Annons
Annons

Blodtrycksmedicin kan öka risken för hjärtsjukdom hos diabetiker

Risken att dö i hjärt- och kärlsjukdomar verkar öka för diabetessjuka som får blodtryckssänkande läkemedel, visar ny forskning från Umeå universitet. Det är tvärtemot vad tidigare rekommendationer gjort gällande. "Diabetiker som hade ett systoliskt blodtrycksvärde under 140 och fick behandling hade en ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar kontra de som inte fick behandling. Vår analys visar att det är en riskökning på 15 procent", säger Mattias Brunström, huvudförfattare till studien.

Redaktionen

26 februari, 2016
Blodtrycksmedicin kan öka risken för hjärtsjukdom hos diabetiker
Dela inlägget

Risken att dö i hjärt- och kärlsjukdomar verkar öka för diabetessjuka som får blodtryckssänkande läkemedel, visar ny forskning från Umeå universitet. Det är tvärtemot vad tidigare rekommendationer gjort gällande.
– Diabetiker som hade ett systoliskt blodtrycksvärde under 140 och fick behandling hade en ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar kontra de som inte fick behandling. Vår analys visar att det är en riskökning på 15 procent, säger Mattias Brunström, huvudförfattare till studien, till TT.

Personer med diabetes har ofta högt blodtryck och en ökad risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdom. Därför rekommenderas de oftare än icke-diabetiker en mer intensiv blodtrycksbehandling. Nu visar dock en ny studie, publicerad i British Medical Journal, att behandling med blodtryckssänkande läkemedel tvärtom kan vara skadligt för personer med diabetes.

Läs också: Studie: Sänk ditt blodtryck – och förhindra alzheimers

Intensiv blodtrycksbehandling med läkemedel får motsatt effekt
En ny studie från Umeå universitet visar att för diabetespatienter med ett systoliskt blodtrycksvärde (så kallat övertryck) under 140 kan ytterligare blodtryckssänkande läkemedel öka risken att dö i hjärt- och kärlsjukdom.
Mattias Brunström är läkare och doktorand vid institutionen för folkhälsa och klinisk medicin vid Umeå universitet. Han är också huvudförfattare till artikeln:
– Vår studie visar att intensiv behandling med blodtryckssänkande läkemedel kan vara skadligt för personer med diabetes som har ett systoliskt blodtrycksvärde under 140, säger han i ett pressmeddelande.

Läs också: 11 fakta om diabetes

Mattias Brunström är läkare och doktorand vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin vid Umeå universitet
Mattias Brunström, forskare vid institutionen för folkhälsa och klinisk medicin, Umeå universitet.

Blodtrycksbehandling i någon form fortfarande livsviktigt
Men blodtrycksbehandling – i någon form – är dock fortfarande av stor vikt för denna grupp, poängterar han.
– Det är samtidigt viktigt att komma ihåg att blodtrycksbehandling kan vara livsviktigt för den majoritet av personer med diabetes som har ett blodtryck över 140, säger han.

Studerat effekterna av blodtryckssänkande behandling för diabetiker
I en omfattande studie har forskarna Mattias Brunström och Bo Carlberg utfört en systematisk översikt av den medicinska litteratur som finns och kunnat studera effekterna av blodtryckssänkande behandling hos patienter med diabetes. Forskarna har analyserat samtliga av de publicerade studier som finns på området. Både randomiserade kontrollerade studier som jämfört blodtryckssänkande läkemedel mot placebo och studier som jämfört olika blodtrycksnivåer. Förutom de studier som finns publicerade i den medicinska litteraturen har forskarna även jagat tag i en stor mängd tidigare opublicerad data. Resultaten sammanställde de sedan i separata metaanalyser – beroende på vilket blodtryck patienterna hade vid inledningen av respektive studie.

