Kvinna som håller i maskros

Bli av med magkatarren – med naturens bitterörter

Fler tips mot magkatarr

 • Ät regelbundet. Hellre lite och ofta än mycket och sällan.

 • Friterad, salt, rökt, stekt och starkt kryddad mat kan ge mer ont. Prova dig fram!

 • Hitta regelbundna sömnvanor och sov tillräckligt.

 • Motionera! Att röra på sig lindrar magbesvären.

 • Undvik tobak, kaffe och alkohol

 • Stressa ner! Testa att yoga, meditera eller träna mindfullness regelbundet.

 • Undvik värktabletter med acetylsalicylsyra.
 • Hon hade haft magkatarr i hela sitt vuxna liv. Men några droppar bitterörtsextrakt var allt som behövdes. Nu slipper Alvy Axell ha ont i magen.

  Hon hade ont i magen. Men efter besöket på hälsokosten i Ullared har hon inte haft ont en dag. Alvy Axell pratar fort och utan utsvävningar. Intervjun är klar på rekordtid. För Alvy har inte riktigt tid. Hon är pensionär men har fullt upp. Dagarna fylls med bingo, kortspel, dans och trädgårdsarbete.

  Men hur länge hade du haft ont i magen, undrar jag.
  – Tja, det blir väl en 40-50 år, säger Alvy.
  Oj! Det är ju nästan hela ditt vuxna liv?
  – Ja, så är det. Magkatarr blir en inte av med så lätt.

   
  Foto: Agneta Fridolf

  Foto: Agneta Fridolf

  Envisa magsmärtor
  Magkatarr är en inflammation i magsäckslemhinnan. Den orsakar smärtor och bullrig mage. Halsbränna, illamående och hungersug är också vanliga symptom. Alvy provade en hel del kurer mot magkatarren genom åren, berättar hon. Några fungerade bättre än andra.
  – En del har hjälpt, säger Alvy. Men magsmärtorna har alltid kommit tillbaka.

  Traditionella bitterörter
  Flaskan som Alvy fick med sig hem från hälsokostaffären heter Cynaramin. Den innehåller extrakt av maskros och boldo. Båda är bitterörter som är traditionellt använda mot magbesvär som uppkördhet, gaser eller nedsatt aptit.
  – Det hjälpte direkt, säger Alvy. Och så är det varje gång jag använder det. Jag tar några droppar i ett glas vatten och en stund senare mår magen bra.

  Effektiva droppar
  När Alvy först provade Cynaramin tog hon det varje dag. Nu, ett halvt år senare, behöver hon det betydligt mer sällan. Men det känns bra att ha en flaska på lut hemma i skåpen.
  – Så fort jag känner lite magont tar jag några droppar, säger Alvy. Då går det över. Sen behöver jag inte ta det alls på någon månad.

  Fortsätter hela livet
  Alvy har rekommenderat Cynaramin till många av sina vänner. Om de också har fått hjälp vet hon inte. De har inte hunnit ses på sista tiden. Men själv är hon mycket nöjd.
  – Jag tycker det är helt fantastiskt, får jag säga.
  Planerar du att fortsätta med Cynaramin?
  – Javisst! Så länge jag lever! säger Alvy och skrattar.

  Av Maja Sönnerbo

   

   


  Skriv ut artikel


  Manshänder med starka naglar

  Starkare naglar med mineraler

  Naturlig hälsa

  Under tre år led 62-åriga Shirzad Kalhori av tunna naglar som bröts av och blödde. Efter att av sin fru och döttrar blivit tipsad om ett näringstillskott såg han förbättring på två månader – och idag är naglarna starkare än någonsin.

  Denise Lopez

  En tuff värld som kan knäcka de flesta

  Krönikan

  Att vara artist och lite offentlig så där är ingen dans på rosor, om nu någon trodde det. Det är en tämligen hård och ytlig värld och inte särskilt förlåtande. Jante råder än hårdare här och folk tycker väldigt mycket. Tro mig, jag vet. Den här branschen har varit nära att ta knäcken av mig. Men så kom jag på bättre tankar.

  Dvärgpalmen sågpalmetto och dess bär

  Sågpalmetto – ett naturligt knep vid godartad prostataförstoring

  Hälsa

  Med stigande ålder är en godartad förstoring av prostatakörteln snarare regel än undantag för män. En förstorad prostata är oftast inget farligt men kan innebära att man behöver kissa oftare, inte minst nattetid samt svårigheter att tömma blåsan helt. Det kan även störa samlivet. Traditionell behandling innebär ofta biverkningar som erektionsproblem, vilket gör att många män undviker att söka hjälp. Men – det finns ett enkelt och helt naturligt knep du med prostatabesvär bör känna till: Sågpalmetto.

