Annons
Annons

Byt ut maten som gör dig deppig – mot maten som gör dig glad

Inflammationsdrivande mat gör dig sjuk och deppig och inflammationshämmande kost gör dig frisk och glad. Det visar en ny studie från Harvard.

Redaktionen

22 september, 2014
Byt ut maten som gör dig deppig – mot maten som gör dig glad
Dela inlägget

Inflammationsdrivande mat gör dig sjuk och deppig och inflammationshämmande kost gör dig frisk och glad. Det visar en ny studie från Harvard.

Rött kött, socker och vitt mjöl kan orsaka hjärtkärlsjukdomar, diabetes och cancer. Men inflammationsdrivande mat gör oss inte bara sjuka utan ökar även risken för att bli deprimerade, visar en ny studie.
Här är livsmedlen du ska undvika – och maten som gör dig glad.

Vitt mjöl kan skapa kroniska inflammationer
Inflammationer är en viktig del av kroppens naturliga immunförsvar. Det är med hjälp av inflammationer vi skyddas mot bakterier, virus och skadliga partiklar men med mycket rött kött, socker, vitt mjöl och processad mat blir immunförsvaret ”överstimulerat”, vilket på sikt kan orsaka kroniska inflammationer vilket skadar blodkärlen.
Forskare har på senare år sett ett tydligt samband mellan dessa inflammationer och de vanliga sjukdomarna demens, hjärtkärlsjukdomar, diabetes och cancer, skriver Expressen.

Omfattande studie med nästan 45 000 kvinnor
Enligt en ny omfattande studie från Harvard kan inflammationsdrivande mat göra oss deprimerade. Studien, där man sedan 1996 har följt 43 685 amerikanska kvinnor i åldern 50–77 år, visar att risken för depression och annan psykisk ohälsa ökar vid intag av denna kost. Ingen av kvinnorna i studien hade tidigare haft diagnosen depression eller behandlats för depression när studien startade – men under studiens gång fick 2 594 kvinnor diagnosen.

Matvanor avgörande
Kvinnornas matvanor undersöktes vid sex tillfällen samtidigt som man tog blodprov för att spåra kronisk inflammation. Resultatet visade att kvinnorna som åt en kost med mycket vitt mjöl, socker, rött kött och margarin samt drack sockrade drycker löpte 29-41 procent större risk att drabbas av depression än de som åt en sundare kost.

Medelhavskost gör oss gladare
Det fanns ingen klar koppling mellan kroppsvikt och depression. En normalviktig löper lika stor risk att påverkas negativt av maten, enligt studien.
Klassisk medelhavskost – som domineras av kallpressad olivolja, grönsaker, baljväxter, örter, kryddor och frukt samt måttliga mängder fisk – minskar däremot inflammationsprocesserna i kroppen. Den maten gör oss alltså gladare.
Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi i Lund, har läst Harvard-forskarnas artikel, som publicerades i tidskriften ”Brain, behaviour and immunity”.
– Studien är stor och mycket intressant. Den visar framför allt hur viktigt det är att vi börjar äta mer från växtriket, främst grönsaker. En kost som vi är skapta för, som vi utvecklats av och mått bra av både fysiskt och psykiskt, säger hon till Expressen.
– Samtidigt behöver vi minska på mängden rött kött, mjölmat, socker, färdigmat och snabbmat och livsmedel med högt GI.

Antioxidanter troligen viktiga
Att den grönare, mer fiberrika och ursprungliga medelhavskosten påverkar vår psykiska hälsa positivt tror Charlotte Erlanson-Albertsson har att göra med två saker: Att vi får i oss massor av antioxidanter som är hälsofrämjande för kroppens olika system och stärker oss mot sjukdomar. Och att en ”grön” kost tar tid att spjälkas vilket innebär att tarmhormoner som stimulerar humöret – så kallade ”lyckohormoner” – frigörs. Mikrofaunan i tjocktarmen gynnas vilket också gör att vi känner oss mer tillfreds.
– Tarmarna trivs när de får jobba. En vit kost med mycket socker och vitt mjöl absorberas i övre tarmen och magen blir ”arbetslös”. Vi blir låga, trötta, energilösa – och riskerar att bli sjuka på sikt, förklarar hon.

Glad av grön kost
Den grönare, mer fiberrika och ursprungliga medelhavskosten tar tid att spjälkas vilket innebär att tarmhormoner som stimulerar humöret – så kallade ”lyckohormoner” – frigörs.

Deppig av vit kost
Socker och vitt mjöl absorberas i övre tarmen och magen blir ”arbetslös”. Vi blir låga, trötta, energilösa. Kvinnor som äter en vit kost löper 29-41 procent större risk att drabbas av depression jämfört med de som äter en sundare kost, visar ny omfattande Harvard-studie.

Av Isabelle Hedander

Annons
Fakta

Fakta

Byt ut kost som är inflammationsdrivande, som till exempel:
1. Socker, läsk och sötsaker.
2. Vitt mjöl som finns i vitt bröd, vit pasta, vitt ris, bakverk.
3. Rött kött. Byt oftare ut mot grönsaker, baljväxter, rotfrukter och fisk.
4. Snabbmat, färdigmat, pulverprodukter. Har ofta högt GI (höjer blodsockret snabbt) och innehåller tillsatser.
5. Margarin. En ”nyckelprodukt” som bidrar till att utveckla inflammationer, enligt den nya studien.

Satsa på kost som är inflammationshämmande, till exempel…
1. Gröna bladgrönsaker som broccoli, spenat, grönkål med mera. Extremt rika på antioxidanter och andra ämnen som främjar kroppens friska processer.
2. Övriga grönsaker, baljväxter, örter, rotfrukter, frukter, bär och nötter.
Ju starkare färger desto mer antioxidanter som rustar oss mot stress och sjukdomar. Blåbär, björnbär, jordgubbar och rödbetor är till exempel tydligt inflammationslindrande. Även nötter är bra; de fleromättade fettsyrorna skyddar mot inflammation.
3. Olivolja. Innehåller växtkemikalier med antiinflammatorisk verkan. Rik på enkelomättade fetter som sänker nivån av blodfetter och motverkar åderförkalkning.
4. Kryddor. Ingefära, vitlök, gurkmeja, curry, chili och kanel är exempel på kryddor som anses mota bort inflammationer.
5. Kaffe, vin och kakao.
• Kaffe: Växtkemikalier har antiinflammatorisk verkan. Innehåller också flavonoider som skyddar mot cancer.
• Vin, helst rött: Alkoholen samt växtkemikalier i druvskalen anses motverka inflammationer – förutsatt att man dricker i små mängder.
• Mörk choklad (med kakaohalt på minst 70 procent). Antioxidanterna i kakaon stärker oss mot inflammationer och motverkar åderförkalkning.

Källor: Studien ”Inflammatory dietary pattern and risk of depression among women” och boken ”Maten som stärker vår hälsa” av Charlotte Erlanson-Albertsson.

Annons
Annons