Surf the healthy way've

Snabba tidiga frukostar!

När man jobbar med träning blir det ofta tidiga morgnar. Att ha kund klockan 7.00 är för mig mer vana än undantag och att gå upp 5.30 funkar helt okej när man är en morgonmänniska.. MEN det underlättar såklart ändå om morgonrutinerna går hyfsat fort innan man ska ge sig iväg.. så att man får så mycket välbehövlig sömn som möjligt.

Att hoppa över frukosten finns inte i min värld och det är nog mina kunder rätt tacksamma för att jag inte gör.. Frukost är det bästa jag vet och jag är ALLTID hungrig på morgonen oavsett om jag så skulle gå upp 03.00.

Tänkte att jag skulle ge er några av mina tips för en snabb men fortfarande god frukost som ger dig bra energi.

Nummer ett är helt klart att förbereda den kvällen innan!! Smoothies, overnight oats, chiapudding, egen frukt eller nötyoghurt, kall nötgröt. Det finns massor du enkelt kan röra ihop kvällen innan och som sen står och ”gottar” till sig i kylen över natten.

* Se till att alltid ha en bra bas hemma i kylen i form av mjölk (gärna vegetabilisk som havre, nötmjölk, kokosmjölk), naturell yoghurt eller soygurt.

* I skafferiet bunkrar du upp med havregryn, boveteflingor, quinoflingor, naturella nötter, chiafrön, linfrö, solroskärnor, pumpafrö, sesamfrö, kokos, hampafrön, kanel och vaniljpulver.

* Frysen laddar du med bär och frukt som du kan röra/mixa i eller ha till serveringen.

* Gör din frukost i en trevlig burk så har du ju ett trevligt ”upplägg”utan att göra något.

* Innan servering toppar du med t.ex lite färsk frukt, kanel, jordnötssmör/mandelsmör, frön, kokosflingor eller annat du gillar. Har du inte tid så ät den som den är, den är ju ändå fylld med massa bra grejer!!

Vill du testa en ”over-night-oats” (kall gröt) så brukar jag göra grunden så här;
Rör ihop en dryg deciliter av din vätska/yoghurt med ca 1 dl havregryn, ett par matskedar av de frön du önskar och blanda i frysta bär eller mosad banan för lite mer sötma. Blanda eventuellt i lite hackade naturella nötter. Tänk på att om du använder en mer flytande vätska är det bra med en större del chiafrön i. Låt stå i kylen över natten. Hur enkelt som helst.

Här kommer också receptet på den overnight oats jag åt imorse och som är på bilden. Testade för första gången att göra den på keso och gillar du keso rekommenderar jag den starkt.

  • Ca 1dl keso
  • 0,5 dl havremjölk
  • en liten mosad banan
  • 2-3 msk havregryn
  • 1 msk solroskärnor
  • 0,5 msk linfrö
  • lite frysta hallon

För mer frukostinspo se mina tidigare inlägg med recept på:

Kall Blåbärsgröt
Chiapudding på kokosmjölk
Nötgröt
Krämig Grön Smoothie


Kall blåbärsgröt – en bra sommargröt!!

Jag älskar gröt. Under vinterhalvåret gör jag en massa varianter och kryper upp i soffan med min grötskål för en riktig långfrukost på helgen. På sommaren blir det sällan något varmt till frukost man är ju mest sugen på kalla smoothies och yoghurt med färska bär. MEN jag har hittat en ny favorit av ”overnightoats” som blir som en kall gröt och den är perfekt även för sommarfrukosten. Speciellt när man fått en skön löprunda i benen först.

Här kommer receptet. Servera den gärna med lite nyplockade blåbär, hallon eller andra bär du kommer åt…

1/2 mosad banan
drygt 1dl havremjölk
1/2 dl havregryn
1/2 dl blandade frön (solros, pumpa, sesam, chia)
1 msk kokosflingor

Låt allt stå i en burk med lock i kylen över natten. Toppa med bär och kanel innan servering. Njut av en härlig och snabbfixad semesterfrukost!!

image


Mer tips till julfrukosten – enkla bröd med fikon & aprikos!

