Helena leker med barnen

Foto: Eva Finder

Ännu en förkylning?

Innan Helena blev gravid för andra gången brukade hon bli sjuk flera gånger per år, vilket påverkade både hennes jobb och privatliv. Hon bestämde sig för att försöka förstärka sitt immunförsvar och få stopp på de ständiga förkylningarna – och lyckades.

En vanlig dag börjar redan klockan sex med frukost till hela familjen. Som mamma till fyra barn i olika åldrar blir det inte mycket sömn, de senaste tre åren har Helena varit gravid två gånger, fött tvillingar och arbetar nu heltid som försäkringsmäklare. För Helena är det extremt viktigt att vara alert och på benen, då hela familjen är beroende av henne.
För ett par år sedan var Helena sjuk några gånger varje år, vilket påverkade både hennes arbete och privatliv. När Helena blev gravid för andra gången med Alexander som idag är tre år fattade hon ett par livsavgörande val – att må bra och stärka sitt immunförsvar för att få stopp på ständiga förkylningar.
Förutom ett aktivare liv med regelbunden träning började Helena med Immolina för att stärka immunförsvaret och minska risken för att bli sjuk.
– Två kapslar om dagen har gjort mitt immunförsvar starkare, med dagisbaciller och annat som ständigt oroar är det skönt att veta att jag har gjort allt jag kan för att hålla mig frisk, säger Helena.

Hur undviker man att drabbas?
Hösten och vintern är här med nya influensor och förkylningar. Finns det ingenting man kan göra för att undvika att drabbas? Vi växlar mellan fuktig kyla utomhus och instängdhet i torra varma inomhusmiljöer. Vi hostar och nyser på varandra och får hem snoriga barn från dagis och skolor, det är ingen bra utgångspunkt för att hålla sig frisk.
Traditionellt försöker vi mildra symptomen då vi drabbats, men mer kunskap finns nu för att vi ska våga satsa på riktig förebyggande egenvård. Mikroalger, eller rättare cyanobakterier, probiotikaprodukter med ”de goda bakterierna” och produkter innehållande olika jästsvampar är populära och etablerade som bra verktyg för att skapa ett extra skydd och förebygga infektioner. Gemensamt för alla dessa produkter är att de mikroorganismer de innehåller (bakterier och svampar) alla ger upphov till en svarsreaktion i vår tarmslemhinna då vi äter av dem.

 

Tarmbakterier utgör en viktig del av vår ”normalflora”
Tarmen är ett mycket komplext organ där inte bara upptag av näringsämnen och energi från födan tas upp. Tarmen innehåller också en mycket stor mängd bakterier som vi lever i symbios med och som i normalfallet inte ger upphov till sjukdomar utan i stället är en del av försvaret mot sjukdom. Dessa tarmbakterier utgör en del av vår ”normalflora” som vi av flera anledningar är beroende av. En normalflora som får mycket stryk av upprepade antibiotikakurer är till exempel inte alls lika effektiv när det gäller att skydda oss mot bakterier som ger sjukdomar, men normalflorans tarmbakterier utgör också en del av själva matsmältningen och även den blir lidande om sammansättningen eller antalet bakterier i normalfloran allvarligt rubbas.
Om nu normalfloran är mycket talrik, vad spelar då tillskott av andra mikroorganismer för roll? Jo, i tarmväggen finns det en mycket stark närvaro av celler och vävnader som tillhör vårt immunsystem. Tarminnehållet ”övervakas” kontinuerligt av specialiserade immunförsvarsceller. Man kan likna det vid övervakningskameror i tunnelbanan. Om övervakningskamerorna registrerar att ett tåg fullt av huliganer släpper av dem vid en viss station och att de där ställer till bråk och förstör så är det viktigt att säkerhetssystemet kan vidta åtgärder. Om vi fortsätter jämförelsen kan säkerhetssystemet se till att andra stationer larmas, att tågtrafiken ställs in eller att man sätter saneringspatruller i beredskap om fler huliganer upptäcks. Enligt denna liknelse ger probiotika, mikroalger och jästsvampar alla upphov till signalering i ”övervaknings och säkerhetssystemet” utan att för dens skull starta några alarmreaktioner. Det har dock visats i ett flertal vetenskapliga studier att om man låter kroppens naturliga ”övervakningssystem” reagera på vissa bestämda arter av jästsvampar, bakterier eller mikroalger så kan man få mycket gynnsamma effekter.

