”Bör man undvika antioxidanter?”

Fakta

På söndag den 8:e november klockan 13.00-16.00 fortsätter debatten IRL.
Platsen är Dahlheimers Hus, Slottsskogsgatan 12 i Göteborg och allmänheten är välkommen.

Deltagare är professor Martin Bergö, cancerforskare Sahlgrenska sjukhuset och professor emeritus Per Arne Öckerman.

Möjlighet finns för åhörare att ställa frågor och komma med inlägg.

Debattens namn: "Kosttillskott med antioxidanter, bra eller dåligt för personer som har eller har haft cancer?"
Arrangör: Stödkompisarna
Pris: 50 kronor

Den åttonde oktober presenterades i media en ny svensk studie, utförd av professor Martin Bergö, vilken berättade att antioxidanter kan få hudcancer att sprida sig fortare. Många läsare har hört av sig och varit oroliga och undrat huruvida de nu ska sluta att äta antioxidanter. För att följa upp debatten och reda ut en och annan förvirring väljer hälsoprofilen Bertil Wosk nu att lyfta ämnet igen i ett inlägg på Kurera debatt.

Den 15 oktober skrev jag en replik på Martin Bergös studie. Den fick titeln: ”Bergö-studien” på musceller, antioxidanter och cancer inte verklighetsanknuten.
Fyra dagar senare skrev Martin Bergö en replik till mig och ställde i den två frågor.

Läs också: Vilseledande rekommendation gällande kosttillskott

 

Bergös första fråga
Låt oss ta frågorna i ordning.
Fråga ett: Hur tänker du dig att ”mer naturliga” antioxidanter skulle kunna göra motsatsen och istället hämma en tumörcell? Om ditt resonemang är riktigt skulle dessa antioxidanterna få ändra sin verkningsmekanism.

Bertil Wosk, näringsterapeut och grundare av Holistic Sverige.

Bertil Wosk, näringsterapeut och grundare av Holistic Sverige.

Mitt svar: Den medicinska forskningen präglas av ett mekanistiskt och reduktionistisk tankesätt. Det har sitt ursprung i fysikens utveckling från 1500-talet och framåt. Resultatet har blivit att man betraktar människokroppen som en maskin ungefär som ett gammeldags urverk där varje del gör en bestämd sak och processen är väldigt förutsägbar. Det gav också upphov till att man inom den moderna medicinen hade uppfattningen att en sjukdom bara har en orsak och bara en bot, till exempel att diabetes beror på brist på insulin och boten är att tillföra insulin. Detta synsätt överges allt mer och man pratar i dag om att sjukdomar är multifaktoriella.

Vad som skiljer våra synsätt åt
Det som skiljer Bergös och min syn på antioxidanter åt är följande: Att säga att ett ämne är en antioxidant är att beskriva en viss egenskap hos ämnet, det vill säga att den neutraliserar fria radikaler. Men ett ämne kan ha flera olika egenskaper vilket Bergö inte tar hänsyn till.

Bergö förenklar 
Naturliga ämnen som vitaminer, mineraler, fytonutrienter har många olika egenskaper. Att vara en antioxidant är bara en av deras egenskaper.
När Martin Bergö drar slutsatsen att alla antioxidanter är farliga vid cancer utgår han som forskare ifrån att en antioxidant neutraliserar fria radikaler och inget annat. Det kanske gäller för syntetiska antioxidanter men inte för naturliga. Om det bara handlade om att neutralisera fria radikaler skulle det ju inte behövas flera tusen olika antioxidanter i naturen.

Läs också: Vad är fria radikaler?

Många naturliga ämnen tycks både skydda mot uppkomsten av cancer, men också vara effektiva för att bekämpa en existerande cancer. Den förebyggande effekten tycks bland annat bero på deras antioxidativa effekt. Verkningsmekanismerna vid redan befintlig cancer är sannolikt andra.
Inom den medicinska forskningen har man hittills mest forskat på en sak i taget och helst på syntetiska molekyler. Problemet är att om man separerar ut en ingrediens ur helheten och gör studier på, så får man andra resultat än om man studerar hela komplexet.

