Anna Brolin: Tabata funkar överallt

Foto: Jenny Groth

Anna Brolin: ”Tabata funkar överallt”

Annas hälsotips för resan

1. Preppa väskan med bra mellis – det räddar flygresan. Var inte beroende av det som serveras.

2. Hitta sätt att röra dig på. Det räcker med en yta på någon meter och du kan göra övningar med din egen kropp som motstånd. 25 minuter räcker. Det finns inga ursäkter då.

3. Försök undvika processad mat. Tänk back to basics och var snäll mot mage och kropp.

4. Ge huden mycket fukt när du är ute och flyger. Jag brukar lägga på en genomskinlig ansiktsmask under långa flygningar.

Anna Brolin har världens bästa jobb: Direktrapportering från fotbolls-VM i Brasilien. Hon brinner för sport och hälsa men är trött på utseendehetsen. Goda desserter äter hon gärna men är också expert på hur man lever nyttigt, även när man reser. Ett pass tabata fungerar även ett hotelltak i Colombia.

Hon spenderar sommaren i Brasilien med tv-sändning 34 dagar i rad. Direktrapportering från fotbolls-VM är en stor grej. Just nu är hon i full beredskap inför det hon kallar för mästerskapsbubblan, en dryg månad med avkall på vardag och rutiner men där den stora spänningen ger henne energi. Anna Brolin är luttrad. Och hon har sina knep för att både kropp och själ ska må bra under stressiga jobb-perioder.

Jobbresor en utmaning för hälsan
Jag träffar Anna Brolin på hennes trettiofjärde födelsedag.  Hon ser stark och sund ut, utstrålar både energi och lugn. Framförallt ser hon otroligt hälsosam och snygg ut, vilket inte alltid är en självklarhet för henne själv. Men strävan efter god hälsa är en ständig följeslagare i hennes liv och det är inte alltid lätt att kombinera med det yrke som hon har. Anna arbetar som sportjournalist och tv-rapporterar från mästerskap och evenemang över hela världen. Förra veckan kom hon hem från jobb i Ecuador.
– Det är svårt att leva hälsosamt på resande fot. Man kan ju inte ha med sig matlådor, jag skulle vara en riktig utmaning för en kostrådgivare. Resan hem från Ecuador tog 36 timmar. Jag sov inte, åt dåligt och kunde inte träna. Vad gör man?

 

Kostknepen räddar resan
Men Anna har sin knep.
– Jag försöker beställa vegetariskt på flyget eftersom det oftast är bättre. Jag äter även glutenfritt. Överallt tar jag med mig rawbars som inte innehåller skit. Det är ett bra substitut för macka. Jag har laborerat mycket med det här och kan till exempel berätta att små cocktailtomater passerar igenom tullen alldeles utmärkt, säger hon och skrattar.

”Går loss på crème brulée
För att må så bra som möjligt undviker Anna gluten, socker och laktos. Men det är inte regler skrivna i sten, hon unnar sig ibland. Allra helst mozzarella eller någon god dessert.
– Jag är supersvag för desserter och kan gå loss på crème brulée! Men det är okej ibland, tycker jag. Jag tänker mer på vad jag kan äta, istället för vad jag inte kan äta. Förbud är trist.

Allergin minskade utan gluten och laktos
Det var förra sommaren inför sitt utomhusbröllop som Anna slutade med gluten och laktos. Hon är svårt pollenallergisk och var rädd för att hon skulle behöva säga ”ja” med rinnig näsa och kliande ögon. En vän hävdade att kroppen kunde försvara sig bättre mot allergi utan gluten och laktos, så Anna testade.
– Det känns verkligen som att det fungerar! Allergin minskade. Men jag mår också bättre rent allmänt. Kroppen är mindre svullen och jag är mycket piggare.

I form med mindre socker
Sockret skalade hon bort för att komma i bättre form.
– Jag har blivit mer medveten om innehållet i olika produkter och jisses vad förbannad jag blir ibland! Juice och fruktyoghurt till exempel, så himla onödigt mycket socker det innehåller. Jag får kämpa för att hålla vikten, tappar jag mina sunda rutiner så märks det. Men har jag kontroll och balans så mår jag bra.

