Aminosyror

Proteiner
Proteiner är den grundläggande strukturen för alla livsformer. Människans fasta kroppsdelar är till 75 procent bestående av protein. Protein används för att reparera och bygga all vävnad i kroppen samt är essentiella för alla funktioner i människans fysiologi. Proteiner spelar en viktig roll i nästan alla viktiga metaboliska, strukturella och fysiologiska processer i kroppen. Cirka 400 gram protein byggs upp och bryts ned varje dag som en del av ett kontinuerligt flöde av aminosyror som sköter kroppens nyckelfunktioner. Enzymer som består av proteiner är katalysatorer för kemiska reaktioner i kroppen.

Aminosyror = proteinets grundstruktur
Proteinets grundstruktur är aminosyror. För bildning och funktion av protein behöver kroppen ha alla de viktigaste aminosyrorna i rätt proportioner. Aminosyror från maten eller proteiner som bryts ned av kroppens eget protein används för att göra nytt protein eller ersätta protein som omsätts. För att dessa ska fungera måste vi få i oss alla essentiella aminosyror genom kosten eller med hjälp av tillskott. Vi måste även kunna bryta ned proteinet från maten till sina aminosyror. Mängden protein vi äter, vad vi väljer för proteinkällor dagligen, vår matsmältningsfunktion, aminosyrainnehållet och dess proportioner i protein bestämmer till stor del hur väl vår kropp fungerar eller inte fungerar.

Det är inte alltid vad man äter som avgör näringstillståndet i kroppen, utan hur mycket av kosten som bryts ned, assimileras och når cellerna. Vi har mer och mer insett att vi för vårt välbefinnande inte behöver så mycket protein i kosten om denna är av hög kvalitet. Detta gäller under förutsättning att vi har tillräckligt med saltsyra i magsäcken och ett effektivt matsmältningssystem. Allt för många har inte detta utan kan lida brist på en eller flera aminosyror samtidigt som de har ett överskott på proteiner som inte brutits ned fullständigt. Osmälta proteiner kan leda till en ökning av förruttnelsebakterier i tarmen, bidra till ett för surt pH-tillstånd i kroppen, samt belasta njurarna och levern. För hög eller låg mängd av proteiner bidrar till benskörhet.

 

Tas upp av tarmen
Intag av protein ska leda till nedbrytning av proteinet till mindre enheter, tripeptider, dipeptider och fria aminosyror som tas upp vid tarmkexet och sedan transporteras överallt i kroppen som viktiga beståndsdelar vid bildning av till exempel muskelmassa, hår med mera.
Matsmältningsfunktionen är hos många människor så nedsatt att födan bryts ned ofullständigt. Aminosyrorna frigörs då inte i full utsträckning så att de kan tas upp av tarmen. Födan saknar också ofta en lämplig aminosyresammansättning. Aminosyrorna tas upp från tarmen av specifika transportsystem för enskilda aminosyror eller grupper om 2–3 aminosyror.
Vissa aminosyror blockerar upptaget av andra. Exempelvis nedsätter lysin upptaget av arginin. Aminosyreterapi används för att balansera mängden och kvaliteten av aminosyrorna hos vissa personer och för att påverka en del vanliga störningar som erfarenhetsmässigt och genom vetenskapliga studier har visat sig kunna förbättras med hjälp av aminosyretillskott.

C-vitamin underlättar näringsupptaget
Om man använder enstaka aminosyror i terapeutiskt syfte under längre tid än 3–4 veckor kan detta skapa en obalans mellan kroppens aminosyror. Samma princip gäller allmänt vid intag av enskilda vitaminer, mineraler och spårämnen men där är det i regel inte lika känsligt. Vid intag av enstaka aminosyror över längre perioder bör man också använda ett tillskott med flera olika samt rätt balanserade aminosyror. Man kan också öka effektiviteten och underlätta näringsupp¬taget av amino¬syrorna genom att komplettera med C-vitamin och B6-vitamin. Med långvarigt intag av enskilda aminosyror är det bra att också inta ett högkvalitativt multivitamin-mineraltillskott samt en balanserad aminosyreblandning som finns i form av kapslar, tabletter, greenspulver, proteindryck med mera.

Det finns 22 aminosyror och dessa utgör huvudbeståndsdelarna i proteiner. Av dessa är 8 essentiella aminosyror. Kroppen kan inte själv framställa de essentiella aminosyrorna utan dessa måste tillföras genom maten eller via kosttillskott. Detta måste ske regelbundet eftersom aminosyror inte kan lagras i kroppen.

