Annons
Annons

Behandla värken rätt

Värk och smärta förekommer både som akuta och som kroniska tillstånd. Behandling med värktabletter, i tro om att de är riskfritt, är vanligt förekommande. Bertil Dahlgren, legitimerad läkare, berättar hur man på bästa sätt behandlar både värk och smärta.

Redaktionen

13 oktober, 2013
Behandla värken rätt
Dela inlägget

Värk och smärta förekommer både som akuta och som kroniska tillstånd. Behandling med värktabletter, i tro om att de är riskfritt, är vanligt förekommande. Läkaren Bertil Dahlgren berättar hur man på bästa sätt behandlar både värk och smärta.

Bertil Dahlgren är legitimerad läkare men kanske mer känd som helhetsdoktorn. Han har ett integrativt medicinskt synsätt. Han vill arbeta med en större bredd än bara de traditionella värktabletterna med innehåll som paracetamol, acetylsalicylsyra, diklofenak eller ibuprofen.
– Jag tycker att det är viktigt att vi minns att många av våra smärtläkemedel har en naturlig grund. De är utvecklade från till exempel pilbarksextrakt och opievallmo, säger Bertil Dahlgren.

Bertil Dahlgren
Bertil Dahlgren

Smärta – kroppens sätt att kommunicera

Värk och smärta kan vara akut eller kronisk. Akut smärta fungerar som kroppens larmsignal vid till exempel överbelastning och skada. Det är kroppens sätt att kommunicera med oss för att få oss att stanna upp och ta reda på vad vi behöver förändra. Kroppen behöver i många fall vila och återhämtning. Är smärtan kronisk har den ofta mindre betydelse som varningssignal.
– Smärtlindrande värktabletter ska inte tas för att skyla över smärtan. Det är viktigt att lyssna på kroppens varningssignaler och att försöka åtgärda orsaken till värken, säger Bertil.
Har man mycket ont tycker Bertil Dahlgren att smärtstillande kan fungera, men ska då främst ses som något som ska användas en kort tid för att bryta en ond cirkel.

Dämpar symtom

Skolmedicinen behandlar värk och smärta med symtomdämpande läkemedel, vad vi i dagligt tal kallar värktabletter. Bertil anser att man inom skolmedicinen tar till symtomdämpande mediciner lite för snabbt.
– Inom sjukvården kan det hända att man ger patienten smärtstillande i ökande doser vid nytillkommen värk utan att ta reda på orsaken till den nya värken, säger Bertil.
Enligt Bertil finns det tre olika nivåer när man behandlar ett smärttillstånd med värktabletter eller andra behandlingar. Den första är att avlägsna någon negativ faktor så som inflammation, den andra att bryta en ond cirkel av något så som muskelkramp, och den tredje har som syfte att lindra och trösta.

Pyramid för rätt behandling

Det finns alternativa behandlingar mot värk och smärta. Hänsyn till vilken typ av värk samt orsaken till den, måste tas. När det gäller inflammatorisk värk vid artros och reumatism så har Bertil utvecklat en behandlingspyramid som visar vilken behandling man kan välja. Ett första steg är glukosamin och kondroitin, gärna i kombination då det tillför byggstenar för brosket. Räcker inte det så rekommenderas speciella nyponextrakt, andra inflammationsdämpande örter såsom djävulsklo, ingefära och omega-3. Även fasta och glutenfri vegankost har visat sig ha god effekt vid inflammationer.
– Extrakt från nypon, djävulsklo och gurkmeja verkar fungera i samma klass som inflammationsdämpande medel men har mindre biverkningar, säger Bertil.
Som en sista utväg finns NSAID, som är den grupp läkemedel med inflammationsdämpande, smärtlindrande och febernedsättande verkningar.

Gurkmeja mer än bara krydda

När akut lindring av värk och smärta behövs så kan Fortodol hjälpa. Det är ett kosttillskott som bland annat innehåller curcumin, som är en beståndsdel i gurkmeja, och som har visat positiva effekter vid behandlingen av inflammatoriska tillstånd och artros.
– Gurkmeja kan användas som ett dagligt kosttillskott då det skyddar cellerna. Jag tar regelbundet ett tillskott med curcumin, säger Bertil.

Av Anja Lenner

Annons
Annons