Annons
Annons

Ayurvedisk linssoppa med spenat

Har du hört talats om ayurveda har du säkert också hört orden vata, pitta och kapha, som är de tre doshorna, det vill säga de tre krafter som påverkar kroppen i olika riktningar. Enligt ayurveda ska det finnas lagom av dessa för att kroppen ska vara frisk, och obalans kan medföra sjukdom. Men – du kan ställa balansen till rätta genom att äta för din kroppstyp. Här är en ayurvedisk linssoppa med spenat anpassat för kapha, vata och pitta.

Redaktionen

3 november, 2016
Ayurvedisk linssoppa med spenat
Dela inlägget

Har du hört talats om ayurveda har du säkert också hört orden vata, pitta och kapha, som är de tre doshorna, det vill säga de tre krafter som påverkar kroppen i olika riktningar. Enligt ayurveda ska det finnas lagom av dessa för att kroppen ska vara frisk, och obalans kan medföra sjukdom. Men – du kan ställa balansen till rätta genom att äta för din kroppstyp.
Här är en ayurvedisk linssoppa med spenat anpassat för kapha, vata och pitta.

Den indiska läkekonsten ayurveda är en hälsolära och livsfilosofi som bland annat handlar om att man ska leva och äta efter sin kroppstyp: Vata, pitta eller kapha, för att uppnå balans.
När det finns lagom av doshorna i kroppen skapar de hälsa. När det finns för mycket, för lite, eller om de kommer på fel ställe i kroppen skapar de däremot sjukdom. Ayurveda handlar om hur man genom sin livsstil kan förebygga obalans och hur man vid sjukdom kan rätta till denna obalans. Hälsa är ett individuellt tillstånd och ayurveda tror inte på normalvärden som ska passa för alla.

Läs också: Intervju med ayurvedaläkaren Janesh Vaidya

Sex kroppstyper
För att ta reda på vilka hälsoproblem man har större risk att drabbas av har ayurveda ett system med sex olika kroppstyper: Vata-typ, pitta-typ, kapha-typ samt de tre blandtyperna Vatapitta-typ, pittakapha-typ och vatakapha-typ.
Hos de blandade kroppstyperna hittar man blandade egenskaper och också blandade tendenser till obalanser inom vata, pitta och kapha. Enligt ayurveca bestäms det redan vid befruktningsögonblicket hur mycket vata, pitta respektive kapha som är naturligt för just din kropp. Så länge kroppen kan bevara denna ursprungsbalans mår du bra. Så fort din livsstil ändrar balansen finns sjukdom runt hörnet.
Om du inte vet vilken kroppstyp du har kan du följa vataråden på höst och vinter, kapharåden på våren och pittaråden på sommaren.

Läs mer om Ayurveda här (extern länk)

Annons
Fakta

Fakta

Receptet kommer från Holistic och är skapat av den ayurvediska läkaren Kristofer Edlund.

Portioner: 4

Ingredienser

Linssoppa med spenat (för kapha)
Röda linser och spenat hettar upp kroppen och linserna hjälper till att torka ut kaphas tendens att skapa slem. Spenat kan täppa igen kroppens kanaler och kombineras därför alltid med dill som motverkar denna egenskap. Starka kryddor, här i form av harissa hjälper till att ge den värme och stimulans som kapha behöver.

Läs också: Kureras ayurvedastuderande bloggare Bella Håkansson reder ut: Vad är ayurveda?

3 ½ dl röda linser
250 gram spenat (eller gärna nässlor, kirskål, svinmålla)
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 tsk mald spiskummin
1 tsk mald koriander
½ dl hackad dill
1 liter grönsaksbuljong
½–2 msk harissa
Salt, peppar, citron

Anpassa för vata
Tillsätt lite extra malda fänkålsfrön
Öka mängden olja
Servera med en klick yoghurt

Anpassa för pitta
Byt ut olivoljan mot ghee eller kokosolja
Minska ner mängden harissa
Tillsätt extra dill
Välj gärna andra blad än spenat
Välj andra linser än röda linser

Läs också: De indiska kryddornas många hälsofördelar

Gör så här

Skölj linserna i kallt vatten. Skölj och hacka spenaten. Skala lök och vitlök och hacka grovt. Fräs lök och vitlök lätt i oljan. Tillsätt spiskummin och koriander. Rör ner linserna och låt steka någon minut. Häll på buljongen. Låt puttra under lock i ca 15 minuter. Lägg i spenaten och dill och låt koka ytterligare några minuter. Smaka av med harissa, salt, peppar och kanske lite citron.

Servera soppan med lite topping av t ex färska groddar, hackad blekselleri eller finhackad röd paprika.

Läs också: Raw kombucha – en fermenterad dryck med anor i den ayurvediska kejsarkulturen

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Annons