Nu väntar lite lediga dagar för de flesta och förhoppningsvis ett något lugnare tempo. Kanske har du tid att njuta av lite längre frukostar tillsammans med familj eller vänner och varför då inte passa på att baka lite eget bröd..

Jag gör det ganska ofta på helgerna och det behöver inte alls ta speciellt lång tid. Speciellt eftersom jag ofta bakar utan vetemjöl och jäst vilket innebär att man ”slipper” lång väntan när brödet jäser.

Passar på att tipsa om dessa små frukostbröd som passar perfekt i juletider med sin smak av brödkryddor, fikon och aprikoser. Ett bröd som går fort att fixa ihop och det blir lite sådär ”hård/mjukt” men de är väldigt goda med smör och ost oavsett om de är varma eller har svalnat lite.

image

Receptet är från Paleoskafferiet och för en gång skull följer jag det till punkt och pricka ?

Kanske något att testa för morgondagens julaftonsfrukost?


Saffransgranola – recept till julfrukosten!!

Denna helg har det bland annat blivit lite bak och fix i köket. Har under den senaste veckan sett lite olika bilder på saffransgranola i sociala medier och i tidningar och eftersom burken med granola skulle fyllas på så var det passande att testa något nytt. Det blev en variant där jag (som ofta) inspirerats från olika håll och där jag anpassat receptet till det jag hade hemma (och det jag gillar).

Resultatet? God, färgglad och hur snygg som helst som topping på en blåbärssmoothie.. (hann tyvärr inte ta bild på den kombon idag..)

  • 3 dl havregryn (glutenfria)
  • 100 g sötmandel (hacka grovt)
  • 1 dl solrosfrön
  • 1 dl pumpafrön
  • 1/2 dl sesamfrön
  • 1/2 dl linfrö
  •  1/2 dl kokosflingor
  • saften från en pressad apelsin
  • ca 1 dl vatten
  • 1-2 msk kokosolja
  • 0,5 g saffran
  • ev lite kanel
  • 1-2 msk honung
  • 4 st fikon (inget måste)
  • 1 dl tranbär

Blanda alla torra ingredienser först. Gör sedan en blandning av vatten, smält kokosolja och apelsinsaften tillsammans med honung, saffran och kanel. Häll över det torra och rör om så att allt blir ”blött”. Lägg på ett bakplåtspapper i en långpanna och sätt in i ugnen på ca 175 grader. Rosta i ca 20 minuter men rör om i långpannan då och då så att det inte bränns. Hacka till sist fikon och blanda ner dessa tillsammans med tranbär när granolan är klar och har svalnat.

IMG_0833


Två enkla frukostar (mellanmål) med svenska äpplen!!

Äpple, det är nog en av de frukter jag faktiskt gillar allra mest..
Nu älskar jag nästan all frukt och det är svårt att utse en riktig favorit men ett äpple är så enkelt att ha med sig i väskan. Att skiva på gröten. Att smeta jordnöt/mandelsmör på. Att hacka ner i salladen. Att ha i paj eller kaka med massa kanel.. En frukt som är sådär lagom söt och syrlig på samma gång och som det är lite tuggmotstånd i. Sitter faktiskt och smaskar på ett just nu, ett svenskt, för de är såklart allra godast.

IMG_0219

Och speciellt om det plockats direkt från trädet.. Just detta är köpt i affären men jag hade lite ”hemplockade” äpplen från syrrans trädgård kvar i helgen som var. Fick en påse för ett par veckor sen och nu hängde de lite på sista versen.. Tänkte att jag skulle sätta igång och baka äppelpaj men så kom jag att jag sett ett väldigt enkelt recept på äppelkräm i mina flöden på sociala medier. De var egentligen mer passande eftersom äppelkrämen passar perfekt som ett bra mellanmål eller till frukost.

