Surf the healthy way've

Saffranskaka – utan gluten och vitt socker!

Adventstider innebär fikastunder och tända ljus. Det innebär saffran och söta bakverk. Idag testade jag ett recept på en glutenfri och ”sockerfri” saffranskaka som jag sett exempel på i mitt instagramflöde @familygod.se. Jag gjorde den på kokosgrädde då det var det jag hade hemma i skåpet. Den blev riktigt saftig och god. Passade dessutom perfekt till en kopp te framför handbollen på TV nu ikväll!!

Här är receptet:

6 dadlar
1 dl kokosgrädde (funkar säkert bra med vanlig kokosmjölk också)
1/2 msk flytande honung
2 ägg
2 dl mandelmjöl
1-2 msk kokosmjöl
1 msk pofiber
1 pkt saffran
1 tsk bakpulver
kokosolja till formen
kokosflingor till dekoration

Hacka dadlar och blanda med kokosgrädden i en kastrull. Värm på medelhög värme och mosa dadlarna så fint det går. Tillsätt honungen och rör ner saffran när du tar av kastrullen från värmen. Blanda alla torra ingredienser. Vispa upp äggen och blanda sen med de torra ingredienserna. Sist rör du i dadel/saffransblandningen. Smörj en mindre form med kokosolja och bred ut smeten. Jag toppade med lite kokosflingor. Grädda på 150 grader i ca 30 minuter.

 

 


Kesobröd i korg

Proteinrikt kesobröd

Höstkvällar och mörkret kommer krypande allt tidigare.. jag tycker att det är rätt mysigt på ett sätt. Alla årstider har sin tjusningen. Jag gillar hösten för många saker, bland annat för de vackra färgerna, den klara kyligare luften och för att man kan krypa upp i soffan med tända ljus och en kopp te.

Det sistnämnda gjorde jag igår kväll efter att ha kommit hem och insett att jag inte alls var sugen på att laga middag. Istället slängde jag snabbt ihop en degig smet till ett kesobröd som blev perfekt till min kopp med te. Med lite avokado, rökt kalkon och ruccola på så mättade det väldigt bra eftersom det är ett proteinrikt bröd med massa bra frön.

Nu förespråkar jag inte att man hoppar över sin middag men ni vet hur det är ibland… När dessa stunder dyker upp kan det vara bra att ha detta recept i ”bak”-huvudet 🙂

* 500g keso
* 4 ägg
* 1 dl linfrö
* 1 dl solroskärnor
* 1 dl pumpafrön
* 1 dl sesamfrön
* 1 msk fiberhusk
* 2 tsk bakpulver
* 1 tsk salt

Vispa upp äggen, rör ner keson. Blanda alla torra ingredienser och rör sen i keso/äggsmeten. Blanda ordentligt. Bred ut smeten i en långpanna på ett bakplåtspapper, ca 1 cm tjockt. Grädda i ca 18 min på 225 grader.

 


Recept – Rawfoodbollar med saffran!

Här kommer ett litet baktips i advents- och luciatider!
Perfekt att ha med sig som en liten trevlig present till lussefikat eller adventsglöggen. Eller varför inte överraska vännerna/kollegorna med något annat ”saffransgott” än lussebullar på lucia?
De är enkla att fixa ihop och mycket goda. Dessutom innehåller de varken gluten, laktos eller raffinerat socker, så perfekt för den som vill undvika detta.

  • 3 dl chasewnötter – mixas till mjöl
  • 1-2 påsar saffran (beror på hur mycket du gillar saffran..)
  • 10 färska dadlar
  • 1-2msk kokosolja
  • 1 msk rivet apelsinskal
  • 1 krm vaniljpulver
  • 1 krm salt

Blanda saffran, vaniljpulver och salt i ”chashewnötsmjölet”. Mixa/mosa i dadlar och tillsätt övriga ingredienser. Rulla små bollar i kokosflingor och förvara i kyl eller frys innan servering.

De passar farligt fint till en kopp te hemma i soffan också…
IMG_0716

Fredagsfika – rawfoodbollar & mandelmjölk!

Fredag idag och du kanske funderar på om det är värt att äta något gott till kaffet i eftermiddag eller i helgen… Det kan ju diskuteras i all oändlighet men jag tycker självklart att det är okej att äta lite godsaker ibland. Dock undviker jag i största möjliga mån det vita sockret som bevisligen inte är bra för våra kroppar. Läs t.ex en tidigare artikel på Kurera av Ann Fernholm.

Jag sötar ofta med banan, dadlar och annan torkad frukt när jag bakar eller gör smoothies och det blir minst lika sött och gott. Mer naturligt gott utan konstigheter!

