Annons
Annons

Kloramfenikol hittat i svenskt griskött

Livsmedelsverket har hittat låga halter av av kloramfenikol i grisar på en gård i Skåne. Substansen är förbjuden i EU och får inte finnas i livsmedel. Med nuvarande kunskap om halterna kommer Livsmedelsverket dock inte att lägga saluförbud på griskött.

Redaktionen

21 december, 2012
Kloramfenikol hittat i svenskt griskött
Dela inlägget

Livsmedelsverket har hittat låga halter av av antibiotikasubstansen kloramfenikol i grisar på en gård i Skåne. Substansen är förbjuden i EU och får inte finnas i livsmedel. Med nuvarande kunskap om halterna kommer Livsmedelsverket dock inte att lägga saluförbud på griskött.

Fynden av kloramfenikol i grisar gjordes inom Livsmedelsverkets återkommande kontroll av bland annat läkemedelsrester i griskött på gård och slakteri. Kloramfenikol är förbjudet att ge till djur som ska användas som livsmedel. Ett skäl till att substansen är förbjuden är att den kan ge blodskadande effekter och biverkningar i form av blodbrist, så kallad aplastisk anemi.
Livsmedelsverket bedömer sannolikheten för att det skulle vara hälsofarligt att äta grisköttet som mycket låg.

Kött från grisarna har sålts i butik
Jordbruksverket har spärrat den aktuella gården, vilket betyder att grisar från den gården inte får flyttas eller skickas till slakt. Köttet från grisar som levererats innan gården spärrades har sålts i butik. Det är dock oklart om det köttet innehåller kloramfenikol, skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

Letar källa och kartlägger spridning
ordbruksverket och länsstyrelsen tar nu reda på om ämnet finns i grisar på andra gårdar. Jordbruksverket arbetar intensivt tillsammans med SVA med att försöka hitta källan till att hur grisarna fått i sig ämnet och med att kartlägga den totala spridningen. En teori är att det kommer från foder.

Av Isabelle Hedander

Annons
Annons