  Medelålders man i vit skjorta tar sig för pannan som han glömt något

  Så får du bättre minne – 9 tips!

  Allmänt

  Upplever du att ditt minne allt oftare sviker dig? Stress, överstimulans, åldrande. Orsakerna kan vara många. Men det finns hjälp att få – och det är mindre avancerat än du tror. Här är nio knep som förbättrar ditt minne.

  Kvinna 45 plus blickar ut över sjö

  Klimakteriet – fortfarande ett ämne präglat av skam och stor okunskap

  Hälsa

  Klimakteriet firas med en egen dag. Den 18:e oktober varje år inträffar internationella klimakteriedagen. Den finns bland annat för att ämnet, genom att uppmärksammas, har större chans att få anslag till forskning och medicinskt stöd – men även för att klimakteriet behöver komma upp i ljuset då ämnet fortfarande är enormt tabu och något kvinnor lider av och skäms över i det tysta. Trots att hälften av världens befolkning någon gång kommer att drabbas vet få ens vilka symtomen är – eller vilken hjälp som finns. Det försöker Kurera råda bot på här.

  Kvinna håller sig om sitt ben som om smärta

  Reumatikerförbundet: Många med värk experimenterar med starka läkemedel

  Värk

  Tiotusentals personer i Sverige lider av smärtor som tyder på ledsjukdomen artros, men av dessa har många ännu inte fått diagnosen. Mörkertalet tros vara stort, likaså antalet som inte vet hur de kan bli av med smärta och besvär. "Det är bekymmersamt att många tycks experimentera på egen hand med starka läkemedel. Både bland dem med diagnosen och bland dem med symtom finns ett flertal som använder opiater och beroendeframkallande smärtläkemedel. Det är en varningssignal som sjukvården måste ta på allvar", säger Hans Håkansson, ordförande i Reumatikerförbundet, som även poängterar att det råder omfattande brister inom vården när det gäller rådgivning kring diagnosen.

  Potatisar på jord

  Ny skräddarsydd GMO-potatis får odlas utan särskilt GMO-tillstånd

  Eko/miljö

  Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet har tagit fram en industripotatis som kan ersätta den EU-förbjudna GMO-potatisen Amflora, som stoppades 2012 – trots att den nya potatissorten har samma egenskap. Skillnaden ligger i den genmodifieringsteknik som använts. På grund av att den inte lämnar kvar några främmande gener klassas tekniken inte som GMO och därför krävs heller inga särskilda GMO-tillstånd för odling.

  Paradisets grönsakshörna Södermalm

  Paradiset expanderar!

  Kost

  Glada nyheter: Nu ska fler få chansen att uppleva himmelriket. Paradiset växer nämligen så det knakar! När Stockholmsbaserade Paradiset sommaren 2015 öppnade klev de rakt in på platsen som Skandinaviens största ekolivsmedelsbutik. Marknaden jublade. Nu öppnar de snart sin tredje butik men nöjer sig inte där. Målet är 20 butiker – inom bara fem år.

  Deppig man sitter i sängen med huvudet i handen

  Erektionsproblem? Här är knepet som hjälper 7 av 10

  Naturlig hälsa

  Nedsatt lust och sexuell funktion hos män är vanligare än man tror. Hälften av alla svenska män över 40 år har erektionsproblem och närmare 20 procent av alla män över 50 år klarar inte av att genomföra ett samlag. Stress, rökning, diabetes, hjärtsjukdomar och psykologiska problem är ofta orsaken. Vetenskapliga studier visar att det finns hjälp att få.

  naglar

  Tre frågor och svar om nagelhälsa

  Skönhet

  Vad beror tunna naglar som skivar sig på? Går det att äta sig till starkare naglar - och i så fall hur? Och vad säger våra naglar egentligen om vår hälsa? Kureras näringsexpert Zarah Öberg svarar på några frågor om nagelhälsa.

  Salt kommer ur ett uppochnedvänt saltkar mot svart bakgrund

  Jerry Brännmyr svarar professorerna: ”WASH hjälper läkemedelsbolag att tjäna CASH”

  Replik

  Saltdebatten fortsätter. Den 11 oktober publicerades krönikan ”För lite salt ger dig högt blodtryck” där krönikören skrev att salt inte höjer blodtrycket som många tror utan att högt blodtryck snarare kan bero på saltbrist. Två saltintresserade Göteborgsprofessorer hörde av sig och menade att Jerry Brännmyr har fel i sin krönika. Läs deras replik här. Här replikerar Jerry Brännmyr i sin tur de två professorerna.