Igår kväll gjorde jag egen mandelmjölk med ett par dadlar då jag ville ha den lite sötare denna gång. Allt du behöver är en bra mixer och en nötpåse att sila mjölken genom. Receptet är enkelt;

  • 1 dl mandlar (blötlägg i minst 5h timmar innan)
  • 5 dl vatten
  • 2 dadlar (kan uteslutas om man vill ha en mindre söt variant)

Mixa mandlar, vatten och dadlar till allt är finfördelat. Sila vätskan genom nötpåsen och du har din mandelmjölk klar.

Massan som blir över från mandlarna passar sen perfekt att använda till rawfoodbollar.. Slängde ihop en variant utan att tänka så mycket på måtten igår men på ett ungefär så här;

  • Finkrossen/massan från mandelmjölken ovan. (1 dl mandel)
  • 1,5 dl blandade nötter
  • 10 soltorkade aprikoser
  • 7-8 dadlar
  • 2-3 msk kokosflingor
  • 2-3 msk kakao
  • 1 msk kokosolja
  • 2 msk kaffe

Mixa ihop alla ingredienser i din mixer och rulla sen bollarna i kokosflingor eller nötkross. Ett bra alternativ till de vanliga chokladbollarna så nu behöver du inte fundera lika mycket på om du ska ha något gott till fredagsfikat..
Visst innehåller även dessa mycket energi men även en massa nyttigheter 🙂
IMG_2521

Happy friday!!

 


Gör egna Energibars!

Energibars.. marknaden har fullkomligt exploderat med olika alternativ på dessa och de marknadsförs ofta som ”nyttiga”.. och ja det beror ju lite på.. Vissa är okej ”nyttiga”, andra innehåller mer kalorier än en Snickers, om man nu ska hålla koll på kalorierna.. Vissa är goda (typ som Snickers ;-)), andra mindre.. Men hur som helst – tanken är att de ska ge dig energi och då vill i alla fall jag fylla på med bra energi utan konstigheter. Så lika bra att göra dem själv 🙂

Har testat att göra lite olika varianter på energibars eller energibollar och igår blev det en ny som jag gillar. Inspirerades av ett recept i senaste Runner’s men som vanligt kan jag inte riktigt följa ett recept… Så här gjorde jag:

  • 1,5 dl cashewnötter
  • 2 dl torkade aprikoser
  • 6 dadlar
  • 3 msk kokosflingor
  • 1 dl havregryn
  • 1 msk linfrön
  • 2 msk kokosolja
  • lite honung (smaka av så det inte blir för sött.. dadlarna gör sitt..)

Mixa nötterna lite grovt i mixern, tillsätt den torkade frukten samt kokosoljan och mixa till allt är finfördelat. Häll i övriga ingredienser och kör allt till en bra blandning. Pressa ut massan i en form klädd med plastfolie och täck över med mer folie innan du ställer den i frysen ca en timme. Skär sen i bitar och förvara i kyl eller frys.

Jag hoppas att dessa ger både mig och systeryster massa spring i benen idag när vi springer Tjejmilen!

IMG_2779

 


Löpning i magiskt vinterlandskap och recept på mumsiga bananbröd

Kan knappt beskriva det vinterlandskap som vi har utanför vårt hus i Dalarna just nu.

Fantastiskt. Underbart. Vackert. Naturen. Vinter. Kyla. Frost. Snö. Sol.

Dimma över Siljan.

image

Svårt att beskriva i bilder… Men lyckades fånga några på löprundan tidigare idag. Det är riktigt kyligt men det funkar att springa om man tar det lugnt och inte springer alltför länge..

Älskar dessa lediga dagar och att bara få ta dagen som den kommer. Imorse blev det långfrukost med nybakat bananfrukostbröd. Mixade ihop lite av det som fanns i skåpen häruppe så det blev en variant av scones utan bakpulver…

  • 2 små mogna bananer
  • 2 dl mandelmjöl
  • 2 ägg
  • 3 msk krossat linfrö
  • 2 msk solrosfrön
  • 0,75 dl havregryn

blanda ihop allt och gör två kakor av smeten som du gräddar på 225 grader i ca 10 min.

image

Enkla, snabba och goda frukostbröd!

 

 


Gillar du mjuk pepparkaka? Då måste du testa det här receptet!