Receptet är hur enkelt som helst och är från Paleoskafferiet som så mycket annat jag lagar.. 🙂

  • 4 äpplen
  • 5 dl kokosmjölk
  • kanel efter smak

Skala äpplena och skär i småbitar. Låt koka i kokosmjölk och kanel på svag värme i ca 45min. Du kan sen välja att mixa krämen med stavmixer alternativt låta den vara som den är vilket jag gjorde. Blir ca 2-3 portioner.

Toppade min frukostkräm med lite hackad mandel och kokosflarn..

IMG_0204

Gjorde även en grötfrukost med mina äpplen i helgen och den gjorde jag så här:

  • 1/2 dl vardera av fiberhavregryn & boveteflingor
  • 2 dl vatten (drygt.. behövs ofta lite mer..)
  • 1 msk linfrö
  • 1 finhackat eller rivet äpple
  • 1 msk jordnötssmör

Kokas ihop under omrörning och serveras med valfri topping och mjölk!!

IMG_0166

Så ut och palla lite äpplen nu och använd dem till frukost, lunch, mellis och middag… 😉

 


Nya rutiner & Chiapudding på kokosmjölk

Alltså.. jag har varit riktigt urusel på bloggen i sommar, jag vet!!

Men nu är det nystart som gäller. Nystart på många sätt för min del eftersom min vardag ser lite annorlunda ut med tjänstledighet från ordinarie jobb för studier inom hälsa. Jag ska bli klok på hur man räknar på hälsofrämjande insatser ur ett ekonomiskt perspektiv och utöver det är tanken att arbeta med träningen som PT & löpcoach samt förhoppningsvis med några föreläsningsuppdrag.

En spännande och rolig förändring som jag försöker vänja mig vid och skapa rutiner för just nu. Rutiner och disciplin är något som jag inser är ännu viktigare nu, för att inte bli för splittrad och riskera att inte få något gjort de stunder man inte är bokad med kunder.

En rutin är såkbart att se till att man kommer upp på morgonen och ni som känner mig vet ju att det inte är speciellt svårt för mig.. Älskar att vakna tidigt och att vissa dagar hinna med den egna träningen före frukost. Andra dagar bara njuta av att man har tid att äta frukost i lugn och ro och dricka sitt kaffe i soffan framför Nyhetsmorgon. Imorse blev det det senare alternativet och jag hade förberett en chiapudding som fått stå i kylen över natten så frukostfixet gick fort. Jag brukar göra den på lite olika vätskor men oftast blir det kokosmjölk. Tycker att den blir så krämig och god samtidigt som den får en naturligt söt smak dvs du behöver inget annat än chiafrön och kokosmjölk. Förutom toppingen då.. det ABSOLUT viktigaste om du frågar mig. Bär, frukt, nötter, frön.. ta det du har hemma och mixa gärna med flera. Ju mer desto bättre och godare ju.. ?

Så grunden är ett mycket enkelt recept:

  • 2 dl kokosmjölk (är den av den tjockare varianten brukar jag köra 1,5 dl + 0,5 dl vatten)
  • 2,5 – 3 msk chiafrön (beror på vilken konsistens du föredrar – mer eller mindre pudding..)
  • Eventuellt en liten nypa vaniljpulver men tycker som sagt inte att det behövs..

 

Blanda ihop och häll upp i glasbruk med lock som du ställer i kylen över natten. Servera med din topping. Min blev idag egenplockade hallon och blåbär från frysen tillsammans med kokosflarn!!

image

 


Smoothie freak

Jag erkänner.. jag är ett riktigt smoothie freak!
Smoothies har en massa fördelar – det är enkelt, snabbt, gott, mättande. Man kan fylla dem med massa nyttigheter och framför allt gör jag dem många gånger under uttrycket.. ”man tager vad man haver”..

