Annons
Annons

Är du redo för avlusningsdagarna 3-5 februari? Här blir du det!

I slutet av veckan inträffar de så kallade avlusningsdagarna. Syftet med dagarna är att minska risken för huvudlössepidemier genom att fler undersöker barnen samtidigt. Har du glömt hur man gör? Har du aldrig vetat? Har du knappt sett en lus på bild och har noll koll? Här får du infon du behöver, om lössen – och om hur du avlusar (även naturligt).

Redaktionen

2 februari, 2017
Är du redo för avlusningsdagarna 3-5 februari? Här blir du det!
Dela inlägget

I slutet av veckan inträffar de så kallade avlusningsdagarna. Syftet med dagarna är att minska risken för huvudlössepidemier genom att fler undersöker barnen samtidigt.
Har du glömt hur man gör? Har du aldrig vetat? Har du knappt sett en lus på bild och har noll koll?
Här får du infon du behöver, om lössen – och om hur du avlusar (även naturligt).

Den 3-5 februari 2017 inträffar en ny omgång av de nationella ”Avlusningsdagarna”. Information om detta ska ha skickats ut till de allra flesta av Sveriges skolor under vecka två. Avlusningsdagarna är en årlig kampanj som återkommit vid terminstarten två gånger per år sedan 2006 och som innebär att skolsköterskor delar ut informationsmaterial om huvudlöss och kamning, skolor och förskolor sätter upp affischer och uppmanar föräldrar att luskamma sina barn – samtidigt för att sätta stopp för eventuella epidemier. Och om behövligt så klart avlusa.
Så hur luskammar och avlusar man då? Jo, det ska du får veta här.

Läs också: Kokosolja och vinäger – en naturlig och effektiv kur mot huvudlöss

Flera sätt att avlusa

Vilken metod du än använder måste du alltid göra den två gånger med ungefär en veckas mellanrum, detta eftersom något eller några ägg så gott som alltid överlever.

• Professionell avlusning
I USA finns ett antal företag som erbjuder professionell avlusningshjälp. Under 2014 lanserade företaget Lusfri den första tjänsten i Sverige. Än så länge finns man bara i Stockholm. Priser: undersökning: 150 kronor, avlusning: 630 kronor i timmen (inkluderar undersökningen). Behandlingen tar mellan en och två timmar.

• Starka läkemedel (- undvik)
2005 såldes det över 100 000 behandlingar lusmedelsläkemedel varje år. Så är det inte längre. I flera länder, inklusive i Sverige, har man kunnat visa att huvudlössen börjat utveckla resistens, det vill säga motståndskraft, mot de tidigare rekommenderade läkemedel som använts för att bli av med huvudlöss. Därför rekommenderas idag i första hand en annan metod än läkemedel för att bli lusfri.
Här följer några.

• Lusmedel med silikon
I dag finns det flera effektiva lusmedel som också är lättare att använda än de som fanns för tio år sedan. I stället för att förgifta lössen dränker man in dem i silikon och såväl ägg som löss dör mer eller mindre av syrebrist. Behandlingen tar inte mer än tio till femton minuter, skriver Testfakta.

• Medicintekniska produkter med växtoljor och/eller dimetikon
På grund av resistensproblemet rekommenderar nu Läkemedelsverket i stället de medicintekniska produkter som finns för applicering i hårbotten. De verksamma ämnena i dessa produkter är dimetikon eller växtoljor, men det finns även produkter som kombinerar dessa. De medicintekniska medlen saluförs under flera olika namn och finns både på apotek och i annan handel.
Här kan du läsa mer om Läkemedelsverkets rekommendationer vid behandling av hudlöss.