Mjuk pepparkaka..
Visst smakar det jul i munnen bara man läser det. Testade att baka den ”paleostyle” i helgen och bjöd på som efterrätt efter en tredje adventsmiddag. Receptet hittade jag i Paleoskafferiet som jag ofta inspireras av. Den är självklart god som den är men eftersom jag kom på att jag skulle ha den som en efterrätt så ville jag ha något till… Lingon.. Grädde… Kanske en mix? Nu fanns det inte lingon på min ICA och det kanske var tur för det fick mig att använda det som fanns hemma 🙂

Turkisk yoghurt, philiadelphiaost och lite rårörda lingon. Blanda ihop till en creme och smeta på skivorna!! Väldigt gott…

FullSizeRender

…farligt gott. Så gott att resterna försvann snabbt idag efter min BodyPump klass på gymmet. Jag inser att jag måste baka en till innan jul.. och mixa ihop ny ”philadelphiayoghurtlingonklet” 🙂


Soffhäng med saffransbiscottis och te!!

Idag orkade jag inte ta mig ut och köra min planerade träning.. Trött, sliten och kanske lite för mycket stress senaste tiden. Kroppen säger ifrån och numera försöker jag lyssna på den. Ta en vilodag när det behövs, den här gången blev det två på raken.. det gör inget för jag känner att jag behöver det. Har gått med nackont lite för länge nu, en nackspärr som inte ger sig helt.

För mig är träning något som tillhör vardagen och jag mår bra av att träna i stort sett varje dag. Det behöver absolut inte vara stenhårt men helst vill jag röra mig på något sätt varje dag. Då gäller det att kunna acceptera att man inte gör det en, två eller kanske tre dagar ibland. Kanske en hel vecka. Det har varit svårt för mig att hantera detta tidigare men nu vet jag bättre. Och jag vet också att det inte är någon som helst mening att träna när man sovit dåligt, har stresspåslag i kroppen och känner sig sliten. I alla fall inte träning på en ansträngd nivå, då bryter det ner mer än det ger. Så ikväll har jag legat i soffan och ätit saffransbiscottis (som jag bakade häromdagen) och druckit te. Fantastiskt skönt och gott 🙂

Imorgon är jag redo igen, det känner jag i kroppen! Och tur är väl det eftersom jag tidigare i veckan anmälde mig till mitt andra Stockholm Marathon.. 😉 Jag som aldrig skulle springa en mara…

Här är receptet på mina saffransbiscottis som jag mixat ihop med inspiration från lite olika recept på nätet.

1dl smält kokosolja

2 påsar saffran

2 ägg

3 dl hasselnötsmjöl

2 dl mandelmjöl

1 dl mandel (jag hackade dem väldigt grovt)

1 dl kokossocker

1 tsk bakpulver

lite vaniljpulver

Forma till längder och grädda i mitten av ugnen på 175 grader ca 25 min. Ta ut och skär upp längderna i små biscottis. Sänk sedan till 125 grader och grädda ytterligare 10 min. Stäng av ugnen och låt skorporna vara kvar i ugnen tills den svalnat.

IMG_1433

Lägg i en snygg glasburk så har du en bra ”gåbort” present så här i glöggtider!!

 


Julmiddag i Oslo och kvällsbak!

En helg går fort.. för fort är det nog många av oss som tycker. Därför känns det bra när man lyckats utnyttja den till max.. och det är precis min känsla efter denna helg. Jag har hunnit med ett besök av pappa, syster och hennes småtjejer i fredags. En flygtur till Oslo för julmiddag med kite-tjejerna igår och idag när jag kom hem blev det en löprunda och ett lussebullsbak. Påfylld med energi från familj, härliga vänner, friskluft och lite träning. Jag är redo för ny vecka!!

Oslo.. strålande sol, blå himmel och ett lätt snötäckt landskap mötte mig när jag landade på Gardemoen igår. Fick en väldig längtan till skidåkning och riktig vinter. Hoppas verkligen den kommer snart!! Jag älskar vinter och snö och allt kul man kan göra när det är vitt på marken. Nu var det inte så mycket tid för skidor denna gång men det blev en liten ”topptur” till fots. Upp på höjderna för att se Oslo lite från ovan. Det var en vacker eftermiddagsvy vi fick..

bild

Inte lika härligt väder när jag landade hemma i Stockholm idag men trotsade både mörker, väder och en viss trötthet.. när jag snörade på mig löparskorna och tog mig runt Kungsholmen tidigare ikväll. Målbilden fick bli mina nybakta lussebullar och en mysig kvällsfika så här på 2:a advent. Testade att göra Lusskatter Paleostyle och följde detta recept som finns på Paleoskafferiet, där jag för övrigt hittar mycket inspiration till både matlagning och bak. Jag gillar saffran så därför hade jag självklart i julens bästa krydda i degen och de blev riktigt goda 🙂

IMG_1401

 

Massa tända ljus, lussebullar och tomtar.. julstämningen börjar krypa närmre..  bara ett par veckor kvar 🙂