Annons
Annons

Artrosdrabbad? Så får du hjälp vid Sveriges vanligaste folksjukdom

Idag, den 2 juni, uppmärksammas Artosdagen, en dag till för att informera om Sveriges vanligaste folksjukdom. En sjukdom som blir allt vanligare för var dag som går. Inom en snar framtid kommer så många som var tredje person över 45 år att ha fått diagnosen, enligt ny forskning från Lunds universitet. Men varför uppkommer artros och hur kan man få hjälp när man väl drabbats? Här får du svar.

Redaktionen

2 juni, 2016
Artrosdrabbad? Så får du hjälp vid Sveriges vanligaste folksjukdom
Dela inlägget

Idag, den 2 juni, uppmärksammas Artosdagen, en dag till för att informera om Sveriges vanligaste folksjukdom. En sjukdom som blir allt vanligare för var dag som går.
Inom en snar framtid kommer så många som var tredje person över 45 år att ha fått diagnosen, enligt ny forskning från Lunds universitet.
Men varför uppkommer artros och hur kan man få hjälp när man väl drabbats?
Här får du svar.

Snart kommer den vanligaste folksjukdomen artros att vara ännu vanligare. Till exempel kommer var tredje person över 45 år, inom en snar framtid, att ha uppsökt läkare och fått diagnosen artros. Det visar ny forskning från Lunds universitet.

Läs också: Varför drabbas vi av värk?

Därför utvecklas sjukdomen
Artros drabbar kvinnor och män i samma utsträckning och blir vanligare med stigande ålder. Cirka fem procent av befolkningen i Sverige mellan åldrarna 35 och 54 år beräknas ha artros. Riskfaktorer för sjukdomen är övervikt, fysisk inaktivitet, muskelsvaghet och idrottsutövande på elitnivå. Att träna på normal nivå utgör däremot ingen ökad risk utan är tvärtom bra för lederna. Idrottsskador som menisk- och korsbandsskador ökar däremot risken för artros – därav den ökade risken vid elitidrottande.
Sjukdomen drabbar också vissa yrkesgrupper i större utsträckning på grund av långvariga och upprepade rörelser eller där tung och enformig belastning förekommer. Det finns också en ärftlighet för sjukdomen.

Inga botemedel – men god hjälp
Det finns inte något botemedel för artros men det går ändå att få mycket bra symtomlindring. Till exempel genom att ta hjälp av träning, något av de olika hjälpmedel som finns och/eller av naturpreparat.
I svåra fall kan smärtlindring i form av läkemedel och injektioner behövas. Vid mycket svåra fall kan operation bli aktuellt, detta är vanligast vid svår knä- och höftledsartros.
Läs mer om vilken naturlig hjälp som finns att få i faktarutan här intill.

Läs också: Många risker med paracetamol

Artrosdagen anordnas för andra året i rad
För andra året i rad arrangeras Artrosdagen på T-Centralen i Stockholm. Det är Reumatikerförbundet och forskare från Lunds universitet som bjuder in till en heldag fylld med aktiviteter på just temat artros.

Vill du delta?
För den som vill kan man delta på Artosdagen. Då tar man sig till T-Centralen, övre plan, i Stockholm mellan klockan 07:00 -19:00. Under hela dagen kommer det finnas fysioterapeuter, arbetsterapeuter, läkare, forskare och patienter på plats som berättar om hur det är att leva med artros. De ger tips och råd och förklarar vad som händer i lederna när man får artros.
Varje heltimme mellan klockan 11:00 och 14:00 ordnas panelsamtal på två olika teman:

1. Vad kan du som artrospatient göra själv?
Deltagare: Marie Granberg- Fysioterapeuterna, Leif Dahlberg – Ortoped, Lunds Universitet, Gunnel Jonsson – Artrosinformatör och forskningspartner, Reumatikerförbundet.
2. Hur kan omhändertagandet av personer med artros bli bättre?
Deltagare: Leif Dahlberg – Ortoped, Lunds Universitet, Karin Stenström – Statens beredning för medicinsk och social utvärdering , Dag Larsson – Landstingsråd (S), Emma Spak – Sveriges Yngre Läkares Förening.

Läs också: Inflammation – orsaken till många vanliga sjukdomar

Av Redaktionen

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

5 snabba om Artrosdagen
När
: Artrosdagen klockan 07:00 och 19:00, torsdagen den 2 juni 2016.
Var: T-Centralen, övre plan, Stockholm.
Anmälan: Ingen föranmälan behövs.
Kostnad: Ingen.
Arrangör: Reumatikerförbundet

Behandling vid artos:

Träning
Inaktivitet är skadligt för ledbrosket men lagom dynamisk träning stimulerar broskbildning och upprätthållandet av balansen i brosket. Träning förbättrar styrka, rörlighet, balans och koordination samt lindrar smärta. Läs mer här.

Viktminskning
Övervikt innebär extra belastning för lederna och därför är det bra för personer med övervikt och artros att minska i vikt. Genom viktminskning och träning för att stärka muskulaturen runt den drabbade leden kan mycket bra symtomlindring uppnås. Rådgör gärna med fysioterapeut om upplägg.

Knäskydd, skoinlägg med mera
För att underlätta vardagliga aktiviteter och träning kan hjälpmedel som ortoser, knäskydd, skoinlägg, skor med stötdämpning eller käppar hjälpa. Rådgör gärna med en fysioterapeut om vilka hjälpmedel just du har nytta av.

Naturpreparat
Det finns flera olika naturpreparat som kan ge smärtlindring, förbättrad rörlighet och bättre livskvalitet vid artros.

Några av dem är:
Kollagen – läs mer här
Gurkmeja – läs mer här
Djävulsklo – läs mer här
Nypon – läs mer här
Grönläppad mussla – läs mer här
• MSM – tas bäst ihop med C-vitamin som förbättrar upptaget
Kondroitinsulfat – läs mer här

Läkemedelsbehandling
Den läkemedelsbehandling som finns att tillgå är smärtstillande och inflammationshämmande läkemedel. I första hand används paracetamol för smärtlindring, antiinflammatoriska NSAID-preparat ska användas med försiktighet, särskilt av äldre personer. Vid svåra besvär kan lokala kortisoninjektioner ges för att lindra smärta och inflammation.

Annons
Annons