Annons
Annons

L-tryptofan

Tryptofan är en essentiell aminosyra som behövs för B3-syntesen. Tryptofan har en stabiliserande och lugnande effekt på humöret som lugnar oro och stimulerar vid depression. Brist på tryptofan kan leda till emotionell obalans.

Redaktionen

8 augusti, 2012
Dela inlägget

Funktion
Tryptofan är en essentiell aminosyra som behövs för B3-syntesen. Ca 5 procent av intaget tryptofan passerar blod-hjärnbarriären och metaboliseras därefter till neurotransmittorn serotonin, ett lugnande ämne som främjar god sömn. En för låg halt av serotonin antas vara en orsak till uppkomsten av depressioner. Tryptofan har en stabiliserande och lugnande effekt på humöret som lugnar oro och stimulerar vid depression. Brist på tryptofan kan leda till emotionell obalans.

I nuläget endast på recept
Tryptofan är förbjuden som kosttillskott i Sverige och andra länder, men finns fortfarande på recept. Efter ca 15 års förbud, kan det nu säljas som kosttillskott i USA. Detta förbud orsakades av en enda sändning av förorenad tryptofan från Japan. Biverkningarna från denna sändning var svåra (eosinofila myalgi syndrom – EMS) med bestående skador och t.o.m. död som följd. Företaget som tillverkade det förorenade tryptofanet slutade tillverka detta år 1989. Läkemedelsverket i USA tog vara på situationen och bannlyste tryptofan som kosttillskott trots att flera miljoner amerikaner har köpt tryptofan som kosttillskott i hälsokostaffärer under mer än 30 år utan anmärkningar. Tack vare intag av tryptofan har många kunnat övervinna depressioner och sömnbesvär utan behov av betydligt starkare läkemedel som Sobril och Valium. Svenska läkemedelsverket rekommenderade därefter att all förskrivning, försäljning och användning av L-tryptofan skulle upphöra tills vidare, och det är svårt att få det utskrivet även idag men det går. Tryptofan har i sig inga negativa i biverkningar och denna händelse har haft svåra konsekvenser. Nu, förutom på recept, finns det endast tryptofan i rikliga mängder att tillgå i ägg, ost, kött, fisk och många grönsaker. Tryptofan har tidigare haft ett långt förflutet utan negativ anmärkning och forskning fortsätter för att rentvå tryptofan från skulden till EMS. Tysons (USA) som tillverkar det tryptofan, som nu endast säljs på recept, säger att av de 1,5 miljoner människor som intar deras produkt har inte en enda person fått EMS.

Medan forskningen pågår finns det mängder av människor med sömnbesvär, depression, PMS, viktproblem och många andra besvär som inte har tillgång till det näringsämne som de såväl behöver. Dessa problem är inte livshotande men har i alla fall en nedsättande effekt på livskvaliteten. I Sverige kan man försöka prata med sin läkare för att få honom att skriva ut tryptofan på recept.

Bristsymtom och terapeutisk användning
Migrän, depression, ångest, panikattacker, aggressivitet, övervikt, sömnrubbningar (t.ex. jetlag), övergångsbesvär, smärta, parkinsons (för de som tar levo/dopa läkemedel), ”restless-legs” syndromet, artrit, tardiv dyskinesi, dålig hudfärg, sköra fingernaglar, vid smärta, PMS-besvär i övergångsåldern, sug efter sötsaker, kolhydrater, alkohol eller amfetamin, låg kortisol, stabiliserar humöret.
När tryptofan intas utan att det finns tillräckligt med vitamin B6 i kroppen utsöndras tryptofan metabolit xanturensyra i urinen.

Källor i kosten
Tryptofan återfinns inte i rikliga mängder i födoämnen. Andelen tryptofan i bra protein uppgår till
ca 11 mg per g. Det finns i viltkött, fläskkött, sojaprotein, råris, keso, fisk, nötkött, lever, lammkött, jordnötter, pumpa, sesamfrö och linser.

Dosering
Vid sömnbesvär: 1–3 g vid sängdags (med B6 och magnesium).
Depressioner: 1–6 g per dag, utspritt under dagen (helst med 2 delar tryptofan till 1 del B3).

Kontraindikationer
Bör inte användas under graviditet.
Kan öka astma i bronkerna.
Kan försämra SLE (lupus).

Synergister
Vitamin B6, magnesium och adekvata mängder biopterin är viktiga för omvandlingen av tryptofan.

Antagonister
Brist på vitamin B6 och niacin, dieter innehållande höga halter protein (kost med lite protein främjar transporten av tryptofan till hjärnan), Hartnups sjukdom (medfödd åkomma) resulterar i dålig absorption av tryptofan.

5-hydroxytryptofan (5-HTP) och tryptofan
De senaste 15 åren har många använt 5-hydroxytryptofan istället för L-tryptofan vid depressionsbesvär. Tillverkningen av serotonin (se tabell) är beroende av tillgängligt L-tryptofan och dess metabolit 5-HTP i det centrala nervsystemet (CNS). Produktionen och transporten av L-tryptofan från blodet och in i CNS kan hämmas av flera faktorer, bl.a. vitamin B6-brist, kortisolöverskott och ökade nivåer av andra L-tryptofanmetaboliter.
Birdsall TC. “5 hydroxytryptofan: A clinically – effective serotonin precursor”. Alt Med Rev, 1998;3:271–80.

Terapeutisk användning av 5-HTP hoppar över tillverkningen av L-tryptofan till 5-HTP genom enzymet tryptofanhydroxylas. 5-HTP passerar lätt blod-hjärnbarriären och till skillnad från L-tryptofan krävs det inte en transportmolekyl för att gå in i CNS. Dessa faktorer kan bidra till de inkonsekventa resultaten i forskningsstudier som använder L-tryptofan.

Exempel på studier, referenser

5-HTP och depression
En öppen studie med 25 patienter visade att det är lika effektivt med 5-HTP som med antidepressiva mediciner. Man fick bäst resultat bland patienter med ett ångestdepressionsyndrom och med patienter med akut depression.
Zmilacher K. et al. “L- 5 hydroxytryptofan alone and in combination with a peripheral decarboxylase inhibitor in the treatment of depression”. Neuropsycobiol, 1988:20:28–3.

L-tryptofan och antidepressiva
En dubbelblindstudie jämförde L-tryptofan med en antidepressiv medicin, Saroten® och Tryptizol® (amitryptylin, tricyklisk) under 3 månader på 115 patienter diagnostiserade med mild eller måttlig depression. Resultaten på Hamiltons depressionsskala samt en global poängsättning av depression visade att 3 g L-tryptofan per dag var mer effektivt än placebo, och lika effektivt som amitriptylin, men bidrog till signifikant mindre biverkningar.
Thomson J. et al. ”The treatment of depression in general practice : a comparison of L- tryptofan , amitriptyline, and a combination of L-tryptofan and amitriptyline with placebo”. Psychol Med, 1982;12:741–75.

Fortsatta studier på 5-HTP och depression
I 7 öppna studier med sammanlagt 350 patienter förbättrades 55 procent på intag av 5-HTP. Det visade sig att 5-HTP var effektivt i 5 av studierna och ineffektivt i 2 av studierna.
Prag van HM. ”Management of depression with serotonin precursors”. Biol Psych, 1981;16:291–310.

Annons
Annons