Annons
Annons

Så kan du äta blad och ogräs! Här är några goda recepttips

Tycker du att ogräset tar över din trädgård och önskar att det inte fanns? Okej, vi förstår dig. Men – nu när läget ändå är som det är gäller det att se det positiva med ogräs. Så vad är det då, undrar du? Jo, att det är gott! Kolla bara här.

Redaktionen

25 maj, 2016
Så kan du äta blad och ogräs! Här är några goda recepttips
Dela inlägget

Tycker du att ogräset tar över din trädgård och önskar att det inte fanns?
Okej, vi förstår dig. Men – nu när läget ändå är som det är gäller det att se det positiva med ogräs. För fördelarna är fler än du tror. Vilka då, undrar du? Jo, till exempel att det både är nyttigt och väldigt gott!

Kolla bara här.

Gräs, knoppar, blad och blommor. Den varma årstiden är här och naturens skafferi börjar fyllas på.
För du äter väl ditt gräs? Inte? Lika bra att börja. För vem vill stå och rensa rabatten i timmar utan att få lön för mödan?
Hur tycker du att det låter med till exempel nässelglass eller ogräspaj? Gott va?
Här bidrar vi med lite mer inspiration.

Nio lite annorlunda recept…

 

1. God och nyttig nässelglass
Nässelglass

Nässlor kan man göra mycket gott med, faktiskt till och med desserter. Här är ett recept på en fantastiskt god, mjölkfri och supernyttig nässelglass. Prova!
Nässlor är väldigt näringsrika, har ett högt innehåll av klorofyll och är stärkande för immunförsvaret.
Recept här →

2. Näringsboostad nässelpesto


nässelpesto
Testa en nässelpesto och du kommer aldrig vilja bli av med ditt ogräs igen.
Brännässlor är rika på C-, B- och K-vitamin samt järn, kalium, kalcium, magnesium, zink och kisel. Innehållet av kisel gör att den stärker hår, hud och naglar. Nässlan är dessutom renande samt urindrivande och njurstärkande.
Bra info: Genom att mixa, förvälla eller steka nässlan får du bort nässlans brännande känslan.
Recept här →

3. Gör ditt egna maskrossalt

maskrossalt
Många har redan upptäckt att man kan äta maskrosbladen men inte lika många har upptäckt maskrosblomman – som till viss del också kan tas tillvara. Ett exempel är maskrossalt. Plocka maskrosor och torka dem i ugnen. Smula sedan sönder blommorna och blanda samman med fling- eller havssalt. Klart.
Ps. Visste du att kvalitetsskillnaden är stor mellan olika salt? Läs mer här: Skillnaden mellan olika sorters salt
Recept här →

4. God och nyttig ogräspaj

Ogräspaj
Ogräs innehåller massor av nyttigheter och växer frodigt – du behöver alltså inte vara orolig att de tar slut. Gör en matig paj och njut av kirskål och nässlor.
Kirskålen är en gammal medicinalväxt som tidigare användes mot bland annat gikt. Den är näringsrik, stärkande och renande.
Recept här →

5. Nässelsoppa – så himla gott!

Nässelsoppa
Skölj, sväll dem och koka upp som en vanlig spenatsoppa. Ha i en ägghalva eller lite Philadelfiaost för att adda en annan konsistens. Krydda med salt och peppar, eventuellt lite chili. Så gott!
Du kan även göra te på brännässla. Nässelte är blodrenande och utrensande samt bidrar med en rejäl mängd järn för den bleka och blodfattige. Téet har även god verkan mot eksem och kroniska hudutslag och friskar upp kroppens alla organ och vävnader.
Nässeltéets egenskaper är: milt urindrivande, blodstoppande, sammandragande, stärkande, avgiftande, antiinflammatoriskt samt kan även dämpa diaréer, läka sår och att rensa ut gifter ur kroppen.
Recept på nässselsoppa här →