Utseendehetsen påverkar
Att synas i tv leder till en del kommentarer med fokus på just utseendehets. Något som är en klar baksida av yrket, tycker Anna.
– Helt ärligt talat kan jag absolut bli påverkad av sådant. Det är väl likadant för alla i detta selfie-samhälle, det drabbar inte bara oss som syns i tv. Det är stort fokus på utseende idag och responsen kommer snabbt i olika medier. Jag vet inte riktigt hur man hanterar det på bästa sätt för att inte ta åt sig. Jag försöker att inte göra det, men vissa dagar är man mer mottaglig än andra. Det som jag försöker hålla fast vid är det som är viktigt för mig – att jag är tillfreds med mig själv och min kropp, och det har mer med styrka att göra, än med kroppsstorlek.

Hittar balans genom träningen
Anna strävar efter att må bra inifrån och ut. Att ha en kropp som är stark och hälsosam.
– Jag vill vara så hälsosam jag kan inom rimliga gränser. Får jag tid till träning så mår jag bra. Men om det kommer stressiga perioder där tiden inte finns, då mår jag inte bra, så enkelt är det. Då tappar jag balansen.

Tabata på taket
Anna vande tidigt sin kropp vid hård träning. Hon har alltid varit aktiv och har en bakgrund som tränare i golf, tennis och aerobics. När hon var yngre tränade hon 13 timmar i veckan. Idag tränar hon cirka tre gånger i veckan. Hon beskriver sig själv som en allätare när det gäller träning – hon gör det som det finns möjlighet till.
– Jag måste träna något som fungerar på litet utrymme. Därför har jag ett tabata-pass som jag kör under en halvtimme när jag får tid under resor. Det fungerar alltid. Man behöver inte mycket yta och inte mycket tid. Med en tränings-app håller jag koll på intervallerna och jag använder kroppen som tyngd. I Colombia stod jag till exempel på hotelltaket och körde mitt pass. Det finns inga ursäkter!

Älskar dans och stadslöpning
Förra året var Anna Brolin en av deltagarna i TV4:s ”Let’s Dance”. Hon formligen älskade den dagliga träningen.
– Jag mådde jättebra fysiskt under ”Let’s Dance”. Jag skulle önska att man hann träna så mycket varje dag, säger hon.

Annars springer hon gärna och tycker att det är det bästa sättet att upptäcka nya städer på. Hon berättar ivrigt om platser som passar för löpning och nämner Berlin, Barcelona, San Sebastián och Paris.

Idrott ger kollektiv lycka
Men sport är mer än bara träning för Anna.
– Nu när jag har rest en del i utvecklingsländer har jag sett hur viktigt idrotten är för gemenskap, hopp och glädje. Det spelar en stor roll. Och även i samhället i stort – idrott skänker en kollektiv lycka.

”Sport är historia i realtid”
Det stressiga schemat trivs hon bra med och säger att hon har världens bästa jobb.
– Det bästa med jobbet är att få vara med om händelser som får världen att stå stilla. Det är ett privilegium. Jag är på plats när historia skrivs i realtid! Sport är aldrig scriptat, jag har inget manus. Dramatiken sker där och då.

Viktigt att bara vara
Hon erkänner att kroppen kanske skulle må bra av mer fasta rutiner, men att det rent själsligt passar henne perfekt.
– Om jag har för lite att göra tröttnar jag. Jag balanserar upp det hektiska med att ta mig tid till att bara vara när jag är hemma. Jag planerar sällan in privata aktiviteter. Jag går på dagsformen och är spontan lediga dagar istället. Då blir inte det som är kul till måsten.

Skypedejtar maken
Något som däremot kräver lite planerande är äktenskapet. Anna och hennes man Jesper Rodhborn bor nämligen i olika länder.
– Jag har en modern distansrelation till min man – vi skypedejtar till vardags och träffas på riktigt till de flesta helger. Vi skulle såklart vilja ha mer tid med varandra, men gör det bästa av det. Tiden vi ses blir kvalitativ, vi blir bra på att vara närvarande.

