Annons
Annons

Bara godkända påståenden på matförpackningar från i fredags

Från och med fredagen den 14 december 2012 får tillverkare av livsmedel och kosttillskott bara använda sig av godkända hälsopåståendena på förpackningar, i reklamen och webbsidor. Regleringen syftar till att man som konsument ska kunna lita på de positiva hälsoeffekter som ofta utlovas i märkning och reklam.

Redaktionen

15 december, 2012
Bara godkända påståenden på matförpackningar från i fredags
Dela inlägget

Från och med igår får tillverkare av livsmedel och kosttillskott bara använda sig av godkända hälsopåståenden. Livsmedelsproducenterna har haft över ett halvår på sig att anpassa sig till de 222 hälsopåståenden som har vetenskapligt stöd. Regleringen syftar till att man som konsument ska kunna lita på de positiva hälsoeffekter som ofta utlovas i märkning och reklam.

Från och med 14 december får livsmedelsproducenter, inklusive kosttillskottstillverkare, enbart använda sig av godkända hälsopåståenden i sin marknadsföring. Det vill säga på förpackningar, reklam och webbsidor. Totalt har 222 allmänna, funktionella hälsopåståenden godkänts av EU.

222 godkända hälsopåståenden
De godkända hälsopåståendena får inte avse själva produkterna, utan ett specifikt näringsämne eller annat ämne i produkterna som har en betydelse för kroppens funktioner eller för viktkoll. De flesta godkända hälsopåståendena gäller vitaminer, mineraler, fettsyror, protein och specifika fibrer samt ett fåtal livsmedel som till exempel valnötter och fisk. Andra ämnen som har fått godkända hälsopåståenden är till exempel linolsyra och sockerersättningsmedel.

Omfattande granskningsprocess
De godkända hälsopåståendena är resultatet av en mycket omfattande process inom EU. De europeiska livsmedelsföretagen, inklusive hälsokostföretagen, har fått skicka in förslag till hälsopåståenden. Totalt kom det in mer än 2 600 hälsopåståenden som EFSA, den europiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, sedan dess har utvärderat. Av alla inskickade hälsopåståenden ansåg EFSA att 222 hälsopåståenden hade ett vetenskapligt stöd.
– Konkret innebär det att man får märka ett livsmedel som är järnrikt med hälsopåståendet ”Järn bidrar till att minska trötthet och utmattning”. Ordalydelsen är mycket viktig. Ändringar av ordalydelsen kan lätt ändra innebörden i påståendet, vilket inte är tillåtet, berättar Petra Bergkvist, statsinspektör på Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

Gäller hela EU
De hälsopåståenden som godkänts gäller i hela EU. Inför framtiden finns möjlighet för livsmedelsproducenter att få nya hälsopåståenden prövade, men de får inte användas innan de blivit godkända.
– Som konsument ska man alltid kunna lita på att det som står på förpackningen stämmer, säger Petra Bergkvist och fortsätter:
– Nu får produkter bara märkas och marknadsföras med sådana hälsopåståenden som har vetenskapligt stöd. Det är bra.

Kontroll påbörjas 2013
Under 2013 planerar Livsmedelsverket tillsammans med kommunerna att påbörja en fördjupad kontroll av att hälsopåståendena används på rätt sätt.

Av Isabelle Hedander

Annons
Annons