Några exempel – och en fråga till Martin Bergö
Naturliga antioxidanter behöver inte ändra sin verkningsmekanism. De har förutom att neutralisera antioxidanter flera andra egenskaper. Låt oss ta några exempel:
Vitamin C är en vattenlöslig antioxidant. Men förutom att vara en antioxidant så har vitamin C hundratals andra uppgifter i kroppen enligt vedertagen medicinsk och biokemisk litteratur.
Vitamin E är en fettlöslig antioxidant men behövs även för att skelett, hjärta och glatt muskulatur ska fungera optimalt. Det bidrar också till bildandet av röda blodkroppar och att upprätthålla nivåerna av vitaminerna A och K samt järn och selen. Det tycks också ha en positiv effekt på immunförsvaret, samt motverka Alzheimers och skydda mot diabetesrelaterade skador särskilt i ögat.

Dessutom består naturligt förekommande E-vitamin av åtta olika molekyler, fyra tokoferoler och fyra tokotrienoler. Den vattenlösliga syntetiska E-vitamin analogen Trolox skiljer sig väldigt mycket från naturlig E-vitamin med sina åtta komponenter. Bergö säger att de även använde sig av naturligt E-vitamin i sin studie. Det såg jag inte när jag läste studien. Jag kanske missade det, men vilken form användes då? Var det det fulla naturliga E-vitaminkomplexet?

Hur en studie läggs upp avgör ofta resultatet
OBS! Även den E-vitamin som används i många kosttillskott består av syntetisk dl-alfatokoferol – eller så kallad naturligt d-alfatokoferol. Men båda dessa saknar sju av det naturliga E-vitaminets åtta komponenter. Hur en studie läggs upp avgör ofta resultatet. Gör man studier med syntetisk dl-alfatokoferol får man möjligen liknande resultat som i studien med Trolox.

Bergös andra fråga
Martin Bergös andra fråga löd: Om du tycker det är fel att avråda högriskpersoner och cancerpatienter från att ta extra tillskott med antioxidanter, vilka studier förlitar du dig på som visar att antioxidanter i någon form har en skyddande effekt mot deras cancer?

Mitt svar: Bergö frågar om det finns studier som visar att antioxidanter inte bara förebygger cancer utan även har positiva effekter på redan etablerad cancer.
Jodå, det finns sådana studier. Några exempel följer här:

Vitamin C
• National Cancer Institute skriver att C-vitamin är effektivt vid cancer: Läs här.
• C-vitamin har bland annat visat sig förlänga överlevnaden vid terminal cancer med fyra gånger jämfört med de som inte fick C-vitamin. Läs: Supplemental ascorbate in the supportive treatment of cancer: Prolongation of survival times in terminal human cancer och Supplemental ascorbate in the supportive treatment of cancer: Reevaluation of prolongation of survival times in terminal human cancer.

Quercetin
 Quercetin är effektivt mot cancer och fungerar via olika mekanismer. Antioxidants and cancer III: QueRetin. Läs här och här.

Selen
Det finns väldigt många studier på selen och cancer.
• Professor Björnstedt på KI, en av världens ledande experter på selen, har visat att selen förebygger cancer. Men också att selen många gånger fungerar bättre än cellgifter även vid diagnosticerad cancer. Läs: Selen kan bli framtidens cytostatikum.
 Selen tycks vara effektivt även vid metastaserad cancer. Läs: Is selenium a potential treatment for cancer metastas?

