Annons
Annons

Bärboosta din smoothie!

Smoothies är ett perfekt sätt att få i sig nyttigheter samtidigt som de också smakar gott. Här är bären som tar både kropp och själ till sjunde himlen.

Redaktionen

31 juli, 2014
Bärboosta din smoothie!
Dela inlägget

Smoothies är ett perfekt sätt att få i sig nyttigheter samtidigt som de också smakar gott. Här är bären som tar både kropp och själ till sjunde himlen.

Blåbär
Blåbär är ett riktigt superbär fullt av nyttigheter. De blåbär vars ris täcker 17 procent av Sveriges yta kallas Vaccinium myrtillus och anses vara bland de nyttigare. De amerikanska är större till storleken och har vitt fruktkött. Det är framförallt blåbärets höga halt av antocyanin, en typ av antioxidant som också ger blåbäret dess blåa färg, som gör bäret till ett superbär. Antocyaninerna skyddar ögats celler från skador av fria radikaler samtidigt som blodcirkulationen ökar och ögonvävnaden stärks. Antocyaninerna har också en antiinflammatorisk effekt.

Användning: Färska, frysta, torkade eller som pulver kan blåbär användas i smoothies, glass, yoghurt eller som topping på gröten. Välj helst svenska om du köper färska eller frysta.

Havtorn
Havtornsbär är oljiga, orange-gula bär med fantastiska egenskaper för torra slemhinnor och hudbesvär. Det är bärens innehåll av omega-7-fettsyror som gör de så potenta mot hudbesvär och torra slemhinnor i ögon, näsa, mun och underliv. Kroppen kan själv bilda omega-7, men den egna produktionen avtar med stigande ålder och många kvinnor upplever därför besvär när de närmar sig klimakteriet. Utöver omega-7 innehåller bären också omega-3, -6 och -9 samt är fullspäckade med vitaminer och antioxidanter.

Användning:
Färska, frysta, i form av pulver eller råsaft kan bären nyttighetstoppa samt ge en fräsch och syrlig smak till smoothies och kalla drycker.

Granatäpple

Granatäppelträdet kan bli upp till åtta meter högt. Frukten har ett hårt gult eller rött skal. Inuti finns flera hundra frön omgivna av ett saftigt rött hölje. Man äter främst fröna men även höljet går att äta. Granatäpple innehåller polyfenoler som verkar som antioxidanter och skyddar hjärt-kärlsystemet. Precis som hallon innehåller granatäpplet särskilt mycket ellaginsyra som skyddar huden mot den skadliga och åldrande effekten av UV-strålning. Granatäpplet innhåller förutom polyfenoler även vitamin B6 och C samt garvämnen, punicalaginer och kalium.

Användning: Kärnorna kan användas i sallader, smoothies eller på yoghurten. Finns även som juice, men se till att välja en osötad.

Körsbär
Det finns två typer av körsbär – söta och sura. De flesta har de söta i sin trädgård men de sura är de som omskrivits som riktiga superbär. De hälsoegenskaper som väckt störst uppmärksamhet är den goda effekten på behandling av gikt (genom att minska halten urinsyra i blodet), reumatism och sömnproblem. Det är bärets naturliga innehåll av kroppens egna sömnhormon melatonin som ligger bakom förbättringen av sömnkvaliteten och dess innehåll av inflammationsdämpande fenoler som förbättrar tillståndet vid reumatism.

Användning: Förutom själva bären finns också koncentrat av sura körsbär som kan användas för sina hälsoegenskaper eller som smaksättning i smoothies.

Hallon
Hallon är ett av våra svenska superbär som innehåller rikligt med ellaginsyra, dubbelt så mycket som jordgubbar. Ellaginsyra är bra för huden då det ger ett naturligt skydd mot UV-strålning och dess åldrande effekt på huden. Antioxidanten tillskrivs också en anticancerogen effekt på flera olika sorters cancer. De små bären innehåller även gott om inflammationshämmande antocyaniner samt C-vitamin, folsyra och järn.

Användning: Färska, frysta eller frystorkade ger de både smak och hälsosamma egenskaper till smoothien, yoghurten eller gröten.

Acai
Acai är ett lila-svart bär med högt näringsinnehåll. Bäret växer i toppen på acaizeiro-palmen i Amazonas och är naturligt rikt på vitaminer, mineraler, fettsyror, aminosyror, fibrer och antioxidanter. Det är framförallt den höga halten polyfenoler, en typ av antioxidanter, som gör acaibäret så nyttigt. Det innehåller tre till sex gånger mer polyfenoler än blåbär och 30 gånger mer än rött vin. Polyfenolerna i acaibär har bland annat visats vara bra mot inflammation, som skydd mot UV-strålning och för blodsockerbalansen. Bäret har en spännande smak som ofta beskrivs som en blandning av blåbär, choklad och te.

Användning: Finns som frystorkat pulver eller dryck och kan användas i smoothies, juice eller glass.

Av: Johanna Gustavsson

Läs också: Fler nyttigheter till din smoothie

 

Annons
Annons