Läs också: Ny studie: Komplexa kolhydrater bättre än fett vid diabetes

Resultaten bygger på data från patienter med typ 2-diabetes
Studien visar att effekten av blodtryckssänkande behandling påverkas av vilket blodtryck patienten har innan behandlingen ges. Om systoliskt blodtryck innan behandlingsstart var högre än 140 mm Hg minskade risken att drabbas av död, stroke, hjärtinfarkt och hjärtsvikt med behandling. Om systoliskt blodtryck innan behandlingsstart var lägre än 140 mm Hg ökade istället risken att dö i hjärt-kärlsjukdom. Resultaten bygger nästan uteslutande på data från patienter med typ 2-diabetes och tidigare läkemedelsbehandling för högt blodtryck. Det går därför inte att dra några säkra slutsatser om patienter med typ 1-diabetes, eller patienter med diabetes som har ett normalt blodtryck utan läkemedel.

Läs också: Statiner kan öka risken för diabetes med 50 procent

Dock fortfarande viktigt att få ner ett högt blodtryck
Att inte försöka sänka ett högt blodtryck är dock mer riskabelt än att ta i för hårt, poängterar Mattias Brunström.
– Det är viktigt att komma ihåg att i praktiken är underbehandling av högt blodtryck ett större problem än överbehandling, betonar han.
Han tror att rekommendationerna för hur diabetespatienter ska behandlas inom kort kommer att förändras.
– Många behandlingsriktlinjer, både svenska och internationella, kommer att skrivas om inom de närmsta åren. Man har diskuterat att rekommendera ännu lägre blodtrycksnivåer, kanske under 130, för patienter med diabetes.
Han fortsätter:
– Vi hoppas att vår studie, som visar på hälsorisker med så aggressiv blodtrycksbehandling, kommer att påverka dessa riktlinjer.

Läs också: Ny forskning: Socker farligare för blodtrycket än salt

Av Isabelle G Hedander

Referens:
Artikel i BMJ: Effect of antihypertensive treatment at different blood pressure levels in patients with diabetes mellitus: systematic review and meta-analyses. Författare: Mattias Brunström and Bo Carlberg. DOI: 10.1136/bmj.i717

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Så sänker du ditt blodtryck naturligt

Rör på dig mer!
Börja träna. Fysisk aktivitet är bra vid både högt och lågt blodtryck. Så ut och promenera eller upp på cykeln nu när det börjar bli vår. Inga ursäkter. Bara gör´t.

Stressa mindre och sov mer – och bättre
När du stressar frisätts hormoner som höjer ditt blodtryck. Se till att du får ordentlig återhämtning mellan varven – och värna din sömn.

Bra och varierad kost
Ät mycket frukt och grönt. Håll nere mängden socker, salt och skippa hel- och halvfabrikaten. Satsa på fleromättade och omättade fettsyror och långsamma kolhydrater (så håller du dig även mätt längre). Ät fisk och skaldjur, baljväxter och olivolja. Kom ihåg att oupphettad olivolja är att föredra och har en positiv inverkan på kolesterolet. Ät gärna regelbundet – och inte för mycket.

Olivfruktsextrakt
Antioxidanten hydroxytyrosol som extraheras ur oliver har visat sig sänka både förhöjt blodtryck och kolesterol. Finns till exempel i produkten Sangin.

Rödbetsjuice
Juicen sänker högt blodtryck och förbättrar syreupptagningsförmågan. Används också flitigt av löpare, cyklister och andra idrottsutövare. Reglerar åt båda hållen. Läs mer här.

Lagrat vitlöksextrakt
Studier har bekräftat att det lagrade vitlöksextraktet AGE förbättrar blodkärlens elasticitet, minskar bildningen av plack, sänker det onda och höjer det goda kolesterolet. Också blodtrycket homocysteinnivåer sänktes. Finns till exempel i produkten Kyolic.

Coenzym Q-10
Minska högt blodtryck med dagligt intag av Coenzym Q10. En metaanalys av studier på tillskott av Q10 vid högt blodtryck finner rejäl sänkning av blodtrycket, såväl systoliskt som diastoliskt. Läs mer om Coenzym Q10 och hjärtsvikt.

Kalium
Högt blodtryck kan vara symtom på kaliumbrist och tillskott eller extra kaliumrik kost rekommenderas då. Exempel på kaliumrika livsmedel är bananer, nypon, bönor, vetegroddar, nötter och frön, kakao, frukt och bär, grönsaker,kål och torkade aprikoser.

Magnesium
Magnesium har en avslappnande effekt på blodkärlen och kan även kompletteras kosten vid hjärt- och kärlsjukdom.

Annons
Annons