En mix av flera olika antioxidanter
 Studie på en blandning av flera antioxidanter: Apparent partial remission of breast cancer in ‘high risk’ patients supplemented with nutritional antioxidants, essential fatty acids and coenzyme Q10.
 I en studie av patienter med så kallat adenom i tjocktarmen, en känd föregångare av kolorektal cancer, har det visat sig att ett dagligt tillskott med selen, zink och fyra vitaminer minskar återkommande adenom med 50 procent efter fem år: Antioxidant supplement and long-term reduction of recurrent adenomas of the large bowel. A double-blind randomized trial.

Kurkumin
En av de antioxidanter som fått mest uppmärksamhet på senare år är kurkumin, ett extrakt ur gurkmeja. Kurkumin visar sig både förebygga cancer men också vara effektivt vid etablerad cancer. Dessutom tycks den vara effektiv vid en mängd andra sjukdomar. Det finns hundratals studier på kurkumin, det är bara att botanisera.

 En studie är denna: Therapeutic Roles of Curcumin: Lessons Learned from Clinical Trials.
I denna studie sägs bland annat: “curcumin, either alone or in combination with other agents, has demonstrated potential against colorectal cancer, pancreatic cancer, breast cancer, prostate cancer, multiple myeloma, lung cancer, oral cancer, and head and neck squamous cell carcinoma (HNSCC).”
• En annan studie är: Curcumin and Cancer Cells: How Many Ways Can Curry Kill Tumor Cells Selectively? I denna studie sägs bland annat: “Our review shows that curcumin can kill a wide variety of tumor cell types through diverse mechanisms. Because of numerous mechanisms of cell death employed by curcumin, it is possible that cells may not develop resistance to curcumin-induced cell death. Furthermore, its ability to kill tumor cells and not normal cells makes curcumin an attractive candidate for drug development.”

Antioxidanter även förebygger cancer – och andra sjukdomar
I den ursprungliga pressreleasen säger Bergö att ”Cancerpatienter och personer med en ökad risk för cancer bör därför få rådet att undvika kosttillskott med antioxidanter”.
Med tanke på att cirka hälften av befolkningen någon gång drabbas av cancer så har minst hälften en stor risk. Men som Martin Bergö också säger visar studier att antioxidanter förebygger cancer. Om alla som har risk för cancer undviker antioxidanter så kan man förvänta sig att alltfler drabbas av cancer.
Martin Bergö säger vidare i Sveriges Radio: ”Ålder i sig är ju den allvarligaste riskfaktorn för cancer, så ju äldre man är desto mer ska man överväga att inte fundera på sådana här kosttillskott.”

Men antioxidanter förebygger cancer och det finns gott om studier som visar att antioxidanter även förebygger och skyddar mot en mängd andra kroniska sjukdomar. Alla vill ju bli gamla och antioxidanter skyddar mot de flesta ålderssjukdomar inklusive cancer. Att avråda från antioxidanter till de som är äldre kommer att leda till att fler drabbas av både cancer och en mängd andra sjukdom. Det gynnar varken individen eller samhället. Det gynnar bara läkemedelsindustrin.

Vore intressant med Bergö-studier där istället C-vitamin eller selen används
Vad Bergös studie har visat är att de syntetiska antioxidanterna NAC och Trolox i de doser som han använt påskyndar metastasering vid lungcancer. Det har jag inga invändningar emot. Men sedan utfärdar Martin Bergö en generalrekommendation till hela befolkningen att ingen person med diagnosticerad cancer ska ta tillskott med antioxidanter. Och ingen annan heller eftersom det finns en stor risk att det kan finnas cancerceller fast man ännu inte fått diagnosen, och dessa cancerceller gynnas av antioxidanter.

Det vore intressant om Bergö gjorde studier på cancer där han använder till exempel kurkumin, selen, quercetin och C-vitamin istället för NAC och Trolox. Det skulle sannolikt ge andra effekter. Det finns gott om studier som visar att dessa ämnen har effekt på befintlig cancer.

