Annons
Annons

Äppelsurdegsbröd

Sugen på att baka ditt eget surdegsbröd? Här är ett supergott recept med smak av äpple.

Redaktionen

18 maj, 2012
Äppelsurdegsbröd
Dela inlägget

2 stora formbröd

Till surdegen
1 dl rågmjöl (ekologiskt)
1 äpple
2 dl vatten

Till ”för-degen”
2 dl Saltå Kvarns 4-kornskross
1 dl rågmjöl
2 dl vetemjöl (Saltås vetemjöl special)
2 dl rågsikt
2 msk sirap eller honung

Till bröd-degen:
3 dl vetemjöl (Saltås vetemjöl special)
Ca 10 dl rågsikt
1 msk salt
1 msk brödkrydda (finns färdigblandat eller så tar man malen kummin, fänkål och anis)
1 dl sirap
1 ½ dl solrosfrö + ca 1 dl till formarna
1 dl linfrö
1 rivet äpple

Dag 1
Gör en surdeg: Blanda ett rivet äpple med 1 dl rågmjöl och 2 dl vatten.
Rör om, lägg ner i en glasburk med lock och ställ på en varm plats t.ex. uppe på kylskåpet.

Dag 2
Rör ner 1 msk rågmjöl i äppelblandningen och ställ tillbaka den på sin varma plats.

Dag 3
Gör samma sak som föregående dag (dag 2).

Dag 4
Gör en ”för-deg” så här: Häll 7 dl kokhett vatten över 2 dl 4-kornskross (Saltå Kvarn) och 1 dl rågmjöl. Rör om och låt kallna.
Ta fram äppelsurdegen som nu ska bubbla och jäsa (om den inte gör det så har den ”dött”, kasta bort den och börja om).
Blanda ihop: 2 dl vetemjöl, 2 dl rågsikt, äppelsurdegen och 2 msk honung eller sirap i den kalla rågblandningen. Rör ihop allting till en väldigt lös deg. Ställ denna ”för-deg” på en varm plats i ett dygn. Täck med plastfilm.

Dag 5
Nu är det dags att baka bröd.
Din för-deg ska nu bubbla ordentligt och ytan ska vara täckt med bubblor/skum (om den inte bubblar är den” död”och kan inte användas). Blanda nu resten av ingredienserna och för-degen i en köksassistent och låt den arbeta degen i cirka 10 min. Om äpplet är mycket saftigt så kan det behövas 1 dl rågsikt till. Degen skall vara ganska lös och kladdig.

Smörj och strö solrosfrön i två brödformar (1,5 l). Dela upp degen i de båda formarna och strö över rikligt med solrosfrön på brödet. Ställ att jäsa på en dragfri och varm plats. Nu ska brödet jäsa i minst en timme. Om det inte har hänt så mycket med brödet efter en timme så låt det jäsa 30-60 min till.
Sätt ugnen på 210 grader. Sätt in brödet i ugnen och sänk genast temperaturen till 190 grader.

Grädda först i 40 min. Öppna ugnsluckan och spraya på vatten på brödet och grädda ytterligare 10 min. Spraya igen och grädda 10 min till.
Låt brödet svalna på galler och täck inte över det. När brödet är svalt så svep om en handduk.

Annons
Annons