Annons
Annons

I riskzonen för D-vitaminbrist? Kolla här!

Vintertid och mörker - och inte på långa vägar nog med solsken för att hjälpa kroppen att skapa sitt viktiga D-vitamin. Och många nordbor har redan för låga nivåer, vilket innebär att tillskott behövs för de allra flesta. Även om vissa löper större risk än andra. Tillhör du någon av de stora riskgrupperna? Kolla här.

Redaktionen

20 december, 2015
I riskzonen för D-vitaminbrist? Kolla här!
Dela inlägget

Vintertid och mörker – och inte på långa vägar nog med solsken för att hjälpa kroppen att skapa sitt viktiga D-vitamin. Och många nordbor har redan för låga nivåer, vilket innebär att tillskott behövs för de allra flesta. Även om vissa löper större risk än andra.
Tillhör du någon av de stora riskgrupperna? Kolla här.

Inte förrän framåt tidigast i mars månad nästa år kommer solen att stå tillräckligt högt för att huden ska kunna bilda sitt viktiga D-vitamin igen. Därför behöver vi själva se till att vi får i oss tillräckliga nivåer, något vi gör framförallt genom att äta tillskott med D-vitamin, fet fisk eller D-vitaminberikade livsmedel.

Läs också: Därför bör du äta extra D-vitamin

Tidningen Land har listat de fyra grupper som har störst risk att ha för låga D-vitaminnivåer i blodet. Kurera lägger till en femte. Är du en av dem? Läs nedan.

Fem grupper i riskzonen för D-vitaminbrist:

 

1. Äldre personer
Äldre personer har ett sämre upptag vitaminet från solen. Detta både för att de sommartid oftast är utomhus för lite och dels för att huden efter 65 års ålder blir tunnare, vilket gör att den får upp till 75 procent lägre förmåga att bilda D-vitamin.

2. Mindre barn
I Sverige rekommenderas det att barn, upp till två års ålder, ska ges ett dagligt tillskott med D-droppar dagligen. Vissa barn behöver fortsatt få D-droppar upp till fem års ålder – till exempel barn som sällan är i solen utan kläder, har mycket solskydd eller är mörkhyade. Och teorierna om att även äldre barn (och vuxna) bör fortsätta med tillskott blir allt fler. Bland annat visar en studie att 82 procent av barn och ungdomar i Norrbotten har D-vitaminbrist.

Läs också: Näringsexperten: ”Även barn behöver vitaminer”

3. Personer med fetma
Flera studier (bland annat den här) har visat att kraftigt övervikt innebär en 6-40 procent minskning av kroppens förmåga att omvandla och ta upp D-vitamin.
Man beräknar att cirka 20 procent av Sveriges befolkning har för låg nivå av D-vitamin – och brist har i sin tur en koppling till just övervikt. Läs mer här (extern länk).

4. Personer med mörkare hy
Mörkhyade har svårt att ta upp tillräckligt med D-vitamin under den korta sommartiden i Norden. Har man dessutom täckande klädsel så ökar risken. En studie i Borlänge visar att 9 av 10 gravida kvinnor från Somalia har D-vitaminbrist, vilket även tros öka risken för att deras barn får autism.
Överläkare inom psykiatrin varnade redan 2008 i DN för att brist på D-vitamin skulle kunna vara orsaken till den ökning av autism som uppmärksammats bland västerländska barn. Ämnet uppmärksammades återigen stort efter en debattartikel i SvD i januari 2015.

Läs också: Forskare larmar: ”D-vitaminbrist allvarligare än många tror”

5. Gravida
Alla gravida kvinnor bör få tillskott av D-vitamin, för att på sikt förebygga hälsorisker för barnet – däribland autism och insulinproblematik. Det anser forskaren och barnläkaren Josefine Roswall, som skrivit en doktorsavhandling vid Sahlgrenska akademin.

Läs också: Gravida med högt D-vitamin får starka barn

Hur mycket D-vitamin ska man äta?
Livsmedelsverkets gräns för vuxna som sällan exponeras för solljus eller är över 75 år är 20 mikrogram D-vitamin per dag. För övriga vuxna samt för barn är gränsen 10 mikrogram.
För att få skyddseffekt mot sjukdomar krävs en D-vitaminmängd i kroppen på minst 75 nanomol per liter blod. Livsmedelsverkets rekommendation är idag bara 50 nanomol per liter blod.
Vitamin D Council i USA menar att 125 nmol/l (50 ng/mL) är optimal nivå.

Läs också: Hur mycket D-vitamin behöver man? Experten svarar

Rekommendationen till nordbor: 50 mikrogram per dag
Forskaren Jonatan Salzer från Umeå Universitet har tidigare intervjuats i Kurera.
– Idag finns det två riktvärden för D-vitamin. Värdet på 50 nmol/l gäller skeletthälsa. Men gällande skydd mot MS ligger brytpunkten sannolikt vid 75 nmol/l. Först då kommer effekten, sa han då.
Även psykiatriprofessorn Mats Humble, som forskat mycket kring D-vitamin, menar att vi nordbor behöver mer D-vitamin än Livsmedelsverkets rekommendation och att upp till 50 mikrogram (2 000 enheter) per dag är riskfritt för de allra flesta.

Läs också: Nu vill Livsmedelsverket D-vitaminberika fler livsmedel – och höja nivåerna

Av Isabelle G Hedander

Annons
Annons