Sättet på vilket man designar en studie avgör resultatet
Jag påstår inte att dessa ämnen motverkar befintlig cancer via sina antioxidativa effekter. Det sker troligen via andra mekanismer. Problemet uppstår när man klassar C-vitamin, selen och kurkumin som antioxidanter utan att ta hänsyn till alla deras andra effekter. Och enligt det mekanistiska och reduktionistiska synsätt som den moderna medicinska forskningen domineras av idag, så leder Bergös studie, och andra liknande studier, till att dessa ämnen diskvalificeras. Slutsatsen verkar logisk men har ett inbyggt fel i sig. Sättet på vilket man designar en studie avgör resultatet på studien.

Resonemanget blir följande:
Vi har gjort studier på syntetiska antioxidanter och visat att dessa gynnar spridning av befintlig cancer. Vi har även undersökt att detta uppkommer just på grund av dessa ämnens antioxidativa effekter. Vi har därmed visat att alla antioxidanter är skadliga vid cancer eftersom det är just den antioxidativa effekten som skyddar cancercellerna. Vi bortser ifrån om andra ämnen som kallas för antioxidanter även har andra mekanismer som är effektiva vid befintlig cancer.

En förhastad rekommendation utan att först bedöma hälsoeffekterna av det han varnar för
Innan man går ut med en rekommendation mot att använda naturliga ämnen som bland annat har antioxidativa effekter, borde man göra en bedömning av hälsoeffekterna om människor tar tillskott av dessa naturliga ämnen, respektive om de inte gör det. Vilket ger det bästa utfallet? Jag vet inte om Bergö har gjort den kalkylen, men det borde han göra innan han går ut med en generalrekommendation till hela befolkningen.
De negativa konsekvenserna för folkhälsan med en sådan rekommendation går inte ens att överblicka. Jag hoppas att Bergö inser vilket ansvar han påtar sig i och med sin generalrekommendation.

Men Bergö och jag är överens om en sak. Man bör avråda cancerpatienter från att ta NAC och Trolox.

Av Bertil Wosk, grundare av kosttillskottsföretaget Holistic Sverige

Kurera debatt är en debattsida för friskvård och naturlig hälsa.
Här ges möjligheten att ventilera sin åsikt, ge replik eller kort och gott skapa debatt.
Sidans debattartiklar och skribenter är fristående från Kurera och behöver alltså inte vara åsikter Kurera delar.
Vill du skriva ett inlägg på Kurera debatt kontaktar du redaktionen på webbredaktor@kurera.se.

Fakta

På söndag den 8:e november klockan 13.00-16.00 fortsätter debatten IRL.
Platsen är Dahlheimers Hus, Slottsskogsgatan 12 i Göteborg och allmänheten är välkommen.

Deltagare är professor Martin Bergö, cancerforskare Sahlgrenska sjukhuset och professor emeritus Per Arne Öckerman.

Möjlighet finns för åhörare att ställa frågor och komma med inlägg.

Debattens namn: "Kosttillskott med antioxidanter, bra eller dåligt för personer som har eller har haft cancer?"
Arrangör: Stödkompisarna
Pris: 50 kronor

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Mia Clase och Lina Nertby Aurell

Food Pharmacy: ”Bli en näringsjägare”

Intervju

De beskriver sig själva som positiva hypokondriker som försöker klura ut hur man ska äta för att hålla sig frisk. När småbarnsmammorna Mia Clase och Lina Nertby Aurell träffade professor Stig Bengmark förändrades nämligen deras liv på ett ögonblick. Plötsligt kom begreppet näringsjägare till – och de gav sig sjutton på att lära sig allt om tarmen och dess bakterier. Så föddes bloggen Food Pharmacy och så småningom boken med samma namn.

Banan och jordnötssmörgåsar i form av roliga gubbar

Livsmedelsverket gör tre klargöranden om kost

Kost

Med anledning av att det, under ett panelsamtal om mat och hälsa på källkritikens dag den 13 mars (som går att se på nätet), förekom påståenden som var felaktiga eller saknade vetenskaplig grund har Livsmedelsverket i ett pressmeddelande gått ut med några klargöranden gällande kostråd. Klargöranden handlar om jordnötter till spädbarn, kopplingarna mellan god hälsa och stort intag av frukt och grönt samt mellan rött kött och ohälsa.