Fria aminosyror finns tillgängliga i följande former:
• i sin isolerade form (t.ex. L-cystein)
• i specifika blandningar (L-arginin och L-ornitin för muskelbyggnad och fettförbränning)
• ihopkopplade som di- och tripeptider.

Nedbrytningen börjar i munnen
Matsmältningen och absorptionen av proteiner i mag-/tarmsystemet kan ta upp till 4 timmar. Nedbrytning av proteiner börjar i munnen med att man ska tugga, sönderdela och blanda med saliv. Sedan fortsätter processen i magsäcken med mekanisk bearbetning i låg pH-miljö samt bearbetning av saltsyra. Saltsyran bryter ned proteinet och samtidigt aktiverar pankreasenzymer som arbetar med proteinet efter de har passerat nedre magmunnen.

Matsmältningen av proteiner är bland annat ett resultat av verksamheten från enzymerna pankreatin, trypsin och kymo¬trypsin. Dessa enzymer framställs i bukspottkörteln. Därefter frigörs de och transporteras till tarmarna där de reagerar med proteiner.
Enzymerna omvandlar proteinerna till en kombination av proteinmolekyler av varierande storlek. Det förekommer enkla aminosyror, dipeptider, vilket är proteinmolekyler bestående av 2 aminosyror och tripeptider som består av 3 aminosyror.

Underlättar matsmältningen
I en studie gjord 1984 av M. M. Meguid som publicerades i Journal of Surgical Research framgick det att aminosyror i kristallinfri form som gavs till undernärda patienter misslyckades med att stimulera den önskade positiva viktökningen och i stället resulterade i viktförlust. Di- och tripeptider från pankreasnedbrytningen uppnådde däremot den positiva viktökningen. Denna studie dokumenterar med all önskvärd tydlighet di- och tripeptidernas överlägsenhet som den effektivaste källan till hypoallergena aminosyror.
För att underlätta matsmältningen kan man bearbeta protein så att det får en delvis nedbruten, ”försmält” form. Den här bearbetningen görs vid tillverkning av vissa kosttillskott och livsmedel. När man ska välja ett ”försmält” tillskott för att befrämja en god matsmältningsfunktion är det alltså av avgörande betydelse om ”försmältningen” eller nedbrytningen har nått ner till di- och tripeptidnivån. Ofullständig nedbrytning åstadkommer däremot inte peptidbundna aminosyror av di- eller tripeptidstorlek. Tillskott innehållande ofullständigt nedbrutna aminosyror är varken hypoallergent eller i stånd att uppvisa de överlägsna absorptionsegenskaper som utmärker en di- och tripeptidprodukt. Di- och tripeptidformerna har även visat sig ha en positiv effekt på kolesterolmetabolismen vid jämförelse med andra aminosyraformer.

Essentiella aminosyror (EAA): 

 • Arginin (endast hos råttungar)
 • Histidin (endast hos råttungar)
 • Isoleucin
 • Leucin
 • Lysin
 • Metionin
 • Fenylalanin
 • Treonin
 • Tryptofan
 • Valin

Icke essentiella aminosyror:

 • Arginin
 • Histidin
 • Prolin
 • Taurin
 • Karnitin
 • Tyrosin
 • Glutamin och glutaminsyra
 • Cystein och cystin
 • Glycin
 • Alanin och b-alanin
 • Gamma-aminosmörsyra (GABA)
 • Aspargin


Skriv ut artikel


Kvinna ligger och sover gott

Trött på att ligga sömnlös? Här är 5 naturliga knep för bättre sömn

Naturlig hälsa

Är du egentligen en glad och härlig person men tillfälligt energilös på grund av sömnproblem? Du är inte ensam. Ofrivillig sömnbrist är vanligare än många tror och en god nattsömn gör enorm skillnad för den upplevda livskvaliteten. Men – många räds att ta hjälp på grund av att läkemedel kan vara vanebildande och medföra dåsighet dagen efter. Många lider dock i onödan, för det finns naturlig hjälp du inte blir beroende av. Här är några knep som hjälper vid sömnbesvär.

Manshänder med starka naglar

Starkare naglar med mineraler

Naturlig hälsa

Under tre år led 62-åriga Shirzad Kalhori av tunna naglar som bröts av och blödde. Efter att av sin fru och döttrar blivit tipsad om ett näringstillskott såg han förbättring på två månader – och idag är naglarna starkare än någonsin.

Denise Lopez

En tuff värld som kan knäcka de flesta

Krönikan

Att vara artist och lite offentlig så där är ingen dans på rosor, om nu någon trodde det. Det är en tämligen hård och ytlig värld och inte särskilt förlåtande. Jante råder än hårdare här och folk tycker väldigt mycket. Tro mig, jag vet. Den här branschen har varit nära att ta knäcken av mig. Men så kom jag på bättre tankar.