Positiva effekter på immunförsvaret
Ett exempel på sådan gynnsam signalering får man av ett extrakt från Spirulina-algen. Detta extrakt är framtaget av forskare på National Center for Natural Products Reserach vid Mississippiuniversitetet i USA. Där har man dels etablerat testsystem med vilka man kan avgöra vilka naturprodukter eller extrakt som är effektivast och dels jämfört ett stort antal naturprodukter med avseende på positiva effekter för immunsystemet. Deras studier av hur signaleringen går till och vilka effekter man kan spåra i har publicerats i ett flertal artiklar i vetenskapliga tidskrifter. Det mest effektiva naturproduktextraktet finns nu på marknaden och heter Immolina.
Immolina har på senare tid även närmare beskrivits i ett par välkontrollerade produktspecifika studier och man har funnit belägg för att de resultat man funnit i modellsystem med celler i odling respektive djurförsök även gäller för människor. Två kapslar Immolina per dag ger betydligt fler försvarsceller ute i blodbanan och ett förstärkt skydd mot hotande infektioner.
Att på ett naturligt sätt använda kroppens egna signalsystem för att höja beredskapen och förmågan att skydda sig mot höstens och vinterns alla förkylningar och influensor är en attraktiv möjlighet som fler och fler använder sig av. Det finns många nöjda användare som beskriver hur de med hjälp av Immolina kunnat förbli friska och fortsätta med alla göromål trots att de tidigare ofta varit förkylda eller åkt på smitta från småbarn.

Av Margaretha Nilsson


Skriv ut artikel


Omega-3-kapslar på tallrik

Därför är omega-3 bra för hjärtat

Hälsa

Hjärt- och kärlsjukdomar är den överlägset främsta dödsorsaken i västvärlden och man söker ständigt efter sätt att förebygga dem. Att tillföra mer av fettsyran omega-3 är ett smart sätt att skydda sitt hjärta har det visat sig. Här får du veta mer.

Kvinna ligger och sover gott

Trött på att ligga sömnlös? Här är 5 naturliga knep för bättre sömn

Naturlig hälsa

Är du egentligen en glad och härlig person men tillfälligt energilös på grund av sömnproblem? Du är inte ensam. Ofrivillig sömnbrist är vanligare än många tror och en god nattsömn gör enorm skillnad för den upplevda livskvaliteten. Men – många räds att ta hjälp på grund av att läkemedel kan vara vanebildande och medföra dåsighet dagen efter. Många lider dock i onödan, för det finns naturlig hjälp du inte blir beroende av. Här är några knep som hjälper vid sömnbesvär.

Manshänder med starka naglar

Starkare naglar med mineraler

Naturlig hälsa

Under tre år led 62-åriga Shirzad Kalhori av tunna naglar som bröts av och blödde. Efter att av sin fru och döttrar blivit tipsad om ett näringstillskott såg han förbättring på två månader – och idag är naglarna starkare än någonsin.

Denise Lopez

En tuff värld som kan knäcka de flesta

Krönikan

Att vara artist och lite offentlig så där är ingen dans på rosor, om nu någon trodde det. Det är en tämligen hård och ytlig värld och inte särskilt förlåtande. Jante råder än hårdare här och folk tycker väldigt mycket. Tro mig, jag vet. Den här branschen har varit nära att ta knäcken av mig. Men så kom jag på bättre tankar.

