Annons
Annons

Anna supergoda lågkolhydratmüsli – med högt näringsvärde

Lowcarb Müsli à la Ann. En god lågkolhydratmüsli med mycket näring.

Redaktionen

22 februari, 2014
Anna supergoda lågkolhydratmüsli – med högt näringsvärde
Dela inlägget

Lowcarb Müsli à la Ann. En god lågkolhydratmüsli med mycket näring.

Cirka 20 portioner.
1 portion = cirka 0,5 dl (30 gram.)

Portioner: 20

Ingredienser

Använd gärna ekologiskt så långt det går
2,5 dl (100 g) Mandelmjöl (LCHF-butiken eller mal själv av hel sötmandel)
2 dl (100 g) Kokosmjöl (LCHF-butiken har supergott rättvisemärkt)
2 msk (30 g) Kokosfett (från till exempel Cocosa/BioFood, undvik ”silverpaketet”. Med eller utan kokossmak. Om utan kan lite kanel och vanilj sätta smak istället.)
2 msk (30 g) Smör
1 dl (60 g) Solrosfrön
0,5 dl (30 g) Hasselnötter/Rostat hasselnötsmjöl (LCHF-butiken eller mal själv)
1 dl (60 g) Pumpafrön
1 dl (60 g) Pecannötter (eller paranötter)
1 dl (50 g) Valnötter
1 dl (40 g) Kokosflingor (alternativt rostade kokosskivor från till exempel Biofood)
2 msk (15 g) Gojibär, torkade/Havtornsbär torkade (eller strö på färska bär när du ska äta om du har)
Eventuellt 1 dl (70 g) Linfrön (kan uteslutas om de inte behövs för magen)

Smaksättning
1,5 msk (5 g) Kanel eller vaniljpulver (välj gärna ”äkta vara”, ej vaniljsocker)

Gör så här

Hacka hassel-, pecan- och valnötterna.
Rosta hassel- och solrosfröna tills de fått lite färg i lagom het stekpanna, tag upp och lägg åt sidan.
Smält smör och kokosfett i stekpannan och tillsätt mandelmjöl/kokosmjöl/eventuellt hasselnötsmjöl och låt det suga åt sig fettet och bli lite ”klimpigt”.
Låt svalna.
Blanda övriga ingredienser och tillsätt den avsvalnade mjölblandningen. Smaksätt med kanel, eventuellt vaniljpulver eller annat du gillar.
Avnjutes till exempel med den milda turkiska meze-yoghurten. Garant (finns bland annat på Willy’s) har också en turkisk yoghurt med lika lågt kolhydratinnehåll. (Lite grädde/créme fraiche kan blandas i om man vill ha den mer mättande och ännu mildare.)
Saknas någon ingrediens blir det säkert lika gott utan!

Tipset att steka müslin i smör/kokosfett kommer från Birgitta Höglund, tack!
Om du bakar LCHF Frökex kan du bryta i bitar och tillsätta müslin som då blir lite extra knaprig!
För att få lite mer protein kan man ta blanda lika delar turkisk yoghurt och ekologisk keso med några skedar grädde.

Hemmagjord musli i skål
Foto: Birgitta Höglund http://birgittahoglundsmat.wordpress.com

Näringsinnehåll

30 g Müsli: ca 150 kcal, 2 g kolhydrater, 13 g fett och 4 g protein. Skaldemans ratio: 2
1 dl (100 g) Turkisk meze: 120 kcal, 3,5 g kolhydrater, 10 g fett och 3 g protein. Skaldemans ratio:1,5
30 g Müsli +1 dl (100 g) Turkisk meze: 270 kcal, 5,5 g kolhydrater, 23 g fett och 7 g protein. Samt mängder med vitaminer och mineraler! Skaldemans ratio:1,8

Annons
Annons