Dvärgpalmen sågpalmetto och dess bär

Sågpalmetto – ett naturligt knep vid godartad prostataförstoring

Hälsa

Med stigande ålder är en godartad förstoring av prostatakörteln snarare regel än undantag för män. En förstorad prostata är oftast inget farligt men kan innebära att man behöver kissa oftare, inte minst nattetid samt svårigheter att tömma blåsan helt. Det kan även störa samlivet. Traditionell behandling innebär ofta biverkningar som erektionsproblem, vilket gör att många män undviker att söka hjälp. Men – det finns ett enkelt och helt naturligt knep du med prostatabesvär bör känna till: Sågpalmetto.

Medelålders man i vit skjorta tar sig för pannan som han glömt något

Så får du bättre minne – 9 tips!

Allmänt

Upplever du att ditt minne allt oftare sviker dig? Stress, överstimulans, åldrande. Orsakerna kan vara många. Men det finns hjälp att få – och det är mindre avancerat än du tror. Här är nio knep som förbättrar ditt minne.

Kvinna 45 plus blickar ut över sjö

Klimakteriet – fortfarande ett ämne präglat av skam och stor okunskap

Hälsa

Klimakteriet firas med en egen dag. Den 18:e oktober varje år inträffar internationella klimakteriedagen. Den finns bland annat för att ämnet, genom att uppmärksammas, har större chans att få anslag till forskning och medicinskt stöd – men även för att klimakteriet behöver komma upp i ljuset då ämnet fortfarande är enormt tabu och något kvinnor lider av och skäms över i det tysta. Trots att hälften av världens befolkning någon gång kommer att drabbas vet få ens vilka symtomen är – eller vilken hjälp som finns. Det försöker Kurera råda bot på här.

Kvinna håller sig om sitt ben som om smärta

Reumatikerförbundet: Många med värk experimenterar med starka läkemedel

Värk

Tiotusentals personer i Sverige lider av smärtor som tyder på ledsjukdomen artros, men av dessa har många ännu inte fått diagnosen. Mörkertalet tros vara stort, likaså antalet som inte vet hur de kan bli av med smärta och besvär. "Det är bekymmersamt att många tycks experimentera på egen hand med starka läkemedel. Både bland dem med diagnosen och bland dem med symtom finns ett flertal som använder opiater och beroendeframkallande smärtläkemedel. Det är en varningssignal som sjukvården måste ta på allvar", säger Hans Håkansson, ordförande i Reumatikerförbundet, som även poängterar att det råder omfattande brister inom vården när det gäller rådgivning kring diagnosen.

Potatisar på jord

Ny skräddarsydd GMO-potatis får odlas utan särskilt GMO-tillstånd

Eko/miljö

Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet har tagit fram en industripotatis som kan ersätta den EU-förbjudna GMO-potatisen Amflora, som stoppades 2012 – trots att den nya potatissorten har samma egenskap. Skillnaden ligger i den genmodifieringsteknik som använts. På grund av att den inte lämnar kvar några främmande gener klassas tekniken inte som GMO och därför krävs heller inga särskilda GMO-tillstånd för odling.

Paradisets grönsakshörna Södermalm

Paradiset expanderar!

Kost

Glada nyheter: Nu ska fler få chansen att uppleva himmelriket. Paradiset växer nämligen så det knakar! När Stockholmsbaserade Paradiset sommaren 2015 öppnade klev de rakt in på platsen som Skandinaviens största ekolivsmedelsbutik. Marknaden jublade. Nu öppnar de snart sin tredje butik men nöjer sig inte där. Målet är 20 butiker – inom bara fem år.

Deppig man sitter i sängen med huvudet i handen

Erektionsproblem? Här är knepet som hjälper 7 av 10

Naturlig hälsa

Nedsatt lust och sexuell funktion hos män är vanligare än man tror. Hälften av alla svenska män över 40 år har erektionsproblem och närmare 20 procent av alla män över 50 år klarar inte av att genomföra ett samlag. Stress, rökning, diabetes, hjärtsjukdomar och psykologiska problem är ofta orsaken. Vetenskapliga studier visar att det finns hjälp att få.

naglar

Tre frågor och svar om nagelhälsa

Skönhet

Vad beror tunna naglar som skivar sig på? Går det att äta sig till starkare naglar - och i så fall hur? Och vad säger våra naglar egentligen om vår hälsa? Kureras näringsexpert Zarah Öberg svarar på några frågor om nagelhälsa.

