broccoli

Är du sur eller?

Hälsa 24 september, 2012

Rekommendationer

Rekommendationer vid försurning (efter utesluten sjukdom):

•Enzymer till måltiderna för bättre matsmältning.
•Antioxidanttillskott för minskad oxidation.
•Probiotika för bättre tarmflora.
•Citronvatten innan måltiderna för förbättrat pH-värde.
•Basica, björkaska, basmineral eller greenspulver som tillskott morgon och kväll.

Faktum är att många människor är just sura. Och då är det inte deras humör det är fel på utan deras pH-balans.
Detta beror huvudsakligen på våra kostvanor, dålig mineralstatus och den stress vi utsätts för, skriver Kureras näringsexpert Zarah Öberg.

En av de viktigaste faktorerna för ett fungerande matsmältningssystem och för en frisk kropp, är att vi har rätt pH-värde i kroppen. Det är livsnödvändigt att blodets pH-värde ligger lätt basiskt. Om blodet blir för surt, uppstår ett förgiftningstillstånd som till och med kan leda till döden. Blodet strävar alltid efter att hålla blodet i rätt pH, vilket främst sker genom inlagring och utarmning av mineraler i vår benstomme. Om ditt pH riskerar att bli för lågt, kompenseras detta med mineraler som dras ut från din benstomme. En kropp som är sur, kan på så sätt bidra till urlakning av skelettet.
pH-värdet är oerhört viktigt även i matmältningssystemet, både med hänsyn till pH-beroende enzymer men också för frisättning av magsyra och god tarmflora. Redan i munnen krävs god balans mellan syra och bas för att maten ska spjälkas och för att frisättning av amylas (det enzym som bryter ner kolhydrater) ska ske.
Nere i magen ska miljön vara väldigt sur, då magsyrans funktion är att både smälta maten men också eliminera de mikrober och gifter som inte bör komma ner i tarmen och ut i kroppen.

Skapar en ogynnsam miljö
När den nedsmälta matmassan portioneras ut från magsäcken till tunntarmens början, ska matmassan basas upp av bikarbonatjoner från bukspottkörteln. Om detta inte sker på grund av dålig bukspottkörtel eller annan orsak, transporteras för sur matmassa genom tarmen. Anledningen till att matmassan basas upp efter att den vistats i magsäcken är att det låga pH-värdet i magsäcken är oerhört surt. När denna process inte fungerar ökar riskerna för skador i tarmen eftersom miljön blir för sur och på så sätt kan skapa en ogynnsam miljö.

Vad försuras vi av? 

Kureras näringsexpert Zarah Öberg

Zarah Öberg, näringsexpert på Kurera.se.

Var kommer då försurningen ifrån? Vi försuras av stress, miljöstress, intag av sur mat som till exempel läsk, vete, socker och så vidare samt på grund av dålig mineralstatus. Flertalet mineraler är uppbasande, såsom kalcium och magnesium och en kombination av dessa används ofta för att basa upp kroppen. Även björkaska, potatisvatten, Basica, Basmineral är alternativ på uppbasande produkter. Det krävs också att kosten förändras, och att de livsmedel och råvaror som är försurande ersätts med uppbasande råvaror, såsom gröna grönsaker, korngräs eller vetegräs.
För att ta reda på vad man har för pH-värde kan man mäta saliv, urin och blod på morgonen. Mät dina värden innan du startar en basisk 4-6 veckorsdetox, och mät därefter pH-värdet igen.

 

Av Zarah Öberg

Kategori: Hälsa, Kost, Mage | Etiketter: , , , ,

Läs mer  

syrabasbalansen

”Min kropp blev försurad”

En obalanserad kost kan göra kroppen försurad. Det menar förespråkare för bas/syrateorin. Linda Broberg var orkeslös och hade ständig ledvärk innan hon provade ett mineraltillskott.

Läs mer

Kvinna som har ont i mage

Del 2: Bättre mage

Matsmältning, magsyra och pH-värde, det är mycket som ska fungera i magen. I boken ”Bättre mage – hur sanningen om din mage blev en hemlighet” ger Louise Sjöbäck ett breddat perspektiv på magproblem. Här kommer den andra artikeln om maghälsa och om Louises egen väg till en välmående mage.

Läs mer

Gurksallad i träskål

Gurksallad

Njut av en nyttig, god och lättlagad sallad.

Läs mer

Brysselkål med tranbär i djup skål

Brysselkål med äpple, tranbär och salmbärs-balsamicosås

Ett gott och väldigt nyttigt alternativ istället för till exempel potatis, ris eller pasta.

Läs mer

Mia Hagenmalm lagar mat i sitt kök

Mia tipsar: Recept till hela festliga nyårsmenyn

Kurera bad matbloggaren Mia Hagenmalm att färdigställa en festlig och ”lagom” sund nyårsmeny. Här är hennes smaskiga förslag.

Läs mer

Träning

"Effektiv vattenträning!"

7 grymma övningar för strandformen.

Kureras valguide 2014

Vad tycker partierna?

Kurera ställer 4 hälsopolitiska knäckfrågor.

Recept

Raw halloncheesecake

Nyttig, rawfood och himmelskt god.

Kurera på Spotify

Beats, pepp & svett!

Motiverande tränings-playlists från Kurera

Gilla Kurera på Facebook

Recept

Bästa träningsmaten!

Underbara proteinpannkakor med chia.

Allt om kost och inflammation

Allt du behöver veta om kost och inflammation

Stora delar av västvärlden äter sig till sjukdomar och ohälsa.

Inspiration varje vecka

Inspireras med Kurera

Recept, nyheter & tävlingar i veckobrevet!

Allt om detox

Är du redo för en detox?

Här får du veta allt du behöver.

Eko/Miljö

Dricker du din plast?

Vilken plast bör undvikas? Skaffa plastkoll!

Hälsa

"Ett superlivsmedel"

Därför ska du frossa i chiafrön.

Skönhet

Fin hy med blommor

Ringblomma reparerar, rosor föryngrar.

Kost

Så lyckas du med LCHF

Bra mellanmål: kokta ägg, nötter eller ostbitar.

Dagens fråga

Känner du dig redo för bikinin?

  • Alltid redo! (51 röster)
  • Nej, gömmer mig i vassen i år (138 röster)
  • Nja, snart så. (54 röster)

Totalt antal röster: 243

Loading ... Loading ...

Intervju

"Jag åt inget fett eller kolhydrater"

Linda upptäckte hälsokostprodukter av helt fel anledning.

Fråga experterna

Undrar du över något?

Ställ dina frågor direkt till expertpanelen.

Intervju

Robert Wells – från soffpotatis till löparfreak

”Ett tjockt barn är ett friskt barn”, resonerade Roberts mormor.

Directory powered by Business Directory Plugin