Annons
Annons

Så fick hon bättre matsmältning

Birgitta Andersson är en av våra absolut mest folkkära skådespelerskor. Vi har sett henne i roller som Teskedsgumman, Hedvig i Från A till Ö och Doris i Jönssonligan-filmerna. Sedan hon började att hjälpa sin matsmältning på traven med enzymtillskott mår hon bättre och är piggare. "Jag mår så bra. Sedan jag har börjat med de här tabletterna är jag aldrig mera trött och uppblåst efter en måltid", säger hon.

Redaktionen

2 oktober, 2012
Så fick hon bättre matsmältning
Dela inlägget

Birgitta Andersson är en av våra absolut mest folkkära skådespelerskor. Vi har sett henne i roller som Teskedsgumman, Hedvig i Från A till Ö och Doris i Jönssonligan-filmerna.
Sedan hon började att hjälpa sin matsmältning på traven med enzymtillskott mår hon bättre och är piggare.
– Jag mår så bra. Sedan jag har börjat med de här tabletterna är jag aldrig mera trött och uppblåst efter en måltid, säger hon.

Än idag har Birgitta Andersson många järn i elden men nu framför allt med familjen, barn och barnbarn, vänner och kollegor. För att hålla sig pigg och kry är hon noga med vad hon äter och vid vilken tid på dygnet. Med teatern i blodet är det lätt att få sena vanor vilket krockar med hennes i övrigt sunda livsstil. Sena middagar har gjort att Birgitta lätt känt sig trött och uppblåst efter maten.

Fick tips om enzymer för bättre matsmältning
Lösningen kom i samspråk med hennes lokala hälsokosthandlare. I butiken informerades hon om att alla människor har en lägre matsmältningsfunktion på kvällen, vilket kan leda till att man känner sig just trött och uppblåst efter en sen måltid istället för att känna den energi som maten annars ger.
Vår mag- och tarmflora är viktig för att vi ska hålla oss friska, pigga och starka. En god matsmältning kan till stor del kan kopplas samman med bra hälsa, fullgott näringsupptag och flertalet av kroppens viktiga funktioner. Vanliga orsaker till matsmältningsproblem är enzymbrist och låg produktion av saltsyra.
En del människor kan ha brist på enzymet lipas och har därför svårt att bryta ner fett, andra kan lida brist på enzymet proteas och har därför svårt att bryta ner kött och andra proteinrika livsmedel medan vissa har för lite amylas vilket behövs för att kunna bryta ner kolhydratsrika livsmedel som pasta, potatis, bröd och grönsaker.

Lättare att absorbera näring
Lösningen var enkel – före eller i början av kraftiga eller sena måltider tar Birgitta enzymtillskottet Spectrazym som innehåller alla tre enzymerna i sin renaste form. Det gör det lättare för Birgittas kropp att bryta ner och absorbera den näring som maten innehåller.
– Jag mår så bra. Sedan jag har börjat med de här tabletterna är jag aldrig mera trött och uppblåst efter en måltid.
Hon säger det med ett leende på läpparna innan hon som vanligt hastar vidare, full av energi.
Enzymer behövs för att vi ska kunna tillgodogöra oss maten vi äter. Matsmältningsenzymer är en blandning av enzymer som hjälper till vid matsmältningen.
Det finns en mängd matsmältningsenzymer som har olika uppgifter, vissa spjälkar protein andra hjälper till med nedbrytandet av kolhydrater och fett.
Kroppen tillverkar själv vissa enzymer men det finns även matsmältningsenzymer i maten vi äter. Enzymer är viktiga komponenter i maten och de smälter mellan 5-75 procent av den mat vi äter. Om livsmedlet upphettas till över 48 grader slutar enzymerna att fungera.
Äter du mycket protein och fett bör du även äta en hel del råkost för att matsmältningen ska fungera.

Fakta om enzymer
Enzymerna gynnar immunförsvaret, det finns alltså många goda skäl till att se till att täcka behovet av matsmältningsenzymer.

  • Amylas spjälkar kolhydrater, alltså stärkelse och glykogen. Att vi har en väl fungerande kolhydratnedbrytning påverkar produktionen av gallsalter och nedbrytningen av kolesterol positivt. Amylas finns i vår saliv vilket gör att nedbrytandet av kolhydrater börjar redan i munhålan.
  • Proteas är växtenzym som bryter ner protein. De har även goda effekter på inflammationer vilket kan vara extra värt att tänka på för den som tränar.
  • Lipas krävs vid nedbrytandet av fett och stödjer gallan. Det utsöndras framförallt från bukspottkörteln och frisätts i tolvfingertarmen.
  • Cellulas främjar nedbrytningen av grönsaker och frukt. Det tillverkas inte av kroppen utan måste tillföras via kosten genom att vi äter frukt. Brist på Cellulas leder till sämre näringsupptag.
  • Laktas bryter ner laktos i tunntarmen. Majoriteten av jordens befolkning är laktosintoleranta vilket beror på brist av enzymet laktas. Detta enzym bryter ner laktos till de enkla sockerarterna glukos och galaktos. När man har brist på laktas bryts laktosen istället ner av tarmbakterier. Det leder till buksmärtor, gasbildning och diarré.

Av Johanna Gustafsson

Annons
Annons