Fick feeling och gifte sig
Anna gifte sig förra sommaren med sin kärlek och är fortfarande störtförälskad. De bestämde sig för att gifta sig sittandes på en brygga i Kroatien. De hade varit ihop ett halvår och ingen av dem hade tidigare trott att giftemål någonsin skulle stå på agendan. Men om det skulle ske, då skulle det vara med varandra. Och så fick det bli. – Det var otvunget och spontant. Vi fick feeling helt enkelt, säger Anna med ett stort leende.

Hon berättar att hon inte velar så mycket. För det mesta tar hon beslut ganska snabbt.  Jag frågar hur hon ska fira sin födelsedag och hon funderar ett kort ögonblick.
– Jag vet inte riktigt, vi får se vad som händer! Jag drar nog ihop ett kalas senare i veckan. Spontant får bli ledordet även i det.

Av: Emma V Larsson

__________________________________________________________________________
Tabata är högintensiv intervallträning. Där blandas högintensiva
övningar med kort vila under en förutbestämd tid. Regelbunden tabata ökar konditionen och muskelstyrkan.
__________________________________________________________________________

Namn: Anna Brolin
Ålder: 34
Familj: Make Jesper Rodhborn, som är vd för Red bull i Finland.
Bor: Stockholm
Gör: Sportjournalist och programledare
Bästa resorna: Safari i Botswana, att tälta på en ö i Titicacasjön i Peru och vågsurf i Costa Rica.
Äter helst till lunch eller middag: ”Jag äter helst fisk/kyckling och sallad och jag formligen stornjuter av hemmagjord mat, det är lyx för mig som reser en del. Det bästa jag vet just nu är ceviche. Det gör jag själv med salmalax, handskalade räkor, chili, koriander, rödlök, passionsfrukt och granatäpple.”
Äter helst till frukost: ”Det är den bästa måltiden! Äter gärna yoghurt med bra, osötad müsli, ägg och lite grönt i form av gurkstavar eller tomat.”

 


Skriv ut artikel


Isabel Boltenstern

Isabel Boltenstern om att vara ung, framgångsrik – och utbränd

Intervju

Isabel Boltenstern är 25 år och framgångsrik i en bransch där få kvinnor lyckas: Sportjournalistik. Hon är också populär "YouTubare". Men – hösten 2014 tappade hon plötsligt fotfästet och bara 23 år gammal blev hon sjukskriven för utmattningssyndrom. "Det är inte en diagnos du är skyddad mot bara för att du är ung. I samhället är det många krafter som skuldbelägger oss. Till exempel en tryckande arbetsmoral och ett ständigt driv efter att vara lyckad", säger hon till Kurera.

Skärmdump svt nyheter

Hälsobutiker bryter mot lagen

Politik

Svensk lagstiftning har tydliga gränser för vad som får sägas vid marknadsföring av produkter som ska hjälpa mot sjukdomar. Att till exempel säga att gurkmeja, kokosolja och olika naturmedel hjälper mot Alzheimers får man inte. I praktiken får en försäljare inte påstå att någonting som säljs i en hälsokostbutik hjälper mot svåra sjukdomar. Men när SVT gick ut med dold kamera för att kontrollera hur väl butikerna följer lagen var det just vad flera av dem gjorde.

Omega-3-kapslar på tallrik

Därför är omega-3 bra för hjärtat

Hälsa

Hjärt- och kärlsjukdomar är den överlägset främsta dödsorsaken i västvärlden och man söker ständigt efter sätt att förebygga dem. Att tillföra mer av fettsyran omega-3 är ett smart sätt att skydda sitt hjärta har det visat sig. Här får du veta mer.

Kvinna ligger och sover gott

Trött på att ligga sömnlös? Här är 5 naturliga knep för bättre sömn

Naturlig hälsa

Är du egentligen en glad och härlig person men tillfälligt energilös på grund av sömnproblem? Du är inte ensam. Ofrivillig sömnbrist är vanligare än många tror och en god nattsömn gör enorm skillnad för den upplevda livskvaliteten. Men – många räds att ta hjälp på grund av att läkemedel kan vara vanebildande och medföra dåsighet dagen efter. Många lider dock i onödan, för det finns naturlig hjälp du inte blir beroende av. Här är några knep som hjälper vid sömnbesvär.

