Annons
Annons

Boktipset: inspiration i köket

Vackra bilder som får det att vattnas i munnen, ekovänliga tips eller inspirerande recept. Här kommer förslag på några riktiga godingar till matböcker.

Redaktionen

30 juli, 2013
Boktipset: inspiration i köket
Dela inlägget

Vackra bilder som får det att vattnas i munnen, ekovänliga tips eller inspirerande recept. Här kommer förslag på några riktiga godingar till matböcker.

80 vegetariska recept

Maten är min medicin – Janesh Vaidya
Detta är till största delen en kokbok med fantastiska recept. De gröna medelhavsbiffarna är underbara och boken är full med inspirerande bilder på soppor, sallader, curryrätter samt mellanmål och efterrätter. Det finns även ett kapitel för Raw Food. Maten är ayurvedisk matlagning anpassad till Sveriges råvaror och det svenska köket.
Ayurveda är väldens äldsta hälsovetenskap, skriver Janesh Vaidya i bokens första kapitel. För att vara frisk bör man balanser de tre elementen luft, eld och jord (vata, pitta och kapha) och boken är tänkt att vara lätt att ta till sig även för de som inte har kunskaper i ayurveda sedan tidigare. Man kan själv, med hjälp av frågor och tabeller, ta reda på vilket element man är och därefter följa recepten efter just det elementet man är.

 

Mycket mer än en kokbok

Kärlek, vatten och snabbmat – Marcus Lindgren
Synd att en så bra bok har ett så missvisande yttre. Mat, kärlek och energi känns mer som bokens ledord. Marcus beskriver i inledningen hur han, bara 26 år gammal, led av astma, pollenallergi, magsår, refluxproblematik, övervikt, och svagt immunförsvar. Han bestämde sig för att göra något åt saken. Han ändrade sin livsstil och öppnade senare Spis & Deli – en nordisk matkedja. Boken inleds med en väldigt bra och lättläst del som tar upp allt från syresättning, sömn och stress till superfrukter, kemikalier och sötningsmedel. Bokens andra del innehåller recept på maträtter, juicer och sötsaker som serveras, eller har serverats, på Spis & Deli.

 

Köttfria måndagar ett helt år!

Köttfri måndag – från Paul, Stella och Mary McCartneys projekt Meat Free Mondays
2009 startade projektet Meat Free Mondays som en enkelt sätt att skära ner på köttet, både för miljön och för personlig vinst. Detta är en bok med menyer för 52 veckor och innehåller recept från ett flertal kändisar samt välkända kockar. Man kan även läsa i boken att tillverkningen av en 150 grams hamburgare kräver lika mycket vatten som en fyra timmar lång dusch! Och att det dödas cirka 60 miljarder djur varje år för att möta efterfrågan på kött, korv och hamburgare. En bok med stor variation på vegetariska rätter – det kan aldrig bli tråkigt!

 

I samklang med naturen – recept och huskurer

Lisens gröna värld – Lisen Sundgren
Lisen är örtterapeut och klassisk homeopat. I boken lär hon oss sådant som att rosmarin är bra mot dålig matsmältning och svullen mage samt att nässlor är urindrivande och stärker njurarna, och mycket mer. Lisen beskriver växternas egenskaper och ger förslag på hur de ska användas i rätter. Boken är indelad efter årstiderna och det mesta kan du plocka på en svensk sommaräng eller i skogen. Lisen berättar även hur man ska ta hand om örterna, skörd, torkning och förvaring. En härlig bok!

Av Malin Duvstedt

Annons
Annons