Salt kommer ur ett uppochnedvänt saltkar mot svart bakgrund

Jerry Brännmyr svarar professorerna: ”WASH hjälper läkemedelsbolag att tjäna CASH”

Replik

Saltdebatten fortsätter. Den 11 oktober publicerades krönikan ”För lite salt ger dig högt blodtryck” där krönikören skrev att salt inte höjer blodtrycket som många tror utan att högt blodtryck snarare kan bero på saltbrist. Två saltintresserade Göteborgsprofessorer hörde av sig och menade att Jerry Brännmyr har fel i sin krönika. Läs deras replik här. Här replikerar Jerry Brännmyr i sin tur de två professorerna.

ägg

Äggets dag – en dag för att hylla ägg som livsmedel

Kost

Idag är det Äggets dag, eller World Egg Day, som uppmärksammas i över 80 länder runt om i världen, en dag har firats runt om i världen sedan 1996. Bakom den internationella dagen, World Egg Day, står organisationen International Egg Commission som vill fira ägget för att det är ett fantastiskt livsmedel, med bra näringsinnehåll, som är prisvärt och kan mätta många magar, skriver branschorganisationen Svenska Ägg i ett pressmeddelande.

hjärtformad trästam

Fem hjärtliga fakta

Hälsa

Så länge hjärtat slår lever vi. Men mer då? Vad vet du egentligen om ditt hjärta, sådant det sysselsätter sig med - och varför? Här är fem saker du (troligen) inte visste om hjärthälsa.

ägg

Livsmedelsverket: Dioxinhalten i ekologiska ägg behöver sänkas

Eko/miljö

Miljögiftet dioxin – som finns i varierande mängd i alla animaliska livsmedel – förekommer i högre halter i ekologiska ägg än i andra ägg. Nu uppmanar Livsmedelsverket branschen att undersöka vad detta beror på och vidta åtgärder. "Något måste göras för att minska halterna", skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande på onsdagen. Branschorganisationen Svenska Ägg svarar med att starta utredning – samt minska andelen fiskmjöl i fodret.

Saltprodukter på bord

Professorernas svar på Jerry Brännmyrs krönika om saltets effekt på blodtrycket

Replik

Den 11 oktober publicerade Kurera krönikan "För lite salt ger dig högt blodtryck" där krönikören Jerry Brännmyr skrev om salt ur en kontroversiell synvinkel där han menade att salt inte höjer blodtrycket och att högt blodtryck snarare kan bero på saltbrist. Två saltintresserade Göteborgsprofessorer hörde av sig och ville replikera, då de menar att Jerry Brännmyr i sin krönika är ute och cyklar. Här är deras svar.

Litet barn i bil gör blä grimas

Nu föreslås svenskt förbud mot rökning i fordon med barn

Gravid/barn

Rökförbud när du kör med barn i bilen har redan blivit verklighet i flera andra länder. Nu kan det bli verklighet i Sverige. I alla fall om riksdagsledamoten Yasmine Larsson (S) får som hon vill. "Friheten för vuxna att kunna röka i sin bil tillsammans med barn kan inte anses vara viktigare än barns hälsa", skriver hon i en motion till riksdagen.

tjej ligger på säng i mörkt rum

Få bättre mental hälsa naturligt

Mental hälsa

Varje år den 10 oktober inträffar Världsdagen för mental hälsa, en dag instiftad av FN. Med anledning av det vill Kurera passa på att belysa att enligt siffror från Socialstyrelsen äter fler än 1,6 miljoner personer i Sverige, omkring 17 procent av befolkningen, psykofarmaka - det vill säga läkemedel som riktar sig mot psyket. Men - behövs verkligen alltid läkemedel - eller finns det andra alternativ, och i så fall vilka?

Bi sitter på vit blomma

7 tillfällen då bidrottningsgelé hjälper

Gravid/barn

De flesta kvinnor har hormoner som åker bergochdalbana under livet. Symtom kan innebära allt från depression och minskad livslust, till minskad sexlust, oförmåga att hålla sitt humör i schack, nattliga svettningar, torra slemhinnor och försämrad förbränning. Ett naturligt sätt att förbättra sin hormonstatus är via fytoöstrogenrika livsmedel och bidrottningsgelé. Här får du veta mer.

ratt_naring_for_att_prestera_580x416

Med rätt näring orkar ultralöparen prestera

Hälsa

Att springa ultralopp är ingen lek. Distanser uppåt 100 km tär hårt på kroppens reserver. Petra Skiöld tillhörde världseliten redan efter första försöket, men bristen på näring var nära att sätta stopp för karriären. – Utan näringstillskott klarar jag inte extrema distanser. Idag tar jag professionell hjälp för att veta vad jag b