Manshänder med starka naglar

Starkare naglar med mineraler

Naturlig hälsa

Under tre år led 62-åriga Shirzad Kalhori av tunna naglar som bröts av och blödde. Efter att av sin fru och döttrar blivit tipsad om ett näringstillskott såg han förbättring på två månader – och idag är naglarna starkare än någonsin.

Denise Lopez

En tuff värld som kan knäcka de flesta

Krönikan

Att vara artist och lite offentlig så där är ingen dans på rosor, om nu någon trodde det. Det är en tämligen hård och ytlig värld och inte särskilt förlåtande. Jante råder än hårdare här och folk tycker väldigt mycket. Tro mig, jag vet. Den här branschen har varit nära att ta knäcken av mig. Men så kom jag på bättre tankar.

Dvärgpalmen sågpalmetto och dess bär

Sågpalmetto – ett naturligt knep vid godartad prostataförstoring

Hälsa

Med stigande ålder är en godartad förstoring av prostatakörteln snarare regel än undantag för män. En förstorad prostata är oftast inget farligt men kan innebära att man behöver kissa oftare, inte minst nattetid samt svårigheter att tömma blåsan helt. Det kan även störa samlivet. Traditionell behandling innebär ofta biverkningar som erektionsproblem, vilket gör att många män undviker att söka hjälp. Men – det finns ett enkelt och helt naturligt knep du med prostatabesvär bör känna till: Sågpalmetto.

Medelålders man i vit skjorta tar sig för pannan som han glömt något

Så får du bättre minne – 9 tips!

Allmänt

Upplever du att ditt minne allt oftare sviker dig? Stress, överstimulans, åldrande. Orsakerna kan vara många. Men det finns hjälp att få – och det är mindre avancerat än du tror. Här är nio knep som förbättrar ditt minne.

Kvinna 45 plus blickar ut över sjö

Klimakteriet – fortfarande ett ämne präglat av skam och stor okunskap

Hälsa

Klimakteriet firas med en egen dag. Den 18:e oktober varje år inträffar internationella klimakteriedagen. Den finns bland annat för att ämnet, genom att uppmärksammas, har större chans att få anslag till forskning och medicinskt stöd – men även för att klimakteriet behöver komma upp i ljuset då ämnet fortfarande är enormt tabu och något kvinnor lider av och skäms över i det tysta. Trots att hälften av världens befolkning någon gång kommer att drabbas vet få ens vilka symtomen är – eller vilken hjälp som finns. Det försöker Kurera råda bot på här.

Kvinna håller sig om sitt ben som om smärta

Reumatikerförbundet: Många med värk experimenterar med starka läkemedel

Värk

Tiotusentals personer i Sverige lider av smärtor som tyder på ledsjukdomen artros, men av dessa har många ännu inte fått diagnosen. Mörkertalet tros vara stort, likaså antalet som inte vet hur de kan bli av med smärta och besvär. "Det är bekymmersamt att många tycks experimentera på egen hand med starka läkemedel. Både bland dem med diagnosen och bland dem med symtom finns ett flertal som använder opiater och beroendeframkallande smärtläkemedel. Det är en varningssignal som sjukvården måste ta på allvar", säger Hans Håkansson, ordförande i Reumatikerförbundet, som även poängterar att det råder omfattande brister inom vården när det gäller rådgivning kring diagnosen.

Potatisar på jord

Ny skräddarsydd GMO-potatis får odlas utan särskilt GMO-tillstånd

Eko/miljö

Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet har tagit fram en industripotatis som kan ersätta den EU-förbjudna GMO-potatisen Amflora, som stoppades 2012 – trots att den nya potatissorten har samma egenskap. Skillnaden ligger i den genmodifieringsteknik som använts. På grund av att den inte lämnar kvar några främmande gener klassas tekniken inte som GMO och därför krävs heller inga särskilda GMO-tillstånd för odling.

Paradisets grönsakshörna Södermalm

Paradiset expanderar!

Kost

Glada nyheter: Nu ska fler få chansen att uppleva himmelriket. Paradiset växer nämligen så det knakar! När Stockholmsbaserade Paradiset sommaren 2015 öppnade klev de rakt in på platsen som Skandinaviens största ekolivsmedelsbutik. Marknaden jublade. Nu öppnar de snart sin tredje butik men nöjer sig inte där. Målet är 20 butiker – inom bara fem år.