Nedsläckt jord

Dags att unna klimatet en timme av din tid (well, minst)

Eko/miljö

Earth Hour är världens största miljömanifestation och inträffar årligen. På lördag den 25 mars klockan 20.30-21.30 är det dags. Var med du också. Allt det tar är en timme – men du behöver inte låta dina miljöinsatser stanna där. Här får du veta mer om vad du kan göra för att värna mer om miljön.

En kvinna och en man står med hakan i händerna och funderar

Fem tecken på att du är högkänslig

Mental hälsa

Ungefär 20 procent av jordens befolkning är högkänsliga, det vill säga personer med extra långa känselspröt. Blir du lätt störd av oljud, av andras sinnesstämningar och har ett stort behov att egentid? Då kan du vara en av dem. Här är fem tecken på att du har en så kallad HSP-personlighet – och fem tips på hur du hanterar denna personegenskap.

Kosttillskott på bord och hylla

Försäljningen av kosttillskott och sportnutrition ökar

Hälsa

Den svenska egenvårdsmarknaden fortsätter att växa. Tillväxten är stabil men inte kraftig. I takt med att antalet försäljningskanaler stigit har konkurrensen ökat. Det medför sänkta marginaler för företagen och lindriga prisökningar (i många fall prissänkningar) för konsumenterna. Det visar försäljningsstatistiken för egenvårdsmarknaden som släpps idag. "Sportnutrition växer snabbast och det är här försäljningen via internet verkligen har tagit fart. De svenska företagen står mycket starka trots en växande internationell konkurrens", säger Svensk Egenvårds VD Mats Nilsson till Kurera.

Björkpollen

Mathias blev fri från sin pollenallergi med extrakt från kinesiska örten perilla

Hälsa

I tidiga tonåren drabbades Mathias Hallberg, 40 år från Kolmården, av pollenallergi. Han blev dessutom allergisk mot kvalster. För att kunna gå ut under sommarhalvåret fick han ta anti-histaminpreparat med tråkiga biverkningar. Men för två år sedan slapp Mathias både pollenallergin och de mediciner som gjorde honom trött. "Jag började med ett kosttillskott mot hösnuva och det gjorde mig helt fri mina allergier. Det har inte heller några biverkningar så är jag inte längre trött och orkeslös under sommaren", säger Mathias.

Vatten rinner ur kranar

7 saker som visar hur tillgång till rent vatten kan förändra ALLT

Eko/miljö

Idag uppmärksammas Världsvattendagen världen över. Målet med dagen är att sprida information kring vattenfrågor och väcka engagemang för vattenrelaterade problem. Kurera uppmärksammar dagen genom att berätta om några anledningar till varför vi är beroende av rent vatten. Vi tipsar också om sätt du själv kan bidra genom att minska din egen vattenkonsumtion.

Kålwrap med krämig saffran- och broccoli hirsotto

Kålwrap med krämig saffran- och broccoli hirsotto

Mat

Att använda kålblad som wrap eller tallrik är både gott och smidigt eftersom det blir mycket mindre disk. Här är ett recept på en kålwrap med en krämig saffrans-hirsotto med broccoli, långa gurkskivor och mynta - serverad med avokado och en snabb version av chutney på nektarin och persika. Lägg gärna till alfalfa-groddar och du har en utsökt vegansk rawfood måltid.

Champinjoner

Champinjoner kan orsaka cancer

Hälsa

Champinjoner är vanliga i till exempel salladsbuffér och på pizza – eller bara smörstekta med salt och vitlök. Men – vad få känner till är att de kan orsaka cancer. Och värst är äta dem råa. "Vårt råd är att inte äta mer än hundra gram i månaden", säger Veronica Öhrvik på Livsmedelsverket, till Aftonbladet.

