Annons
Annons

Äpple (Malus domestica)

Äpplet har funnits så länge i människans historia att man kan kalla det för den första frukten. Hieroglyfiska texter i pyramider indikerar att de forna egyptierna använde äpplet både som medicin och som livsmedel

Redaktionen

9 juli, 2012

Historia
Äpplet har funnits så länge i människans historia att man kan kalla det för den första frukten. Hieroglyfiska texter i pyramider indikerar att de forna egyptierna använde äpplet både som medicin och som livsmedel. Äpplen är populära runt om i världen och det finns många traditioner och sägner kopplade till frukten.

Form
Äpplen är knytnävsstora, söta frukter, vanligen röda, gula eller gröna. Det består av 3 delar: skal, fruktkött och kärnhus.

Kemi och botanik
Äpplen växer på äppelträdet, som också kallas apel. I Sverige är äppelodlingar vanliga, bl.a. i Skåne. Äpplen som blivit stötta blir ofta dåliga efter någon dag. I oskadat skick klarar de sig i månader i rätt temperatur.
Om man biter av en bit från ett äpple och låter det ligga en stund blir fruktköttet brunaktigt. Detta kommer sig av att äpplen är järnrika och järnet i äpplet oxiderar vid kontakt med syre. För att förhindra processen kan ytan täckas med en antioxidant, exempelvis askorbinsyra. Antioxidantaktiviteten i äppelskalet är i genomsnitt 2–6 ggr starkare än i fruktköttet, och skalet innehåller 2–6 ggr mer fenoler och 2–3 ggr mer flavonoider än fruktköttet.

Funktion och terapeutisk användning
• Gör blodet basiskt
• Flera ämnen i äpplet ser till att magen kommer igång
• Främjar tillväxt och matsmältning
• Förbättrar lymfsystemet
• Stärker lungorna
• Anticancerogena egenskaper
• Minskar risken för diabetes
• Är blodrenande: bra för lågt blodtryck och för artärer som förhårdnats
• Äppeljuice, eller koncentrat tillsammans med vatten, i lavemang hjälper en irriterad mage att läka
• Förebygger divertikulos
• Fibrerna i äpplet: både lösliga och olösliga förebygger hjärt-kärlsjukdom genom att minska på kolesterolnivåerna i kroppen
• Äpplen innehåller lösliga och olösliga fibrer, inklusive pektin. Ett vanligt stort äpple med skalet kvar innehåller sammanlagt 3 g fibrer. Pektin som är samma substans som används för att göra bl.a. sylt och verkar minska leverns kolesteroltillverkning. Pektinets förmåga att bilda geléliknande substans fördröjer matsmältningen vilket i sin tur fördröjer att blodsockret går upp alltför snabbt. Ett vanligt äpple innehåller ungefär 0,7 g pektin
• Äpplen innehåller också malinsyra (äppelsyra) som har visat sig vara avgiftande mot aluminium och andra tungmetaller. Malinsyra har också studerats som ett ämne som minskar slagg och smärta i musklerna hos dem som drabbas av fibromyalgi
• Äpplen stimulerar och stödjer leverns avgiftning
• Äpplen har även visat sig att motverka utveckling av cancer och diabetes. Frukten motverkar värk, stimulerar matsmältning och tarmfunktion samt bidrar till stöd för lever och njurar för att de bättre ska klara av att avgifta kroppen
• Förebygger och motarbetar astma.

Näringsinnehåll
500 g äpple innehåller i genomsnitt:
Kalorier 258
Provitamin A 360 IE
Protein 1,2 g
B1-vitamin 0,15 mg
Fett 1,6 g
B2-vitamin 0,08 mg
Kolhydrater 59,6 g
C-vitamin 18 mg
Kalcium 24 mg
Järn 1,2 mg
Innehåller även polyfenoler (phloridzin, phlortin), quercetin, malinsyra (äppelsyra), bor och krom.

Dosering
1–4 äpplen dagligen, eller motsvarande i juicer eller smoothies.

Toxicitet
Allergi, intolerans, överkänslighet.

Kontraindikation
Se upp med för mycket äpplen och alla frukter som innehåller betydelsefulla mängder fruktos vid mag- och tarmsjukdomar som tjocktarmskatarr och magkatarr. För stort intag av fruktos ökar obehag och gasbildning i magen.

Interaktioner
Inga kända.

Beredningsform
Fruktjuice, fruktjuicekoncentrat, i torkad form, råa, kokta, i smoothies och som smakförstärkare i många olika rätter. Äpplen är råvara till cider. Äpplen, äppeljuice och äppelmos kan blandas med vilken frukt eller grönsak som helst i en uppfriskande smoothie eller juiceblandning.

Synergister och antagonister
Äpplen och äppeljuice kombineras bra tillsammans med andra frukt och bär.
De kan även blandas med grönsaker i juicer. Äpplen och ananas är juicer som oftast blandas med andra frukter, bär och grönsaker i juiceblandningar eller smoothies för både god smak och effekt.

Exempel på studier och referenser

Äpplen har anticancerogena egenskaper
BBC News, October 19, 2004.

Äppelskal triterpenoider motarbetar cancer
Xiangjiu He. et al. ”Triterpenoids Isolated from Apple Peels have Potent Antiproliferative Activity and May be Partially Responsible for Apple´s Anticancer Activity”. J Agric Food Chem, 55 (11), 4366-4370, 2007.

Äppelextrakt motverkar magcancer
McCann MJ. Food Chem Toxicol, 2007 Jan 11.

Äpplen håller lungor friska
Thorax January 2000; 55: 102-108.

Annons
Annons