Dvärgpalmen sågpalmetto och dess bär

Sågpalmetto – ett naturligt knep vid godartad prostataförstoring

Hälsa

Med stigande ålder är en godartad förstoring av prostatakörteln snarare regel än undantag för män. En förstorad prostata är oftast inget farligt men kan innebära att man behöver kissa oftare, inte minst nattetid samt svårigheter att tömma blåsan helt. Det kan även störa samlivet. Traditionell behandling innebär ofta biverkningar som erektionsproblem, vilket gör att många män undviker att söka hjälp. Men – det finns ett enkelt och helt naturligt knep du med prostatabesvär bör känna till: Sågpalmetto.

Medelålders man i vit skjorta tar sig för pannan som han glömt något

Så får du bättre minne – 9 tips!

Allmänt

Upplever du att ditt minne allt oftare sviker dig? Stress, överstimulans, åldrande. Orsakerna kan vara många. Men det finns hjälp att få – och det är mindre avancerat än du tror. Här är nio knep som förbättrar ditt minne.

Kvinna 45 plus blickar ut över sjö

Klimakteriet – fortfarande ett ämne präglat av skam och stor okunskap

Hälsa

Klimakteriet firas med en egen dag. Den 18:e oktober varje år inträffar internationella klimakteriedagen. Den finns bland annat för att ämnet, genom att uppmärksammas, har större chans att få anslag till forskning och medicinskt stöd – men även för att klimakteriet behöver komma upp i ljuset då ämnet fortfarande är enormt tabu och något kvinnor lider av och skäms över i det tysta. Trots att hälften av världens befolkning någon gång kommer att drabbas vet få ens vilka symtomen är – eller vilken hjälp som finns. Det försöker Kurera råda bot på här.

Kvinna håller sig om sitt ben som om smärta

Reumatikerförbundet: Många med värk experimenterar med starka läkemedel

Värk

Tiotusentals personer i Sverige lider av smärtor som tyder på ledsjukdomen artros, men av dessa har många ännu inte fått diagnosen. Mörkertalet tros vara stort, likaså antalet som inte vet hur de kan bli av med smärta och besvär. "Det är bekymmersamt att många tycks experimentera på egen hand med starka läkemedel. Både bland dem med diagnosen och bland dem med symtom finns ett flertal som använder opiater och beroendeframkallande smärtläkemedel. Det är en varningssignal som sjukvården måste ta på allvar", säger Hans Håkansson, ordförande i Reumatikerförbundet, som även poängterar att det råder omfattande brister inom vården när det gäller rådgivning kring diagnosen.

Potatisar på jord

Ny skräddarsydd GMO-potatis får odlas utan särskilt GMO-tillstånd

Eko/miljö

Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet har tagit fram en industripotatis som kan ersätta den EU-förbjudna GMO-potatisen Amflora, som stoppades 2012 – trots att den nya potatissorten har samma egenskap. Skillnaden ligger i den genmodifieringsteknik som använts. På grund av att den inte lämnar kvar några främmande gener klassas tekniken inte som GMO och därför krävs heller inga särskilda GMO-tillstånd för odling.

Paradisets grönsakshörna Södermalm

Paradiset expanderar!

Kost

Glada nyheter: Nu ska fler få chansen att uppleva himmelriket. Paradiset växer nämligen så det knakar! När Stockholmsbaserade Paradiset sommaren 2015 öppnade klev de rakt in på platsen som Skandinaviens största ekolivsmedelsbutik. Marknaden jublade. Nu öppnar de snart sin tredje butik men nöjer sig inte där. Målet är 20 butiker – inom bara fem år.

Deppig man sitter i sängen med huvudet i handen

Erektionsproblem? Här är knepet som hjälper 7 av 10

Naturlig hälsa

Nedsatt lust och sexuell funktion hos män är vanligare än man tror. Hälften av alla svenska män över 40 år har erektionsproblem och närmare 20 procent av alla män över 50 år klarar inte av att genomföra ett samlag. Stress, rökning, diabetes, hjärtsjukdomar och psykologiska problem är ofta orsaken. Vetenskapliga studier visar att det finns hjälp att få.

naglar

Tre frågor och svar om nagelhälsa

Skönhet

Vad beror tunna naglar som skivar sig på? Går det att äta sig till starkare naglar - och i så fall hur? Och vad säger våra naglar egentligen om vår hälsa? Kureras näringsexpert Zarah Öberg svarar på några frågor om nagelhälsa.

