Annons
Annons

Bristfällig honungskontroll från Livsmedelsverket?

Det är bara äkta honung i honungsburkarna konstaterade Livsmedelsverket i veckan. Men många sockerlösningar går inte att upptäcka med testmetoden som använts, hävdar nu Testfakta som tidigare avslöjat att två av sju fabrikat av flytande honung var utspädda med socker.

Redaktionen

12 december, 2014
Bristfällig honungskontroll från Livsmedelsverket?
Dela inlägget

Det är bara äkta honung i honungsburkarna konstaterade Livsmedelsverket i veckan. Men många sockerlösningar går inte att upptäcka med testmetoden som använts, hävdar nu Testfakta som tidigare avslöjat att två av sju fabrikat av flytande honung var utspädda med socker.

I veckan skickade Livsmedelsverket ut pressmeddelandet ”Bara äkta honung i Livsmedelsverkets stickprov”, efter att själva ha testat femton olika sorters honung. I pressmeddelandet konstaterar myndigheten att ”ingen hade försökt späda ut den äkta honungen med billigare sockerlösningar”.

Metoden hittar inte alla sockerarter, menar Testfakta
Nyheten fick stor spridning i olika medier, skriver Testfakta,och menar att problemet är att den metod som använts vid analysen inte hittar alla typer av sockerarter. De ifrågasätter därmed hur myndigheten kan vara så säker på att inget fusk begåtts.

Livsmedelsverket: ”Olycklig formulering”
Mari Ivemyr vid Livsmedelsverkets kontrollavdelning är den som ansvarat för honungstestet.
– Jag håller med om att formuleringen är olycklig. Det borde nog egentligen stå att undersökningen inte kunde påvisa något tillsatt socker utifrån de ackrediterade testmetoder som vi valde att använda, säger hon till Testfakta.

Ett känsligare test
Livsmedelsverkets honungsundersökning kan ses som en uppföljning av tidningens egna test som publicerades i våras, menar Testfakta. Deras test vilket publicerade i våras visade att två av sju undersöka fabrikat av flytande honung var utspädda med socker. Bland annat honungen från Coop och Eldorado.
Den testmetod som användes då var betydligt känsligare och bättre förmöget att hitta fler olika sockerarter än den Livsmedelsverket använt sig av, menar tidningen. Metoden är framtagen av franska laboratoriet Eurofins och, enligt dem, förväntas den bli ackrediterad i februari nästa år. Då kommer den att kunna användas av kontrollmyndigheter som Livsmedelsverket.
Något Livsmedelsverket inte velat vänta på.

”Vill man fuska finns alltid vägar”
– Vi bedömde att vi ville göra en kartläggning så snabbt som möjligt eftersom det pågick en diskussion i branschen efter Testfaktas test, säger Mari Ivemyr.
– Tyvärr är det ju så att vill man verkligen fuska så finns det alltid vägar. Det är precis som med dopning där utmaningen är att ligga steget före, säger hon, till tidningen som svar på frågan om varför myndigheten förlitat sig på en metod man vet är bristfällig.

Av Isabelle Hedander

Annons
Annons