Läs också: Så håller du fästingarna borta – utan kemikalier

 

Naturliga avlusningsknep

• Bara luskam
Visste du att om en lus tappar ett ben dör den inom ett dygn? Så enbart med borste eller kam kan du göra mycket nytta, eller skada – beroende på ur vems perspektiv du ser det (ditt eller lusens). För att verkligen lyckas bli av med huvudlössen och fortsätta att vara lusfri är kamningen det viktigaste oavsett vilken behandlingsmetod du väljer, skriver Lusfri.nu.
Även om det inte alltid räcker med att luskamma är detta ett bra sätt att börja – och det kan räcka, i alla fall om lössen är få till antalet.
Läkemedelsverket, Apoteket, Smittskyddsinstitutet och Barn- och skolhälsovården framhåller alla vikten av att kamma för att bli av med huvudlöss. Läkemedelsverket rekommenderar att samtliga i familjen eller barngruppen kammas noggrant med luskam i minst tio dagar, helst 14 dagar. Alla som har angripits bör behandlas samtidigt för att man ska undvika återsmitta. Kamning kan vara fyra gånger effektivare än användning av receptfria lusmedel, visar en studie i British Medical Journal, rapporterar SvD.se.
Med en vanlig luskam kan det vara svårt att få bort äggen eftersom att de är fästa vid hårstråna med ett limliknande sekret. NitFree heter kammen som är mest populär och som oftast rekommenderas av experter (finns att köpa bland annat på hälsokostaffärer). Skillnaden mot andra kammar är att NitFree får bort både lössen och äggen från håret (äggen förstörs).
Fördelen med att luskamma som avlusningsmetod är att metoden är miljövänlig, passar allergiker, inte bidrar till resistens och kan användas i förebyggande syfte för att du snabbt ska kunna upptäcka och ta kontroll över lössen. NitFree är något dyrare än en vanlig kam, men är tillverkad i rostfri stål, kokbar och håller ”i evighet”.
Den som behöver använda något typ av lusmedel kan sedan med fördel använda detta tillsammans med luskammen.
Tips och råd om hur du luskammar får du här.

• Olja hellre än läkemedel
Sedan 2008 rekommenderas i de flesta länder mekaniskt verkande medel (olja, silikon) istället för kemiska (nervgifter) medel, på grund av utvecklad resistens mot de aktiva substanserna i dessa läkemedel.
I en klinisk studie från 2010, publicerad i European Journal of Pediatrics, jämförde forskare effekten av en läkemedelsklassad luslotion och en spray gjord på kokosnöt- och anisolja. Slutsatsen var att sprayen var betydligt mer effektiv än läkemedlet när det gällde att bli av med huvudlössen. Forskarna förklarade effekten med att oljan bildar en tunn film runt både lus och ägg och hindrar deras andning så att lössen kvävs.

Till exempel:
– Kokosolja och äppelcidervinäger
Ett av de smartaste avlusningsknepen på länge. Du behöver: Kokosolja, äppelcidervinäger, luskam och duschmössa. Sedan följer du de enkla instruktionerna här. Effektivt och helt naturligt.

– Blanda din egen oljemix
Vårdguiden rekommenderar att man bekämpar lössen med olja eftersom att lössen blivit resistenta mot andra medel.
Kureras bloggare Mia Hagenmalm delar med sig av receptet på sin ”oljelusmix”:
”Ta två delar ekologisk olivolja och en del Neemolja, häll i några droppar tea tree plus lavendelolja och smörj in hårbotten noga. Var extra noga i nacke och bakom öronen. Se till att olja in håret ända ut i hårtopparna. Låt sitta i minst åtta timmar eller över natten. Tvätta ur med ett ekologiskt schampo, gärna med lavendel, tea tree eller rosmarin. Balsam behövs för att lösa upp den feta oljan. Kamma därefter håret noga för att få bort de döda lössen och äggen. Återupprepa efter en vecka, om det skulle finnas ägg kvar som vaknar till liv som lus och börjar lägga nya ägg!”

– Eteriska oljor
Fler bra recept på avlusningsmedel med oljor hittar du längst ner på sajten Shenet.se.

Värt att veta är att fetter och oljor är olösliga i vatten och alkohol. Däremot kan de blandas obehindrat med eteriska oljor.

• Lusmedel i TORRT hår
Detta för att lyckas med dina kvävningsförsök. Löss kan nämligen stänga av sina andningsvägar mot vatten i timmar utan att dö. Ha därför alltid i lusmedel i ett torrt hår och inte ett blött hår, annars kan nämligen lusen bara hålla andan under behandlingen och därmed överleva.