Jag blandar ofta ner det som finns hemma i kyl och frys. Experimenterar med grönsaker, frukt och bär. Använder olika ”vätskor” som bas, mixar och testar nytt. Ibland blir det bra, ibland riktigt bra och någon gång mindre bra. Men ganska sällan mindre bra faktiskt.. eftersom jag alltid ser till att blanda ner saker jag gillar och då tänker jag att de också smakar bra ihop 🙂

Vissa gånger kan det bli lite trista i färgen, typ färglösa. Men det har ju egentligen inget med smaken att göra. Som med så mycket annat så är det väl ”insidan” (i det här fallet smaken) som räknas…

Några av mina smoothie tips:
* Använd frukter som banan eller mango i om du vill ha sötma
* Variera basen med exempelvis mandel/havre/cashewmjölk alternativt turkisk yoghurt
Kokosmjölk bidrar med bra fett och ger en krämig och söt smak i smoothien
* Avokado, nötter eller olika nötsmör är grymt i alla typer av smoothies och ger dig bra fetter och mättnadskänsla
* Rått ägg ger massa bra vitaminer, en krämig konsistens och mättar bra
* Kör grönt – spenat, ruccola och grönkål är perfekt för en grön boost
* Frysta bär (eller färska när det är säsong) i alla dess former ger fin färg, smakar gott och berikar med massa nyttigheter samt gör smoothien kall och fräsch
* Ingefära, citron och basilika är riktigt bra smaksättare
* Boosta med Superfruit’s olika pulver och proteinpulver från Holistic om du vill ha extra allt…
* Sist men inte minst.. toppa med frön, nötter, kokoschips, kakaonibs eller din favoritmüsli/granola

Och har du inte redan en bra blender hemma så tycker jag att du ska skaffa en Oster Versa  Den är helt fantastisk och är givetvis grym att använda till så mycket mer än att göra smoothies!! Jag tror faktiskt det är den som gjort mig lite smått smoothie-beroende…

Imorse fick denna goding ge mig energi för sista långpasset innan Stockholm Marathon!!
IMG_1440


7 frukostfavoriter!!

Frukost är helt klart det bästa målet på dagen enligt mig. Skulle nog kunna äta frukost till både lunch och middag också om jag fick välja.. Så då förstår ni att jag älskar frukost och att den går att variera.

Jag tror inte jag sticker ut hakan alltför mycket om jag säger att majoriteten av oss är vanemänniskor som äter samma sak till frukost de flesta dagarna i veckan.. Stämmer det? Det har jag själv gjort i många år, varierat mellan havregrynsgröt och fil med flingor/müsli. Kanske ett kokt ägg och en smörgås ibland.

På senare tid har jag upptäckt såååå mycket mer man kan äta och numera varierar jag frukosten nästan varje dag under en vecka och experimenterar med nya frukostar lite då och då. Tänkte därför bjuda er på mina 7 favoriter just nu;

  • Grön Smoothie – mixa en näve spenat, 1 liten banan, 1 halv avokado, 1 kiwi, ca 1 dl kokosmjölk, 1/2 pressad citron. Toppa med rostade kokosflarn och chiafrön.

 

  • Nötgröt – receptet och inspiration från paleoskafferiet. Jag brukar dock inte blanda i blåbär på kvällen, tar dem som topping istället 🙂

 

  • Chiapudding mixad med blåbär – 1,5 dl kokosmjölk + 0,5 dl vatten, 2,5 msk chiafrön, 1 dl frysta blåbär, lite vaniljpulver. Mixa allt och låt stå över natten. Servera med skivad banan och rostade kokosflarn.

 

  • Fruktyoghurt – 1 avokado, 1 banan, 1 dl tärnad mango och 1/2 msk kokosolja mixas till en slät ”yoghurt”. Servera med egen rostad granola eller en blandning av frön och nötter.

 

  • Bananplättar – vispa ihop 2 ägg, 1 mosad banan till en smet och stek små plättar i kokosolja. För en något ”matigare” variant brukar jag tillsätta 1 msk kokosmjöl och en skvätt kokosmjölk. Servera med bär och en klick grekisk yoghurt.