  ägg

  Äggets dag – en dag för att hylla ägg som livsmedel

  Kost

  Idag är det Äggets dag, eller World Egg Day, som uppmärksammas i över 80 länder runt om i världen, en dag har firats runt om i världen sedan 1996. Bakom den internationella dagen, World Egg Day, står organisationen International Egg Commission som vill fira ägget för att det är ett fantastiskt livsmedel, med bra näringsinnehåll, som är prisvärt och kan mätta många magar, skriver branschorganisationen Svenska Ägg i ett pressmeddelande.

  hjärtformad trästam

  Fem hjärtliga fakta

  Hälsa

  Så länge hjärtat slår lever vi. Men mer då? Vad vet du egentligen om ditt hjärta, sådant det sysselsätter sig med - och varför? Här är fem saker du (troligen) inte visste om hjärthälsa.

  ägg

  Livsmedelsverket: Dioxinhalten i ekologiska ägg behöver sänkas

  Eko/miljö

  Miljögiftet dioxin – som finns i varierande mängd i alla animaliska livsmedel – förekommer i högre halter i ekologiska ägg än i andra ägg. Nu uppmanar Livsmedelsverket branschen att undersöka vad detta beror på och vidta åtgärder. "Något måste göras för att minska halterna", skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande på onsdagen. Branschorganisationen Svenska Ägg svarar med att starta utredning – samt minska andelen fiskmjöl i fodret.

  Saltprodukter på bord

  Professorernas svar på Jerry Brännmyrs krönika om saltets effekt på blodtrycket

  Replik

  Den 11 oktober publicerade Kurera krönikan "För lite salt ger dig högt blodtryck" där krönikören Jerry Brännmyr skrev om salt ur en kontroversiell synvinkel där han menade att salt inte höjer blodtrycket och att högt blodtryck snarare kan bero på saltbrist. Två saltintresserade Göteborgsprofessorer hörde av sig och ville replikera, då de menar att Jerry Brännmyr i sin krönika är ute och cyklar. Här är deras svar.

  Litet barn i bil gör blä grimas

  Nu föreslås svenskt förbud mot rökning i fordon med barn

  Gravid/barn

  Rökförbud när du kör med barn i bilen har redan blivit verklighet i flera andra länder. Nu kan det bli verklighet i Sverige. I alla fall om riksdagsledamoten Yasmine Larsson (S) får som hon vill. "Friheten för vuxna att kunna röka i sin bil tillsammans med barn kan inte anses vara viktigare än barns hälsa", skriver hon i en motion till riksdagen.

  tjej ligger på säng i mörkt rum

  Få bättre mental hälsa naturligt

  Mental hälsa

  Varje år den 10 oktober inträffar Världsdagen för mental hälsa, en dag instiftad av FN. Med anledning av det vill Kurera passa på att belysa att enligt siffror från Socialstyrelsen äter fler än 1,6 miljoner personer i Sverige, omkring 17 procent av befolkningen, psykofarmaka - det vill säga läkemedel som riktar sig mot psyket. Men - behövs verkligen alltid läkemedel - eller finns det andra alternativ, och i så fall vilka?

  Bi sitter på vit blomma

  7 tillfällen då bidrottningsgelé hjälper

  Gravid/barn

  De flesta kvinnor har hormoner som åker bergochdalbana under livet. Symtom kan innebära allt från depression och minskad livslust, till minskad sexlust, oförmåga att hålla sitt humör i schack, nattliga svettningar, torra slemhinnor och försämrad förbränning. Ett naturligt sätt att förbättra sin hormonstatus är via fytoöstrogenrika livsmedel och bidrottningsgelé. Här får du veta mer.

  ratt_naring_for_att_prestera_580x416

  Med rätt näring orkar ultralöparen prestera

  Hälsa

  Att springa ultralopp är ingen lek. Distanser uppåt 100 km tär hårt på kroppens reserver. Petra Skiöld tillhörde världseliten redan efter första försöket, men bristen på näring var nära att sätta stopp för karriären. – Utan näringstillskott klarar jag inte extrema distanser. Idag tar jag professionell hjälp för att veta vad jag b

  emma_v_larsson_580x416

  Experten tipsar: Därför är vandring bra för din hälsa

  Äventyr

  Hösten är en vacker vandringssäsong – i skogen såväl som i fjällen. Inte bara är vandring ett sätt att få stora naturupplevelser – det är nyttigt för både kropp och själ. Vi har pratat med vandringsexperten och äventyrsjournalisten Emma V Larsson som här ger sina tre bästa skäl till varför vandring är bra för dig.