Deppig man sitter i sängen med huvudet i handen

Erektionsproblem? Här är knepet som hjälper 7 av 10

Naturlig hälsa

Nedsatt lust och sexuell funktion hos män är vanligare än man tror. Hälften av alla svenska män över 40 år har erektionsproblem och närmare 20 procent av alla män över 50 år klarar inte av att genomföra ett samlag. Stress, rökning, diabetes, hjärtsjukdomar och psykologiska problem är ofta orsaken. Vetenskapliga studier visar att det finns hjälp att få.

naglar

Tre frågor och svar om nagelhälsa

Skönhet

Vad beror tunna naglar som skivar sig på? Går det att äta sig till starkare naglar - och i så fall hur? Och vad säger våra naglar egentligen om vår hälsa? Kureras näringsexpert Zarah Öberg svarar på några frågor om nagelhälsa.

Salt kommer ur ett uppochnedvänt saltkar mot svart bakgrund

Jerry Brännmyr svarar professorerna: ”WASH hjälper läkemedelsbolag att tjäna CASH”

Replik

Saltdebatten fortsätter. Den 11 oktober publicerades krönikan ”För lite salt ger dig högt blodtryck” där krönikören skrev att salt inte höjer blodtrycket som många tror utan att högt blodtryck snarare kan bero på saltbrist. Två saltintresserade Göteborgsprofessorer hörde av sig och menade att Jerry Brännmyr har fel i sin krönika. Läs deras replik här. Här replikerar Jerry Brännmyr i sin tur de två professorerna.

ägg

Äggets dag – en dag för att hylla ägg som livsmedel

Kost

Idag är det Äggets dag, eller World Egg Day, som uppmärksammas i över 80 länder runt om i världen, en dag har firats runt om i världen sedan 1996. Bakom den internationella dagen, World Egg Day, står organisationen International Egg Commission som vill fira ägget för att det är ett fantastiskt livsmedel, med bra näringsinnehåll, som är prisvärt och kan mätta många magar, skriver branschorganisationen Svenska Ägg i ett pressmeddelande.

hjärtformad trästam

Fem hjärtliga fakta

Hälsa

Så länge hjärtat slår lever vi. Men mer då? Vad vet du egentligen om ditt hjärta, sådant det sysselsätter sig med - och varför? Här är fem saker du (troligen) inte visste om hjärthälsa.

ägg

Livsmedelsverket: Dioxinhalten i ekologiska ägg behöver sänkas

Eko/miljö

Miljögiftet dioxin – som finns i varierande mängd i alla animaliska livsmedel – förekommer i högre halter i ekologiska ägg än i andra ägg. Nu uppmanar Livsmedelsverket branschen att undersöka vad detta beror på och vidta åtgärder. "Något måste göras för att minska halterna", skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande på onsdagen. Branschorganisationen Svenska Ägg svarar med att starta utredning – samt minska andelen fiskmjöl i fodret.

Saltprodukter på bord

Professorernas svar på Jerry Brännmyrs krönika om saltets effekt på blodtrycket

Replik

Den 11 oktober publicerade Kurera krönikan "För lite salt ger dig högt blodtryck" där krönikören Jerry Brännmyr skrev om salt ur en kontroversiell synvinkel där han menade att salt inte höjer blodtrycket och att högt blodtryck snarare kan bero på saltbrist. Två saltintresserade Göteborgsprofessorer hörde av sig och ville replikera, då de menar att Jerry Brännmyr i sin krönika är ute och cyklar. Här är deras svar.

Litet barn i bil gör blä grimas

Nu föreslås svenskt förbud mot rökning i fordon med barn

Gravid/barn

Rökförbud när du kör med barn i bilen har redan blivit verklighet i flera andra länder. Nu kan det bli verklighet i Sverige. I alla fall om riksdagsledamoten Yasmine Larsson (S) får som hon vill. "Friheten för vuxna att kunna röka i sin bil tillsammans med barn kan inte anses vara viktigare än barns hälsa", skriver hon i en motion till riksdagen.