Annons
Annons

Bjudmåltider påverkar vilken medicin läkare väljer att skriva ut

Att ett läkemedelsbolag bjuder på middag verkar för många läkare räcka för att de ska börja förskriva det specifika företagets olika läkemedelsprodukter. Det visar en ny forskningsstudie, utförd på 28 000 läkare, som nyligen publicerades i tidskriften Jama Internal Medicine.

Redaktionen

23 juni, 2016
Bjudmåltider påverkar vilken medicin läkare väljer att skriva ut
Dela inlägget

Att ett läkemedelsbolag bjuder på middag verkar för många läkare räcka för att de ska börja förskriva det specifika företagets olika läkemedelsprodukter.
Det visar en ny forskningsstudie, utförd på 28 000 läkare, som nyligen publicerades i tidskriften Jama Internal Medicine.

Den nya forskningen är gjord i USA men läget är detsamma i Sverige. Även här erbjuds läkare gratis måltider om de deltar i olika sammankomster som läkemedelsindustrin anordnar.

Läs också: Riksrevisionen efter ny granskning: Läkemedelsjättarna har för stort inflytande

Ju fler sponsrade måltider – desto mer benägna att skriva ut företagets produkter blev läkarna
Resultaten från den nya studien visar att läkare, även när de endast fått en enstaka sponsrad måltid, blev mer benägna att förskriva de läkemedelsprodukter som marknadsförts under middagen. Och forskningen visade att ju fler måltider, och dyrare måltiderna var, desto mer benägna att skriva ut preparaten blev läkarna. Detta jämfört med läkare som tackat nej till middagar som betalats av industrin, skriver Dagens Medicin.

Undersökt förskrivningsmönstret för fyra vanliga vanliga läkemedelsklasser
De amerikanska forskarna som står bakom studien har undersökt förskrivningsmönstret när det gäller fyra vanliga läkemedelsklasser mot kroniska sjukdomar, och det rör sig om läkemedelsprodukter mot hjärt- och kärlsjukdomar, till exempel i form av betablockerare och statiner samt preparat mot depression.

Läs också: Läkemedelsföretag finansierar svensk sjukvård

Benägenheten att skriva ut den aktuella produkten ökade många gånger om
Forskarna fann att läkare som avstod gratismåltider, kopplade till marknadsföring av betablockeraren Bystolic (nebivolol), förskrev det aktuela läkemedlet bara 3,1 procent av det totala antalet gånger som de skrev ut betablockerare. Motsvarande siffra för de läkare. som lagt minst fyra dagar under det senaste halvåret på att delta vid middagsbjudningar där syftet var att marknadsföra Brystolic, var 16,7 procent – alltså mer än fem gånger så hög. Ett liknande mönster sågs även för resterande tre läkemedelsklasser.

Måltider som ger mycket valuta för pengarna
Forskarna bakom studien poängterar att det inte heller rör sig om några dyra måltider. Merparten av middagarna låg på en genomsnittlig summa om 160 kronor. Småpotatis för en läkemedelsjätte.

Läs också: Ny granskning: Utbredd korruption i hanteringen av läkemedel

Professor kritisk till beteendet
Professor Robert Steinbrook, redaktör på Jama Internal Medicine, går hårt åt läkemedelsföretagen i en ledarkommentar till studien. Han skriver bland annat att läkemedelstillverkare borde sluta att skicka läkare bjudpengar och inbjudningar till gratismåltider i förhoppning om att de sedan ska förespråka just deras produkter. Han menar att det vore klokare att läkemedelsföretagen istället borde investera mer i oberoende forskning som skulle göra större nytta för både patienter och sjukvårdsystemet.

Studien tittade på vad 28 000 läkare skrev ut under ett år
I studien, som innefattade närmare 280 000 läkare, har forskarna jämfört två nationella databaser vilka visar vad amerikanska läkare har föreskrivit under 2013 samt vilka industrisponsrade aktiviteter läkarna har deltagit i under den senare hälften av samma år.
Eftersom studien är en observationsstudie går det inte att fastslå några orsakssamband utifrån resultaten, skriver Dagens Medicin.

Läs också: Läkemedelsskandalen som tystades ner – och gick oss förbi

Av Redaktionen

Källor: Dagens Medicin
Studien: Pharmaceutical Industry–Sponsored Meals and Physician Prescribing Patterns for Medicare Beneficiaries. Jama Internal Medicine. Av Colette DeJong med flera. Publicerad online den 20 juni 2016. Doi: 10.1001/jamainternmed.2016.2765

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Annons