6. Te på spjälkande maskrosblad

maskrosblad
Te gjort på maskrosblad är bra mot matsmältningsbesvär eftersom maskrosbladens bittra smak stimulerar utsöndringen av både matsmältningsenzymer och galla, två saker som hjälper till att spjälka maten. För effekt på matsmältningen dricks teet i samband med måltid.
Maskrosor är dessutom rika på kalium och magnesium , två mineraler som förbättrar leverns och gallans funktioner.
Maskrosbladste anses bra för diabetiker och godisråttor då det stimulerar bukspottskörteln till att reglera blodsockernivåerna samt är kraftigt urindrivande, vilket fungerar utrensande och avgiftande och är gynnsamt vid fasta eller detox.
Te på maskrosblad är även bra att tvätta irriterad hud med, vid till exempel akne och eksem. Maskros kan även lindra besvär som klåda, revorm och andra hudutslag.

7. Rawfoodglass med björk- och myntablad

Rawfoodglass av björk- och myntablad
En härlig rawglass med banan, fyra deciliter nyttiga björkblad, några myntablad och kokosolja, enligt recept modifierat av Mia Hagenmalm från Kurerabloggen Riktig mat och hälsa. Blompollen blir ett utmärkt strössel tipsar hon.
Recept här →

8. Te på björkblad – ett bra detoxte

Te på björkblad
Vår bloggare Mia Hagenmalm brukar ta vårpromenader för att plocka björkblad som hon sedan torkar och har till te. Kan till exempel torkas på lägsta temperatur i ugn alternativt i rumstemperatur på uppspänt myggnät. Teet kan även kokas på färska blad.
Bäst är att plocka när bladen precis slagit ut, då de är så där ljusgröna och liknar musöron lite grand, tipsar Mia, för då är de som sötast och inte så ”hårda” som de blir senare.
Björkte bör dock inte drickas som kvällste, råder hon, eftersom den är urindrivande och du nog då får gå upp på toaletten några gånger under natten. Mia tipsar om att dricka teet 20 dagar i rad för att få en detoxeffekt.
Recept här →

9. Chaga-te – en gyllene superdryck

Chagate
Både björkens sav och björkens blad är väldigt näringsrika. För att inte tala om björkens ”parasit”: svampen sprängsticka – eller Chaga som den också kallas. Chaga kan du plocka och mala ner till pulver/korn och sedan använda i te. Vår bloggare Mia Hagenmalm brukar till exempel ha chaga-te som bas när hon gör smoothies.
Sprängsticka innehåller höga halter av antioxidanter, naturliga vitaminer och spårämnen. Den sägs även vara bra för diabetiker, ha positiv effekt på psoriasis samt tumörer. Dessutom är den antiinflammatorisk, immunförsvarsboostande och en stark adaptogen.
Recept här →

Andra tips med björk
Blad: Björkbladen kan även användas i sallader och är väldigt rika på C-vitamin. Har du eksem kan du använda dig av avkok på björkblad både för invärtes och utvärtes bruk.
Björksav
: Vill du använda björksav som elixir måste du dock vara ute i god tid, innan björkens löv slår ut, eftersom saven annars går åt till dem, tipsar Mia Hagenmalm och ger ett värdefullt tips om en värdig ersättare för den som är för sent ute: Det ekologiska märket Weleda och deras björkserie som till exempel erbjuder elixir för detox, kroppsskrubb samt cellulitolja.
Björkelixir ska späs ut med vatten eller juice och kan tas som detoxkur. Då bör du dricka ytterligare 1,5 liter vatten per dag för att få ut alla slaggprodukter ur kroppen, berättar Mia.

Vill du ha mer inspiration? Kolla här

7 sorters ätbara blommor
Knoppar och ogräs i säsong – som du med fördel kan ta tillvara
Därför ska du äta nässlor
Nya rön: Rabarber kan halvera antalet cancerceller på 48 timmar
Chaga – vårt nya penicillin?
Drick dina örter – njut av ett te som gör gott
Örter och deras användningsområden

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Annons