Salt kommer ur ett uppochnedvänt saltkar mot svart bakgrund

Jerry Brännmyr svarar professorerna: ”WASH hjälper läkemedelsbolag att tjäna CASH”

Replik

Saltdebatten fortsätter. Den 11 oktober publicerades krönikan ”För lite salt ger dig högt blodtryck” där krönikören skrev att salt inte höjer blodtrycket som många tror utan att högt blodtryck snarare kan bero på saltbrist. Två saltintresserade Göteborgsprofessorer hörde av sig och menade att Jerry Brännmyr har fel i sin krönika. Läs deras replik här. Här replikerar Jerry Brännmyr i sin tur de två professorerna.

ägg

Äggets dag – en dag för att hylla ägg som livsmedel

Kost

Idag är det Äggets dag, eller World Egg Day, som uppmärksammas i över 80 länder runt om i världen, en dag har firats runt om i världen sedan 1996. Bakom den internationella dagen, World Egg Day, står organisationen International Egg Commission som vill fira ägget för att det är ett fantastiskt livsmedel, med bra näringsinnehåll, som är prisvärt och kan mätta många magar, skriver branschorganisationen Svenska Ägg i ett pressmeddelande.

hjärtformad trästam

Fem hjärtliga fakta

Hälsa

Så länge hjärtat slår lever vi. Men mer då? Vad vet du egentligen om ditt hjärta, sådant det sysselsätter sig med - och varför? Här är fem saker du (troligen) inte visste om hjärthälsa.

ägg

Livsmedelsverket: Dioxinhalten i ekologiska ägg behöver sänkas

Eko/miljö

Miljögiftet dioxin – som finns i varierande mängd i alla animaliska livsmedel – förekommer i högre halter i ekologiska ägg än i andra ägg. Nu uppmanar Livsmedelsverket branschen att undersöka vad detta beror på och vidta åtgärder. "Något måste göras för att minska halterna", skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande på onsdagen. Branschorganisationen Svenska Ägg svarar med att starta utredning – samt minska andelen fiskmjöl i fodret.

Saltprodukter på bord

Professorernas svar på Jerry Brännmyrs krönika om saltets effekt på blodtrycket

Replik

Den 11 oktober publicerade Kurera krönikan "För lite salt ger dig högt blodtryck" där krönikören Jerry Brännmyr skrev om salt ur en kontroversiell synvinkel där han menade att salt inte höjer blodtrycket och att högt blodtryck snarare kan bero på saltbrist. Två saltintresserade Göteborgsprofessorer hörde av sig och ville replikera, då de menar att Jerry Brännmyr i sin krönika är ute och cyklar. Här är deras svar.

Litet barn i bil gör blä grimas

Nu föreslås svenskt förbud mot rökning i fordon med barn

Gravid/barn

Rökförbud när du kör med barn i bilen har redan blivit verklighet i flera andra länder. Nu kan det bli verklighet i Sverige. I alla fall om riksdagsledamoten Yasmine Larsson (S) får som hon vill. "Friheten för vuxna att kunna röka i sin bil tillsammans med barn kan inte anses vara viktigare än barns hälsa", skriver hon i en motion till riksdagen.

tjej ligger på säng i mörkt rum

Få bättre mental hälsa naturligt

Mental hälsa

Varje år den 10 oktober inträffar Världsdagen för mental hälsa, en dag instiftad av FN. Med anledning av det vill Kurera passa på att belysa att enligt siffror från Socialstyrelsen äter fler än 1,6 miljoner personer i Sverige, omkring 17 procent av befolkningen, psykofarmaka - det vill säga läkemedel som riktar sig mot psyket. Men - behövs verkligen alltid läkemedel - eller finns det andra alternativ, och i så fall vilka?