Händer fångar solen

Våren är officiellt här – men än behöver du D-vitamin!

Allmänt

Våren börjar officiellt den 20 mars för oss på norra halvklotet – det vill säga i och med vårdagjämningen idag. Faktum är att mars även utgör den första månaden då det går att få vitamin D från solexponering – dock i alldeles för låga nivåer för att det skulle vara tillräckligt. Så än gör du rätt i att äta tillskott. Här får du veta mer.

Johannesört i solnedgång

Tack vare johannesört kunde Cristina sluta med SSRI-medicinen

Mental hälsa

En livskris för tio år sedan gjorde att Cristina Styrén hamnade i en djup depression. Hon fick antidepressiv medicin och insomningstabletter. När livet började reda upp sig igen så ville hon inte längre ta den syntetiska medicinen. Men Cristina var rädd för att minska dosen. Hon ville inte börja må dåligt igen. Då blev johannesört räddningen. "Tack vare johannesört kunde jag fasa ut all medicin – och samtidigt må bra", säger Cristina.

färgglada piller på bord

Regeringen tar nya tag i arbetet mot antibiotikaresistens

Hälsa

Regeringen vill visa att de tar hotet om antibiotikaresistens på allvar och har gett Folkhälsomyndigheten och Statens jordbruksverk i uppdrag att gemensamt ansvara för en nationell samverkansfunktion för arbetet mot antibiotikaresistens. Dessutom ska en handlingsplan gällande antibiotikaresistens tas fram. "Antibiotikaresistens är ett stort hot mot människors hälsa - och mot sjukvården. Nu tar vi nya steg i arbetet för att lösa problemet", skriver folkhälsominister Gabriel Wikström på Twitter.

Tonårskillarna som vill minska gifterna i babykläder!

Eko/miljö

Intresset för ekologiska material och textilier håller på att bli riktigt stort och konsumenterna blir alltmer medvetna om hur kemikalier och gifter påverkar både människan och miljön. När fyra tonårskillar fick till uppgift att starta ett UF-företag under sitt sista år på gymnasiet blev det till ett företag som säljer ekologiska babykläder.

Småleende avslappnad blond kvinna i sängen med en tekopp

L-teanin – aminosyran som förbättrar sömnkvaliteten helt naturligt

Naturlig hälsa

Avslappning och inre ro behövs för en god nattsömn. Men – ibland är det lättare sagt än gjort. Som tur är har naturen några knep. Ett av dem är aminosyran l-teanin som finns i grönt te och som har en avslappnade, lätt ångesthämmande effekt utan att ge några biverkningar. Aminosyran har i flera studier visat sig ge en förbättrad sömnkvalitet, bland annat hos kvinnor efter klimakteriet och hos pojkar med ADHD, där föräldrarna även uppgav en förbättring av humöret dagtid, med mindre ilska och färre utbrott.

kvinna ser ut genom fönster

Stress kan göra dig deppig

Allmänt

Kortisol bryter ner kroppen på många sätt. Visste du att långvarig stress kan vara en bidragande orsak till att du hamnar i nedstämdhet eller till och med depression? Nu har du ytterligare en anledning att tagga ner - så vad väntar du på. Just do it!

animerad bild mag- och tarmsystem och bakterier

17 fakta och forskning om goda bakterier

Allmänt

Hela 75 procent av vårt immunförsvar styrs från vår mage och tarm och har vi dålig balans där påverkar det hela vår kropp. Här får du veta fler fakta om hur vi genom att tillföra vår kropp goda bakterier kan gynna vår hälsa.

Pumpasoppa med sting

Pumpasoppa med sting

Mat

En pumpasoppa med sting, toppad med vitlöksfräst svamp och pumpakärnor. Psst. Pumpa är i säsong den här årstiden och gör sig bra i soppa.