• Tea trea – och andra för lössen äckliga dofter
Du kan hejda lössens framfart genom att använda lusavstötande eteriska oljor i schampo eller balsam. Växla till exempel mellan till exempel tea tree, lavendel och eukalyptus.
En svag tillsats (1-2 procent = 25-50 droppar per dl) dödar inte löss som redan hittat till håret men gör miljön mindre gästvänligt för andra eftersom lössen avskyr dessa dofter. Det finns också tea tre-schampo/balsam att köpa. Låt gärna låta både schampo och balsam sitta kvar i håret en stund, balsamet gärna i upp till 30 minuter.

• Kyla och värme = alternativa metoder värda att känna till
Lössens idealtemperatur är 27-30°. däromkring ligger temperaturen i hårbotten.

– Minusgrader
I minusgrader fryser både löss och ägg ihjäl. Lössen behöver minst 18° för att leva, äggen minst 22-25° för att kläckas. Kanske värt att pröva några barhuvade vinterpromenader? Som alltid: upprepa en vecka senare. Källa: Shenet 2009

– Värme
Löss dör vid 52-54°och däröver. Fem minuter med 60°räcker. Testa en torrbastu eller hårtorksvärme. Blås så varmt det går från hårbotten och utåt i torrt hår. Blöt sedan håret, ta i balsam och kamma ur löss och ägg. Tvätta sedan som vanligt och efterbehandla efter den hårda blåsningen. Som alltid: upprepa en vecka senare. Källa: Shenet 2009

Läs också: Tips och fakta för att slippa löss!

Av Isabelle G Hedander

Källor: Avlusningsdagarna.se, SvD, Lusfri.nu, Shenet, Kurera.se och Testfakta

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta huvudlöss

Storlek: 1,5-3 millimeter.
Förekomst: Över hela världen.
Färg: Oftast grågula. Ibland kan de se ut att ha samma färg som håret, eller vara röda om de nyss sugit blod.
Föda: Äter sig mätt på blod fem gånger per dag.
Spridning: Sprids via huvud- huvudkontakt, till exempel med kammar, borstar och mössor. Lössen kan inte hoppa, till skillnad mot vad många tror.
Förökning: Lägger cirka åtta ägg per dag.
Drabbade: Cirka 100 000 svenskar får huvudlöss årligen.
Placering: Lössen sitter ofta vid hårbotten där de lägger ägg, särskilt bakom öronen eller vid nacken.
Så håller de sig fast: Lössen använder gripklor för att hålla sig fast i hårstråna och biter igenom huden vid hårbotten för att komma åt blod från hårrötterna.
Värt att veta: Hittar du bara lusägg på hårstråna behöver det inte betyda att du kommer att få huvudlöss då dessa ägg kan vara kläckta eller döda. Men glöm inte att kamma igenom håret på alla i familjen eller barngruppen – för lössen kan sprida sig mycket snabbt.
Källor: Avlusningsdagarna.se, SvD och Testfakta.se

Fakta

Upptäcks upptäcker du om du har löss
Det är ofta först när det börjar klia som man upptäcker att man fått löss. Det är lössens bett som kliar och irriterar vid denna tidpunkt har de oftast redan hunnit föröka sig, lägga sina ägg och spridits vidare.
En del, särskilt vuxna, kan ha löss utan att det kliar. Ett tecken då kan vara ett svart puder på kragen eller kudden. Det är lusens avföring eller dess ömsade skinn.

Så här går du till väga
1. Kamma barnens hår en gång i veckan från skolstarten och sex veckor framåt. Kamning är a och o. Använd speciell luskam. NitFree heter kammen som är mest populär och som oftast rekommenderas (finns att köpa bland annat på hälsokostaffärer).
2. Hittar du löss i håret på ditt barn räcker det oftast inte med en kam (men kan göra!). Behandla gärna med någon typ av avlusningsmetod – och helst minst två gånger med en veckas mellanrum. Då minskar risken att återsmittas.
3. Anmäl alltid löss till skolan och berätta för alla i din omgivning.

Annons
Annons