 

  • Bovetegröt med banan och jordnötssmör – koka upp 1 dl vatten, häll i 0,75 dl krossat bovete och låt stå i 10-15 min. Koka sedan upp gröten med 2-3 msk kokosmjölk, salt, kanel och kardemumma efter tycke och smak. På slutet mosar du i en liten banan och rör ner en klick jordnötssmör. Servera med hallon eller blåbär. Inspiration från Härliga Var Dag

 

  • Mättande Frukt & Bärsmoothie – mixa 1 liten banan, 1,5-2 dl blandade frysta bär (typ forest fruit), 2-3 msk grekisk yoghurt, 1 ägg (okokt), 1 msk nötsmör (jordnöt, mandel, cashew)

 

Ett i stort sett stående inslag i min frukost är dessutom ett perfekt ”lagom kokt” ägg och kaffe.. gärna flera koppar 🙂

IMG_1273

 

 

 


Nötgröt – en ny frukostfavorit!

Jag nämnde det i gårdagens inlägg.. att jag trodde den skulle bli en ny favoritfrukost. Och mycket riktigt det blev den, Nötgröten. Receptet kommer från Paleoskafferiet och jag gjorde nästan som beskrivet (måste ju alltid göra lite på mitt sätt ;-))

  • 0,5 dl mandlar som mixas till ett grovt kross med stavmixer eller i matberedare
  • 1 dl kokosmjölk + 0,5 dl vatten (kan behövas mer vatten beroende på vilken kokosmjölk du använder)
  • 1/2 dl linfrö
  • 1/2 dl kokosflingor
  • lite vaniljpulver, typ 1/2 tsk
  • 1 dl blåbär (jag använde dessa som tillbehör vid servering)

 

Blanda ihop allt, förutom blåbär, i en bunke och häll sedan upp i en glasburk med lock. Låt den stå i kylen över natten och eventuellt behöver du tillsätta lite mer vatten på morgonen. Speciellt om du använt en krämig kokosmjölk som jag gjorde… Servera med blåbär och kanske någon annan topping. Jag hade lite färsk mango hemma som blev perfekt till. En grym frukost när man har sådär lagom bråttom på morgonen, eftersom man förbereder det mesta kvällen innan!

IMG_0432


Pigg och glad med bra kost – några av mina tips just nu!

Nu har det gått drygt två veckor av min kostutmaning med Paleo. Halvtid. Jag är inte 100% strikt men faktiskt mer strikt än jag trodde.. Hittar så mycket gott att laga och det är många gånger väldigt enkelt.

Frukost utan mejeri kändes som en ren omöjlighet för en yoghurt, fil och ost-älskande person som mig… MEN alternativen är faktiskt många och jag är lite nykär i kokosmjölken som man kan ha i det mesta.

Fruktyoghurt går alldeles utmärkt att göra själv med banan, avokado och lite kokosolja. Vill du sen ”krydda” med något mer så ta valfria bär eller frukt och mixa ner. Servera med nötter, frön och kokoschips eller rosta en egen granola.

Chiapudding på kokosmjölk, mixad med blåbär är en annan favoritfrukost just nu. Skiva gärna lite banan eller mango som topping när du äter den.

IMG_0355
Imorgon bitti blir det test av en ny gröt, Nötgröt, som förbereds kvällen innan. Tjuvsmakade på blandningen innan jag ställde in den i kylen och det kan mycket väl bli ytterligare en ny favorit 🙂

Luncherna och middagarna har jag varierat med mycket inspiration av recepten som finns i paleoskafferiet. Enkla och väldigt goda recept som man kan ”freestyla” lite med om man inte har allt hemma eller vill göra en egen variant.

IMG_0430
Jag har känt mig pigg, glad och fylld med mer energi hittills.. Mår allmänt riktigt bra.. så det finns nog ingen anledning att inte fortsätta äta så här efter 30 dagar.. Får jag bara min ost och någon mejeriprodukt här och där så är det helt klart en hållbar kost för mig. Hållbar i längden och det är det viktigaste!IMG_0414IMG_0357