojabönor, vitlök, ärter, solrosfrö, ginseng.
Att äta vid herpes: argininfattig kost (höga lysinvärden): fisk, mjölk, kyckling, bönor, jäst, mungbönor.

Dosering
RDI: 500–1 500 mg mellan måltiderna eller med frukt.
TDI: Aktiv herpes: 1 000–3 000 mg mellan målen plus 1 000–4 000 mg C-vitamin.

Toxicitet
Relativt icke-toxisk. Doser på upp till 8 g per dag har använts för att behandla munsår utan några bieffekter.

Synergister
Riboflavin, niacin, vitamin B6 krävs för maximal absorption av lysin.
Glutaminsyra, C-vitamin, zink och järn.
Lysin hjälper upptag av kalk i tunntarmen.

Antagonister
Förhöjda halter arginin och ornitin kan leda till att hjärnan töms på sina nivåer av lysin.

Exempel på studier, referenser

Lysin minskar symtom av herpesinfektioner
Griffith RS. et al. ”Success of L-lysine therapy in frequently recurrent herpes simplex infection, treatment and prophylaxis.”
Dermatologica, 1987;175:183-190.
Thein DJ. et al. ”Lysine as a prophylactic agent in the treatment of recurrent herpes simplex labialis“.
Oral Surg Oral Med Oral Pathol, 1984;659-666.

Annons
Annons